28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Značka, ksicht a slogan

Politika je především průmyslové odvětví. Určitě v současných demokraciích téměř všude na světě. Politické strany už dávno sázejí hlavně na marketing, zatímco řadové členstvo, jež se navíc stále tenčí, se i v odborných politologických publikacích ironicky přirovnává k roztleskávačkám při basketbalu nebo jiných sportovních disciplínách. Což platilo dávno před Babišem a bude to asi platit i dlouho po něm.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 21.7.2020 18:59

No, dělit na strany a hnutí tradiční a nové či netradiční je sice možné, ale celkem nesmyslné.

Neliší se moc, jde jim o totéž, tedy dostat se k moci a penězotokům, užívají těchže metod k lovu a oblbování voličů, akorát kvůli rozlišení mají vztyčeny různé fangle a v jejich slibech (volebních programech) jsou jisté rozdíly. Leč protože náš volebni systém nemůže plodit než koaliční vlády, stejně sliby nesplní, neboť koaliční partneři.

Vůči peachovinám z Bruselu se staví sice verbálně odlišně, leč v praxi, když dojde na lámání chleba, jsou všichni v předklonu a kejvají, někteří pravda usilovněji než jiní.

Suma sumárum - je to v podstatě všechno jedna pakáž. Ledaže o těch nových se to případně ještě obecně neví.

P. Staronový 21.7.2020 21:16

"Ledaže o těch nových se to případně ještě obecně neví."

Jo. proto jim naletí víc lidí.

M. Krutý 21.7.2020 17:13

zajímavý text, nicméně ještě zajímavější jsou stále přežívající "urban legends" o zloduchovi Kalouskovi. Ta první je o plánované koalici s komunisty, což je dávno vyvrácená lež, protože vypuštění této fámy mělo ovlivnit a také zásadně ovlivnilo Mirka Topolánka při sestavování koalice s KDU, která by jinak dost možná nevznikla.

Druhou je šplhání knížete do vrcholné politiky za zelené. Pan Schwarzenberg byl veřejnou osobou dávno před tím a Zelení post ministra knížeti sami nabídli a on dlouh váhal, zda přijmout. Navíc právě tento post jenom velmi málo rezonuje s nějakou zeleností strany. Nemluvě tedy o tom, že Bursíkovi Zelení byli hodně jiná parta než následní Liškovi a Stropnického šílenci.

No a tou poslední je porovnání věku vs tradičnosti stran. TOP09 je tradiční strana, protože se jedná o standardní politickou stranu od samého začátku včetně rizika pro zakladatele, že nebudou lídry. ANO není politickou stranou dodnes, jakou bramboračku a fluktuaci i čelních tváří to sebou nese, je snad zřejmé i nejzavilejším nepřátelům páně Kalouska.

P. Staronový 21.7.2020 21:21

To je tedy kruté ... :-P

O přibrání komoušů Kalousek vážně uvažoval, výmluvy začal hledat až když narazil.

Pan Schwarzenberg byl veřejnou osobou , ale bez politického vlivu. Ten získal až přičuněním Zelených. Bursíkovi Zelení byli hodně stejná parta, jako jejich následníci. Akorát Bursík byl enormní vychcánek, to už nikdo po něm, naštěstí, nedokázal. Zůstal nám po něm zelený tunel (ještě ve spolupráci s lidovcem Ambrozkem) a Bursíkova buzerace u aut.

Ano není stranou, a TOP je spíš klub přátel, než strana.

Z. Ukolébavka 21.7.2020 12:33

Velmi dobře napsáno.

Z. Ukolébavka 21.7.2020 12:33

Velmi dobře napsáno.

Z. Ukolébavka 21.7.2020 12:59

Ozvěna funguje :-)

P. Hofman 21.7.2020 10:54

Jo, to je dobrý postřeh.

A. Renjascu 21.7.2020 9:54

TOPka je nepřijatelná i po odchodu tuneláře Schwarzenberga, protože nedokázala hájit české zájmy ani verbálně natož nějakými praktickými kroky. Pochvala že zahraničí pro ně vždy byla důležitější než názor vlastních občanů. Uzavření koalice či sloučení s ODS by naproti tomu byl logický krok, protože prakticky mezi těmito stranami již žádný rozdíl. Zahradil a Vondra sice verbálně působí zajímavě a rozumně, ale na celou stranu je to poněkud málo.

L. Písařík 21.7.2020 7:18

Všichni, podle volebních průzkumů, jsou na hranici vstupu do Sněmovny, tedy velikosti raftlíka ( psáno schválně) přesto však si myslí, že jsou to oni, kteří by měli určovat směr politiky i ekonomiky. Taková Pekarová nebo Rakušan jsou obzvláště povedení výlupkové. Jejich kritika vlády - co dělají špatně - je to jediné co umějí, nevidím nikdo návrh co a jak dělat lépe.

T. Kohout 21.7.2020 4:17

Výborný článek, připomínající nyní již téměř zapomenutá fakta "jak to všechno bylo". Tedy např. že pan Schwarzenberg se vyšplhal do vysoké politiky za Zelené (bursíkovce) a že TOPka není žádná "tradiční strana", za kterou se pasuje, ale účelová novostrana.

P. Lenc 21.7.2020 9:00

Přesné pane Kohoute.

I. Pávek 21.7.2020 10:57

- TOPka není žádná "tradiční strana", za kterou se pasuje, ale účelová novostrana - doplňuji - založená za účelem čerpání veřejných peněz za hlasy voličů a na tom zajištěný pohodový život oněch dvou pijavic.

H. Lukešová 21.7.2020 0:16

Pan čestný předseda TOP 09 Schwarzenberg nejen urazil a znevážil Stát Izrael svým nenávistným antisemitským článkem, ospravedlňující palestinský terorismus, urazil i pana prezidenta Zemana i Čechy, které označil za "hovada" a napsal "Gipsy lives matter", tj. že na životech Romů záleží, ok, ale závisí na všech životech, na životech Čechů a Židů, respektive Izraelců podle pana Schwarzenberga nezáleží.

T. Kohout 21.7.2020 4:24

Jo, p. Schwarzenberg mixuje světlejší i tmavší chvilky. Z nikoho nepadají jen samé perly. Mě hlavně utkvělo, že v časech, kdy do Evropy se tlačily miliony uprchlíků z Afriky, tak on bloumá po rakousko-německé hranici a hlásí, že nikde žádné imigranty nevidí... - to bych nazval "politickou slepotou". (Kdo chce být slepý, nevidí.)