Neviditelný pes

POLITIKA: Zeman navrhuje Ukrajině měkký ruský protektorát

28.11.2014

Prezident Miloš Zeman pokračuje v proruských vyjádřeních týkajících se Ukrajiny.

„Pokud jde o Ukrajinu, zastávám neměnný názor, že by mělo dojít k její neutralitě a k její takzvané finlandizaci,“ prohlásil v kazašské Astaně český prezident. Neutralita je hodně drahá záležitost a obávám se, že Rusko by v současné době na nic takového nepřistoupilo.

Rusko chce mít Ukrajinu, a nejen ji, pod kontrolou. Proto v momentě, kdy se Ukrajina začala sbližovat s EU, nastalo vměšování Ruska do jejího směřování, proto tak náhlá snaha koupit si ukrajinské vedení a následně vyvolání a podpora nepokojů na východě Ukrajiny.

Uvědomme si, že většina Ukrajinců chtěla vstup do EU. Odvolaný prezident Janukovyč porušil svůj volební slib právě příklonem k Rusku a odvoláním podpisu asociační dohody v poslední možný den. To vyhnalo do ulic statisíce demonstrantů - a nikoli EU nebo USA, jak jistě budou mí zarytí odpůrci tvrdit.

V chaotické době přichází zásah Moskvy a okupace Krymu. Sám Vladimir Putin před pár dny jasně prohlásil, že zabrání Krymu bylo jeho osobním rozhodnutím. Lavrovovy báchorky o krymské domobraně nebo nyní o vojácích, kteří si v době dovolenky jen tak zajedou zaválčit na území sousedního státu, by byly úsměvné, pokud by nešlo o vážnou věc, kvůli které umírají lidé.

Prezident Zeman poslední dobou prakticky všude, kde se objeví, dělá ostudu České republice. Mluva, za niž by se nestyděl snad jen opilý dlaždič, urážky téměř všech a především silně proruská vyjádření, která způsobují potíže našemu státu.

Je nedůstojné, aby český stát musel dopředu varovat hostitele ať v tuzemsku či v zahraničí před Milošem Zemanem. Zrovna tak je nedůstojné následné „uvádění špatného překladu“ nebo „překroucení významu novináři“, jinými slovy žehlení průšvihů způsobených neomaleností hlavy státu.

Chápu, že při své návštěvě Kazachstánu chtěl vychválit české pivo, ale nelze v jeho postavení mluvit o pivu jiného státu jako o špinavé vodě, byť by to byla pravda. V takovém případě je lepší diplomaticky mlčet, ale to není pro našeho prezidenta.

Daleko horší vyjádření ale Miloš Zeman vypustil na adresu Ukrajiny, a to nápadem na „finlandizaci“. Co to znamená? Finsko se po druhé světové válce - aby si udrželo suverenitu a mělo záruku, že nebude napadeno Sovětským svazem - vzdalo své zahraniční politiky, kterou pak určoval SSSR. Zároveň nesmělo přijmout Marshallův plán a vstoupit do NATO.

V současné situaci, kdy Rusko okupuje část Ukrajiny a na jiné její části válčí, by Zemanova finlandizace znamenala zabrání území Ukrajiny a podřízenost Rusku. Ve své podstatě by šlo o měkkou formu protektorátu. Bez vojenského obsazení celé Ukrajiny a dosazení dohledu v podobě protektora by Ukrajina dobrovolně plnila příkazy Moskvy.

Zeman má silně proruské postoje, možná je ovlivněn zavázaností svému sponzorovi Lukoilu. Na druhou stranu je prezident jako neřízená střela, která všude působí problémy. Zeman by měl více vážit svá slova, protože návrh měkkého protektorátu je skandální.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora



zpět na článek