20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
HlavaXXII 9.3.2007 6:47

Hlavním neštěststím je právě existence dotací.

Kdyby bylo pro země dělce opravdu tak zle jak se to zde líčí už by to nikdo nedělal. Popravdě vůbec nevím po čem paní Bobošíková volá. Za pravdu se jí dá dát v souvislosti se štědrou dotační politikou starších členů EU. No a? Oni tím resort zemědělství dokonale zničili a postavili na hlavu. My je v tom máme ještě přehodit? Nemůžeme i kdybychom náhodou chtěli, nemáme na to. Místo zbytečných keců na NP by paní Bobošíková měla v Bruselu lobbovat za zrušení dotací pro zemědělce v celé EU. Jinak se budeme donekonečna předhánět v tom kdo jim nadělí víc. Sháňka po půdě je toho jenom důsledkem. Jak napovídá můj nick, kdo jste tu knihu četli, určitě si vzpomenete na otce majora Majora, který pohádkově zbohatl na skupování půdy na níž NEpěstoval vojtěšku protože to vláda z důvodu jejího nadbytku podporovala. Absurdní? Jistě. Ale stav evropského zemědělství není této absurditě až natolik vzdálen.

venkovan 9.3.2007 7:54

Re: Hlavním neštěststím je právě existence dotací./ dotovat průmysl ?

Lid chce dvě věci - hry a chléb (levný), hry má v televizi a levné potraviny v supermarketech.

Jde o pokrytectví - EU může dotovat traktory, hnojiva, pesticidy - ovšem to by nebyl plošná                                  dotace. Plošně dotovaná výroba potravin  a přesto mzdy v zemědělství mzdy                                  o 25 % nižší než je průměr celé republiky.

EU se bojí odchodu lidí z venkova a snaží se (zatím málo úspěšně) tam lidi udržet.

Prodávat v současné době zemědělskou půdu je krátkozraké a hloupé(cena až o řád                                  nižšší). Hitler byl amatér, šel na to s tanky. Co potravinová bezpečnost ?  

BOMBON 9.3.2007 9:07

Re: Re: Hlavním neštěststím je právě existence dotací./ dotovat průmysl ?

jestli jsem soucasti lidu, pak ja chci, aby me stat neokradal a nedaval moje penize do kapes urednikum a kricicim (v tomto pripade) zemedelcum. kdyz spocitate dotace a podelite poctem pracovniku v zemedelstvi, pak na hlavu jde, jestli se nemylim, cca 150 tisic korun rocne. takhle levny chleba nechci, diky.

v zemedelstvi maji lide mensi mzdy bud proto, ze prace v zemedelstvi nevyzaduje zadne zvlastni lumeny, nebo proto, ze ti nesmirne inteligentni zemedelci nejdou delat neco jineho. odchodu z venkova se boji mozna EU, ne ja.

primitivni volani po prodlouzeni zakazu prodeje do rukou odpornych cizincu je natolik dementni, ze k tomu lze rici snad jedine - kdo pudu koupit chtel, tak uz ji davno ma pres zalozenou ceskou firmu, ktera jako cesky subjekt nemovitosti kupovat muze. nevim, co je potravinova bezpecnost, pokud po necem takovem prahnete, jiste si za to rad priplatite.

BOMBON 9.3.2007 8:58

Re: Hlavním neštěststím je právě existence dotací.

spravne, a za usetrene penize nakoupil vic pudy, aby na ni mohl nepestovat vojtesku... a tak jeho majetek utesene vzrustal.. :-D

HlavaXXII 9.3.2007 10:03

Re: Re: Hlavním neštěststím je právě existence dotací.

Vidím, že jste mi porozuměl. Jěště jeden aspekt toto bezhlavé dotování čehokoli přináší. Přímo neskutečně vzrůstá objem přepravovaného zboží. Zcela běžně se dováží plodiny které se dají bez problému pěstovat u nás doma ale díky tomu že kdosi na druhé půlce zeměkoule, jistě v dobré snaze pomoci svým zemědělcům, podporuje například pěstování jablek do takové míry, že jeho cena je potom i při připočtení nákladů na přepravu přes půl světa menší než cena jablek vypěstovaných na vlastní zahradě, je něco špatně. Pokud se svět nedomluví na zastavení dotací udusíme se zplodinami z přepravy zdraví prospěšných plodin. 

BOMBON 9.3.2007 18:41

Re: Re: Re: Hlavním neštěststím je právě existence dotací.

jiste, i vy mi rozumite... ;-)

a ma to jeste jeden efekt - pomoc zemim tretiho sveta. kdyz uz je zavalime nasimi dotovanymi vyvozy prebytku a nepustime je na nase trhy, tak at si aspon za nase penize neco od nas koupi, ne?;-P

Netřeba 9.3.2007 6:30

Zbytečný článek.

Za pár let stejně na každém kousku obdělávatelné půdy bude stát buď obchodní dům nebo fabrika na auta.

Pokud tam nebude zbrusu nová hala na skladování německého bordelu.

třetí 9.3.2007 5:48

Opuštěné zemědělství.

První, na co se západní podnikatelé na českém trhu vrhli byl prodej potravin, neboť ten rozhoduje o dodavateli. A našeho zemědělství se setsakra báli. Proto bylo nutné jej odříznout od řetězců a začít dovážet dotované potraviny ze západu. Taky bylo nezbytné nastavit přímé platby tak, aby naši zemědělci nemohli zvednout hlavy. A výsledky se dostavily. Záporné saldo obchodu s potravinami, ladem ležící obrovské plochy zemědělské půdy, zejména v horských oblastech. A půdu samozřejmě cizinci u nás vesele kupují. Stačí založit sro a to si už půdu koupit může. Takže likvidace českého zemědělství v režii západní potravinové loby  úspěšně pokračuje i pod vedením pana Gandaloviče, který vidle ještě na vlastní oči neviděl.

BOMBON 9.3.2007 9:15

Re: Opuštěné zemědělství.

vsichni se nas boji, nasich zlatych ceskych rucicek, zlatych ceskych hlavicek.... kdyby ti zli nahore nas nechali plne rozvinout nase schopnosti, my bychom jim ukazali....

skoda, ze zlate ceske rucicky nejsou schopne udelat dobre ani blby kanal na silnici tak, aby me auto stale neskakalo, o urovni nasich rozumovych schopnosti svedci uroven politiku, ktere si volime.

kaslu na to, jake brambory budu jist, pokud budou dobre a za primerenou cenu.

čtenář 9.3.2007 9:47

Re: Re: Opuštěné zemědělství. / převážení potravin ?

Před více než 15 lety uvedl vicepresident FAO (organizace pro výživu, sídlo v Římě) myšlenku v duchu, že svět , pokud jde o potraviny a pokud je to reálné, má jen dvě možnosti(tedy i Evropa): buď si bude výrabět základní potraviny potravin tam kde lidé žijí, nebo je bude převážet po zeměkouli, se všemi negativními dopady na životní prostředí. Česká republika ješte v roce 1990 vyvezla potraviny za cca 2,7 miliardy Kč a v roce 2006 dovezla potraviny za 32,7miliardy Kč. Proto jednou ze správných cest je i postupné rozšiřování a zvedání plateb za využívání věřejných silnic - mýtné. Země se otepluje a nejjednodušší a nejlevnější klimatizací je rostlinný porost na pozemku. Je to i prevence proti přírodním katastrofám, zejmína záplav.

jirka.s. 9.3.2007 11:22

Re: Re: Re: Opuštěné zemědělství. / převážení potravin ?

Přesně tak! Před časem se v hradeckém Carrefouru  prodávaly obložené chlebíčky vyrobené v Brně! Vrchol zhovadilosti!

Rudolf 9.3.2007 11:36

Re: Re: Re: Re: Opuštěné zemědělství. / převážení potravin ?

Jirko s., to nevykládejte v diskuzi na webu, ale těm kteří si je kupují. A určitě si ty brněnské nekupují proto, že ty hradecké, vyráběné Jirkou s. jsou lepší.

jirka.s. 9.3.2007 16:55

Re: Re: Re: Re: Re: Opuštěné zemědělství. / převážení potravin ?

Vycházíš, Rudíku, ze zcela sci-fi premisy, že já snad vyrábím jakési chlebíčky! Ale budiž, vstoupil jsi do diskuze!

BOMBON 9.3.2007 18:58

Re: Re: Re: Opuštěné zemědělství. / převážení potravin ?

vite, co mi vzkazuji ze svych luxusnich kancelari a kongresovych hal ruzni reditele zemekoule me nechava chladnym. export a import potravin z ceska rovnez, nebot jsem pri svem cestovani po svete zaznamenal, ze nase prirodni podminky nejsou ty nejlepsi na svete k zemedelske vyrobe. proto mi pripada zcela vhodne, kdyz kazdy dela to, co umi a na co ma podminky.

jeste kdyby ruzni reditele zemekoule a na jejich pokyn dementni luza nekradli me penize a nestrkali je do kapes zemedelcu - pak by se rychle vsechno narovnalo a zlevnilo.

s mytnym apod je to zajimava myslenka. neco jako trzne direktivni pokyn "zerte si kazdy svoje"... jestli se nepletu, tak prevezeni kamionu (20 t) citronu ze spanelska do ceska zatizi zivotni prostredi zhruba stejne jako cesta rodiny na vylet nekam do egypta (letadlem). az si to spocitate, zakazete lidem cestovat? radikalne jim to zdrazite? co je vic - dovolena jedne rodiny nebo 20 tun citronu? ostatne - kdyz me nechate utratit, nezatizim uz maticku zemi skoro nijak... ze by to byla ta cesta?

cestovatel 9.3.2007 20:55

Re: Re: Re: Re: Opuštěné zemědělství. / převážení potravin ?

Tuto situaci už dávno pochopili japonci: mají na osobu desetkrát méně půdy než v ČR a váží si zemědělců (stabilizovaná podpora ), vodu před dusičnany ochraňují i tím, že musí být zastřešená hnojiště;  zohledňují životní prostředí a to vše se v rámci tržního hospodářství  vyjádří v ceně.

V Evropě jde jen o to, započítat do všech činností člověka i náklady na udržení  životního prostředí (likvidace obalů, likvidace skládek, uvědomit si že i potraviny vyrábíme z ropy, nárust dopravy aj..)  

BOMBON 10.3.2007 21:07

Re: Re: Re: Re: Re: Opuštěné zemědělství. / převážení potravin ?

nejsem expert na japonske zemedelstvi jako zrejme vy, tezko se mi tedy vase argumenty vyvraci.

jinak souhlasim, dopady na zivotni prostredi je potreba zohlednit, jen jak? kdyz me letadlo veze na dovolenou, komu mam zaplatit za emise, ktere to zpusobi? statu? tfuj, to ani omylem... vam? nejakemu fondu? co ten s tim bude delat? ono se to hezky nastreli a pak v podrobnostech neni jasno... "ono se musi.." ale nikdo mi nerekl jak...

i ono myto na dalnicich, ktere se u nas zavadi, nema s ochranou zivotniho rpostredi nic spoleceho - stat rposte jenom podoji dopravce, aby mel vic penez do brich uredniku a politiku a nakonec snad i trochu nasype do tech silnic....

uz ted sice kazdy platime jen na spotrebni dani cca 1,- kc za kilometr (zavisi na spotrebe, samozrejme), ale bricha se dokazou nesmirne prizpusobit skoro jakemukoliv mnozstvi potravy....:-/

Ladislav N. 9.3.2007 5:24

Bobo už zase blábolí o věcech, kterým nerozumí...

Blbci, co ji volili do EP... taky voliči.

hlas lidu 9.3.2007 5:14

zakazka pro Bobo

Bobo, priste nam napis o sexualnim zivote poslancu EuroParlamentu, hlavne tech ceskych, a taky o Spidlovi, s tim je jiste obrovska sranda, ze jo.

moker 9.3.2007 8:00

Re: zakazka pro Bobo

Bobošíková bede dělat a rozumět všemu,hlavně že je u koryta ale těžko jí to po jejích aférách bude nekdo věřit.Já bych jí zavřel,ale tam by se zase stala kápem tak co s ní?

Dobi 9.3.2007 3:43

EP

No hlavne ze se ma pi bobosikova v EP bajecne :)

Papouch 9.3.2007 0:52

ale kdepak by se u nas vzali farmari...

Co kdyby tem majitelum pudy, obvykle potomkum puvodnich sedlaku, nabidli za pudu rozumne penize? Ale to je pro jezedaky moc slozite na pochopeni.

Rudolf 9.3.2007 11:37

Re: ale kdepak by se u nas vzali farmari...

R^R^R^

venkovan 9.3.2007 12:44

Re: ale kdepak by se u nas vzali farmari...

Skutečností dnes zůstává, že neexistuje žádný dialog mezi pronajimateli a nájemci zemědělské půdy na úrovni obce či podniku a nehovoří se o tak závažném problému jako je výše pachtovného (mimo jiné - vedle udržování půdní úrodnosti, hospodářskotechnických úpravách půdy ). Jedna i druhá strana by tyto otázky měly konzultovat nejméně dvakrát za rok a hledat společnou cestu i rovnoměrné rozdělení užitku z půdy. Představitel svazu vlastníků půdy někde v Praze má zřejmě jiné zájmy a navíc problematika jednotlivých katastrů může být výrazně odlišná. Co tomu brání ?