19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Zvolit – odvolat

6.3.2018

Miroslava Němcová z ODS považovala za nutné se velmi rozhořčit nad tím, že šéfem komise pro kotrolu GIBS byl zvolen komunista soudruh Ondráček, a věnovala tomu rozsáhlý rozbor příčin vedoucích k tomuto tragickému následku. Od Miroslavy Němcové objektivitu nelze žádat, je už tak založená, ale přece jen se měla věnovat tomu, kdo vlastně způsobil tak nízké kvórum.

Když se totiž podíváte na hlasování 79 : 78 pro soudruha Ondráčka, musíte se zahledět i na absence. A tu vidíte, že více než 1/2 chyběla u socialistů (mimo jiné Hamáček, Chvojka, Chovanec, K. Svačina Valachová anebo Zaorálek). Podobné to bylo u TOP 09, kde chyběli 3 ze 7, a rovněž jsme postrádali 5 poslanců Pirátů. No a máme to. Když chybí celkem 15 "kovaných demokratů“, tak klesne kvórum a pak už stačí jen málo. Úsměvné je, když šéf Pirátů tvrdí, že 5 jejich soukmenovců nechybělo z „plezíru“, ale byli řádně omluveni. No to pozor, to hned víte, že to je jiná. Tam řádí vysoká vypatlanost. Pokud jde o prominentní absentující socialisty, tak nechť si každý udělá názor sám, ale já bych tipl, že někteří už tak trochu nohama pracují pro konečnou dohodu s ANO. My tam nebudeme, vy dosáhnete svého a bude klid na tvořivou politickou práci. Třetí varianta ještě je, že si tak naši dřevní zastánci opravdové demokracie tímto vyrobili klacek, který teď můžou bičovat veřejné mínění a při stoupajících teplotách dostat lidi do ulic a chtít krev. Možné je všechno, nic cizího není politikům lidské.

Milí dřevní demokraté, zachránci našich demokratických výdobytků, nestěžujte si, když musíte v pátek být jinde než ve Sněmovně, kde se hlasuje o „životně důležité záležitosti“, jakým je svěření výboru jednomu kovanému komoušovi. Buď to je opravdu tak důležité a vy se dostavíte, anebo mlčte jednou provždy. Sami si za to můžete.

Jenže se nevyznamenal ani Andrej Babiš, který ve stylu slavného „pal nepal pal nepal“ chce nechce chce nechce soudruha Ondráčka šéfem výboru pro kontrolu GIBS. Chová se překvapivě jako politický chaot a dává nyní halasně najevo, že soudruha Ondráčka ne, a umožnil šéfovi ODS, která je v trapné defenzívě, aby se opět mohl blýsknout akcí a vyvolat nové hlasování, tentokrát o odvolání soudruha Ondráčka. Tedy pokud nechci připustit, že by profesor Fiala byl takový hráč, že by celý tento stav sofistikovaně připravil. Ne, to zavrhuji, to jsem se moc rozjel.

Takže nás se soudruhem Ondráčkem čekají ještě pěkné tanečky v té naší povedené Sněmovně. Bude se hrát hra „Zvolit - odvolat“. A těch keců o vyšších hodnotách. Ve Sněmovně, kde komunisté jsou pevně usazení již od r. 1993, a v Evropské unii, kde jsou komunisté zásadně salonfähig. Působí to ovšem tak, že naši dřevní a jediní opravdoví demokraté nemají na víc než hrát si s těmito (promiňte) podružnostmi, zatímco hlavní práce je v boji o to, jak má vypadat vláda, která by měla dostat důvěru. Na tu ovšem nemají dost velké svaly a odvahu. Miloš Zeman se dobře baví.

A tahle my tady žijeme.