20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POSTOJ: Jako zmuchlaný pytlík

Dovolím si začít tak, jak by žádný novinový článek libovolného žánru začínat neměl. Mám vzdáleného příbuzného, vzdáleného formálně, fakticky od dětství báječného kamaráda, takového třetího staršího bráchu (a taky nejstaršího). Bydlí v jednom horském městečku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 29.10.2022 19:25

Takový svazácký blábol. Že někdo žil a pracoval jek uměl nejlépe v nějakém Režimu, není jeho chyba, pokud se nevyšvihl přes Politiku a Ideologii. Pan Olda asi neměl potřebu poslouchat pindy méně schopných kamarádů, či kolegů o Převlékání kabátu. No a Schopní lidé za Komoušů jsou schopní pořád a svými schopnosti mohou posloužit lidem v jakémkoliv režimu. Totéž platí o Babišovi, či generálovi Pavlovi. U něj je ovšem jasné, že je to Loutka jakéhokoliv Režimu. Je to Kejval jediného správného názoru. Tehdy i nyní...;-DRv

H. Rybnická 30.10.2022 14:06

No a schopní lidé za Komoušů jsou schopní pořád a svými schopnosti mohou posloužit lidem v jakémkoliv režimu... XAkru.

Schopní lidé za nacistické nadvlády byli schopní pořád a svými schopnosti posloužili lidem v poválečném, tedy jakémkoliv režimu...

(Jen) jeden z těch schopných lidí byl Hans Filbinger (1913-2007) právník a superschopný politik. 1966-1978 byl předsedou vlády Bádensko-Wúrttemberska až do okamžiku kdy jeden významný spisovatel a novináři vyštourali skutečnost, že byl v letech 1943-45 soudcem v německém válečném námořnictvu a ještě krátce před koncem války vyslovil rozsudky k smrti několika námořníků. Další takoví schopní lidé byli na př. Kurt Waldheim, dotáhl to až na prezidenta. A další.

Je pravda, že po válce a po pádu komunizmu bylo takových lidí na desítky tisíců. Co se s nimi mělo dělat jiného, než je nějaým způsobem začlenit do nových společností, koneckonců je nemohl stát poslat na výměnek. Ale je opravdu nutné takové lidi vysílat na výsoké posty? Kde by měla být etika nejvyšším kriteriem pro volbu?

V. Čermák 30.10.2022 19:30

Tak Generála Pávka bych skutečně nikam nevysílal, zejména, je-li to Kejval za jakéhokoliv režimu Loutka režimu. U Babiše je to jiné, nikdo ho nikam nevysílá, je mnohými lidmi volen. Mimochodem nějakou Morálkou či Etikou se ohánějí nejvíc ti, kteří na ně kašlou z vysoka. Např. jako Havloidi obrátili Pravdu a Lásku na Lež a Nenávist...

V. Pavelka 30.10.2022 20:46

Nebo ti dnešní protestující ? Proti čemu ? Udajně proti,,Strachu" ? Jejich ministr strach nemá ,dokáže tak provokovat , nebo že by rád podpořil ten strach v Lidech ?

P. Diviš 30.10.2022 15:21

Akorát vy jste intelektuálně nesmělý za každého režimu, multiSvědku šachystoši.

V. Čermák 30.10.2022 19:24

Hošku, tak dnes žádné noty z masny? Takže jen kolovrátek Svazáčka Divíška, režimu Držáčka...;-D

V. Němec 29.10.2022 16:32

Petr nebo Pavel, mi to je celkem šumafuk. Mi vůbec nevadí, že kandidát byl za komunistů u kontrarozvědky, ale že kandidát Petr Pavel lhal! V každém státě je vojenská kontrarozvědka a je to věc profesní, měl to takto všechno říct, i k čemu byl cvičen, a postavit se k tomu čelem.

Stejně jsem si před pár lety přestal vážit F.R. Čecha, když trapně lhal, a neměl to zapotřebí.

A vůbec, já jsem taky stará páka, ale tvrdím, ať jdou všechny staré páky od válu! Tedy v politice. Lékaři, ať dále léčí, učitelé učí, řemeslníci opravují, podnikatelé podnikají...

Ale budoucnost už patří jiné generaci. Ať si ji vylepší nebo doj..bou sami podle sebe.

A prezidentem se může stát člověk nad 40 let. To už proboha zase nejsou lidi? Nevěřím.

H. Rybnická 29.10.2022 14:55

Vynikající článek, vynikající přítel, ke kterému lze jen gratulovat. Něco si dovolím přidat.

Helmut Schmidt, (1918-2015) byl kancléřem Spolkové republiky 1974-1982. Politickou kariéru začal co senátor města Hamburg, velké uznání a popularity se mu dostalo za odvážný a aktivní postup u příležitosti povodně a záplavy Hamburku 1962 Byl poslancem Spolkového sněmu a v letech 1958–1961 poslancem Evropského parlamentu. Později působil postupně ve funkcích ministra obrany, financí a hospodářství Spolkové Republiky.. Napsal řadu knih, od roku 1983 byl spoluvydavatelem týdeníku Die Zeit

V roce 2008 se dožil 90 let. Při té příležitosti byl v televizi uveden dlouhý rozhovor s novináři. Jedna otázka, kterou bývalému kancléři položili, zněla, co by ze své zkušenosti radil dnešnímu světu. Odpověděl, úplně klidně, ani nehnul brvou, kouříc doutník jako vždycky, obdobně jako přítel pana autora článku. „Nic. Je jiná doba, jiní lidé. Určitě se s ní vyrovnají sami. “

J. Jurax 29.10.2022 17:28

Jo, a byl silný kuřák, prý 40 cigaret denně, a kouřil prý již od 10 let. Dožil se 96 let.

P. Diviš 30.10.2022 15:22

Kouře, když už.

V. Cícha 29.10.2022 8:51

Znmenitý článek. musí být radost mít toho pana Oldu za kamaráda...

V. Čermák 29.10.2022 19:26

Ale houby, spíš taková polopravdivá agitace...;-D

F. Žůrek 29.10.2022 3:08

Řeknu to takto: Ve Vsetíně se stal Jiří Čunek opět starostou...

(To není žádná scifi, ale smutná skutečnost současné doby. Zdař Bůh!)

R. Langer 29.10.2022 5:58

Smutná? Proč smutná? 8-o

P. Sura 29.10.2022 11:48

Rozhodně míň vadí "opětzvolen" Čunek, když za sebou má nějaké výsledky, lidu blízké, než drzý stalinista.komunista Skála jako alternativní prezident.

V. Čermák 29.10.2022 19:47

Stalinista je jen taková Surovská nálepka. Historie se opakuje a na jeho slova začíná rychle docházet...;-D

J. Jurax 29.10.2022 17:29

Neřekl bych smutná, spíš potěšitelná ...

J. Hudec 29.10.2022 0:19

onzíku, tos mohl rovnou napsat, že Petr Pavel (či jak se jmenuje) je vůl. Bylo by to kratší, obsah identický.

P.S.: Víš proč jsem se po převratu vždycky držel jen ve sféře byznysu a nestrkal nos do politiky (ne že by nebyla chuť a šance)? Protože jsem byl členem KSČ, byť i jen řadovým. Jak píšeš - začala tehdy nová doba. Ale - nenastává pomalu už i teď a zase znovu a zase jiná? Čau.

[>-]

F. Svoboda 29.10.2022 10:40

Před několika týdny soudruh Středula pronesl na nějakém shromáždění, že si váží hlasů všech poctivých komunistů. K tomuto výroku mám tuto zásadní připomínku a sice, že je nutné definovat, kdo je nebo byl poctivým komunistou. Je to člověk, který 1. vždy plnil základní teze linie KSČ, který tedy souhlasil se všemi jejími činy a zločiny. 2. souhlasil s okupací naší vlasti sovětskou armádou. 3. Podporoval vedoucí úlohu strany a využíval ji tak, že ostatní občané byli zařazení do skupiny obyvatel II. kategorie - získával lepší zaměstnání, lepší karierní postup, jeho děti měly přednostní přístup ku vzdělání, často měl i přednost při získání rekreace ( ověřeno v našem podniku ) a pod.

Kromě těchto " poctivých a řadových komunistů " ovšem byli i nepoctiví komunisté, ovšem byla to stejná pakáž !!! Ke kterým se pane Hudče řadíte vy ?

P. Sura 29.10.2022 11:50

.... a tu o tom hrachu a stěně neznáte??

F. Svoboda 29.10.2022 12:36

Zajisté ji znám, dokonce i tu o perlách a sviních, nicméně mnou popsaná fakta je nutné si stále připomínat, abychom se nedostali do mizérie obdobné jako v dobách komunismu !!!V

Z. Lapil 29.10.2022 14:21

Já bych to viděl jinak: komunista je buď poctivec, nebo chudý duchem.

Trochu posunuto: nelze být zároveň demokratem a členem strany, která má v základech diktaturu. Byt je to poctivá diktatura proletariátu.

F. Kusák 29.10.2022 16:25

Vy máte dost jednoduché vidění, třeba takové, že platí "dobrý komunista, mrtvý komunista". Musíte se ovšem podívat přes hranice směrem na západ, kde levicové myšlení, lépe přímo marxistické, docela kvete. Pokud byste se ale zeptal průměrného Rusa nebo Číňana, co ví o Marxovi, asi nebyl schopen zformulovat vůbec nic. Takže spíše platí to o té změně doby.

J. Hudec 30.10.2022 11:07

Díky za dotaz a vaši analýzu.

Já jsem předběhl dobu, protože jsem členství v KSČ využil ve svůj prospěch, tj. mohl jsem dělat práci, kterou jsem dělat chtěl.

Po převratu v roce 1989 se takové chování členů všech politických stran stalo postupně standardem (když ponecháme stranou naivní těsně porevoluční nadšení), ale už nikoliv v zájmu výkonu povolání, ale v zájmu obsazení politických funkcí a z nich vyplývajících prebend a především přerozdělování prostředků, získaných zdaněním firem i občanů.

Význam a velikost toto přerozdělování

J. Hudec 30.10.2022 11:24

Kurnik, někam mi ten text zmizel a nechce se mi ho psát znovu... Nu, zkusím to.

Velikost tohoto přerozdělování je přímo úměrná výšce příslušného postu. Nejmenší možnosti má člen jakékoliv strany na malé obci, kde se toho moc nerozděluje a navíc sousedé koukají všem pod prsty. Proto, prosím, zaregistrujte, že velké politické strany a jejich členové se na malých obcích spíše nevyskytují, převažují různá místní sdružení a nezávislí kandidáti.

Čím je obec či oblast větší, tím více se poltické strany a jejich členové angažují, protože tam je významná finančí síla - pohleďme na aktuální korupční kauzy v Praze a Brně. Mohlo by se zdát, že vrchol možností nakládat s finančními prostředky a výhodami skýtá členům všech politických stran (nezávislých už je tam tak leda do mariáše) poslanecká sněmovna a senát, ale to je jen částečná pravda.

Skutečnou špičku možností poskytují bruselské výšiny EU, kde se přerozdělují a alokují obrovské prostředky a lobuje se v zájmu (či proti nim) velkých firem a národních či nadnárodních korporací. To musí, myslím si, být sen skutečně aktivních členů politických stran.

Můžete mi oponovat čistotou úmyslů členů současných politických stran a já nepochybuji, že i takoví existují. Nicméně ve své okolí vidím řadu spíše takových případů, jaké jsem popsal.

Já si nenasazuji svatozář, nikdy jsem ji neměl a ani o ni nestojím. Ale přijde mi dílem legrační a dílem odporné, když je nasazována tomu, komu zpod komže vykukuje čertovské kopyto.

Nábožní Poláci k tomu mají přísloví:

"Vzal si ďábel ornát a ohonem na mši zvoní".

Tolik tedy k vašemu dotazu i když chápu, že se vám moje odpověď líbit nebude. No co se dá dělat, že?

[>-]

V. Pavelka 30.10.2022 20:55

Pakáž ? No lidi stejného kalibru , můžou být u Rybářů, Myslivců, zahrádkářů , Lesáků ? V haraburdí minulosti se probírají ti největší parchanti ...