24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Zeman navrhuje Ukrajině měkký ruský protektorát

„Pokud jde o Ukrajinu, zastávám neměnný názor, že by mělo dojít k její neutralitě a k její takzvané finlandizaci,“ prohlásil v kazašské Astaně český prezident. Neutralita je hodně drahá záležitost a obávám se, že Rusko by v současné době na nic takového nepřistoupilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 28.11.2014 22:11

President Miloš Zeman vidí,

že Ukrajina zajímá Evropu/EU/RVHP plánovače jen jako odbytiště druhojakostních výrobků, příjemce velkohubých proklamací, siláckých řečí proti carskému presidentovi (rozhodně chytřejšímu než nějaký právista z brusele), plniče prvních stránek novin "jak jsme to Rusku panečku nandali".

Ukrajina má blíže k Rusku (ve všem) než k nějakým bruselákům. Zadluženým. Bez armády. S nechutí něco řešit krom bazénu před chalupou. A křik radikálních pravdoláskových s carem sni nehne.

Nění to potěšitelné, ale aspoň se nenaparujme, když na to nemáme. Putin na to má. Byl někdo v poslední době v Rusku???????????

President Miloš Zeman se aspoň nenaparuje.

P. Mach 28.11.2014 22:28

Nerozčiluj se,

do putinovy prdeIe to už nemáš daleko, tak konečně po ovarově boku najdeš klid.

Š. Hašek 28.11.2014 22:34

Re: Nerozčiluj se,

Velice děkuji. Opravdu. Potěší to. "Naštvou" jasné protiargumenty.

Tykající sprosťák.

Bez argumentů.

Přeji příjemné potěšení z vlastní velikosti. S pozdravem Hašek.

P. Skřivan 28.11.2014 17:05

Zbožné přání Ruska,

aby prohraná válka končila jen příměřím. ... to se nestává ... .

Z. Baldova 28.11.2014 16:08

rozhodne clanek od autora jue A=1

Z. Baldova 28.11.2014 16:07

S. Donát

Fantaziruje z tech Klausovejch braku co jsou u vetesniku za 50 haleru jedna

K. Frejlach 28.11.2014 12:28

Studená válka vrcholí, ropa je hlavní zbraní

To, že studená válka byla obnovena v plné síle, dosvědčuje náhlý a zázračný pokles světových cen ropy. Prý je to způsobeno vysokou těžbou ve Spojených státech. Vzpomeňme si na situaci před téměř třiceti lety. Také tehdy se začaly ceny ropy propadat, Spojené státy se svými věrnými spojenci - arabskými šejky z OPEC, s cenami uměle manipulovaly. Byla ro tehdy hlavní zbraň vrcholící studené války proti tehdejšímu Sovětskému svazu. Jeho hospodářství bylo poklesem příjmů za exportovanou ropu těžce postihováno. Účinek se dostavil, Gorbačov ustoupil hospodářskému nátlaku a Sovětský svaz uvolnil ze své sféry prostor střední a východní Evropy. Nyní se situace téměř do puntíku opakuje, vrcholí další vlna studené války, tentokrát proti Rusku, jedná se o generální útok USA a Západu na něj. Jenže Putin není Gorbačov, je to rozhodný a rázný politik s velkou autoritou mezi obyvateli Ruska. Pokud lidem současnou pozici Ruska vůči Západu a důvody případného poklesu životní úrovně obyvatel Ruska řádně vysvětlí, ti to přijmou. Nakonec na to mohou výrazně hospodářsky doplatit samotné Spojené státy, které umělé pohyby cen ropy opakovaně vyvolávají. Bylo by to třeba, konečně by byl s takovými americkými metodami studené války pokoj.

P. Mach 28.11.2014 12:50

Dneska ses zase probudil s rukou v nočníku, že.

Na z prstu vycucané fantasmagorie jsi evidentně odborník. To, že v USA byly uvedeny do praxe nové technologie díky kterým se tam momentálně těží velké objemy ropy a zemního plynu a že to logicky vede k poklesu světových cen těchto komodit je nezpochybnitelný fakt. Je logické a nelze se divit, že USA nechtějí být (na rozdíl od rakovinou bolševismu prožrané evropy) závislé v dovozu energetických surovin surovina ze zemí ovládaných totalitními a vyděračskými režimy jako rusko, irán nebo venezuela. Nebyly to USA kdo manipuloval cenou dodávané suroviny, aby bylo možné vydírat a ovlivňovat odběratele, bylo to právě rusko, kdo podobnou praktiku uplatňovalo vůči Ukrajině a nejen vůči Ukrajině ale i vůči Bělorusku a dalším zemím.

K. Frejlach 28.11.2014 12:59

Re: Dneska ses zase probudil s rukou v nočníku, že.

Mýlíte se pane, věříte pohádkám.

P. Mach 28.11.2014 13:56

Jedinou pohádku jsem dneska slyšel od tebe

a té opravdu ale opravdu nevěřím.

J. Urban 28.11.2014 14:20

Re: Dneska ses zase probudil s rukou v nočníku, že.

"Manipulovat s cenou" lze asi jediným způsobem - regulací těžby. Nyní se některé menší státy OPEC snažily (marně) těžbu omezit, aby se na barelu dalo víc vydělat. Ale OPEC, která dnes těží už jen asi 1/3 světové těžby ropy, to odmítla. Protože by si naběhla, to o co by teď omezila, o to víc by těžily ostatní státy mimo OPEC - čili OPEC by jen vydělávala ještě míň, celk.těžba by neklesla, ceny by nestouply. Takže ta "manipulace s cenou" je zaplať bůh docela obtížná, když není nikdo s monopolním postavením ve světě.

P. Mach 28.11.2014 22:26

Re: Dneska ses zase probudil s rukou v nočníku, že.

POuze regulací těžby lze cenu manipulovat v nikoli monopolním prostředí. Monopolní dodavatel plynu jakým bylo a je rusko vůči Ukrajině, s cenou dodávané suroviny může manipulovat libovolně a což také rusko dělalo a de facto Ukrajinu vydíralo.

J. Podešva 28.11.2014 18:45

myslíte, pane Frejlachu, že Amíci našli zbraň na Putina ?

To bych byl opravdu rád. Zatím to vypadalo, že na Putina nikdo nemá. Dělá si co chce, vezme si co chce, a zbytek světa jen nečinně přihlíží. Pokud je pravda to, co píšete, tak mě to těší. Alespoň Putin vidí, že si zase tak úplně dělat co chce nemůže.

M. Prokop 28.11.2014 21:11

Re: Studená válka vrcholí, ropa je hlavní zbraní

"Bylo by to třeba, konečně by byl s takovými americkými metodami studené války pokoj."

Vám se chce zpět do "tábora míru a socialismu" (a krachu)?

K. Luboš 28.11.2014 12:21

Podřízenost Ukrajiny Rusku?

Jak v čem! Ukrajina by se dostala do postavení, které se ve středověku nazývalo „vazalství“. Pak by měla svobodnou vnitřní politiku, ale v té zahraniční by se nesměla paktovat s nepřáteli Ruska. Ale to je zcela normální postavení malého státu vůči velkému. Např. Česká republika je rovněž „vazalem“ USA/GB a nikomu to nepřipadá nijak ponižující! Oficiálně se to přece nazývá „spojenectví“ anebo „partnerství“.

P. Vaňura 28.11.2014 13:30

Takže Česko bylo za WW2 spojencem Německa?

Podle nacistického výkladu ano, Protektorát byl formálně autonomní součástí Říše a takto byl malován i na mapách. A byl tam též Generální Government, část Polska okupovaná Německem bez jakékoliv formální samostatnosti.

J. Urban 28.11.2014 13:42

Re: Podřízenost Ukrajiny Rusku?

Tak určitě. Trošku, trošičku problematické je pouze to, že když si Ukrajina svobodně vybrala to spojenectví neboli partnerství s EU a NATO, že jí to ruští dovolenkáři a jeden pražsko-kolínsko-vysočinský vožungr "rozmlouvají".

S. Donát 28.11.2014 11:54

Se Zemanem v tomto nesouhlasím,

na druhou stranu nic není černobílé. Na současné situaci na Ukrajině má podle mého nemalý podíl i "Západní svět". Dal Ukrajincům velkou naději jak jejich zemi příjme do svých řad, od čehož teď kvapně couvá, nebo minimálně velmi odsunuje do vzdálené budoucnosti. Putin té situace šikovně využívá, aby posílil svůj vliv v sousední zemi. Jakkoliv z toho nejsem nadšený, celkem se to dalo čekat. Kdo si myslel, že Putin bude sedět s rukama v klíně a sledovat, jak Západ přivinuje Ukrajinu do svého náručí, musel být hodně naivní. Otázka je, co teď s tím rozlitým mlékem...

K. Luboš 28.11.2014 12:10

Re: Se Zemanem v tomto nesouhlasím,

Západ vodí Ukrajinu za nos a dává ji plané naděje na vstup do EU stejně jako Turecko. A to chce vstoupit už od 60. let.

P. Vaňura 28.11.2014 13:33

No, takovýto manipulativní veletoč

jsem dosud neviděl. Takže Putin vojensky napadl Ukrajinu proto, že ji EU nechtěla přijmout?????

J. Urban 28.11.2014 14:23

Re: No, takovýto manipulativní veletoč

To je, co? Přesně jako když 2. svět. válka přece začala proto, že Poláci napadli v Gliwicích Německo a vyhlásili mu válku. Pepa Goebbels u nás má učenlivé žáčky.

J. Boleslav 28.11.2014 19:21

Re: No, takovýto manipulativní veletoč

:-))) I Kojzar.

S. Donát 28.11.2014 14:30

Re: No, takovýto manipulativní veletoč

To jste vydedukoval z mého textu? Máte bujnou fantazii. Zkuste si to přečíst ještě jednou.

P. Vaňura 28.11.2014 14:53

Dobrá, tak ještě jednu fantasii

Zkuste si představit, že by Barroso před rokem řekl veřejně přibližně toto "My vás (Ukrajince) nemůžeme přijmout, protože v momentě, kdy podepíšete přidružovací smlouvu, vás Rusko vojensky napadne, sebere vám minimálně Krym ale patrně i další území.

Umíte si představit ten řev z Kremlu, z čeho že je to mírumilovné Rusko obviňováno? Ale mrzí mě, že to Barroso neřekl.

S. Donát 28.11.2014 16:04

Re: Dobrá, tak ještě jednu fantasii

Neřekl. Ale myslíte si, že ho nenapadlo, kam tyto aktivity povedou? Že v tom třeba nebyl částečně i nějaký záměr, aby Rusa vyprovokovali? Netvrdím, že je to pravda, jen si taky tak trochu fantazíruji...

Z. Baldova 28.11.2014 16:05

Re: No, takovýto manipulativní veletoč

Kazdy komu to mysli si z Vaseho prispevku vydedukuje  co jste za nulu Vy opevovateli proruskeho a ruskeho agenta Klause

Z. Baldova 28.11.2014 16:02

Re: Se Zemanem v tomto nesouhlasím,

Presne jako Klaus obalene a ze ma to a zase ono na vsechny strany je Vas falesny prispevek soudruhu S. Donát Radeji sem nic nepiste nez takove zvasty co jsou precedeny pres toho zradce naroda Klause a ted uz i Zemana

S. Donát 28.11.2014 16:05

Re: Se Zemanem v tomto nesouhlasím,

Ve Vás je ten komunismus zažraný hodně hluboko, že i po 25 letech titulujete své spoluobčany soudruhu.

Z. Baldova 28.11.2014 16:13

Re: Se Zemanem v tomto nesouhlasím,

Tento titul pouzivam jen  tem kteri si ho zaslouzi a komunistem je  Klaus vy a par bolseviku  Ja osobne  jsem komunistkou nebyla  a nikdy nebudu mam k nim odpor jako k tem co je zde obhajuji  a to jste Vy Mrazek a Klaus dnes uz taky ten opilec a sprostak z hradu

M. Prokop 28.11.2014 21:13

Re: Se Zemanem v tomto nesouhlasím,

Vypadá to hlavně na IQ tykve.