24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Živnostník příživník a smutná hra o daně

Média potřebují senzaci, musí nejen informovat a pitvat, ale také bavit. A tak se na sjezd sociálních demokratů sjeli novináři se slastným očekáváním, jak se zachová nový prezident (téměř otec zakladatel), když má teď vlastní ministranu a jehož spolustraníci před lety při prezidentských volbách zradili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Barto 25.3.2013 17:01

Zajímavé,

jak se dá napsat článek, který obsahuje, řadu dobrých argumetů a zaroveň spoustu nesmyslů.

Posedlost proti EU vede autora k tvrzení, že Eu nám vnucuje projekty, financuje je jen z poloviny a my holátka, nebožátka zbytek doplácíme.

Zajisté nás EU "nutila" do roziřování farmy B.Polívky, do spousty cyklostezek ( namísto třeba dostavění R6 )do stavby golfového hřiště ( mládež bude hrát golf a nebude drogovat ) atd. atd.

Všechno podvody z naší strany. Vina EU je ovšem velká, v její neschopnosti dotace kontrolovat.

M. Kosejk 25.3.2013 17:31

Re: Zajímavé,

Článek jsem si pro jistotu přečetl ještě jednou - a musím konstatovat, že opět demagogem jste Vy. Autor článku netvrdí, že na pravidla hry EU musíme přistupovat. On jen konstatuje, kam vede to, když na ty pravidla přistupujeme.

Když někdo rozhodí balík peněz - tak se z něj bude krást, tomu se nezamezí. A EU opravdu nikdo nenutil, aby schvalovala peníze na cykolstezky, Polívkovu farmu... a jiné věci, které si dotace vůbec nezaslouží. Ale dělá to! A tak se dotace zneužívají v ČR, na Slovensku, v Řecku, v Německu, v Belgii... prostě všude v EU.  Protože základní problém je v systému správy EU - všechno ostatní jsou jen důsledky této do základů špatné unijní koncepce.

A vtipné je, že když já napíšu, že bychom neměli přistupovat na hloupá pravidla hry EU - a že dotace jsou zlo, tak se vždy ozve nějaký eurohujer, co mi bude tvrdit, že když jsme jednou v EU, tak prostě musíme bez podmínek přijímat vůli Německa, Francie a Itálie.

J. Barto 25.3.2013 20:25

Re: Zajímavé,

Už používání otřepaného "eurohujer" Vás správně zařazuje.

A Vy jste co ? Klausohujer? Nepřipadá Vám tohle nálepkování idiotské!? Jestli ne, tak si ponechte ten velebný titul "Klausohujer".Nic jste mi nevyvrátil: Primárně jsme darebáci my, ostatně jak to píšete"když na ty pravidla přistupujeme "

A hlavní zlo vidíte v EU, ne v naší zlodějské podstatě:Máte pravdu vlastně! Měli by jsme z EU vystoupit.Rozumbradové jako vy, dovedli vždy tenhle národ do hnojiště!

Že nevíme co je to samostatnost, že si věčně lebedíme v tom: "ach, zase o nás bez nás", to je vina takových jako jste Vy.

Jste tu pořád, už po staletí a asi budete dál !

M. Kosejk 25.3.2013 20:37

Re: Zajímavé,

Nálepky slouží pro jasný a pochopitelný popis. Třeba já dávám nálepku "vrah" tomu, kdo úmyslně zabije jiného člověka pro pomstu, zisk, výhodu nebo nenávist. Lepší slovo pro to neznám. A neznám lepší slovo než "eurohujer" pro ty, co nadřazují eurodeologii nad rozum.  A pokud nechápete, že eurodotace jsou zneužívány všude - právě díky systému EU, tak jste také jedním z těch eurohujerů, co vypínají mozek ve jménu ideologie integrované Evropy.

J. Barto 25.3.2013 20:56

Re: Zajímavé,

Patrně se cítíte být vrcním nálepkářem: nebo je to jen proto, aby jste byl momentálně "in".

To nejspíš: Jinak to nevidím. A napište někdy,jak Vás osobně EU poškodila:

P. Vaňura 25.3.2013 23:04

Jak mě EU poškodila?

V malém třeba zákazem žárovek. Ve velkém účastí Česka na nesmysné politice "podpory OZE," jen letos za 50 MILIARD!

B. Rybák 27.3.2013 12:34

Re: Zajímavé,

Místo obdoby Marshalova plánu, které se dostalo západní Evropě, se nově přistupujícím zemím nedostalo ani toho cca desetileté období, jaké pro rekonstrukci své ekonomiky dostalo např. postfašistické Španělsko. Nedostalo se jim ani možnosti podílet se na přípravě evropského domu a místo toho musely přihlížet, jak se původní členové např. v Maastrichtu dohodli na tom, jak si zachovat svoje výhody (dotace bohatých), jak podobné výhody neumožnit novým členům a jak si vládu nad novými členy mezi sebou rozdělit (i to Řecko dostalo kus Balkánu). Zmrzačené východoevropské ekonomiky byly brutálně donuceny k okamžité "soutěži" v níž byly přístupovými dohodami zbaveny svých výhod (nízkých sociálních a ekologických nákladů).

Nestydatost západoevropského neokolonialismu šla až tak daleko, že v případech kdy se přes veškerou diskriminaci nějaký "východní" produkt u nich začal prosazovat, zasypaly ho soudními žalobami ze sociálního (!!!) a ekologického (!!!) dumpingu!!!.

S vydatnou pomocí zkorumpovaných "politiků" bylo zabráněno vzniku domácího kapitálu a z "ekonomického tygra" se staly bezperspektivní montovny vysávané cizími bankami.

Evropské dotace pochopitelně nemají za cíl přispět k hospodářské samostatnosti ovládnutých zemí. Tím, že povinnou spoluúčastí odsávají peníze z projektů důležitých k projektům důležitým pro "Brusel", jsou záměrně škodlivé pro své země. Jsou myšleny jako prostředek propagandistický a politicky korumpující její příjemce.

Jako každý, cizí peníze přerozdělující (socialistický) systém je EU prolezlá skrz na skrz korupcí (viz např. pád Santerovi komise, Eurostat..). Pokud jde o EU-dotace vznikají dokonce podvodné sítě (8 států zahrnovala nedávno odhalená síť na získávání dotací na rozvoj vědy).

B. Rybák 27.3.2013 12:35

závěr příspěvku

Pozn: Bezpochyby existuje v každé zemi skupina politiků (novinářů), kteří jsou vždy pro jakýkoli (obzvláště integrační) EU-projekt. Prosazují ho bez ohledu na mínění vlastních občanů, jako čert kříže se bojí EU-referend. Jsou očividně zkorumpováni vidinou koryt a doživotních důchodů "bruselských" (příklady Tošovského, Pilipa, Špidly, Foschera..táhnou). Jejich vlastizrádné působení nelze přehlédnout a je tedy velmi vhodné pro ně mít pojmenování. Nemusí to pochopitelně být EU-hujer. Možná že by vhodnější bylo EU-prase, EU-svině, EU-žoldák, EU-jidáš, EU-zmije...Zkuste něco výstižného navrhnout!!

P. Urban 25.3.2013 11:14

Blahobyt ?

Která dobrovolná charitativní organizace v této zemi zajišťuje sociální bydlení ?

Která dobrovolná charitativní organizace v této zemi zajišťuje lékařské ošetření pro lidi, pro které je i těch třicet korun hodně ?

A o jakém blahobytu je tady vlastně řeč ? Respektive, blahobytu koho ?

Tam, kde se složité problémy řeší jednoduchými recepty, se i pravda mění na ideologické kecy. Na pravici i na levici.

M. Kosejk 25.3.2013 14:22

Re: Blahobyt ?

Otázka: Která dobrovolná charitativní organizace v této zemi zajišťuje sociální bydlení ?

Odpověď: Každá trochu větší obec se stará sociální bydlení. A k tomu existují sociální dávky - přímo na bydlení.

Otázka: Která dobrovolná charitativní organizace v této zemi zajišťuje lékařské ošetření pro lidi, pro které je i těch třicet korun hodně?

Odpověď: To není třeba. Od poplatků u lékaře jsou osovbozeny všechny sociální případy.

A já bych měl taky jednou otázku: Co to tady kecáte? :)

P. Urban 25.3.2013 17:23

Re: Blahobyt ?

Pan Tomský psal o dobrovolných charitativních organizacích. Ty by podle jeho názoru měly převzít sociální úlohu státu (včetně vyplácení dávek na bydlení) a snad i obcí; k těm se nevyjádřil, ale dobrovolné charitativní organizace to nejsou.

Co se týče poplatků u lékaře, znám pár důchodců, kteří s tím problém mají. O doplatcích za léky ani nemluvě. Ale možná nejde o sociální případy.

M. Kosejk 25.3.2013 17:42

Re: Blahobyt ?

Církev ten sociální potenciál má. A to je jeden z důvodů, proč jsem podporoval vrácení majetku církvím. 

A co se týká těch důchodců, tak by také bylo dobré vědět, za náhodou nesponzorovali dětem hypotéku, vnukovi auto... Tenhle sponzoring mladých od důchodců je v ČR častější než důchodci, prostě nemohou vyžít. A také je otázkou, jestli ti vaší známí vůbec tuší, že můžou dostat další příspěvky k důchodu, pokud jsou v hmotné nouzi.

M. Kosejk 25.3.2013 17:43

Re: Blahobyt ?

Oprava: ...než důchodci, co prostě nemohou vyžít.

vypadlo mi tam to "co"

T. Marek 25.3.2013 21:43

Re: Blahobyt ?

Možná se mýlím, ale pochybuji, že by obce ty dávky financovaly ze svého. Pojem sociální bydlení je u nás bezobsažný. Nic takového vlastně neexistuje. Sociální dávky na bydlení se vyplácejí tak pitomě, že se kšeftařům vyplácí pronajímat nepřizpůsobivým jednotlivé místnosti v rámci ubytoven (WC a koupelna  společná), protože podle naší metodiky nejde o byty a tudíž se neuplatňuje místně obvyklé nájemné (za odrbanou cimru 9 tis.Kč i více). Jako správce nemovitostí v Praze 2 jsem před lety měl nájemníky ve 100 metrovém  bytě na Karlově náměstí, kteří byli na byt psáni dva a brali přispěvek (důchodci) na nájemné a 2 přitom načerno pokoje pronajímali turistům. A nebyli zdaleka sami. Nedivím se jim. Když je úřad pitomý, tak proč si nepřilepšit, že! Poplatky u lékařů bývaly před válkou omezeny vždy na první návštěvu v dané diagnóze. Samo léčení se už poplatkem nezatěžovalo. Proč my to děláme jinak nevím.

J. Vlk 25.3.2013 10:43

Nesmysl vyšších daní !

Domnívám se, že s daněmi by se nemuselo hýbat, spíše o nějaké procento snížit. Ovšem pokud by stát uhlídal jejich poctiové přiznávání a placení a snad odboural paušály nákladů. Problém je jak kontrolovat příjmy "bez dokladu" řemeslníků, třeba i desetileté "ztráty" podnikatelů dosud nezesnulých hlady ve svých mercedesech a vilách, oprávněnost odečtu a platby nákladů nutných k podnikání ....:)                      Pokud tyto problémy budou trvat, ani tak moc nezáleží na výši zdanění příjmů. Věřím, že se to NETÝKÁ zcela všech podnikatelů, zrovna tak jako věřím, že s popsanými zkušenostmi se setkává každý z nás. 

J. Jurax 25.3.2013 15:24

Re: Nesmysl vyšších daní !

No jo, ondyno mne jeden OSVČ v diskuzi na netu nazval mákem a děl doslova: zisk nemám, daně neplatím - na živobytí to stačí.

Já naivní zaměstnaný důchodce platící daně jak mourovatý jsem se ani neptal, jak to konkrétně dokáže. Ovšem nazvat takového parazitem na sociálním a zdravotním systému je přece jen příliš tvrdé - nebere přece socdávky!

S. Ševeček 25.3.2013 16:56

Re: Nesmysl vyšších daní !

Vážený Juraxi, zapomněl jste na slevu na dani. Ta činí 25 tisíc či kolik. To u OSVČ představuje cca 170 tisíc ročního hrubého příjmu, tedy měsíčně "hrubého" asi čtrnáct. Pokud se jedná o řemeslníka "s paušálem" odpovídá to 830 tisícům ročně, tedy 69 tisíc měsíčně tržeb. A takový ani nebývá plátcem dph, aby si "zašidil" na odpočtech. Je to fakt akorát na živobytí.

Vy, zaměstnanec, máte navíc 4 - 6 týdnů dovolené ... kdo Vám to platí? Co stravenky?

Je fakt, že já, geront, si taky z daní nevodečtu slevu - díky naší milé sociální demokraticky pravicové vládě. Tam napřete svoji nasranost a závist.

M. Kosejk 25.3.2013 18:17

Re: Nesmysl vyšších daní !

Vždyť nenapsal nic špatného.  Já naprosto každý den slyším od živnostníků (zejména neplátců DPH) variace na otázku: "Za kolik byste mi to mohli nabídnout bez dokladu?" Či případně obráceně: "Pokud to nebudete chtít na fakturu, tak vám můžu udělat takovou a takovou cenu!"

Já to nijak nehrotím. Ovšem pokud mi takový živnostník začne nadávat na podvody politiků, tak se hodně musím držet, aby jim nepřipomenul jejich daňové  podvody.

T. Marek 25.3.2013 21:54

Re: Nesmysl vyšších daní !

S podnikateli je to stejné jako se zaměstnanci. Jsou dobří, jsou lemplové a někteří i kradou. Problém je v tom, že jsme si zvykli a už nás to neudivuje. Poslanec krade, ředitel státní firmy krade, náměstek ministra krade...... Já jsem si kdysi myslel, že určité postavení člověka jaksi zavazuje ke slušnosti a střežení zájmů společnosti - tedy občanů. Mýlil jsem se. Morálka a aetika jsou historický přežitek. Hromaděním paragrafů se to nezmění. Každý zákon se dá nějak obejít a dobrý právník vám za příslušný obnos rád poradí. Zákony porušují už jen troubové, zdrogovaní a zoufalci. Mafiáni to mají ošetřené. V příbrami žije pan S. o němž tam vichni vědí že je kmotr a bez něj se nic neudělá. Ale stát mu bude platit náhradu za vazbu, protože mu nic neprokázali a on je čistý. je gfakt, že nechodí po městě s krabicí od vína..... Historicky vzato obnovit prostředí slušnosti je to nejtěžší.

A. Bocek 25.3.2013 9:59

Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

 a nechat pouze ty potřebné a výkonné. Jak to rozeznat : Zrušit zbytečné úřady (jejich úředníci jsou sice výkonní ale nepotřební). Dále zrušit nevykonné úředníky (každá práce se dá znormovat a zracionalizovat).  Zrušit zbytečné předpisy , které si sami úředníci navrhují. Výsledkem bude , že schopní úředníci využijí své schopnosti v privátní sféře a za ty neschopné stát ušetří na rozdílu mezi podporou a mzdou zbytného úředníka.

P. Schuster 25.3.2013 10:20

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

Váš recept není tak jednoduchý. Nejlépe na tom jsou obyvatelé Rakouska, kde na jednoho úředníka připadá 16,9 obyvatel a nejhůře jsou na tom Dánové s 5,6 obyvateli na jednoho úředníka. Česká republika se svými 9,6 obyvateli na jednoho úředníka je pod průměrem EU (11,1).

Co se týče životní úrovni Dánů a Rakušanů, tak jsou na tom zhruba stejně a podstatně lépe než my. Takže korelace mezi počtem úředníku a životní úrovni v které krajině, není.

S. Ševeček 25.3.2013 10:51

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

Z Vašeho příspěvku, pane Schustere, neberu to ekonometrické srovnávání a analajzu stavu hospodářství dle počtu ouředníků (a státních zaměstnanců a těch, co pracují pro "stát" všeho druhu) - jako přímo nesrovnatelné a i irelevantní.

Co si ale pochvaluji, je Váš názor, že životní úroveň Dánů, Rakušanů a U Nás je srovnatelná. Ano, to si ale nechtějí mnozí lidé připustit a jste první, kdo to konstatuje. Děkuji.

P. Schuster 25.3.2013 11:23

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

Přečtete si to podrobně napsal jsem cituji: "Co se týče životní úrovni Dánů a Rakušanů, tak jsou na tom zhruba stejně a PODSTATNĚ lépe než my.

S. Ševeček 25.3.2013 16:46

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

No právě - v čem je to "PODSTATNĚ lépe než my" ukryto?

Zkuste třeba pět kriterií. Už se těším.

S. Trkola 25.3.2013 10:42

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

p.Boček--máte pravdu,problém je ,že každá vláda slibuje zrušení nepotřebných úřadů ,ale opak je pravdou !!! Chyběli-by místečka pro straníky .

P. Urban 25.3.2013 11:26

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

Napřed musíte přesně vědět, co od státu chcete, pak musíte vědět, jak státní správa (nejen obecně, ale i v jednotlivých sektorech funguje), podle toho můžete vytipovat zbytečnou a duplicitní práci, a teprve pak můžete něco rušit. Možné to je, ale není to tak jednoduché, jak si většina lidí představuje. Kdo si myslí, že to jednoduché je, ten zplodí pouze tzv. reorganizaci. To je báječná metoda k vyvolání iluze pokroku, ve skutečnosti vyvoláva chaos, neefektivitu a demoralizaci. Kdo to zažil, ten ví, že to platí stejně jako v dobách Gaia Petronia.

Každá práce se dá znormovat a "zracionalizovat". Pak se ovšem nedivte, že budeme mít neschopnou a totálně odlidštěnou byrokracii, která pojede podle přesných předpisů bez ohledu na okolnosti, které v těch předpisech nebudou. Řešením pak bude zase zpřesňování a zdokonalování (a rozšiřování) těch předpisů ...

R. Čtvrtníček 25.3.2013 18:39

Re: urednici a urady

 Vyrizeni Zivnostenskeho listu v Australii. Potrebujete " Danove cislo" ktere ma kazdy slusny clovek, poplatek tisic korun, 15 minut na pocitaci. Urednika jsem nevidel zadneho.

Vyrizeni zivnostenskeho listu v Cesku, Porebujete obcansky prukaz,bankovni ucet, datovou schranku, technicke osvetceni vozidla ktere pouzivate na zivnost. Poplatek, 4000 korun.Ztravil jsem asi pet hodin litanim po uradech, mluvil  se sedmi uredniky( vsechni byli velice vstricni), dodnes Zivnostnak nemohu pozivat, neb potvrzeni o prevzeti doporucene korespondence, ktera lezi na mem stole se ztratilo v nekonecnu.

Tak vazeni danovi poplatnici, tady vidite, kam vase penize vybrane na danich jdou.

J. Jurax 25.3.2013 15:25

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

No jo - jeden z Murphyho zákonů praví, že kařdý problém má jednoduché, každému pochopitelné, avšak špatné řešení.

J. Boleslav 25.3.2013 16:17

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

:-)))

J. Boleslav 25.3.2013 9:57

Výborný článek

Mládkovi by měla skutečně pravice velmi poděkovat.