25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Zemanovo presidentské snažení

3.7.2013

Bude ve vládě Zemanovců více komunistů než v roce 1989 za s. Adamce?

Je poměrně zábavné sledovat jak z nekonečného klidu vyplašení parlamentní sumci zmateně zírají, kterak jim president Zeman pomalu vytahuje stavidlo. Jsou prý zákony psané a nepsané, duch Ústavy musí být naplněn, zastupitelská demokracie není Hradní holubník. Svérázný chalupář z Vysočiny je však vzal hákem všechny. Do zakaleného politického rybníka vpustil již dříve vylovené staré, ale druhou mízou obdařené dravce s úkolem jej postupně ovládnout. Kdo zvítězí v boji překrmených, líných, ale lstivých a zákeřných terminátorů?

Zeman si svoji roli velkého rybáře zcela evidentně užívá. Pomyslný vztyčený prostředníček ukázal spícímu knížeti, rozčilenému Kalouskovi, čisté Mirce s celou partají i ukňouranému Bohoušovi a jeho frakci v ČSSD. Plnými doušky, prý teď jen vinných střiků, si vychutnává šach, který zasadil svým oponentům již po několika málo tazích. Otázkou však je, jestli se opravdu může radovat již nyní, nebo jestli náhodou nepřepálil svůj aktivně presidentský start.

Zatím se montuje do všeho, co se na politické scéně šustne. Řeší povodně, minimální mzdu, jednání tripartity, promlouvá ke kdekomu, kritizuje kdekoho i kdeco. Při každé příležitosti však nezapomene být "nadstranický" ke svým politickým konkurentům a vlídný ke straně svých přátel Zemanovců. Tak jak je oddělil při své inauguraci od "plebsu" vymezující páskou, stejně pokračuje i v praktické každodenní činnosti.

Kam vede presidentské snažení Miloše Zemana, je zcela evidentní již nyní. Lukrativně odměnit všechny jeho podporovatele v kampani a pokud možno zašlapat do země nepříjemné okopávače kotníků, pomstít dávné zrady a naučit českou společnost bezvýhradně přijímat jeho samojediné pravdy, dokola omílané bonmoty či prognostické vize socialistické vysokoškolské politické ekonomie.

Není tedy divu, že při vládní krizi koná tak, jak koná. Do čela "úřednické vlády odborníků" jmenuje člověka, který ještě před rokem takové řešení považoval za konec demokracie. Prvním potvrzeným ministrem je pak "odborník" na rozdávání rekordních prémií, který chce "zkonsolidovat" Ministerstvo vnitra, nepříjemně se vymykající politické kontrole, tím, že vyhází současné zaměstnance a nahradí je těmi vyhozenými, těmi správnými pokrývači. To vše po presidentových slovech o tom, jak je hlavně důležité dokončit rozpracované kauzy kmotrů a jejich mocenských loutek.

Jaký člověk se může k něčemu takovému propůjčit? Ano, hádáte správně. Jedině "odborník" bolševického typu. Celý život krmený z erárního koryta, lezoucí po nagelovaném žebříku kariéry do pozadí momentálně vládnoucích uzurpátorů moci, nejlépe bývalý člen či kandidát KSČ, absolvent VUMLu nebo alespoň spolupracovník StB.

Není tedy divu, že za jména, která se objevují jako další možní ministři, kteří obětují své jistoty a prosperitu na oltář těžké dřiny ve prospěch strádající vlasti, by se nemusel stydět ani Ladislav Adamec v prosinci 1989. Však to taky podobně zkusil. Se stejnou vidinou i za stejným účelem. Tenkrát však musel pod tlakem veřejnosti ustoupit on i president Husák a nakonec se nad nimi zavřela voda histrorie. Dnes prý má Rusnokova mise podporu více jak poloviny občanů. Je Zeman lepší prognostik?

Obávám se, že nikoliv. Jen je nyní stejně opilý mocí, stejně podceňuje hlas lidu, stejně zamilovaný do vlastní dokonalosti a neomylnosti. Rozehrál velkou hru o vliv, moc a peníze. Postavil se v čele svého vojska přátel proti všem, ač je prioritně jedním z nich. To je zásadní chyba, kterou nevidí nebo se ji snaží zakamuflovat. Není žádným výjimečným jevem na české politické scéně, ale jen jedním ze starých kaprů toho již zmiňovaného hodně zakaleného rybníka. Takový jej vyčistit nemůže.

K tomuto závěru však musí také sama dospět i demokratická volební většina. To však bude velmi těžké, neboť ta se stále jen vyžívá ve vzájemném polévání splašky a výkaly mezi "pravicovými" a levicovými socialisty. Teď se jen ještě přidají Zemanovi sociálkomunisti. Takže největší profit z toho všeho může mít hlavně rudá parta kolem agenta Falmera.

No, přátelé, bude nám "konečně dobře". Vládnout budou převlečení komunisti, smát se budou stalinisti, z Hradu k tomu bude přikyvovat jejich velký přítel a o tom, jak je to všechno krásné, radostné či jak spějeme ke světlým zítřkům té zapeklité budoucí prosperity a blahobytu, nás bude informovat Babišova fronta či Agentovy noviny.

A co těch pověstných spodních deset miliónů Miloše Zemana, presidenta všeho lidu, nadstranického sjednotitele společnosti, aktivního, ne však aktivistického státního úředníka? Ti se mohou dále točit v nekonečném kolotoči složenek, daní, odvodů, poplatků a presidenta sponzorujících exekutorů, aby bylo za co tyhle politické hrátky dále provozovat. Však si ještě jednou vzpomeňte na rok 1989: Nejsme jako oni!

Převzato z Kriz.blog.idnes.cz se svolením autora