Neviditelný pes

POLITIKA: Zemanovi Sputnici, Babišovy problémy

9.4.2021

Ve středu 7.4. prezident země na návrh premiéra odvolal ministra. To je v normální zemi banální informace. Většina veřejnosti ví, z jakých důvodů premiér sáhl po výměně v čele resortu, premiér to také dávno oznámil a současně je jasné, že nový kandidát je nezpochybnitelnou figurou do ministerského křesla.

U nás nic z toho neplatí. Babiš ani Zeman to neřeknou natvrdo, ale všichni se shodují, že Blatný padl, protože nechtěl registrovat a nakupovat neověřené nebo nevyzkoušené léky a vakcíny a navíc Babišovi odporoval. To se v Agrofertistánu nesmí.

A protože na Hradě sedí ruský obchodní příručí, tak nám chce prodat to svoje zbožíčko. Když prodá, příručí dostane možná od moskevských načálniků pochvalu. A lidé okolo Hradu také nebudou škodní. A to stojí za to, aby si ješitný stařec dokázal, že stále ještě má nějaký význam, že je stále ještě pro někoho důležitý. Takže na kobereček musí premiér a Blatný musí ven. Babiše má Zeman v hrsti. Babiš velmi dobře ví, že buď bude příští premiér, nebo nebude vůbec nic. A k tomu, aby byl premiér i po volbách, potřebuje Zemana. Oba to vědí, takže Babiš musí poslouchat. Proto jde Blatný z kola ven a přivezeme podle přání Zemana Sputnik.

To je ale pro premiéra velmi ošemetná situace. Veřejnost jednoznačně vnímá Sputnik jako riziko, nevyzkoušenou vakcínu, která nebyla registrována u autorit. Riziko je i potenciální rozdíl mezi vlastnostmi testovací šarže a kvalitou hromadné výroby, tedy zajištění standardních a ověřitelných technologických podmínek pro výrobu. Sputnik se zase stává mediálním tématem. O Sputniku se zase začne mluvit, a to ne ve výlučně pozitivních souvislostech. Zeman a Babiš již nemohou významnou část veřejnosti, tedy voličů přesvědčit, že Sputnik je dobrá volba. Je a vždy to bude divná, nezvyklá nebo dokonce nebezpečná varianta. A to ze všech stran uslyší všichni zbývající voliči pana premiéra a budou si zase a znova klást otázku, proč se máme očkovat tím nevyzkoušeným a trochu divným Sputnikem? Proč nám Babiš nesehnal normální vakcínu? Je to skutečně ten skvělý politik, manažer a odborník?

Premiér navíc velmi dobře ví, jak dopadl na Slovensku premiér Matovič, když nechal dovézt Sputnik a co to v zemi vyvolalo. Po stejném osudu asi Babiš netouží.

Navíc se téma „Babiš prosazuje divný Sputnik“ bude vracet pokaždé a zase a znova. Napřed nyní, při výměně ministra. Prakticky všichni komentátoři to takto spojují. Vyjádření premiéra hodinu po jmenování nového ministra, že se Sputnik nebude kupovat, nic neznamená. Takových tvrzení již tady bylo.

Téma Babiš prosazuje divný Sputnik“ se znova vrátí ve chvíli, kdy vyjde najevo, že Babiš, nový ministr, vláda tuhle vakcínu objednali. Pak zase znova, až to dodavatel přiveze a pak až se lidé odmítnou na středisku nechat očkovat tímhle preparátem. Vidím před sebou ty rozhovory novinářů s naštvanými voliči, kteří by se rádi nechali očkovat, ale bojí se nevyzkoušeného Sputniku a teď utekli ze střediska před jehlou.

Pokud předseda vlády chtěl vyhovět Zemanovi a odvolal Blatného, aby se do Česka snadněji dostal Sputnik, naběhl si sám na vlastní vidle. Buď přiveze nevyzkoušený, neověřený Sputnik a tohle téma bude honit Babiše až do voleb, nebo Sputnik nepřiveze, ale pak mu to Zeman spočítá. Tohle není strategie win–win pane manažére, premiére a stratégu Babiši. Stál ten Blatný za to?



zpět na článek