29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Země, kde se zastavil čas

Za pár dní začnou dvacátá léta jednadvacátého věku. V novém století jsme opravdu už plnýma nohama, přechodné roky dávno uplynuly. U nás ale jako by se čas zastavil či zacyklil anebo zasekl. Minimálně ve dvojím smyslu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Bartoň 30.12.2019 23:22

tentokrát výborné;-)

K. Křivan 30.12.2019 17:30

Pusťte nás na piráty ! Z parníku Primátor Dittrich uděláme trojstěžník a piráty pověsíme na ráhna. Tam patří už dávno.

J. Anděl 30.12.2019 13:34

Ano, devadesátky jsou pryč. Taky mi to tak přijde, že všechny ty topky a spol zaspaly. Sláva výjimkám (jednotlivcům).

Na spojování s Piráty nevěřím. Jsou příliš specifickou silou. Leda tak snad trojice Piráti - ČSSD - Zelení, to by asi fungovalo. Ne, že bych to mohl volit.

J. Kombercová 30.12.2019 16:00

Piráti se ve volební kampani proti "starým" stranám, včetně ODS, taknějak vymezili... "pusťte nás na ně!"... to se pak koalice moc dobře nedomlouvají.

J. Anděl 30.12.2019 16:32

Ano. A takhle se mimochodem na počátku vymezilo i ANO resp. Babiš.

Š. Hašek 30.12.2019 19:59

Nikoliv.

J. Anděl 30.12.2019 20:22

Ale jistě, že ano. Akce nespokojených občanů. Kritizující korupci a (v podstatě všechny) dosavadní politické strany, které se do té doby podílely na vládě. S rétorikou jasně se vymezující nikoliv vůči politice nějakého typu, ale v podstatě veškeré dosavadní politice a politickým praktikám. Nekecáme, makáme. Koukněte, co na vás máme za důkazy v kauze OKD. Ano, bude líp. Pravicová strana se sociálním cítěním, cílená na všechny bez ohledu na politickou orientaci, pouze nespokojené.

Dle mého názoru velice nepříjemný subjekt pro jakoukoliv koalici. Zejména tedy pro doposud existující strany, hnutím od samotného počátku dehonestované a odsuzované.

Š. Hašek 30.12.2019 21:00

ANO má "až nepříjemně široký program". Tedy vhodný ke koalicím.

Jsem "nakonec rád", že ten program až do naprostého galimatyáše nemodifikují šílenci Vrchol09, STAN ....... lupiče námořní bych izoloval od zbytku společnosti. Takhle je to lepší.

Zkráceno, zjednodušeno.

J. Anděl 30.12.2019 21:59

Já chápu, co myslíte tím, že má tak široký program, že může koalovat prakticky s kýmkoliv. To ano. Ale šlo o to vymezení se ke všemu, co se doposud v ČR dělo.

Já patřím k těm, kteří si to nelakují růžově, nicméně nemám rád pálení mostů a odsuzování všeho. A s tím podle mě ANO šlo do své první kampaně a označilo prakticky všechny za nepřátele. Takže ten nesoulad plyne jednak z toho, že jsou pro všechny konkurence, která nenaznačuje možnost spolupráce, jen výměny, náhrady. Jste nespokojený s ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, TOPkou atp? ANO je použitelná alternativa ve všech případech. S tím se ovšem těžko buduje (fungující) koalice se kterýmkoliv z těch hnutí.

No nic. I když tohle vidíme jinak, ono to není zas tak podstatné.

Piráty mám radši prostě proto, že jsou čitelnější. Nebyli pro mě ovšem volitelní ani zpočátku, kdy je ještě byli ochotní volit někteří lidé, kteří dnes již s nelibostí nesou jejich levicovou rétoriku a nápady.

J. Anděl 30.12.2019 22:01

Když to tak vezmu, ANO je (vzniklo jako) něco jako Milión chvilek, jen přišlo o sedm let dřív. To je vtipný paradox.

P. Spáčil 30.12.2019 19:59

Pamatuji jak Slávek Sobotka také otáčel kormidlem směřování strany. Hodně se mu tleskalo, ba i ČT občas upustila pochvalnou větu. Ale Ti co jej chválili je stejně nevolili a staré voliče ztratili. Myslím že spojení těch tří stran, které uvádíte, by pro socánky znamenal definitivní konec.

J. Anděl 30.12.2019 20:24

To nevím, jaký by to mělo dopad na ČSSD, možná máte pravdu. Nicméně ty strany se k sobě svou orientací hodí.

J. Jurax 30.12.2019 20:53

Hodí, to ano. Ale kdyby se tohle mělo dostat k lizu, to by byl olbřímí průser ... bohové, jsou-li jací, nechť nás před takovým navštívením ochraňují seč mohou ...

V. Podracký 30.12.2019 13:16

Čas se nezastavil. Čas se nebezpečně řítí vpřed. Na zemi nezadržitelně přibývá lidí, většinou chudých, Západ nezadržitelně vymírá a ti zaostalí se do něj hrnou. Počítání nějakých HDP je opravdu trapné, když tyto přírůstky jsou ve službách, tzn. ve zdravotnictví, kde přibývá starých a nemocných. Čím nemocnější, tím vyšší HDP a větší oslavovaný úspěch. Čím více se stalo neštěstí, tím více se muselo investovat. Čím více zbytečných stadionů, čím více zbytečně velkých aut, čím více zbytečných jízd, čím více odpadů, čím více nesmyslných činností, tím jsme úspěšnější. Kdy už se proboha najde jiné kritérium úspěšnosti! Třeba takový koeficient obnovitelnosti populace, koeficient zdraví atd.

Š. Hašek 30.12.2019 11:18

Pane Mlejnku,

vlastně tam dnes máte (poněkud opožděně) i trefné postřehy! Sem tam.

Třeba ten o opozici a jejím dětinském zaseknutí se na "vlastizradách" a neschopnosti vygenerovat více než kdákání a paličské listy o českém podnikateli do štrasbrusele. Jejím blokování parlamentu.

Až jsem se smíchy zakuckal, jak "chodíte decentně" kol těch mudrátorů opozičních. Místo abyste rovnou napsal "přibrždění antiruští štrasbruseláci". No nic.

D. Polanský 30.12.2019 9:18

V Paříži v 1968 také protestovali hlavně studenti z bohatých rodin. Dnes si užívají blahobytu a s úsměvem vzpomínají na rok 1968. To jsme si zablbli!

K. Salajka 30.12.2019 9:11

Mýlíte se. Odpůrci Babiše se stávají jeho příznivci. Vidí, že Úchvylky a Piráti jsou lhostejní ke snaze EU ožebračit naši zem zelenými nápady a přísunem migrantů financovanými z našich peněz. Zároveň si nevšimli, že EU nám chce odejmout kohezní fondy, dříve než se začala naše životní úroveň byť jen o milimetr přibližovat té unijní. Ekonomiku naší země vysály cizí banky. Teď už jen hlasatelé EU vymýšlejí záminky, aby nám odňali další dotace. Zbídačení České republiky se těchto aktivistů nedotkne, jsou už dnes placení v největší míře z cizích peněz, po ovládnutí politických mechanismu, nás spolu se svými mecenáši podojí tak, jak se o tom Rusům nebo Babišovi ani nesnilo. Vy a Nora F. nám dělejte mravy.

J. Jirka 30.12.2019 9:22

Účelovka, kampaň, Kalousek, kecy, bláboly, nesmysly.

Povědomé?

Z. Lapil 30.12.2019 10:37

Kecy v kleci..

Podle Astonova úvodníku jsme se za těch třicet let posunuli českou ekonomiku za 30% na 90% průměru EU. "Doháněcí" peníze tedy pomalu ale jistě přestáváme potřebovat. Nakonec hnedle v r. 1990 jsme nafasovali velmi slušnou půjčku a bez extra problémů jsme ji dokázali vrátit.

I kdyby těch 30/90% nebylo úplně pravda, tak si vzpomeňte, za jakého beznadějného chudáka jste v západní cizině v 90. letech byl a jak jste na tom dnes. Jasně, pořád si není možné vyskakovat, ale už je tam "jenom" draho. Tedy v Německu a v Rakousku, na Slovensku je relativně levně, Itálii a Španělsko v této souvislosti neznám, páč tam na dovolenou nejezdím.

J. Schwarz 30.12.2019 10:55

Z 30 na 90% nás nevytáhly "doháněcí" europeníze ale to, že umíme makat a makáme. Tedy někteří makají. Europeníze nebyly vymyšleny kvůli východní Evropě, ale původně kvůli evropskému jihu a kompenzaci úniku mozků z těchto zemí prostřednictvím společného trhu. Bez těchto kompenzací by společný trh a hlavně EURo nikdy nevznikly...

J. Kočí 30.12.2019 15:19

Jen bych chtěl připomenout státní svátek v Irsku: Konec dotací a přesun mezi čisté plátce - to je u nás pro většinu populace včetně politiků sci-fi. De facto už to ale klepe na dveře. A byl bych pro, abychom pomohli kolonizovat třeba Balkán.

J. Anděl 30.12.2019 13:37

Abyste se z odpůrce stal příznivcem, musel byste napoprvé hodně špatně hodnotit a stanovovat si priority. Nebo by se hodnocené hnutí či jedinec musel výrazně sám změnit.

L. Písařík 30.12.2019 9:00

Ano, Mlejnku. Ať je svět lepší. Ale co dál? Vyskakováním na Letné ten svět zlepšit nelze, to ale zatím chvílkaři nevědí, myslí si, že když skončí Babiš, že se všechno změní? Leda prdlajs. Co vlastně se má zlepšit? Jaký očekávají praktický důsledek? Nemají odpověď.

V. Podracký 30.12.2019 12:47

Oni odpověď nepotřebují, oni dělají jen účelovou věc na zakázku - odstranit Babiše, protže nechce migranty a zelenou totalitu. Sláva Babišovi.

Š. Hašek 30.12.2019 15:54

Alespoň tedy víme, že na Letné se pravidelně pořádá shromáždění "šachistů na jeden tah" z poloviny republiky. A jejich dítek. Šachisté lepší hrají na víc tahů ....

I kormutlivá zpráva byla pro mě vždy lepší zprávou, než žádná zpráva!