19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POSTŘEHY: Okamžiky uplynulého týdne

16.1.2006

2. týden (9.-15.1.2006)

Nedá mi to a musím ještě jedním postřehem zabrousit do prvního týdne letošního roku. V sobotním vydání Lidovek se kouzelným způsobem prezentoval ministr Škromach v rozhovoru s Renatou Kalenskou. A zaznívaly tam opravdové perly. Například názor pana ministra na podporu politiků ze strany umělců. Velice se divil, že když Lucie Bílá otevřeně podporovala Václava Klause, tak to všichni považovali za perfektní. Ale když vystoupí pan premiér s Jiřím Krampolem, tak se objevují nejrůznější kritiky, co si to pan Krampol dovoluje. Chtěl bych pro pana ministra uvést jeden podstatný rozdíl. Když Lucie Bílá podporovala Václava Klause na volebních mítincích ODS, dávala jasně najevo, že to dělá proto, aby jej, a potažmo ODS, podpořila. A především ona byla hostem ODS. Kdežto premiér Paroubek je hostem v estrádě pana Krampola a zda druhé: pan Krampol vehementně popírá, že by to dělal ve prospěch Paroubka a ČSSD, byť se to tak jasně tváří. A to je veliký rozdíl. Další perlou je názor na ekonomy. Podle pana Škromacha jsou ekonomové „…takovou zvláštní a hodně suchou skupinou lidí, kteří neustále prudí svými názory. Neustále nás jen straší a děsí.“ Myslím si, že ekonomové mají v lecčems pravdu a díky svému vzdělání a zkušenostem dokážou často dohlédnout trochu dál, než jen na špičku nosu. Každopádně nabízejí své názory k diskusi jako každý jiný. Možná svým veselým rozdáváním, přerozdělováním či přidáváním tu tam, tu onde (samozřejmě ne ze svého) se pan ministr ujišťuje o tom, že není „zvláštní, suchý a neprudí“. Celý rozhovor má dokonalou třešinku na dortu: „Místo spálené země je tu konečně růžový sad, který tady vybudovala ČSSD.“ Jak pro koho, chce se mi dodat, jak pro koho.

Jihomoravští hygienici se hodlají nekompromisně zaměřit na dodržování nového zákona, který by měl omezovat kouření v restauracích. Podle nové normy má být pro kuřáky vymezen jasně oddělený a dobře odvětrávaný prostor. Budiž, ale co když někdo vymezí pro kuřáky celou restauraci a bude ji navíc dobře odvětrávat? „Náš výklad zákona je jiný a my se jím budeme řídit,“ prohlásil ředitel jihomoravských hygieniků Jan Mareček. Podle něj nemůže být jako vyhrazený prostor celá restaurace. Což ale nikde napsáno není. Přijde mi to celé na hlavu postavené. Jak může být výklad zákona pro každého jiný? Pokud je zákon takto nejednoznačný, jak to, že bez problémů platí, a jak to, že se okamžitě nevolá po nápravě? Ironicky a v nadsázce řečeno, mohlo se výše uvedenému problému předejít, kdyby byl zákon napsán zcela naopak. Ne pro kuřáky, nýbrž pro nekuřáky by měl být vyhrazený prostor. A bylo by po odlišných výkladech. Ovšem já mám na tuto normu zcela odlišný názor. Mělo by být zcela svobodným rozhodnutím majitele restaurace. o kterou klientelu má zájem, komu vyjde ovzduším ve své restauraci vstříc a zda kvůli tomu uspořádá či rozdělí restauraci dle potřeb, které uzná za vhodné. A také nese za svá rozhodnutí odpovědnost. A na to není třeba vynakládat tolik úsilí našich zákonodárců a vydávat tak rozpoluplné normy.

Jen čistě pro informaci: státní dluh ČR vzrostl v na 621,2 miliard korun. V posledním čtvrtletí zadlužila nynější vládní koalice Českou republiku, a tudíž každého obyvatele ČR, o 28,6 miliard Podle ekonoma Davida Marka je problém rychlost zvyšování dluhu. Ten již třetím rokem v řadě poskočil o téměř 100 miliard nahoru. To jsou dostatečně vypovídající čísla o hospodaření současné vlády. Velice by mne zajímalo, zda by ministři hospodařili stejným způsobem, kdyby se jednalo o jejich vlastní peníze. Mimochodem, celkem drahý růžový sad, nemyslíte? Obávám se, že pokud se pod vlivem okolností vyvstane tlak na snižování dluhu, tak ty květinky v tom růžovém sadu začnou velice rychle vadnout.

Chystaný volební program ČSSD nenabízí, až na pár vypuštěných testovacích balónků, skoro žádné převratné novinky. Ze stálic slibů sociálních demokratů můžeme zmínit plošné přídavky na děti, nezavedení školného na vysokých školách či zvyšování mateřské. O tom, co je skutečně potřeba, např. důchodová reforma, se v konceptu programu, podle Hospodářských novin, moc nedozvíme. Co je ale dle mého celkem odvážné, je slibovat konkrétní čísla v růstu HDP či konkrétní výši průměrné mzdy v roce 2010. Chtě nechtě je naše ekonomika ve velké míře závislá na okolních státech, exportu, globální ekonomice a dalších vlivech, které vláda moc ovlivňovat nemůže. Je velikou otázkou a značně diskutabilní, jaký má Paroubkova vláda vliv na současnou prosperitu a růst HDP. A pokud se, v případě volebního vítězství, hodlá jen vézt na této vlně bez reformních kroků či vytvoření potřebných opatření pro případy, až vlna opadne, zdá se mi koncept jejich programu během na velice krátkou trať.

Ministr Bublan společně s premiérem Paroubkem odmítli informovat Senát o způsobu potrestání policistů při loňském zásahu na CzechTeku. Zdůvodnili to tím, že do pravomoci Senátu nespadá kontrola vlády nebo ministerstev a že byli, dle názoru premiéra, už dostatečně informováni v minulosti. Domnívám se, že tímto pan Paroubek pouze potvrzuje svůj způsob vládnutí. Pokud nejsou tyto informace pro senátory přísně tajné, tak proč je proboha neposkytnout? Výše uvedené zdůvodnění spíše budí otázky, zda vůbec k nějakým krokům či nápravě došlo.

Sněmovnou prošel zákon, který nařizuje, že o smlouvách mezi zdravotními pojišťovnami a lékaři budou rozhodovat státní úředníci. Nepasuji se do role zdravotnického experta, ale tato novinka přijde zvláštní. Mám za to, že tento vztah by se měl odehrávat čistě mezi pojišťovnou a lékařem. Stát by měl pouze pomocí zákona stanovit jasná a srozumitelná pravidla pro tyto smluvní vztahy a nevidím důvodu, proč by do toho měl zasahovat dále. Tedy snad kromě maličkosti, že by ministerstvo či sám pan ministr potřebovali v případě „nutnosti“ individuálně a aktivně zasáhnout.

www.michalkadlec.com