23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Zničte to, nebo to zničí vás

20.3.2012

Lidem proces s Vítem Bártou splývá v problém "těch nahoře" a je pravděpodobné, že to stáhne dolů i ODS a topkaře

Toto volební období bylo napěchováno většími či menšími kauzami, u nichž některý z koaličních partnerů začal bouchat do stolu a hrozit odchodem z vlády. Namátkou vzpomeňme třeba spor o jmenování policejního prezidenta, případ ProMoPro či tahanice o Ladislava Bátoru. Nemluvě o dosud nejvážnější vládní krizi z loňského jara, která položila základy pro neuvěřitelné soudní líčení se superguruem Věcí veřejných Vítem Bártou.

Pro jeho dosavadní průběh jsou nedostatečné i takové výrazy jako strašidelné, děsivé, nechutné, ohavné a trapné. Vše přesáhlo míru, které výše jmenované skandály ani zdaleka nedosáhly. Koaliční souputníci Věcí veřejných z ODS a TOP 09 přesto mlčí. Mimo zapnuté mikrofony se sice jejich představitelé květnatě pohoršují, oficiálně ale vykládají, jak jde především "o problém koaličního partnera" a že "je třeba vyčkat rozsudku soudu a reakce Věcí veřejných". Takže zatímco se v soudní síni hlídané očkem z ABL Bárta málem rozpláče, když jeho rovněž obžalovaný udavač Jaroslav Škárka oznámí, že má nahrávku předání peněz, véčkaři za tolerance svých partnerů nadále rozhodují o podobě daní, reforem, osudu vysokých škol a dosazují své lidi do vysokých postů ve státních podnicích, jako jsou ČEZ, Budvar či Lesy ČR.

Při procesu přitom nejde jen o to, jak moc se ještě véčkaři dalším odhalováním svých střev zostudí a ztrapní. Ve finále pak vlastně ani nezáleží na tom, zda soud uvěří, či neuvěří Bártovi. Ostatně soudce Jan Šott v úvodu trefně poznamenal, že "problém je v tom, že když poslancům nabízíte, jak jim budete finančně k dispozici, tak ovlivňujete jejich jednání". Kdo totiž nechtěl vidět, co jsou VV zač před volbami a po nástupu do vlády, dostal dostatečný návod v podobě dlouhodobé strategie supergurua Bárty zveřejněné MF Dnes. Kdo nechtěl vidět ani poté, zůstane zaslepený i po rozsudku. Je přitom potěšitelné, že dle preferencí hluboko pod hranicí volitelnosti a úbytku členů VV je těch prvních mnohem víc.

Podstatnější se proto zdají být "vedlejší produkty" celého líčení a reakce standardních politických stran v čele s ODS a TOP 09. Byť jsou totiž VV virem zdaleka největším, proces jakoby mimoděk odhaluje i další chyby v systému. Například před soudem nezpochybnitelně zaznělo, že na rozjezd VV poskytli pražští podnikatelé s vazbami na ODS Roman Janoušek s Tomášem Hrdličkou půjčku 200 milionů korun za příslib budoucího dvojnásobného vyrovnání. V účetnictví VV o příspěvku ale není ani slovo. Plzeňský lobbista Roman Jurečko s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem se zase pokoušeli ovlivnit ministrem Bártou kontrolované výběrové řízení na post šéfa ŘSD v Plzni. Takové věci přece musí neprodleně začít vyšetřovat protikorupční policie a jasně říct, zda se Škárka dopustil křivého svědectví, anebo je to pravda.

Před občanskými demokraty a TOP 09 zase leží dokazování, že se slovem demokracie pouze prázdně neohánějí. Zatím se ukazuje, že byť by se bezpochyby jednalo o obranu demokratických principů, do risku v podobě okamžitého vyhazovu VV z vlády se nikomu nechce. Méně to překvapuje u ODS v čele s Petrem Nečasem. Ten se se vzbouřenci proti VV (ať už byly jejich skutečné motivy jakékoli) v rámci strany tvrdě vypořádal a prodlužování vlastního vládnutí nadřadil jakýmkoli principům. Občanští demokraté se už ani nezabývají otázkou, " jaká je alternativa", a spoléhají na to, že to "co nejdřív skončí a VV i vláda to nějak ukočírují".

Přinejmenším podstatná část TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem dlouho hledala záminku, jak kabinet s opovrhovaným Nečasem i "sektáři z VV" opustit. Kalousek už podle kuloárních informací dokonce svého času vyjednával se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Jenže se ukázalo, že za prvé se socialisty rozštípnutými na dvě křídla a solitéra Jiřího Dienstbiera není žádná dohoda možná a za druhé už je pro TOP 09 pryč čas, kdy něco takového bylo možné "v rámci demokracie" udělat. Krajské a senátní volby se totiž povážlivě přiblížily, do toho i přímá volba prezidenta, které se zúčastní Karel Schwarzenberg. Pravicové strany v čele s ODS i prezidentští kandidáti by si stěží mohli přát něco víc, než aby se topkaři s ČSSD byť jen pokusili domluvit.

Za této situace tedy zástupci ODS a TOP 09 raději strkají před véčkaři hlavu do písku a umožňují jim být nadále vládní stranou. S tvrzením, že je třeba vyčkat rozsudku, následné reakce VV a bla bla bla… Vzhledem k tomu, že lidem už proces splývá a nevidí ho jen jako problém Bárty a spol., ale "těch nahoře", je velmi pravděpodobné, že takový postoj ve finále stáhne hluboko dolů i ODS a topkaře. Proto by možná bylo namístě sebrat odvahu a říci Věcem veřejným: A dost! Jak v jiné kauze poznamenal jeden z koaličních "protikorupčních klasiků": Zničte to, nebo to zničí vás!

Týdeník EURO 11/2012, 12.3.2012