16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Zombie se vrací!

Ve filmu vylézá děsivá zombie z hrobky za úpění větru anebo vyvolávána strašlivě vypadajícím vyznavačem kultu woodoo. Na nebi svítí dramaticky měsíc, vichřice cloumá stromy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novotný 5.12.2012 23:47

zelený Bursík

A taková perlička na závěr:

v roce 1989 před přijímacími zkouškami na PřFUK (pro pana Radu Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy) přišel na chodbu člověk s tím, že se otevírá nový obor ekologie, a kdo se přihlásí bude přijat. Ze všech, co jsme tam byli, se přihlásil pouze Martin Bursík. A dále: v době , kdy se prováděl geologický průzkum pro JE Temelín, byl Bursík zaměstnán a velmi aktivně pracoval ve Stavební geologii Praha. Nepamatuji si, že by někdy protestoval proti atomové elektrárně Temelín. Prostě i pár let poté pracoval v této organizaci (já mimochodem také a nelituji toho).

Tak pane Rada a co vy jste dělal proti JE Temelín?! Asi nic, bych řekl, jen tak kecáte a prudíte! To nic nestojí. Ale co vlastně umíte?

RNDr. Petr Novotný

J. Urban 5.12.2012 19:24

Hezký článek, takový Vlčí. :-))) Ale trochu chyba lávky.

Obnovitelné zdroje se podporují téměř všude. Proč jen ale u nás je kvůli nim energie dražší o 40 procent? Kvůli těm 5 zeleným, kteří v minulém období seděli v parlamentě? To je ale krávovina, že jsem větší neslyšel. Proč jen v Česku jsou stovky plantáží fotovoltaik, na nichž se kapsuje pár jedinců, kteří se zelenými nemají společného zhola nic, zato s modrými a oranžovými kmotry? Už jsem vám jednou psal, pane Vlku, jak se hezky učíte od Josefa Goebbelse :-/

B. Uhlich 5.12.2012 0:19

Re: Vážení diskutující

..no, ať je to jakkoliv.... domnívám se, že méně reagovat by asi bylo bývalo lépe.... já sice chápu, že člověk nějak instintiktivně reaguje na hlouposti, ale v případě tohodle diskutujícího..je to spíš kontraproduktivní..neboť množství polemických (nesouhlasných ) příspěvků on vnímá výhradně jako důkaz své jedinečnosti, důležitosti.... 

V. Vovák 4.12.2012 21:48

Re: ještě Vás doplním pane Vlku

no... editory samozřejmě existují a jejich použití je velmi snadné. Vy je evidentně nepoužíváte. O důvodech proč je nepoužíváte lze spekulovat, ale ani jeden z nich pro vás vůbec není lichotivý.

V. Vovák 4.12.2012 19:10

Re: Vážení diskutující

Pane Skálo,

já sleduji pana Radu s velikým zájmem a pečlivě analyzuji jeho diskusní příspěvky. Doposud se mi nepodařilo nalézt pádný důkaz, kterým bych podpořil svoji teorii, že pan Rada je softwarová entita. Aber es kommt der Tag!

J. Skála 4.12.2012 17:30

Vážení diskutující

Prosím vás, nechte už pana Radu na pokoji a neodpovídejte na jeho zoufalé volání! V zájmu vašecho i jeho zdraví. On bere diskusi na NP jako svou svatou povinnost a chce zachránit tuto planetu, pokud možno bez největšího škůdce - lidstva. Tak ho nechte, vždyť je vlastně chudák.

P. Han 4.12.2012 17:11

Re: blouzneni o udrzitelnosti rozvoje?

Pane RADO(!), pátým pádem (vokativem) oslovujeme každého. Bez ohledu na to, jestli je to jméno, funkce nebo cokoliv jiného. I vola oslovujeme vole. Jestli máte (obávám se, že ano) tak chabé vědomosti o OZE anebo ekologii, jako máte o gramatice, pak se vašim každodenním blábolům nedivím. Možná jste se česky naučil až na vojně, ale ujišťuji vás, že "Rada, neseru se s tim a padam padam!" by jazykovou korekturou neprošlo.

P. Rada 4.12.2012 16:17

Re: blouzneni o udrzitelnosti rozvoje?

Pane Vyhnalík kyž už mi hecujete do všímání si ...  tak pátým pádem se podle pravidel gramatiky u tohoto jména takto oslovuje pan rada s povolání - tedy jako byl třeba pan rada Vacátko s "Hříšných lidí města pražského". Dál proto prosím věcně a bez invektýv gramatického ražení.

Přednostně je distributorem na burze vykupována energie nejlevněji produkovaná - tedy OZE ze solárů a větrníků.:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/212562248420021/

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/206002-experti-zastavme-dostavbu-temelina/

R. Langer 4.12.2012 16:09

Re: Nevraživosti pana Vlka.

Na to se od pana Rady rozumné odpovědi nedočkáte... :-)

J. Vyhnalík 4.12.2012 15:53

Re: blouzneni o udrzitelnosti rozvoje

Pane Rado (opět 5. pád, všimáte si?). Je logické, že nejdříve se využívají zdroje, které jsou nejsnáze dostupné a tedy nejlevnější a teprve ve chvíli, kdy tyto zdroje začnou docházet a jejich využívání se prodraží, postupně se začne přecházet ke zdrojům dražším. To je jednoduchá logika, kterou by měl pochopit každý, kdo není úplný hlupák. To samé se ostatně týká i fosilních zdrojů.

Bohužel se najdou lidé, kteří věří tomu, že sami dokáží rozhodnout lépe, co je výhodné a co ne a do procesu zasahují daněmi a dotacemi. Výsledkem je pokřivený systém přinášející enormní zisky bezohledným a bezskrupulózním lobbyistům na úkor životní úrovně a rozvoje většiny společnosti. Dotace do fotovoltaických zdrojů jsou ekonomickým zločinem, prosazovaným zelenými napříč Evropou, které táhnou celý kontinent ke krachu. Pokud na jedné straně je stát ochoten jedné skupině investrorů z ideologických důvodů garantovat zaručený odběr elektřiny, kdykoliv a kolik jí vyrobí, za pětinásobek běžné ceny, tak riskuje tlak na garanci ceny pro ČEZ. O tom byl rozhovor s Jaroslavem Mílem, který také jasně řekl, že je přesvědčen, že ČEZ má dost prostředků (pokud je bývalé vedení pod patronací ČSSD nerozkradlo) na výstavbu dalších bloků a také, že si na sebe bude muset elektrárna vydělat.

Elektrárny stárnou a postupně bude potřeba začít odstavovat další uhelné elektrárny a nahradit je novými zdroji. OZE to z principu být nemohou, protože nejsou schopny vyrábět nepřetržitě. Naopak OZE zvyšují náklady i klasických zdrojů, protože ty musejí běžet pouze v pohotovostním režimu ve chvíli zvýšeného výkonu OZE. Stát garantuje u fotovoltaických elektráren 25x vyšší výkupní cenu, než je výrobní cena elektřiny v Dukovanech a navíc jim zaručuje přednostní odběr.

Uďo to není normální!

V. Hošek 4.12.2012 15:31

Re: ještě Vás doplním pane Vlku

Pokud komunální odpad nebude znečištěn popelem a jiným nehořlavým odpadem, tak je to palivo podobné hnědému uhlí.

Pokud je něco problémem lidstva, tak je to sociální inženýrství některých intelektuálů. Intelektuálů, kteří mi chtějí organizovat život například tím, že mne budou nutit pít co já pít nechci.

P. Rada 4.12.2012 15:20

Re: Nevraživosti pana Vlka.

Nevím co je to PL  - ale mít někde jmenovce je běžné.. Takových co se jmenují podobně či mají stejný nick se vyskytují až tisíce ... Některým tento zřejmý fakt ale navadí k tomu aby se nezeptali/neověřili...  a rovnou jen podle souhry barvy pleti... kádrovali, vynášeli posudky, odsudky...

A pokud jde o údajné nesmysly které já šířím. To jsou jen mé pohledy které kriticky přejímám od jiných znalejších a pak si je opravdu jako osvojené troufám dávat dál se svým komentářem.

Učený s nebe nespadl. I Vy hovoříte jen přejatou řečí.... Odkazy na zdroje na NP však pravidelně dávám - pokud je tedy vůbec místní elektronická cenzura pustí.

P. Rada 4.12.2012 15:11

Re: Nevraživosti pana Vlka.

Ne nic takového jsem nikde nekomentoval a pamět mi v tom neklame!!!!!

P. Rada 4.12.2012 15:08

Re: ještě Vás doplním pane Vlku

Ano tento háček tam je. V tom Vám dávám do jisté míry zapravdu a vím o něm dlouho. Dávám na oplátku k úvaze otázku. Kdyby bylo možné text na NP předem prohnat editorem... věřil by jste obsahu více?

Háček byl i v tom, že byla doba kdy jsem vůbec nebyl schopen komunikovat/oponovat - ani takto.

..

Háčky jsou a visí na kdejaké reklamě a některá je opravdu chytlavá - třeba i ta negativní, kterou pan Vlk provádí jiným a pozornost tím od podstatnějšího problému odvádí.

P. Rada 4.12.2012 14:59

Re: ještě Vás doplním pane Vlku

Vždyt já jsem mu ale také nezištně poradil.... - něco za něco.

Asi ale také patříte k těm kteří upřednostnují povrch před obsahem. V tomto smyslu máte pravdu, že se za třesoucí ruku, ignoraci gramatiky, prostě svůj zevnějšek ... poněkud stydím. Proto také sám nepublikuji.

To ještě ale neznamená, že na lháře a zloděje nedokáži poukázat a že musím polykat předkládané pokrmy s pokorou. Ne - lecos mi leze krkem pane Matoušek a o té podstatě co je nestravitelná mi jde - nikoli o obal.

P. Rada 4.12.2012 14:48

Re: blouzneni o udrzitelnosti rozvoje

Pane Vyhnalík už jsem si o množivých reaktorech ledacos přečetl ale také to, že dosud se nikde komerčně nestaví a tak to tím méně nyní u nás v úvahu. Ty fúvahy o "disponibilních zásobách" považuji za bludné - energie totiž máme všude kolem sebe i v sobě prakticky nevyčerpatelně mnoho - jen ji právě PRAKTICKY neumíme efektivně čerpat - viz tabulky ERoEI.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/EROI_-_Ratio_of_Energy_Returned_on_Energy_Invested_-_USA.svg

A k tomu zájmu stavět v Temelíně - od pramene:

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2780522

V. Vovák 4.12.2012 14:48

Re: ještě Vás doplním pane Vlku

Pane Rado,

on je v tom ještě jeden háček, který vám evidentně uniká. Člověk si čte text z oblasti, ve které není odborníkem a řekne si: "Hle! Autor je pologramotný. To znamená, že nezvládl ani výuku na základní škole. Na jaké úrovni asi budou jeho odborné znalosti, k jejichž nabytí je třeba mít daleko větší předpoklady, než ke zvládnutí učiva základní školy."

A když potom autor reaguje osobními útoky na dobře myšlenou snahu pomoci, jeho obrázek opravdu není lichotivý. Zkuste se nad tím zamyslet.

F. Matousek 4.12.2012 14:45

Re: ještě Vás doplním pane Vlku

Pane Rado, pan Vlk vám nezistne poradil, jak je to se "s" a "z".

Na vasem míste bych mu za to podekoval.

P. Lenc 4.12.2012 14:26

Re: Nevraživosti pana Vlka.

Pokud pane Rado nepíšete své nesmysly na PL a máte tam jmenovce, tak potom se vám omlouvám.Ovšem jenom za Židy,ne za ty nesmysly, které šíříte.

J. Vyhnalík 4.12.2012 14:08

Re: blouzneni o udrzitelnosti rozvoje

Tak velké investiční celky, jako jsou jaderné elektrárny jsou vždy do značné míry unikátní. Samozřejmě by výstavbu zlevnilo, kdyby se jaderných elektráren v Evropě stavělo víc, ale jejich výstavbě zabránilo PR a propaganda zelených stran, které tu obhajujete. Ve většině zemí Evropy obhajoba výstavby jaderných elektráren politikům ubírá hlasy bez ohledu na to, že je to nejlevnější a na životní prostředí nejméně náročná technologie.

Pokud jde o zásoby paliva pro JE, přečtěte si laskavě něco o množivých reaktorech. Faktické disponibilní zásoby jsou na tisíce let.

P. Lenc 4.12.2012 14:04

Re: Nevraživosti pana Vlka.

Vy jste nekomentoval návrh EU o zákazu vstupu palestinských osadníků na území EU?A to způsobem opravdu nechutným?Asi máte opravdu krátkou paměť.

J. Vyhnalík 4.12.2012 13:58

Re: Nevraživosti pana Vlka.

Pane Rado (to je 5. pád, kdybyste nevěděl, co to je za slovesný tvar), zkuste si odpovědět na několik otázek:

Byly v historii Země období s vyššími koncentracemi CO2 než je dnes? Pokud ano. Mohl za to člověk? Kdy byla produkce biomasy biosférou nejvyšší? Opravdu je prodlužování dob ledových a zkracování meziledových dobrým příslibem pro zemskou biosféru? Jaký dopad na životní úroveň lidí má utrácení omezených prostředků, které má lidstvo k dispozici na projekty jako jsou fotovoltaické panely, nákladné pohřbívání CO2 atd.? Kdo na těchto projektech bohatne? Kdo tyto projekty platí?

K. Kužel 4.12.2012 13:40

Re: většinový volební systém

Nejen inteligencí, on disponuje také fyzičkou!

Pamatujete - "Silou, Kačenko, silou!" ?

P. Rada 4.12.2012 13:20

Re: ještě Vás doplním pane Vlku

Pane Vlk a co kdyby jste místo lží psaných správně gramaticky ... se začal věnovat realitě kterou ovládáte - ale v gramatickém koutku?

P. Rada 4.12.2012 13:18

Re: blouzneni o udrzitelnosti rozvoje

Částečně Vám dávám za pravdu. Tedy určitě v té problematičnosti trvalé udržitelnosti. Sotva kdo totiž kde uvedl co pod tím míní. Náš všeobecný ekonomický systém založený na úročitelných bankovních půjčkách s tím setrvalým růstem ale dosud žel počítá a to i když už je úroková sazba centrální banky blízská nule.

Pokud by jste ale do důsledků i ¨Vy pane Salek počítal co JE stojí komplexně, pak by Vám mělo vyjít podobně jako ČEZu, že je to dnes velmi riskantní investice a chtěl by jsrte sponzora a záriuky.

Výhodná je ale pro supdodavatele a právě ty dnes ponejvíc zastupuje stát - tedy cizí stát - viz návštěvy Putina, Clintonové.

Občané Čech na masivní investici do JE které se dnes staví nikoli sériově - jak to svého času udělala Francie - ale jako unikátní kusy, které se během výstavby nyní násobně prodražují - zřejmě doplatí. Jednak proto, že většina investice odteče jinam, pak proto, že za úrok s půjček budou splácet a na drahou elektřinu tak doplácet i když její cena dík obnovitelným zdrojům na evropské burze klesá.

Za tu půjčku a garance pro ČEZ to bude také závazek i dalším generacím a pro případ havárie pak konec idylek v našem kotlíku + mezinárodní arbitráž.. Na odškodnění v případě, že třeba i cizím zaviněním něco vážně selže, totiž zatím nikdo se zainteresovaných nemyslí a dosavadní právní záruka státu má limit na úrovni asi procenta možných škod.  Máte pravdu o udržitelnosti rozvoje i skrze JE která má navíc paliva na planetě jen na století,  kdežto závazky přináší na desetitisíciletí... kdekdo blouzní.

V. Vlk 4.12.2012 13:05

Re: ještě Vás doplním pane Vlku

Prosím pane Rado, k nadšení ještě připojte něco: nepíše se :"Voda s vodovodního kohoutku" ale "z vodovodního kohoutku" a také se nepíše : "Odpad s tohoto"  ale "odpad z tohoto"    

R. Langer 4.12.2012 12:59

Re: Zelení jsou škůdci zemští,

No tak vám možná ne. Mně ano.

R. Langer 4.12.2012 12:58

Re: Nevraživosti pana Vlka.

Já mluvím o tom, že Zelení jsou zhouba lidstva. Je Bursík Zelený? Tak už znáte souvislost. A pokud je podporujete, jste za tyto činy spoluzodpovědný...

J. Salek 4.12.2012 12:49

blouzneni o udrzitelnosti rozvoje

Svihly idealista predpoklada ze vyvoj lidstva musi byt trvale udrzitelny. To je dost naivni predstava. Vyvoj lidstva a evoluce spolecnosti je proste jen hledani cesty k preziti. Nedelejme si uluze ze v soucasnosti evoluce spolecnosti neprobiha. Lidstvo stale hleda nejvhodnejsi model k preziti spolecnosti. A spolecnosti ktere nejsou uspesne odumiraji. Blouzneni o jakemsi trvale udrzitelnem rozvoji opravdu neni na miste a uz vubec ne v pripade zdroju. Je prece jasne ze zdroje se meni. Dnesni technologie nema problem vyrobit temer cokoliv temer z cehokoliv. K tomu je zapotrebi pouze energie. A k vyrobe energie nepotrebujeme tezit fosilni paliva. Ty jsou akorat v nepreberne mire snadno dostupne a lacine. Samozrejme ze je mozne fosilni paliva zavrhnout a vyrabet energie z neceho jineho - at uz to bude jaderna, solarni, vetrna ci uplne jina energie. Problem ovsem je ze pokud nebude k dispozici lacina energie, tak to bude mit zavazny dopad na celou ekonomiku. Navic blazen Bursik se stavel nejen proti fosilnim palivum, ale i proti jaderne energii. To uz je na hospitalizaci. Ceska republika ma malo snadno dostupnych fosilnich paliv, takze jaderna energie je jedina mozna cesta jak mit cenove dostupnou energii.  

P. Rada 4.12.2012 12:33

Re: Nevraživosti pana Vlka.

Pane Salek fisilní paliva jsou především s historického hlediska jen jakousi  krátkodobou nevratnou fosilní půjčkou .... a jak to vypadá tak "po nás potopa".

S tou spodní hranicí přežití fotosyntetizujících rostlin tvrdíte svou fantazii. Fakt je přece takový, že rostlinstvo v dobách ledových zanikalo jen v polárních oblastech kdežto jinde žilo dál a žili tam i naši předkové. Druh homo s. s. je tu zhruba jeden ledový stotisíciletý cyklus. To že poklesem koncentrace CO2... se země dostala postupně na hranici mezního stavu a stále více uhlíku zůstalo uvězněno v oceánech a pod povrchem je ale fakt.

Tím, že nyní koncentrace tohoto a dalších radiačně aktivních rostou se s nejvyšší pravděpodobností globálně planeta zas skleníkově otepluje a to už od doby 8000 let zpět - takže jsme si až doposud užili nebývale vyrovnaného optima.

Toto optimum ale končí a další růst CO2 až na dvojnásobek i více bude asi znamenat konec dob ledových. Ale nejen to. Také konec expanzivnosti druhu homo, který je právě na fotosyntéze stále dominantně závislí. Fotosyntetická úroven planety ale s dalším růstem teplot bude pro pokles půdní vláhy i růst teplot oceánů dál klesat.

http://www.veda.cz/article.do?articleId=68061