20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jana 22.3.2006 17:33

francouzi a jejich stavky

chtela bych jen upozornit na to, ze zdaleka ne vsichni studenti ve Francii stavkuji. A zdaleka ne vsichni jsou proti CPE (ciste lingvisticka vlozka. Videla jsem cesky preklad "smlouva o prvnim zamestnani", ale to neni zdaleka presne, jedna se o smlouvu o prvnim "naberu", coz ovsem zni prapodivne. Nejedna se o prvni zamestnani, ale opravdu o prvni ziskane misto v danem podniku. Az ubohy mlady francouz bude po dvou letech zkusebni lhuty vyhozen a bude si hledat dalsi zamestnani, opet se na nej tato smlouva bude vztahovat, prestoze se uz nebude jednat o jeho prvni job).Kazdopadne, ja zde (Pariz) dochazim na dve skoly, jeden soukromy institut (tam samozrejme  neni divu, ze nikdo nestavkuje, prece neprijdou o sve prachy a koneckoncu se o ne vzdycky mohou postarat zazobani rodice) a na jednu z "pobocek" Sorbonny. Ani tam prekvapive neni po stavkujicich ani vidu ani slechu. No, co se tyce samotne smlouvy, mam pocit, ze vysokoskolakum to pouze umozni najit si rychle praci, zaucit se a dokazat sve kvality a vzhledem k tomu, ze budou zastavat spise vice kvalifikovana mista, tak je velice pravdepodobne, ze je zamestnavatel nevyhodi jen proto, abys se dalsi rok moril se zaucovanim noveho cloveka. Horsi je to pro velice malo kvalifikovana mista, kde muze zamestnavatel lidi menit jako na bezicim pase. A koho se toto nejvic tyka? No lidi z predmesti!!!A ti jsou zavreni ve svych panelacich a cekaji na tak vehementne slibovanou financni pomoc od vlady, ktera  mesice a mesice po podzimnich bourich stale trci nekde v utrobach francouzske byrokraticke zkostnatele milionohlave sani. A jinak, studenti se bouri proti tomu, ze by mohli byt vyhozeni ze zamestnani, ktere ovsem bez teto smlouvy vubec nedostanou. Ale chapu, ze je tezke utahovat si opasek a prizpusobovat se, kdyz zdejsi mladi vidi sve rodice, kteri jiz 25let ziji ze zasob, ktere Francie naskudlila za prvnich triceti let po valce behem tzv. "slavnych triceti". Tak snad se Dominique neda.
Šerlok Homeless 20.3.2006 17:19

To www racek

Co nemůže stát řešit, ať neřeší. Problém socanské vlády je, že nařizuje podnikatelům, co mají dělat v oblastech, které (jak sám píšete) neumí řešit.
 
Co je platný moudrý podnikatel, když mu poroučí hloupá vláda?
www racek 20.3.2006 17:40

Re: To www racek

hmm, a co mu poroučí? něco co není třeba jinde?
watabi 20.3.2006 22:57

Re: Re: To www racek

hmmm a kde berete tu jistotu, že ,co je jinde ,je ausgerechnet dobré?? Takže podle vaší teorie je naprosto nezbytné implantovat do našeho systému veškeré blbosti z okolního všehomíra....ach jo
Klokan 20.3.2006 16:57

Klasická zlodějna.

A ještě jinak - modelový statistický příklad:
Průměrná firma - 10 zaměstnanců s průměrným platem 20k.
Mzdy 200k, takže podle vás úspora na ZP 1,9% = 3800 Kč/měsíc.
Průměrná nemocnost dle statistik je 30 dni/osoba/rok, takže 10 zaměstnanců promarodí měsíčně v průměru 25 dní (10*30/12). Firma ušetřila na odvodech 3800 Kč, tj. 152 Kč/den. Ale náhrada v nemoci je vyšší, že ano. Ten rozdíl doplatí firma ze svého.
Suma sumárum klasická socanská zlodějna.
Šerlok Homeless 20.3.2006 17:07

Re: Klasická zlodějna.

Nejen to. Průměrná firma ani průměrně nemocný zaměstnanec neexistuje. Chce-li firma obstát na trhu, musí se snažit být nadprůměrnou a k tomu nyní bude patřit také podprůměrné výplaty nemocenské.
Důsledkem bude, že nadprůměrně nemocným (třeba i nevlastní vinou - existují přece chronické nemoci, které si jejich nositel neopatřil vlastním přičiněním) přibude další faktor, který je bude vyřazovat z trhu práce.
 
A to proto, že firmy jsou státem nuceny hrát si na nemocenské pojišťovny. Čtrnáctidenní pracovní neschopnost za rok přece není událost, která by někoho zruinovala tak, že by stát musel pro ten případ vynucovat povinné pojištění!
Šerlok Homeless 20.3.2006 17:12

Re: Re: Klasická zlodějna.

V posledním odstavci mi asi něco vypadlo:
 
...  Přitom by stačilo učinit nemocenské pojištění dobrovolným. Čtrnáctidenní pracovní neschopnost za rok přece není událost, která by někoho zruinovala tak, že by stát musel pro ten případ vynucovat povinné pojištění!
Petr 1 20.3.2006 17:47

Re: Re: Re: Klasická zlodějna.

Mám jednu ve firmě, která marodí 4-5x do roka. Úspora na nižších odvodech nepokryje ani jeden týden. Takže první marodění- dovolená, druhé maroděné- neplacená dovolená a třetí- asi víte, co bude následovat. Já nikoho nebudu kontrolovat. Bude zajímavé, jak stoupne nezaměstnanost. Mám pocit, že včera Říman prohlásil, že pokud budou u vlády, tak to zruší. Tak uvidíme.
watabi 20.3.2006 23:00

Re: Re: Re: Re: Klasická zlodějna.

Udělám to samé. Nehodlám pobíhat po domácnostech a kontrolovat, jestli moji zaměstnanci stonají v posteli a nebo plejou záhony. Jsem zřejmě asociální, ale pokud budou chtít nějak výrazněji marodit, tak prostě poletí. Nebo má někdo radu, jak si zabezpečit úvěr na proplácení nemocenské?
Klokan 20.3.2006 16:45

Na oplátku sníží zaměstnavateli odvody ze 3,3% na 1,4 procenta.

Za Vás platí zaměstnavatel na zdravotním poj. 3,3% ? Kde pracujete?
Cedr 20.3.2006 20:24

Re: Na oplátku sníží zaměstnavateli odvody ze 3,3% na 1,4 procenta.

To je nemocenské pojištění a ne zdravotní.
Sch.glosátor 20.3.2006 16:30

Co by nemohla.

Blbejch najde dost.
Roy Boehm 20.3.2006 11:11

Taky si dovolím okomentovat

1) Můžete to okecávat čím chcete, ale ten zákon prostě diskriminuje jednu skupinu občanů! A nelze jej obhajovat "dobrým úmyslem". Víte, čím se dláždí cesta do pekla?
2) Navzdory tomu, že většina obyvatelstva (a všichni voliči socdem) neví, že HDP je pouze statistická fata morgána, která v podstatě nic neříká o stavu země, všichni jaksi instinktivně cítí, že růst HDP při současném růstu nezaměstnanosti je něco podivného. Ale když to Paroubek chce...
3) Ha, ha. No, v případě nouze, bych asi nějakou dobu z úspor vyžil. Ale protože si na dluh (hypotéku) pořizuji bydlení (tedy věc nezbytnou), bylo by to hóóódně těžké. A co na to Seneca?
4) Jestli kurz "Političkou snadno a rychle" něco zkvalitní, to nevím. Ale že se vyškolené odbornice začnou obratem dožadovat těch kvót, na to si klidně vsadím.
5) Toto je hanebná lumpárna, proti které by se měli sjednotit jak zaměstnavatelé, tak odbory. Pokud by to mělo platit, tak:
a) Odvody na zdravotní by se musely v případě zaměstnavatelů ZCELA ZRUŠIT!
b) Není možné, aby to platilo ze dne na den. Zaměstnavatel si musí nejdřív vytvořit rezervy, ze kterých bude nemocné vyplácet.
c) Chtělo by to značné úsilí mnohem inteligentnějších a poctivějších lidí, než sedí ve vládě a parlamentu, aby vznikl vyvážený a FUNKČNÍ systém.
d) Vhodnější by bylo omezit to na první týden nemoci. Pokryly by se tím běžné chřipky, angíny a nachlazení a hlavně obvyklé, účelové  "hození se marod" na pár dní.
e) Pokud to půjde tak, jak je v ČR obvyklé, tak ulejváci holt budou marodit déle než 14 dní a poctivci budou vybírat dovolené, aby nepřišli o práci. Velcí zaměstnavatelé si lehce pomůžou s odvody, malí se z toho zblázní a zavřou krám a Paroubek se může pochlubit svým státnickým uměním.
Vládík 20.3.2006 13:15

I já si dovolím okomentovat

1. U nás je obdobná brzda - u prvního zaměstnání po škole nelze sjednak zkušební dobu. Řekněte, proč by měl zaměstnavatel dělat takovou blbost, že riskantně přijme člověka (možná výborného šprta, ale v praxi  nemožného), u kterého po dvou třech-třech týdnech zjistí, že je neupotřebitelný, ale bude ho muset téměř celoživotně zaměstnávat. Důvod nezaměstnanosti mladých lidí jak hrom.  Obdobnou brzdu má odstranit nový francouzský zákon. Nechápete-li to vy, je to váš problém. dyž neumí pochopit logické argumenty vysokoškolák, je to na pováženou.
2. Jistě. HDP je desetiletí vyčislován (bez ohledu na způsob jeho výpočtu) na celém světě jen proto, že statistici nemají co dělat.  HDP se najíme (i když určitě ne přímo) a je jednoznačným ukazatelem růstu ekonomiky (po rozboru příčin růstu, mezi kladné osobní spotřeba na půjčku příliš nepatří).  O tom, že se růstu HDP "najíme" svědčí i souběžný reálný růst mezd a příjmů.  (K vašemu bodu 2: Čemu člověk nerozumí, o tom by možná měl mlčet.)
3. Seneca by možná řekl, že nemusím mít docela nový pařák na nudle (ten jedinečný), když si na něj půjčuji. A o tom je poznámka autora.
4. Tady taky malou poznámku: ne že se  z a č n o u  dožadovat  kvót, ale budou ve svých nesmyslných požadavcích  p o k r a č o v a t.
K pětce nic konkrétního.    Zdravím
Roy Boehm 20.3.2006 15:06

Re: I já si dovolím okomentovat

1) Já bych řekl, že si nerozumíme. Podle mého jsou chybné obě úpravy. Jak francouzská, tak naše. A osobně si nemyslím, že možnost vyhazovat absolventa po dobu dvou let nějak zvýší počet pracovních příležitostí. Pokud ta práce je, tak ji někdo dělá a pokud není, tak ji žádný předpis nevytvoří.
2) Pokud jde o HDP, tak vhodnou metodikou se lze dopočítat takřka libovolného výsledku. A protože ČSÚ celoevropsky proslul "kreativní statistikou" lze mít k jeho výsledkům jisté pochybnosti. A nestrašte mě reálným růstem mezd . Proto tolik roste zadluženost domácností, že?
Šerlok Homeless 20.3.2006 14:45

Re: Taky si dovolím okomentovat

Ad 1) - viz Vládík (proto taky skoro každý zaměstnavatel žádá 2 roky praxe).
 
S ostatním souhlasím. Ad 4) - uvidíme.
www racek 20.3.2006 16:08

Re: Taky si dovolím okomentovat

k bodu 2) doporučuji prostudovat problematiku hdp poněkud blíže vč. statistickým metod čsú. mimochodem, burzovní a i ostatní finanční anylytici čsú berou jako slovo boží ... jistě, co nedosáhla ods, čertovo a podezřelé jest ...
k bodu 5) jest toto skoro v celé evropě pravidlem ... nevím proč bychom setrvávali na tom, aby stát kontroloval naše zaměstnance... nebo si myslíte, že je to tak lepší?
naopak, moudrý podnikatel ví, že nemocný zaměstnec ho zdánlivě nic nestojí ... ale režie, ty jedou pořád, nevyužívání investic doi pracovníků atd...  a to jaksi kritikům zákona nedochází. myslím, že kritika je jen obecná předvolební rétorika. já toto opatření považuji naopak za velmi pravicové a rozumné.
je i spousta dalších opatření ... například u nás lkesla nemocnost v minulém roce na polovinu ... jen chtít. ale tohle fakt nemůže stát řešit ...
k bodu 1. ... kdo chce někoho se zbavit, není nic snadnějšího ...
Šerlok Homeless 20.3.2006 17:18

Re: Re: Taky si dovolím okomentovat

Co nemůže stát řešit, ať neřeší. Problém socanské vlády je, že nařizuje podnikatelům, co mají dělat v oblastech, které (jak sám píšete) neumí řešit.
Co je platný moudrý podnikatel, když mu poroučí hloupá vláda?
Jarý 20.3.2006 10:13

životní úroveň

Pane redaktore,
tady v té republice se opravdu nedá žít, HDP se nenajíme a proto raději jezdíme do velkoobchodů a pro takové množství aut, které se v republice vyrojily, není ani u těch obchodů ani jinde na parkovištích nenajde místo k zaparkování. Je to opravdu smutné tady žít, už se těšíme na změnu !!
Švrk 20.3.2006 9:22

Toto jsou témata důležitější

než registrované partnerství a vida - žádná diskuse.
1 ve F nebo ČR - čím úspěšnější odbory, tím opatrnější podnikatelstvo = méně pracovních míst
2 víme, co táhne DPH, drobný podnikatel to má pod ČSSD rok od roku horší. To je téma!
3 češi jsou zvyklí na státem zajišťovanou průměrnost, proč šetřit, volím socany a nekoukám na kačku
3 kvóty pro ženy, pro romy, nebo na dovoz čehokoliv- vše omezuje svobodu = škodí.
4 nemocenské - chudáci nejen drobní zamšstnavatelé. Nemají páku jak to ohlídat. Falešní marodsi budou furt, jen stát se zbavil přítěže na úkor tvůrců hodnot.
Klaun Parafin 20.3.2006 0:13

Podpořte produktivitu pražské restaurace. V pátek 24.3. v 18.00 u Vodičky.

Daniela 20.3.2006 10:12

Re: Podpořte produktivitu pražské restaurace. V pátek 24.3. v 18.00 u Vodičky.

Běž už do háje blbečku!
STEM 20.3.2006 22:05

Re: Podpořte produktivitu pražské restaurace. V pátek 24.3. v 18.00 u Vodičky.

http://www.obrazovka.cz/zabava/prirucka_urednika.pps