28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Zeman následuje francouzské prezidenty

Miloš Zeman má tradičně celou řadu odpůrců a jejich řady rostou například v médiích a v politice. Z kritických komentářů často zaznívá velice příkré hodnocení, že prezident nedokáže řídit ani sám sebe, natož aby mohl plánovat své politické kroky, nebo sledovat nějakou strategii

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 15.1.2014 12:17

Prezident Zeman

Nenásleduje a nemůže následovat francouzské prezidenty, protože nemáme francouzskou ústavu (prezidentský systém). Autor má pravdu, když tvrdí, že si vytvořil pozici z níž bude moci tuto vládu (např. za nekompetentnost ministrů) kritizovat, až dojde k nevyhnutelnému střetu jejích slibů s realitou.

Pokud si někdo myslí, že jeho politika představuje větší zlo, než vláda EU-hujerkého pučisty Sobotky a masmediálního magnáta a vždy státem dotovaného postkomunistického multimiliardáře, pak opravdu neví o co nyní jde!

P. Papež 13.1.2014 22:24

Plný souhlas

Plný souhlas s poslední větou. Kde ale takového prezidenta vzít? Ten současný to rozhodně není.

F. Ogáv 13.1.2014 12:06

Zvyklosti české kotliny.

Autor píše: Miloš Zeman očividně postupuje tak, aby prosadil větší vážnost prezidentské funkce také v českých podmínkách.

Bůh ochraňuj Čechy pokud to tak bude. Jak si vážit presidentské funkce, když president je opilec, který se bezostyšně před jakýmkoliv oficiálním aktem zpije jak ruský mužik. Když bezostyšně a to i na půdě parlamentu lže tak, jak mu to vyhovuje. Když při hodnocení a řešení různých situací používá svůj zemanovskoegoistický metr. Když se podle mstí svým někdejším ideovým odpůrcům. Když president je slaboch, který se svých zlozvyků nedovede zbavit a ještě se s nimi na veřejnosti chlubí. Havlovi jste vytýkali jeho pravdoláskařství, Klausovi aroganci, zvolili jste si opilce, který neumí řídit sám sebe, natož stát. Zlatí, stříbrní předchozí presidenti. Co jste chtěli to máte.

J. Podešva 13.1.2014 13:17

Re: Zvyklosti české kotliny.

Připomíná mi to anekdotu : Co se stane, když ve firmě Microsoft zhasne světlo ? Bill Gates vyhlásí tmu za standard. Ano, MZ postupně deklaruje lež za standardní chování.

K. Nytra 13.1.2014 10:36

Zkušený prezident

Dnes je přímá volba prezidenta, takže ten prezident nemusí být vůbec zkušený, je celkem náhoda že zrovna Zeman je zkušený politik který si prošel různé vládní a politické funkce.

M. Hoblík 13.1.2014 9:55

Nemusíte pana prezidenta milovat,

nesaháte mu však ani po důchodky.

J. Podešva 13.1.2014 10:06

zajímavý názor

Máte na mysli někoho konkrétního ? Nebo snad všichni nesaháme ... ? A jakpak to "sahání po důchodky" měříte ?

M. Prokop 13.1.2014 14:23

Re: zajímavý názor

On to nejspíš bere podle sebe.

M. Šetka 13.1.2014 8:45

měl by,

mám na mysli jednu z poslrdních vět článku - do složení vlády by měl mluvit ZKUŠENÝ prezident.nikoli tedy sebestředný,užvaněný kořala.

P. Jansky 13.1.2014 8:00

holub zacal psat pro babise

to je dostatecny duvod jeho clanky necist

B. Michal 13.1.2014 7:35

ministři jako profesoři

Pokud jde o jmenování profesorů, tak právě takto si to Já I. vyložil: "jmenuje" znamená "může", protože tam není napsáno "musí". V případě ministrů, jak se zdá, si to vykládá úplně stejně.

J. Podešva 13.1.2014 9:36

Re: ministři jako profesoři

Otázku musí / může rozhodne teprve ústavní soud. Všechno ostatní (právní rozbory) je jen plané plkání. Proto by bylo zajímavé, kdyby MZ skutečně některé ministry odmítl jmenovat a věc by rozhodnul ÚS. Osobně si myslím, že ÚS by rozhodl v neprospěch MZ, dále si osobně myslím, že toto je jasné i MZ, takže to nebude hnát na ostří nože ale ministry (po vydatné kririce) jmenuje. Do budoucna bude mít střelivo na bombardování premiéra a vlády (tak, jak to autor předvídá).

P. Maleček 13.1.2014 6:36

Zeman - uchlastaný despotický narcis

Cha-cha. Prý Zeman prosazuje větší vážnost role prezidenta. Koukám, že jeho viróza nakazila už i autora. Zeman naopak roli prezidnta zesměšňuje, protože je despotický narcis se z chlastu se rozpadajícím tělem, mozek nevyjímaje.

Veškeré jeho konání už od devadesátých let je v politice zacíleno právě jen na ukájení jeho narcismu a výkonu pomsty za mládí kdy byl odstrkávaným byť geniálním podivínem. Doporučuji závěry doktora Hnízdila - ten to umí vysvětlit i blbejm - takže snad i autorovi.

No a protože pravici zabral Klaus, vrhl se Zeman na levici i když žádný levičák není. Oba dva nakonec spojil právě jejich narcismus a touha ovládat druhé. Své spolupracovníky si vybrali jen podle toho jak jim kdo lezl do zádi, což k nim přivedlo bezohledné kariérní hajzly, kteří si ze státu za jejich nezájmu udělali dojnou krávu.

A nakonec je podvody i vyhrožováním a u Zemana oblbováním hlupáků oba vytáhli až do rolí prezidentů. A tam, byť každý jinak, v pocitu bohů dokončili své dílo na rozvracení a pro zahraničí zesměšňování této země. Co by jste také chtěli od dvou chorobných narcisů?

J. Podešva 13.1.2014 9:44

Re: Zeman - uchlastaný despotický narcis

Naprosto souhlasím. Včetně toho, že u MZ nejde o pravicové nebo levicové smýšlení, ale o egoismus, exibicionismus. Včetně toho, že svým konáním škodí České Republice. Bohužel, je to tak, prezident škodí své zemi. Nicméně myslím, že autorův odhad zemanovy budoucí strategie je správný. Bude se všemožně snažit o zvyšování své moci, ať už v rámci ústavy (bude využívat jejích nepřesností), tak mimo její rámec (zákulisními intrikami). A v tom je MZ opravdu dobrý. Sobotka to bude mít těžké. Uvidíme.

P. Rajman 13.1.2014 6:29

Na kočkopsa doplatí volič

Politika se díky netransparentosti stane ješte klientelističtejší než dosud.

M. Pechr 13.1.2014 2:44

...moudrý muž...

...hlavně aby byl nějaký ten zkušený prezident k mání...

S. Vaněček Šauerová 13.1.2014 2:10

Logicky prosazuje svou pravomoc ovlivnit obsazení

některých ministerských míst ?? Ale no tak, pane Holube, děláte si z posluchačů ČRo legraci ? Kde v ústavě jste tohle četl ? Nebo snad nějaký komentář Zdeňka Koudelky či Pavla Hasenkopfa  ? :-)

Btw., "zkušený prezident" je taky dobrý obrat. Zkušený pletichář ale pan Zeman je, to jo. Každopádně je zřejmé, kudy se ubírá další veřejnoprávní médium. FUJ.

J. Vozábalová 13.1.2014 1:14

Samozřejmě, že před všemi!

Proč by se zbytečně vystavoval nebezpečí, že jmenuje ministrem někoho, kdo by se nemusel osvědčit. Proto konkrétně ve svých výhradách jmenoval jen málokoho a pečlivě si nechával prostor pro prohlášení, že se to "právě tak týkalo i jiného a jen tupci to nepochopili".

Vůbec si nedělám iluze o nové vládní sestavě, moc bych se divila, kdyby měla dlouhého trvání a nikterak nevěřím v její "fungování ku prospěchu správy věcí veřejných", nicméně to nic nemění na tom, že "JÁ I." se nemůže - aspoň podle mého hlubokého přesvědčení -  pasovat do role samovládce a rozhodovat o složení vlády. (Je nakonec velmi zajímavé, že v Rusnokově případě věděl, že složení vlády je výhradně věcí premiéra.) Nakonec,  ona rozhodující slova říkají, že prezident "jmenuje na návrh premiéra", nikoli "prezident MŮŽE jmenovat na návrh premiéra" - no a jestliže "jmenuje" tak "jmenuje", kde je tu nějaký prostor k úvahám, zda ano či ne?

J. Podešva 13.1.2014 9:56

Re: Samozřejmě, že před všemi!

Sdílím váš názor, že formulace "prezident jmenuje" znamená, že musí. A myslím si, že je to jasné i MZ. On jen testuje sílu odporu. Kdo ví, třeba si Sobotka sedne na zadek a bude skákat tak, jak bude MZ pískat. Ale pokud bude Sobotka trvat na svém, nakonec ministry jmenuje. Protože kdyby Sobotka dohnal věc k ústavnímu soudu, bylo by pak už navždy řečeno, že "prezident musí". A tomu se MZ chce vyhnout. Naopak když nakonec ministry jmenuje, bude mít nabito na budoucí ostřelování a v případě jakýchkoliv problémů přijít s "vidíte, já to říkal". Protože MZ bude škodit a škodit. Jinak sdílím též váš názor na vznikající vládu. Bojím se, že Mládek bude dělat zmatky, Zaorálek nás bude připoutávat k Rusku, atd.

P. Vaňura 13.1.2014 14:42

To musí tam explicitně řečeno není, naopak je jisté,

že president nemůže jmenovat ministry bez návrhu premiéra.

Ale důležitá je jiná věc, systém poměrného zastoupení plodí slabé a nestabilní vlády a proto tu je POPTÁVKA pro posílení role presidenta.

Nezapomeňte, že nestabilita, způsobená systémem poměrného zastoupení, kde politikové čelili pokušení spojit se s extremisty, nakonec přivedla v Německu k moci Hitlera.

Přímo mě šokovalo, když jsem se nedávno dozvěděl, že politici Výmarské republiky vyměnili r. 1932 toleranci NSDAP vůči své menšinové vládě za zrušení zákazu činnosti SA a SS! A pak už stačilo, když ctižádostivý von Papen, tísněný opozicí ve své vlasní straně nakonec vytvořil s Hitlerem koalici, kde mu dal funkci kancléře. Vypadalo to tak neškodně, von Papen byl vicekancléřem a ve vládě byli kromě Hitlera ken dva ministři za NSDAP (Goring a Frick).

J. Podešva 13.1.2014 15:06

Re: To musí tam explicitně řečeno není, naopak je jisté,

Ano, příčinou slabých vlád (kromě nedostatku výrazných politických osobností) je poměrný volební systém. Myslím, že lepší by byl většinový volební systém, ale k této změně asi nebude většinová vůle v parlamentu :-). Netroufám si posoudit, zda by byl lepší prezidentský systém, ale určitě by tomu musela odpovídat celá konstrukce ústavy. Ne, že se změní jedna věta. Váš výklad o Výmarské republice ukazuje, jak snadno může demokracie sklouznout k diktatuře. Ovšem Zeman nedosahuje formátu Hitlera (naštěstí).

K. Křivan 13.1.2014 0:45

" že před některými ministry včas varoval."

Některými ? Mám dojem, že před všemi. Podle hesla "Sichr je sichr". Na kterém zůstala aspoň nit suchá ?