Neviditelný pes

POLITIKA: Zimola prohrál s Vildumetzovou

10.12.2016

Asociace krajů by měla být nadstranická a jednotná. Přeje si to nově zvolená předsedkyně asociace Jana Vildumetzová. Má-li být její působení v nové roli úspěšné, měla by udělat maximum pro to, aby se vyřčené přání proměnilo ve skutečnost.

Stane-li se asociace politickým kolbištěm, ve kterém by si vzájemně ukazovali svaly představitelé sociální demokracie a hnutí ANO, ztratila by existence tohoto sdružení smysl. Její fungování by mělo být založeno na prosazování společných zájmů krajů například v parlamentu, při jednáních s členy vlády a podobně.

Pokud by se na nich nedokázala shodnout, neměla by za co lobbovat. Případně by stanovisko Asociace krajů nemohlo být bráno vážně, když by ho podporovala pouze těsná většina hejtmanů.

Obavy z politizace asociace se objevily poprvé. Důvodem je skutečnost, že stranické složení hejtmanů je politicky pestřejší, než bývalo zvykem. Ostatně v minulosti se neřešilo, kdo bude zvolen předsedou. Nikoho ani nenapadlo navrhovat rotaci. Chcete-li výměnu předsedy v kratších časových intervalech.

V době, kdy kraje byly zbarveny do modra nebo oranžova, bylo prakticky nemožné uvažovat o jiném kandidátovi, než o nejprve občanském a později sociálním demokratovi. Proto asociaci doposud vedl pouze Evžen Tošenovský z ODS a po něm Michal Hašek z ČSSD.

Zopakovat úspěch

Letošní vítězství hnutí ANO v krajských volbách vyvolalo dojem, že bude vládnout téměř ve všech krajích. Kdyby se to potvrdilo, ani tentokrát by se o obsazení postu předsedy asociace nediskutovalo. Z volby by se stala formalita a nikoho by prakticky nezajímala.

Těsná převaha hejtmanů za hnutí ANO nad těmi ze sociální demokracie nechala ve hře dva kandidáty. Jiří Zimola z ČSSD sázel na svoje zkušenosti z vedení krajů a věřil, že porazí nezkušenou Janu Vildumetzovou. Byť vystupoval sebevědomě, neuspěl. Možná také proto, že Vildumetzová není osobou politikou a státní správou nepolíbenou.

Bývalá starostka, místopředsedkyně Svazu měst a obcí, nebo náměstkyně ministra vnitra pro státní správu nemůže být člověkem, který se v této sféře neumí orientovat a pohybovat. Což neznamená, že se jí ve vedení asociace musí dařit.

Záležet to bude na spolupráci s prvním místopředsedou asociace, tedy jejím hlavním volebním soupeřem Jiřím Zimolou. Vzhledem k jeho politickým ambicím není pro něj úplně jednoduché smířit se s dílčím neúspěchem. Ten by mohl napravit až za dva roky, kdy se bude předseda asociace znovu volit.

Bude-li Jana Vildumetzová naplňovat svoje předsevzetí o jednotné a nadstranické asociaci a zůstane-li hejtmankou, má šanci dokončit dvouleté funkční období a případně zopakovat úspěch při volbě předsedy.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek