Neviditelný pes

POSTŘEHY: Okamžiky uplynulého týdne

25.9.2006

38. týden (18.-24.9.2006)

Bývalý ministr a nyní poslanec David Rath vysvětloval v rubrice Lidových novin Výslech svůj přesun od ODS k ČSSD: „Byl jsem nadšen myšlenkou Václava Klause - co nejrychleji a bez třetích cest do západní Evropy. Vzor uváděl Německo či Rakousko, hovořil o sociálně tržním hospodářství. Já za těmito větami a slovy stojím dodnes a dnes je jejich nositelkou ČSSD.“ Nebyl jsem sice u samotného vzniku ODS, ale silně pochybuji, že by tehdejší předseda ODS a nyní prezident Václav Klaus jedním dechem mluvil o vynechání třetích cest a zároveň o sociálně tržním hospodářství. Zvláště tomu druhému se dá jen stěží věřit. Názorová stálost pana poslance mě také udivila. Já jsem si jeho vyjádření vyložil spíše takto: „Byl jsem nadšen myšlenkou sociálně tržního hospodářství bez třetích cest, ale tou cestou se ODS nechtěla ubírat. A tak jsem si našel místo v ČSSD.“

A ještě jednou pan doktor Rath. V té samé odpovědi charakterizoval vládnoucí stranu jako „extremistickou, polofašistickou, nesnášenlivou organizaci vypjatých egoistů“. Pokud má takovýto pohled na vládnoucí stranu, jak to, že ještě nepodal ministerstvu vnitra podnět k zákazu činnosti ODS? Jak to, že hlasitě neburcuje obyvatelstvo, jakáže to strana vyhrála parlamentní volby? Jak to, že si nestěžuje u příslušných instancí, že nám nyní vládne extremistická a polofašistická organizace? Pokud tyto kroky nečiní, tak mi to připadá jako neuvěřitelně trapné vyštěkávání a zlost nad neukojenými ambicemi. Jinak si jeho urážky nedokážu vysvětlit. A komentovat to dále ani nestojí za to.

Premiér Topolánek a guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se na společné schůzce shodli, že evropská společná měna euro s největší pravděpodobností nebude do roku 2010 přijata. Myslím, že celkem přesně to vystihl hlavní ekonom české pobočky Citibank Miroslav Plojhar: “Čím déle euro přijmeme, tím to bude pro ekonomiku lepší.“ Domnívám se totiž, že je zbytečné se předhánět, kdo slíbí dřívější termín přijetí společné evropské měny. Jednak to asi není nejdůležitější ekonomická priorita naší země a jednak by bylo mnohem lepší říci, že euro přijmeme tehdy, až nevýhod z toho plynoucích bude méně nebo alespoň rovno jako výhod. A to jak pro stát, tak i pro občany. A jestli to bude rok 2010 nebo o 2 či 3 roky později, není dle mého to nejdůležitější.

Programové prohlášení vlády se asi nebude moci opřít o hlasy sociálních demokratů ani komunistů. Na ČSSD prý nezapůsobí ani ty pasáže, které vzešly z povolebních jednání mezi ODS a ČSSD. Předseda Paroubek k tomu řekl: “To si mohou klidně odpustit. Součástí potenciálních dohod o spolupráci mezi ČSSD a ODS nebyla jen programová dohoda.“ Tomu by se dalo celkem i věřit. Stačí si třeba přečíst tiskové prohlášení ODS ze dne 24.8., konkrétně bod 9. – „…Jeho požadavky na ovládnutí státních firem jako je ČEZ, Čepro, Lesy ČR, Škodaexport, Česká pošta, Budvar jsme nemohli přijmout. Jeho požadavek účelově privatizovat Letiště Praha v rychlém výběrovém řízení jsme nemohli přijmout. Jeho požadavek rozhodovat o obsazení klíčových míst v Policii ČR s cílem zabránit vyšetřování skandálů ČSSD jsme nemohli přijmout…“ - Asi panu Paroubkovi skutečně nešlo jen programovou shodu.

Soud o 270 korun českých. Tak vypadá spor mezi Ministerstvem financí a firmou Student Agency. Jádrem sporu je cena za přepravu dvou poslanců, kteří mají nárok na tuto dopravu zcela zdarma. Jde ovšem o to, že poslanci ke svému platu dostávají příspěvek na cestovné, ale přitom mají MHD, linkové autobusy či vlaky zdarma. Čili takové dvojí výhody. Což se samozřejmě vysvětluje veřejnosti jen velice těžko a obávám se, že to ani obhajitelné není. Pokud mají poslanci k platu i cestovné, kde je problém, aby si z něj platili vedle automobilu i jakoukoli jinou dopravu? Pan poslanec Jičínský říká, že se z této věci dělá uměle vytvořený problém a že to není jen u nás, ale i např. v Belgii. Domnívám se, že by tohoto „uměle vytvořeného problému“ nemuselo být, kdyby to už bylo jasně vyřešeno. To ovšem záleží jen a jedině na poslancích samotných. Taktéž nevidím sebemenšího důvodu zmiňovat jiné státy, kde to takto funguje. Nemusíme přece přejímat všechno od všech.

Že by byla na pražském primátorském postu po komunálních volbách změna? Exministryně školství Petra Buzková (ano, ta co poslední dobou do médií prohlašovala, kterak se těší na zakončení politické kariéry a svoji budoucnost vidí v advokacii) se rozhodla přijmout nabídku svých stranických kolegů. Svoje rozhodnutí vysvětlila slovy: “Já bych se strašně ráda věnovala advokátní činnosti, ale nedokázala jsem odmítnout prosbu svých kolegů.“ No řekněte, není fajn mít v hlavním městě primátorku, která se má tak eminentní zájem o šéfování hlavního města? Její nadšení a zápal pro tuto práci z toho prohlášení přece úplně čiší, nemyslíte?

Poznámka: Redakce si vyhrazuje právo odstranit komentáře, které jsou neslušné, útočí na autora článku nebo na jiné osoby, i komentáře, jež se netýkají uveřejněného článku - a to včetně zákazu přístupu pisatelů takových příspěvků na diskusní stránku.

Autor je místopředseda Jihomoravského regionálního sdružení ODS

www.michalkadlec.com



zpět na článek