29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Zítra bude pozdě

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan 6.5.2008 21:11

Kde bere autor optimismus, že co Čech, to hlupák?

Copak si autor myslí, že většina občanů této země nic neví o původu tzv. církevního majetku?  (Mimochodem, za císařství byl veškerý majetek spravovaný církví majetkem panovníka, tedy církvi nepatřil.) Majetek byl církvi pouze propůjčován a o nějakém ukradení nemůže být řeči. Při rozparcelování církevních velkostatků za první republiky v rámci p ozemkové reformy se církev neodvážila ani pípnout o nějaké krádeži majetku. Teď těm církevním zrůdám narostla křidýlka. Je třeba okamžitá odluka církve od státu a to bez jakýchkoliv restitucí. O údržbu historických památek se stát postará i bez církve.

KUK 6.5.2008 0:02

Ty 4 stranky si sezente a uvidite tu sabotaz ODS, kterou Kalousek a Jehlička sežrali

...jendi jim to podhodi..anvedou je na nocni parci, asi chlastali...pak to blujno hodi na ne....pak soudruh Tlusty to opravnene sepsuje...a ma pravdu ja bych takovouhle kalkulaci nepodepsal ani na nas nejjednodussi vyrobek...

Bobo 5.5.2008 23:13

Bolševici

Ukradli co se dalo a Tlustý co by bolševik nechce vrátit. Ještě před dvaceti léty Tlustý svíral rudou bolševickou knížku a dnes nám dáva lekci, jak zlodějnu skrýt a rozmělnit do ztracena. Banda všivá bolševická. Vyhnat je z parlamentu a za zakladní mzdu dřít na cirkevním. Terapie, která jim vyžene zlodějnu z palice.

Sid 5.5.2008 23:38

Re: Bolševici

Mate naprostou pravdu!

Ty povidacky o 270 mld Kc jsou jen pro ty, co nerozumi urokum. Pochopitelne je lepsi splacet 60 let nez to najednou vysolit na drevo jak chce Paroubek. Urokova sazba ~5% neni spatna, pokuste se za tuto cenu ziskat uver - nikomu z vas se to nepodari. A uver s fixni urokovou sazbou na 60 let? To bych chtel take! Ta dohoda je vyhodna pro stat!!

P 5.5.2008 22:42

Závist a nenávist brání restitucím

Restituce, to je vlastně zrušení platného zákona 218/1949. Tehdy byl církvi zabaven majetek s tím, že jejich potřeby budou hrazeny ze státního rozpočtu. Pokud si to stát rozmyslí, musí vrátit majetek, který stál na začátku tohoto zákona.

Je možná ještě jedna cesta, a to nevrátit nic. Po mezinárodní arbitráži s televizí Nova by měli příznivci tohoto návrhu pochopit, že toto řešení není dobré.

Bohužel 5.5.2008 23:04

Re: Závist a nenávist brání restitucím

Církev by měla vrátit plety za 60 let.

Jsou vůbec členové kat.církve také občany ČR ? Jak se vlastně podíleli na výnosech ze "zabaveného" majetku? To by se jim mělo odečíst.

Historik pro Bohužel 5.5.2008 23:07

Re: Re: Závist a nenávist brání restitucím

R^ 

Sid 5.5.2008 23:10

Re: Re: Závist a nenávist brání restitucím

Ty jsi ale opravdu primitivni! Co to meles? Jak ty jsi se podilel na vynosech CR?

borovicka 5.5.2008 21:16

Hnus

Pane pisálku,

jsi prodejná dě v ka horší jak kom. pisálci v 50 letech. Církev katolická je spolek vrahů a nic ji m nepatří

radon 5.5.2008 22:07

.. jak pro koho

Nemravný národ

Ztratili jsme Boha a ztratili jsme mravnost a ztratili jsme sami sebe navzájem, nejsme šťastný národ

Navrhujeme, aby ten, kdo v Boha věří, aby se modlil a žil v přátelství s Bohem, kdo nevěří, aby žil jako by Bůh byl.

Sid 5.5.2008 23:24

Re: Hnus

Budte konkretni, kdo koho zavrazdil? Pokud to jen tak placate, tak radeji mlcte.

A.S. Pergill 5.5.2008 20:09

Církevní restituce

Jejich hlavní problém spočívá v tom, že prakticky veškerý majetek církví, především římskokatolické, je výsledkem podvodů, loupeží a vydírání. Je to něco naprosto jiného, než když se vrací majetky, na které celé rodiny poctivě dřely, a mnohdy více generací. Spíše se to podobá tomu, jako kdybychom doživším SS měli zrestituovat zlaté zuby, kterých se zmocnili ve frontách před plynovými komorami.

Sid 5.5.2008 23:28

Re: Církevní restituce

Opet, budte konkretni - o jakych podvodech, loupezich a vydirani hovorite? Podivejte, cirkev tu existuje prakticky od 10. stoleti. Za tu dobu udelala mnoho dobreho. To nevidite. Vidite jen tech par veci, ktere si myslite, ze jsou spatne

Magor Milda, Mgr. etc. 7.5.2008 21:16

Re: Re: Církevní restituce

To pořadí zde nesouhlasí. Zlaté zuby byly Židům vylamovány teprve po vytažení z plynových komor v Birkenau- Brzezince.  Pokud jde o restituce, byla u nás slavnostně vyhlášena restituce židovského majetku, ale podmínky byly nesplnitelné. Proto se také téměř nikomu nic nevrátilo. S církví by to nemělo být moc jinak, jenom s tím rozdílem, že církev svatá měla vždy velmi důkladné účetnictví. Proto by neměl být problém, k těm 2000 rokům její existence přidat ještě jeden, ve kterém bude vše důkladně přezkoumáno, než to budeme muset všichni zaplatit.

Ramira 5.5.2008 19:00

karel.kuba

To je mi vás moc líto.

radon 5.5.2008 21:12

proč ?

Lidstvo se v této situaci může dělit na několik skupin: část lidí, když narazí na tyto zavřené dveře, chce je vzít útokem (což je asi přírodovědecké dokazování Boží existence), ale brzy zjistí, že je to nemožné.

Jiná skupina lidí se řídí receptem I. Kanta a řekne si: »Dveře jsou zavřeny. Možná, že za dveřmi někdo je, ale možná za nimi také nikdo není. Necháme to být a raději se budeme starat o své pozemské záležitosti: jezme, pijme, vesele hodujme a ono to nějak dopadne!« Tedy pochybnost se zde nechává nevyřešená! Toto je standardní skeptické pojetí, tzv. liberální pojetí, skeptické, agnostické. »Nepátrej, co Bůh ti dá za hrobskými vrátky.« (K. H. Borovský)

Další možnost je, že k těm dveřím člověk přistoupí a řekne si, že je sice zavřeno, ale předpokládejme, že Bůh je. Je to skupina lidí, kteří se dopracují k nějaké apriorní jistotě, že za dveřmi (ačkoliv jsou zavřené) je nějaký obyvatel. To je radikální postoj víry - to je třeba postoj věřících protestantů: Dveře jsou sice zavřeny, ale předpokládejme, že Bůh je; nemám žádnou jistotu, ale já to risknu a budu žít tak, jako by za dveřmi někdo byl, rozhodnu se pro tuto možnost!

Dále je tu (nepatrná) část lidí, kteří zvolí postoj atheistický a řeknou si: »Ať už za dveřmi někdo je, nebo není, dveře jsou zavřeny a já budu předpokládat, že za nimi nikdo není - a budu to skálopevně tvrdit. Ovšem není moudré žít tak, jako by za těmi dveřmi nikdo nebyl, neboť nemám jistotu, že se na mě nedívá oním kukátkem ve dveřích, a já přitom nemusím nic tušit.« Tento ateistický postoj je navíc velmi nevědecký. To, že jsou dveře zavřené, přece ještě neznamená, že byt je neobydlený.

Budíš 5.5.2008 22:03

Re: proč ?

Vážený pane Radone,myslím, že mohu říci "MILOSTI" , ateistický postoj je jediný postoj vědecký.Učit děti v roce 2008, že je bůh atd. v době kdy si člověk dovede vysvětlit přírodní zákony, ví jak vzniká vítr, déšť,sníh, bouře atd. -tomu už člověk gramotný neuvěří.

radon 5.5.2008 22:17

a proč ne ?

narazíte na hranice "vědeckého" poznaní. V makrokosmu se dostanete k velkému třesku a co dál ? Přijatelnější je, že Bůh byl nejsoucí, a rozhodl se býti jsoucím: tedy vyslal 2 elektrony nadsvětelnou rychlostí (jako by luskl prsty :)) v mikrokosmu si fysici vymýšlejí slabé mezijaderné síly, barevné a škaredé kvarky a positrony... to jsou jen popisné funkce, nikdo je neviděl, jsou to jen matematické konstrukce. Kdyby byl proton velikosti fotbalkového míče uprostřed hřiště, elektron by obíhal po tribunách. Ten prostror mezi - to je Bůh, to je ta energie,protože Bůh je ten, který je. Jsem, který jsem. Jinek ale Bůh je nepoznatelný, věčný, všemohoucí a vševědoucí...

Magor Milda, Mgr. etc. 7.5.2008 21:22

Re: a proč ne ?

a právě proto je to drzost, očekávat od Něho, že se bude zabývat podvodníčky, zlodějíčky, politiky, autohandlíři etc. Vy si můžete také šlápnout do mraveniště, co si o vás ti mravenci myslí, je vám ale jedno.

Jiří 5.5.2008 18:37

spravedlnost a charita kontra česká mentalita

Pokud se kdokoli snaží být slušný a spravedlivý, musí stát na straně okradených, musí mu v tomto případě vadit, že stát stále používá i jeho jménem ukradený majetek. Také by mělo být řečeno, kolik dobrého během let církev se svým majetkem udělala - neuvěřitelně moc!, viz např. Česká katolická charita.  Ale nějak se o tom nemluví - proč asi?

jirka.s. 5.5.2008 18:31

Když restituce, tak restituce!

Po 17 letech od zahájení restitucí zemědělského majetku existovalo ještě 17.1. 2008 stále 2019 restituentů,na které stát doposud kálí! Vzhledem k tomu, že to jsou evidentně lidé smrtelní, bylo by na místě nejprve vyřídit jejich nároky! Konec konců, církev je věčná, tož nějaký ten roček se jí nemůže žádným způsobem dotknout! ;-D

jirka.s. 5.5.2008 18:22

"...že zatímco počet věřících klesá, počet duchovních roste."

A proč ne, že? Vždyť je to jak se státem! Počet obyvatel vlastně klesá (odečteme-li imigranty) a počet uředníků vzrůstá! ;-(

vlk 7.5.2008 12:55

Re: "...že zatímco počet věřících klesá, počet duchovních roste."

vy jste si nevšiml, že počet duchovních byl v katolické církvi sysetmaticky decimován od 50. let? mohlo do semináře jen určitý počet lidí, řády nesměly oficiálně existovat, nemohlo se  dělat oficiálně nic než jen chodit na bohoslužby... To jen paní Řepová na MK hlásala, že počet duchovníchh roste...až se vyrovná počtu z předchozích let, růst nebude... nebojte, povolání kněze dnes není "in"... a platy v církvi jsou hluboce podprůměrné...

Ramira 5.5.2008 18:01

Kde se v lidech bere tolik nenávisti?

Jsem šokovaná většinou příspěvků, které v sobě mají tolik nenávisti.Kde se to v lidech bere?Jsou to lidé, kteří nic neví o víře, kesťanství o církvi.Uvědomujete si, že církev byla nositelem kultury a vzdělání?Že dnešní zákony v celém světě vycházejí ze zákonů církevních?Oháníte se tím, že církev napáchala hodně zla. Ano, napáchala.Ale to zlo páchali lidé. Tím že je někdo věřící nestává se světcem. Je to stále jen slabý člověk.Odolávat lákadlům, která kolem sebe vždy člověk měl nebylo a není snadné.Podívejte se okolo sebe jak bují a kvete korupce.Majetek církev získala z darů věících.

I dnes kdy jsou kostely a ostatní církevní stavby zdevastovány přispívají na jejich opravu věřící.Věřte tomu, že nemalými částkami.Není pravda, že to vše hradí stát, který je za jejich zničení zodpovědný.

Protože si myslím, že většina diskutujících Bibli ani neviděla, tak doporučuji k přečtení.I když ji budete číst jako knihu historickou jistě vás v něčem osloví.

Všem přeji pokoj v duši.

karel.kuba 5.5.2008 18:56

Re: Kde se v lidech bere tolik nenávisti?

Já mám šok z Vás.

Ramira 5.5.2008 19:00

Re: Re: Kde se v lidech bere tolik nenávisti?

To je mi Vás moc líto.

Rony 5.5.2008 19:20

Re: Kde se v lidech bere tolik nenávisti?

Asi z bible. Vyhlaďte je všechny do jednoho, nenechte nemluvně ani ženu přikázal Bůh (Starý zákon). Nepřináším vám mír, ale meč (Ježíš Nový zákon)

Sid 5.5.2008 23:30

Re: Re: Kde se v lidech bere tolik nenávisti?

Michate nesouvisle citaty do sebe. To neni ani fer ani rozumne. Proste - ucel sveti prostredky, ze ano, Rony?

Budíš 5.5.2008 15:40

Nevidím důvod

proč, by se měl vracet církvi majetek a už vůbec ne, církvi platit desítky nebo stovky miliard odškodné.Katolická církev předkládá nepravdivé stavy věřících -stále vede v evidenci všechny dušičky pokřtěné před válkou, v době války a těsně po válce.Z těchto pokřtených však není ani jedna desetina věřících.Je jich hrstka, měně než kaktusářů,  nebo členů jiných zájmových spolků. Stát nemá finance na silnice,zdravotnictví, školství ,vědu, je zadlužen atd. a chce rozdávat - směšné a podvodné.Osobně navrhuji o této záležitosti referendum.Bez referenda kat.církvi ani korunu, není důvod.:-/;-O;-(

radon 5.5.2008 16:16

"stát" je největší zloděj a nejhorší hospodář

V posledních letech jsme byli svědky značného rozšíření těchto intervencí, což vedlo do určité míry k novému typu státu, k "sociálnímu státu". Tento vývoj probíhal v některých státech s cílem vhodně překonat četné nedostatky a uspokojit nejrůznější potřeby odstraněním forem bídy a vykořisťování, nedůstojných člověka. Vyskytlo se však nemálo různých výstřelků a případů zneužívání, které zvláště v poslední době vyvolaly ostrou kritiku sociálního státu, který byl

označován za "zaopatřovací stát". Funkční poruchy a nedostatky v sociálním státě vycházejí z nesprávného pochopení úkolů státu. I v této oblasti musí platit princip subsidiarity. Nadřazená společnost nesmí zasahovat do vnitřního života podřízené společnosti tím, že by ji oloupila o její pravomoci. Má ji nanejvýš podporovat a pomáhat jí k tomu, aby sladila své jednání s jednáním ostatních společenských sil s ohledem na obecné blaho.

Sociální stát, který přímo zasahuje a olupuje společnost o její odpovědnost, způsobuje ztrátu lidské energie a přebujelost státních aparátů, které ovládá více byrokratická logika než snaha sloužit občanům; ruku v ruce s tím jde nesmírné zvyšování výdajů