23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Zvedneme vám daně, vrhneme se na ně

10.9.2013

Bohuslav Sobotka představil volební heslo socialistů "Prosadíme dobře fungující stát". Proč to už dávno neudělali?

Socialisté měli osm let na to, aby zavedli to, co dnes hlásají. Nebyl by to Bohuslav Sobotka, aby se z toho nesnažil vykroutit. Prý za vlád socialistů vše fungovalo a vlastně se to zkazilo jenom proto, že vládla zdejší pravice. Argumentuje tím, co stát jen velmi těžko může ovlivnit.

Ano, v době, kdy Bohuslav Sobotka držel státní kasu, tak ekonomika rostla. Rostla prakticky po celém světě, všichni viděli budoucnost růžově, krize ani náznakem nehrozila. Vezměme si to popořádku. V roce 2002 rostl HDP o 1,9 %, 2003 3,6 %, 2004 4,5 %, 2005 6,3 %, 2006 6,8 %, 2007 6,1 %.

To jsou jistě krásná čísla. Zdůrazňuji, že ve světě se žádná krize nekonala. A teď si k tomu dodejme další čísla, schodky našeho státního rozpočtu. 2002 -45,7 mld, 2003 -109 mld, 2004 -93,7 mld, 2005 -56,4 mld, 2006 -97,3 mld, 2007 -66,4mld.

Přesto, že ekonomika rostla nebývalým tempem a do státního rozpočtu přitékalo stále více peněz, tak ani desítky miliard navíc oproti předchozím letům nestačily na utrácení socialistické vlády a sekera se zatínala stále hlouběji.

Přišla nejprve celosvětová a následně evropská krize. Na našem HDP se to značně odrazilo. 2009 -4,1 %, 2010 2,2 %, 2011 1,7 %, 2012 -1,2 %. Stále se naše ekonomika nedostala z potíží zaviněných někde jinde. Jsme závislí na EU svým obchodem. Pokud Evropa nekupuje naše zboží a nejsme schopni ho udat jinde, je problém.

Problémem ale také je, že narážíme na pravidla EU, která stanovují kvóty na vývoz zboží mimo EU. Krásně se kritizují schodky za krize, když předtím socialisté nastavili laťku mandatorních výdajů značně vysoko, zhruba na úrověň 85 % státního rozpočtu.

Přes značnou nepřízeň a stagnaci ekonomiky se podařilo Nečasově vládě snížit roční schodek na prakticky stejnou úroveň, na jaké byl v době ministrování Bohuslava Sobotky a téměř sedmiprocentního růstu HDP. Tohle ale socialisté raději neuvádějí a jejich voliči nechtějí slyšet.

Ono by se totiž ukázalo, že Bohuslav Sobotka byl jako ministr financí neschopný a pokud by byl ministrem v době největšího pádu ekonomiky, pak by čísla schodku byla více než hrozivá a daleko by předčila realitu -190 miliard.

Socialisté neumějí šetřit. Tím neříkám, že by se Nečasově vládě všechno povedlo anebo že by se mi to líbilo. V momentu, kdy socialisté vydělali nečekaně nějakou miliardu navíc, začali hned přemýšlet, jak ji utratit místo toho, aby ji použili na snížení schodku.

Nyní plánují něco obdobného. Už zase slyšíme, jak se bude navyšovat minimální mzda, což povede k růstu nezaměstnanosti a vyšším výdajům státu, a nejnověji jak chtějí socialisté zase ždímat peníze z lidí, aby měli na svou rozhazovačnou politiku.

Zdaníme bohaté, budou platit místo patnácti dvacet devět procent, říká Bohuslav Sobotka a jeho voliči mu mohutně aplaudují. Vždyť si to ti šmejdi zaslouží už jen za to, že jsou bohatí, stejně si to nakradli, zní hlas přívrženců socialistů.

Bohuslav Sobotka ale neříká vše. Neříká, zda se takto budou danit příjmy až nad proklamovanými 100 tisíci měsíčně anebo celé příjmy. Neříká ani, kolik peněz to státní kase přinese. Vzhledem k tomu, že již před časem šéf z Hybernské přiznal, že by to státnímu rozpočtu přineslo asi pět miliard (reálný odhad jsou tři), tak je to skutečně zásadní přínos.

To pokryje přidání stokoruny měsíčně důchodcům. Jinými slovy, dělá se z komára velbloud, na což slyší jednodušší voliči, kteří si neumějí dát dohromady dvě a dvě, a znechutí se život těm, kteří jsou schopní a za svou schopnost dostávají velice solidní plat.

Na druhou stranu socialisté veřejnosti říkají, že budou trestat úspěch. Dostáváš velké peníze? Tu máš přes držku, zalez do řady a nevystrkuj ani nos. Přitom jejich plánem je dát léky do nulové sazby DPH. výpadek 4 miliard prý není nic zásadního a dramatického.

Ejhle, výpadek 4 miliard není dramatický, ale přínos tří miliard vyšším zdaněním významným plusem je. Zvrácená je logika socialistů. Co se stane, pokud vyšší daně bohatým a firmám nebudou stačit na rozhazování?

Jednoduchá věc, hranice vyššího zdanění se sníží, pak zase a zase a nakonec budou platit vyšší daně všichni. A pořád to nebude stačit. Pro socialisty totiž nestačí sebevětší částka na utrácení. Vždy budou dělat dluhy, i kdyby se příjmy rozpočtu zdvojnásobily.

Prý solidarita. Solidarita je, pokud něco někomu dávám dobrovolně, ze svého soucitu. Solidarita není, když mi někdo nařídí, že musím svými financemi sanovat jeho rozhazování. Nu, jsem zvědav, jak se s tím socialisté, obzvlášť když spěchají podepsat fiskální pakt, poperou. Myslíte, že bude líp? Už bylo.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora