Neviditelný pes

POSTŘEH: Za Tomanovy pochybné kšefty může i Miloš Zeman

23.5.2023

Obří korupční skandál se provalil na ministerstvu zemědělství v době, kdy mu šéfoval Miroslav Toman, syn stejnojmenného komunistického papaláše. Tuto kauzu odhalila Bezpečnostní informační služba, jednalo se o rozsáhlé uplácení v rámci IT zakázek, policie už obvinila tři lidi, a při domovní prohlídce našla u bývalého ministra zemědělství na 20 milionů korun.

To jsou velmi závažné zjištění, je jen smůla, že Toman zřejmě unikne trestu, protože důkazy získané BIS není možné použít v trestném řízení. Sice nechápu proč, ale bohužel to tak je.

Tyhle pochybné praktiky by nás u rodiny Tomanů neměli překvapit. Už před rokem média upozornila na fakt, že společnost Agrotrade, kterou ovládá Miroslav Toman starší, bývalý místopředseda komunistické vlády před rokem 1989, získala od státu pozemky na východě Prahy za podivných okolností v době, kdy byl na ministerstvu zemědělství náměstkem jeho syn Miroslav Toman. V té době už se přitom vědělo, že tudy povede důležitá dálnice, tzv. Pražský okruh. Nyní je stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic vykupuje zpět. Na této podezřelé transakci mohou Tomanovi vydělat až miliardu korun.

Ti však nejsou jedinými viníky této komplikované situace.

Tím hlavním je především naštěstí už bývalý prezident Miloš Zeman, který Tomanovy prokazatelně protěžoval. Tomu staršímu komunistickému aparátčíkovi, který byl ve vládě v době, kdy docházelo k represím proti odpůrcům komunistického režimu, například k nespravedlivému věznění a poté úmrtí Pavla Wonky, udělil státní vyznamenání Medaili za zásluhy. To je opravdu výsměch. Kdyby alespoň dotyčný nějaké zásluhy měl, ale on akorát oškubal stát o stovky milionů korun.

Jeho syna Miroslava Tomana mladšího zase Zeman prosadil u Andreje Babiše jako svého člověk na post ministra zemědělství. Jenomže, když si vzpomeneme kým vším, se bývalá hlava státu dokázala obklopit, tedy různými Mynáři, Nejedlými, Ovčáčky, atd., tak by nás to nemělo vůbec překvapit.

V každém případě je také dobře, že už dříve Státní zemědělský intervenční fond přestal společnosti Agrotrade vyplácet dotace.



zpět na článek