25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Zemanův udavač

1.2.2014

Kdo podal trestní oznámení na majitele krkonošského penzionu Modřín?

Miloše Zemana nemají nikde rádi a nikde ho nechtějí. Nemají ho rádi v Karlových Varech, kde se s ním někteří zastupitelé odmítají setkat, protože by se za něj "styděli jako za Husáka, Jakeše a Bilaka". Nemají ho rádi v Brně, kde jeho návštěvu ruší hlasitým pískáním, za což jsou následně potahováni policií a kárnými komisemi. Nemají ho rádi v Dobříši, kde ho "vítají" protestními transparenty s nápisy "Vrať nám republiku, šarmantní alkoholiku!", aby se od něj na oplátku dozvěděli, že jsou idioti. Nemají ho rádi rektoři vysokých škol a primátoři, kteří ho bojkotují. A nemá ho ráda ani čestná předsedkyně Českého olympijského výboru Věra Čáslavská, která odmítla dorazit na Hrad proto, že "kvůli Zemanovi je naše republika všem jen pro smích".

Loni v létě neměli Miloše Zemana rádi v Krkonoších, kde svůj líný zadek nechal vyvézt autem na Sněžku, věren tím tradici komunistických papalášů. Při přípravě monstrakce se její organizátoři obrátili na penzion Modřín ve Velké Úpě se žádostí o zajištění občerstvení pro celou delegaci hradních potentátů. Majitelé Modřínu to ale odmítli a vydali prohlášení, že Zemana neobslouží, protože by je to uráželo. Státní úřady si na nich vzápětí "smlsly" sérií šikanózních kontrol. "To by tak hrálo holenkové, abyste si dovolovali odmítat Zemana!", znělo v pozadí.

Vrcholem šikany bylo, když na provozovatele penzionu kdosi podal trutnovskému státnímu zastupitelství trestní oznámení pro údajné spáchání trestného činu "podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod". Za neobsloužení hlavy státu tak majitelům Modřínu podle paragrafu 356 trestního zákona teoreticky hrozí až šest let vězení. "Oznámení stále prověřujeme," řekl mi mluvčí trutnovské policie.

O věci se sice hodně psalo, ale jméno udavače novináři nezjišťovali. A přitom je to velmi podstatná informace. Mělo by se přece vědět, kdo je "hrdina", který se na lidi s jinými politické názory a s jasně deklarovaným občanským postojem neštítí posílat policajty. Když se nebojí udávat, neměl by se přece bát všem ukázat tvář.

Po kratším pátrání jsem teď zjistil, že autorem udání je Ing. Miroslav Kodet z Doubravy u Lipové. Když jsem mu zatelefonoval, mou informaci potvrdil a vyjádřil znepokojení, že jeho trestní oznámení usnulo a policie ho prý neřeší. "Věc je křišťálově čistá a já teď budu podávat stížnost," řekl mi pan Kodet. Zároveň mi potvrdil, že je příležitostným publicistou, jehož články najdete třeba na blogu Respektu nebo Literárek. Kdo to je, se dočtete třeba tady.

Jak máme říkat muži, kerý musí těžce pošramocenou autoritu hlavy státu vylepšovat udáváním? Možná nám napoví Patrik Ouředník, autor pozoruhodné knihy Šmírbuch jazyka českého – Slovník nekonvenční češtiny (nakladatelství Ivo Železný, 1992, více zde). Ouředník ze stovek českých literárních děl vyexcerpoval nejrůznější více či méně bizarní argotická a slangová synonyma běžně užívaných slov. K výrazu "udavač" na str. 248 uvádí nekonvenční jazykové termíny: bonzák, bonz, cink, cinkař, zvoník, slavík, skřivánek, kanárek, zpěvák, bouchač, nátěrka, malůvka, práskač, vomsák, citrón a veš.

Pro mne ale Miroslav Kodet zůstává prostě jen autorem trestního oznámení, respektive oznamovatelem potenciálního trestného činu. Co kdyby mne totiž za tento článek nabonzoval, cinknul, prásknul nebo natřel?

Autor je redaktorem webu www.g.cz