23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Zeman sympatie ztrácí...

23.2.2015

... Babiš u veřejnosti boduje

Prezident republiky Miloš Zeman v poslední době pronesl řadu různých prohlášení a výroků, jež vyvolávaly podiv a až nesouhlas i u jeho stoupenců. K takovým patřila jeho úvaha o tom, že v případě neúspěchu Sobotkovy vlády by jmenoval předsedou vlády Andreje Babiše. Ten by podle Zemanova názoru mohl vytvořit koalici s TOP 09 a ODS.

Vláda s předsedou Babišem a místopředsedou Kalouskem by se hodila jako karikatura na stránky Charlie Hebdo, takže Zeman ji sotva mohl myslet vážně. Občané ale od prezidenta republiky, protože jeho úřadu si většinou váží, takové laciné vtipy nečekají a nelíbí se jim.

Vůbec v současné době, kdy Sobotkova vláda si počíná celkově dobře ve vnitřní i mezinárodní politice, není důvodu problematizovat její existenci. Úloha prezidenta republiky, který tuto vládu po složitých jednáních jmenoval, je podporovat její působení, protože to přispívá k celkové politické stabilitě v zemi, k důvěře občanů v jejich vládu (v širokém smyslu slova k ústavně-politickému systému), kterou si zvolili.

Rezignace ministryně Válkové a její případné odvolání je v tomto kontextu podle mého názoru jen epizodou, která by na celkovém obrazu vládní činnosti i na vztahu vlády a prezidenta neměla nic změnit.

Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL je, mluvíme o českých poměrech, poměrně stabilizovaná. Letos nejsou žádné volby, proto ani vládní strany nemají důvod, aby se proti sobě programově i personálně vyhraňovaly, a mohou se soustředit na plnění vládní agendy. Účast ve vládě prospívá v té či oné míře všem stranám a zdá se, že i ony si toho jsou vědomy.

Důležité je v této souvislosti pozice hnutí ANO. Jeho předseda Babiš v obsáhlém rozhovoru v Právu (14. 2.) vyložil, proč chce ANO v této koalici pokračovat i co by se mělo v jejím fungování zlepšovat, aby vláda mohla důsledně plnit své programové záměry.

Z jeho slov je zřejmé, že v průběhu výkonu vládní funkce získal poměrně rychle politické zkušenosti. Zdá se také, že čas zatím pracuje pro něho i pro hnutí ANO.

Nemalá část občanů má k němu i k jeho hnutí důvěru. Kritika od TOP 09, ODS i části médií nebyla s to změnit Babišův pozitivní obraz v očích lidí, kteří s ním spojují očekávání, že splní své sliby, omezí korupci, plýtvání veřejnými prostředky, zlepší výběr daní a celkové fungování státu.

K působení Andreje Babiše lze mít jisté různé výhrady, ale zatím se žádného výrazného pochybení nedopustil. Nemám tu na mysli jednotlivé výroky, v nichž si nejednou odporuje, ale jeho celková zásadní politická stanoviska i praktické kroky.

Pro většinu lidí Babiš nadále působí i jedná věrohodně, vnímají ho jako člověka, který si počíná obratně jako zběhlý politický praktik. Komunální volby znamenaly významný pokrok, rozšiřuje se organizační a personální základna ANO. Ne náhodou Babiš uvažuje o možném spojenectví se Starosty a nezávislými.

Únorový sněm ANO a s ním spojené vytvoření personální struktury vedoucích orgánů hnutí, aby je už nereprezentoval jen Babiš, se může stát důležitým stupněm ve vývoji této nové strany, jež by se mohla stát hlavní silou v politickém středu a napravo od něj.

V každém případě to bude výzva pro březnový sjezd ČSSD a jejího předsedu Sobotku, aby dokázali českou veřejnost přesvědčit, že soc. dem. je programově i personálně stále tou silou, jež může i nadále v současných složitých poměrech vést vládu ČR.

Právo, 20.2.2015

Autor byl poslanec ČSSD