24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Zpráva BIS 2010 odhalila dobývání renty

BIS zveřejnila Výroční zprávu za rok 2010. Veřejnosti se tak znovu dostal do rukou text, který popisuje bezpečnostní rizika České republiky bez obalu. Kromě toho, že se ve zprávě můžeme dočíst o tom, jaká jsou rizika teroristického útoku na našem území, jaká jsou rizika spojená s únikem informací z počítačových sítí, jaká jsou rizika spojená s rozvojem extremismu (některé zdroje tvrdí, že toto riziko BIS podceňuje), máme také možnost se dočíst o tom, jaká jsou ekonomická rizika spojená s aktivitou zájmových skupin a s korupcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 3.11.2011 8:15

Takto funguje

jedna z variací socialismu. Podobnou verzi máme v podobě EU. Není nad velké polostátní korporace. Tose to hospodaří bez rizika a za pěknou provizi. Politici tento systém milují. Vše je přehledné, neprůstřelné, funkční. A Ty občane hubu drž.

J. Němec 3.11.2011 8:02

Co s tím?

Já vždy na konci podobného článku čekám nějaké zázračné vyhlídky k řešení. Nakonec se ale často dozvím něco ve smyslu poslední věty tohoto článku: "Jak dlouho to budeme tolerovat?" nebo: "To si to necháme líbit?"

Moje otázka zní ... co s tím? Koho volit, aby to nebylo ještě horší? Jak já, občan této země, můžu reálně něco změnit za současné situace? A hlavně: Nakolik jsme my, občané už navyklí na korupci na každém kroku a sami se jí aktivně účastníme? Třeba málem, ale účastníme. To potom totiž jsme jen v pozici malých zlodějíčků, co jsou vzteklí, že ti nahoře kradou ve velkém ... nás ale prosím nechte v tom našem malém bahýnku. ;-)

Když se ale vrátím k ideálnímu stavu člověka, co nekorumpuje, nedává ani drobné všimné, neobohacuje se na základě dobrých kontaktů a nezískává tak výhody. Co se současnou situací můžu udělat a nenechat si to dál líbit?

K. Kužel 3.11.2011 5:29

Jako gordický uzel

mi připadá závěrečný odstavec: "...toto chování manažerů polostátních podniků, úředníků a politiků .... vytváří bariéry vstupu, které omezují konkurenci, čímž zvyšují cenu nad úroveň, která by na trhu byla, kdyby se korupce neděla, a hlavně tím, že podněcují manažery polostátních podniků - stejně jako kontrolní regulační orgány a politiky, kteří rozdávají dotace z kapes daňových poplatníků - ke spotřebě vzácných zdrojů."

Asi ty bariéry, které manažeři svým chováním vytvořili, je podněcují ke spotřebě vzácných zdrojů?

Je to zapeklité, ale jak to rozetnout? Rozumím autorovi dobře, že by polostátní podniky měly být ještě více řízeny státem, tím nejlepším hospodářem?

P. Joch 3.11.2011 11:46

Re: Jako gordický uzel

Jak to rozetnout? Tak zvaným "bojem proti korupci" určitě ne!

To, že by velcí dojiči státu někomu strkali obálky, je pohádka pro chudé. A že tomu pomůže Kateřina P. věří snad jen trouba.

Teorie dobývání renty, která vysvětluje bujení korupce v hospodaření státu a jeho nenasytnost, by se měla vyučovat už na základní škole.

Jediná řešení je zavřít kohoutek. A chválabohu touto cestou, hlavně díky Eurosocialismu, nevyhnutelně směřujeme. Zatím nejdále je Řecko, tak už začíná panika u struků.

K. Kužel 3.11.2011 15:38

Re: Jako gordický uzel

Jasně, že organizovaným bojem proti korupci se vyřeší kulový! Napsal jsem o tom článeček

http://karelkuzel.blog.idnes.cz/c/124375/Bijte-korupcniky.html