25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sam 18.1.2009 23:10

Re: Ale samozřejmě!

Jo tááák! A o jakém ministerstvu mluvíte? Je vůbec v Česku?  Nedávno jsem udělal blbost a nechal se nalýt na Ministerstvo průmyslu a obchodu do sekce Strukturálních fondů EU.. Z vašeho zasvěceného komentáře mohu potvrdit jen to, že je tam spousta sběračů titulů. Jinak takovou sbírku neschopných, zbabělých a nekompetentních příživníků jsem nikde nezažil (za 18 let praxe). Jen nepatrné množství z nich by se uživilo jinde. A oni to o sobě velmi dobře vědí! Setkal jsem se ještě s několika ouředníky z M. životního prostředí a školství. Naprosto stejná třída! Staří i mladí! Byl jsem tak znechucen, že jsem musel odejít a nuikdo mne už mezi ouředníky nedostane ani heverem!

Jsem přesvědčen, že je bytostně nutná reforma státní správy. Reformu musí provádět lidé se zkušeností z privátní sféry nezatížení ouřednickou nákazou.

Finančně to myslím stojí za to. Z každé koruny, která jde z našich daní do státní správy je 30-50% vyhozených oknem!!!

Liberta 18.1.2009 23:40

Re: Ale samozřejmě!

Stálo by za to Vás k nám pozvat na kafe - kdybychom na to měli čas ;-). Viděl byste 8 kmitajících mezi telefony (většinou z regionů), mailujících do Bruselu, likvidujících svou denní dávku pošty (nikoliv o nesmyslech, ale o běžících projektech ze všech míst republiky). 28letá šéfka mezitím zvládne navíc 2 jednání (plynule v češtině, angličtině a francouzštině, a docela se hádá, takže žádná zbabělost :-/)... Smyslem toho kmitání je plynulý průběh a financování českých projektů z evropských peněz. Čtvrtletně. A monitorování vůči donorům. Furt. I zpětně.

Neříkám, že takhle to je všude. O jmenovaných MPO a MŽP (a přidala bych MŠMT, MMR, MZdr) mám také svůj názor (teď mluvím o sekcích evropských projektů, nic jiného neznám). Naopak jsem tohle místo chňapla všemi deseti (přišla jsem z akademického prostředí, pak z volné nohy a poté ze soukromé sféry) a tvrdím, že pracovní dynamika tu je minimálně stejná, jako v soukromém.Také to tu má tradici a dává to smysl - evropské peníze se tudy řinou už od r. 1991. - Jediné, co je nesrovnatelné, je plat. Abyste nás adekvátně zaplatil, musel byste "vyhodit z daní " minimálně 80% :-/;-PRv

milanS 17.1.2009 13:29

A jsme zase u toho - většinový volební systém

Počet ministerstev = počet korýtek pro "narychlo" sehnané koaliční partnery. Když je jich snad víc, pak vniknou ministři bez portfeje (= do počtu). A tak partaj, která sotva (ale za to vždy) přeleze 5% hranici ve všech vládách drží klíčové ministerstvo obrany (z důvodu utajení se zde nemusí dělat řádná výběrová řízení)... Změňme volební systém, ministerstva se pak sloučí "sama".

Antonín Hrbek 17.1.2009 18:07

Re: A jsme zase u toho - většinový volební systém

Naprosto osvědčený systém byl, když ministři byli političtí činitelé a náměstci ministra neodvolatelnými profesionálními úředníky.

cb 17.1.2009 20:54

Re: A jsme zase u toho - většinový volební systém

Sir Humphrey Appleby by s vami vrele souhlasil.

AeroKarel 17.1.2009 23:42

Re: A jsme zase u toho - většinový volební systém

R^ jo.

honzak 18.1.2009 13:04

Re: A jsme zase u toho - většinový volební systém

Sir Humprey musí mít v našem státním aparátě spoustu nemanželských dětí!

Jura Jurax 18.1.2009 14:55

Re: A jsme zase u toho - většinový volební systém

No, ale tak na ministerstvu kromě subalterního plebsu na práci byl přece jenom někdo, kdo aspoň tušil, o čem to ministerstvo je. Ministři to těžko můžou vědět, když v zájmu jistoty příjmu ještě poslančí nebo senátorčí a stranicky intrikujou ...

pp 17.1.2009 12:49

Ty zlý chlapče!

Chtěl bys připravit o prebendy pány Bursíka a Svobodu? Z čeho budou žít a splácet dluhy a hypotéky?

Talián 17.1.2009 14:43

Re: Ty zlý chlapče!

Není na světě hůře řízených a nevýkonných institucí, než jsou ty státní, nebo státem řízené ( čti na př. Drucker:"Drucker na každý den." ) Od počátku 20.stol se řízení výrobních a obchodních organizací postupně zdokonalovalo. Posledním akceleračním impulsem bylo zavedení výpočetní techniky. Stimulem byla zpětná vazba penězi. Jakmile někdo dokázal výrobu zorganizovat levněji a výkoněji, ostatní se museli přizpůsobit, nebo zkrachovat. Státní instituce naopak pouze zdokonalují konzervaci neudržitelných postupů vršením zákonných norem, přičemž mají jistotu dostatku peněz. Kdykoliv  se jen trochu nastíní nedostatek peněz chrání vnitřní spotřebu a omezují výstupy - dráhy by skvěle fungovala bez cestujících, školy bez žáků atd. Není náhodou, že instituce v přímé státní péči ( policie, armáda, soudnictví, samospráva, zdravotnictví, dopravní cesty ) jsou v žalostném stavu. Příčinnou je systém jako takový. Systém je řízen nahodilým výběrem politiků, kteří jsou opakem úspěšných jedinců. Kdo je úspěšný v profesi nebo podnikání nikdy nepůjde na nejistou čtyřletou odbočku do politiky a tím definitivně zaostal v profesi, nebo zanedbal svůj podnik.

Darja 17.1.2009 18:08

Re: Ty zlý chlapče!

R^R^R^R^!!

Liberta 17.1.2009 21:32

Re: Ty zlý chlapče!

To je půlka pravdy. Druhá je ta, že výsledky práce ministerstev leckdy s jejich "řízením" (tj. ministrem) skoro nijak nesouvisejí. Máte vůbec´představu, kolik procent  práce ministerstva(myšleno těch desítek až stovek úředníků) představuje běžná rutina, která prostě musí být vykonána, a kolik práce je nějak přímo spojeno s politikou? Troufám si odhadnout poměr 95 : 5 !

Fafa 18.1.2009 7:58

Liberto,

představuje běžná rutina, která prostě musí být vykonána

Liberto, ale to je prece jadro problemu. Co kdyz ta bezna rutina je zcela nesmyslna? 

Liberta 18.1.2009 15:13

Re: Liberto,

No, nesmyslná - jak se to vezme . Nepochybně tam takové práce jsou (viz Jistě, pane ministře), ovšem pokud je zákonem uloženo to a ono, provedeno to být musí. Ať je ministrem Petr nebo Pavel. 

- Mě při vstupu na nejmenované ministerstvo (ano, přiznám se, sedím tam) šokoval dokument s názvem "referátník". Referátník je čtyřstrstránka, kterou referent (tj. odborník na danou oblast,¨který věc vlastně řeší) vytvoří jakožto průvodní vysvětlení pro pana ministra resp. náměstka ministra, aby onen, který jej musí podepsat, tušil, o čem je řeč. Nakonec i to je pochopitelné, ale věřte, že splácat smysluplnou koláž originálního dokumentu k podpisu třeba v angličtině, desetiřádkového vysvětlujícího výtahu v češtině, opatřit čísly a referencemi plus přílohami a třemi podpisy vedoucích z úrovní mezi referentem a ministrem - to zabere asi pětkrát tolik času než vyřešení vlastní věci ;-P - Takže máte vlastně pravdu...

Fafa 18.1.2009 23:37

Liberto,

ja plne chapu, ze pokud je neco zakonem ulozeno, tak to musi byt provedeno. Ale pochybuji o tom, ze vsechny zakonem ulozene aktivity maji smysl. Treba smysluplna agenda ministerstva pro lidska prava by se myslim tezko hledala, odluka cirkve od statu by jednou provzdy ukoncila agendu cirkevniho odboru na ministrestvu kultury. A to ani nezminuju tak kacirske predstavy, ze treba pojisteni pro pripad nezamestnanosti by mohla byt komercni pojistka s komercne spocitanymi premiemi misto odboru MPSV.

K referatniku snad jenom tolik, ze to neni specialita ceskych ministerstev. Treba executive summary je taky dobra vec. Studie o 200 stranach shrnuta na jedne strance pro cloveka, ktery v originalni studii nerozumi ani terminologii. Jak psal uz Woody Allen: "Vojna a mir. V souhrnu je to neco o Rusku." ;-)

Jura Jurax 18.1.2009 14:57

Re: Ty zlý chlapče!

R^R^R^ 

Fafa 18.1.2009 7:49

PP:

pan Bursik si koupil palac na Male Strane na hypoteku?

go.west 17.1.2009 12:38

co propuštěnými státními a obecními úředníky?

Co jiného, než jim doživotně ponechat jejich plat. Potom se za ně nebudou platit energie, telefony, vybavení kanceláří, auta a všechno další, co úředník ke své činnosti vyžaduje. A hlavně - nebudou ostatní občany obtěžovat vyžadováním lejstra s razítkem a nebudou ostatním občanům otravovat život.

Uncle K 17.1.2009 13:29

Re: co propuštěnými státními a obecními úředníky?

     Ale no tak,zajímá se snad některý ze státních úředníků o osudy lidí,kteří přijdou o práci? Ani omylem!(Y) Takže bych byl pro to,aby si pomohli také sami!

křovas 17.1.2009 14:14

Re: co propuštěnými státními a obecními úředníky?

60% platu

Hašek 17.1.2009 15:15

Také jsem někde slyšel

o teorii: když je někde místo na zrušení, tak se v tom moc nešťourat, místo nechat do penze, platit ho ale doma - ušetří se, a jak ten ouřada bude v penzi - nového ouřadu nepřijímat. Velmi nenáročné, vše poběží jaksi samo, ale - poněkud zdlouhavé. Evropské demokracie sledující vzestup či pokles všeho do příštích voleb každou sekundu on line to nikdy, už z principu, nemohou provádět.

Možná někde ve švýcarských horských kantonech, kde čas hospodářů ještě trošku běží podle toho, jak tam dlouho roste les.

Honza 17.1.2009 15:25

Re: Také jsem někde slyšel

Už vidím,jak se honem zavádí třetí komora parlamentu......pamatujte si ; kdo léta nemakal a bral balík,ten už nikdy makat nebude - propuštěný politik - úředník - je to samé,jako nezaměstnaný cigán,nechá se živit ostatními.

Sylva 17.1.2009 12:10

K problému: školy.

 Ministerstvo školství bych taky nerušila, ale ostatní instituce, co se hezky přiživují a vydávají nesmyslné vyhlášky. V praxi to vypadá spíš tak, že vzdělávání je podružné, protože nejdůležitější jsou vyplněné papíry. Když přijde inspekce, zajímá se hlavně o ty papíry. Kvalita výuky až na druhém místě. A když je ředitel blb, tak preferuje učitele vzorné vyplňovače. Mám s tím přímou zkušenost . Učím na ZUŠ a našeho pana ředitele zajímá jenom "klídek". V pohodě jsou všichni, kteří mají vyplníno a nic po něm nechtějí. Prostě se řídí předpisy. Takoví lidé, kteří to vymýšlí a pak tupci, co to akceptují jsou velkou brzdou ve školách a proto si myslím: pryč s takovými úředníky ! Chce to opravdu reformu ale k tomu se váže moudrost, která u většiny politiků zásadně chybí.

Jura Jurax 18.1.2009 15:00

Re: K problému: školy.

MOUDRÝ ČLOVĚK PROSTĚ PRINCIPIELNĚ NEMŮŽE BÝT POLITIKEM. zAČAL-LI BY O TOM JEN NA OKAMŽIK UVAŽOVAT, OSVĚDČIL BY TÍM NEMOUDROST.

františek 17.1.2009 11:31

Sympatická myšlenka

Za pitomost považuju zrušení ministerstva školství. Naopak bych zrušil jakékoli školské krajské a místní úřady. Nutné je zavedení jednotného školského systému. Zrušení místněškolních vzdělávacích plánů a zavedení porovnávání výsledků škol užitím státních kontrolních testů úrovně žáků a studentů ve všech ročnících. Zavedení hodnocení škol podle úrovně vzdělání, které poskytují její učitelé. O kontrolu docházky do základní školy by se ve větší míře měla starat policie. Říká se, že je docházka povinná

Ivan 17.1.2009 12:10

Re: Sympatická myšlenka

Přesně tak. Různé výjimky jsou jen kvůli tomu, aby náboženské sekty mohly provádět vymývání mozků dětí svých oveček.

jirka.s. 17.1.2009 16:58

Re: Sympatická myšlenka

Jojo! Jedna rudá náboženská sekta už tady takhle vymývala a vymývala, až nám vznikl ivan iványč!

mu1 18.1.2009 9:52

Re: Sympatická myšlenka

Jirko, díky za pomoc s tím Ivaničem. Já už z toho vo´ˇla nemůžu

mu1 18.1.2009 9:50

Re: Sympatická myšlenka

A z které sekty pán pochází. Aha, KSČ

abeceda 17.1.2009 12:36

Re: Sympatická myšlenka

Školství základní ponechal v kompetenci obcí (metodicky řízeno krajem) a  střední v zcela kompetenci krajů. Nevidím jediný důvod proč by policajti měli vodiit do škol záškoláky za uši, to není jejich úkol