Neviditelný pes

POLITIKA: Zeman chce hlavu Blatného

15.3.2021 6:59

Prezident Miloš Zeman vystoupil s ostrou kritikou ministra zdravotnictví Jana Blatného a žádá jeho odvolání. Podle něj je Blatný odpovědný za úmrtí na covid-19, protože blokuje nákup ruské vakcíny.

Psal jsem již několikrát, že pokud se v politice využívá covid-19 k útokům na vládu, že může za smrt lidí – viz předvolební USA i opoziční rétorika u nás zejména od lidovců a TOP 09 – je to politika podlá a hanebná. Právě k této politice se nyní snížil i český prezident Miloš Zeman. Obvinil ministra zdravotnictví a ředitelku SÚKL z toho, že blokací nákupu ruské vakcíny Sputnik V ponesou odpovědnost za další úmrtí na nemoc covid-19. Proto požádal premiéra Andreje Babiše, aby ministra zdravotnictví odvolal ze své funkce. Už před časem Zeman obvinil Blatného z „vyhoření“ a doporučoval mu rezignaci.

O ruském Sputniku V jsem nedávno psal tak, že ho někteří politici považuji za „hybridní válku“ vůči EU. Vládní krize kvůli nákupu ruské vakcíny započala na Slovensku. Jak informovala ČT, Slovensko zatím dostalo 200000 ks vakcín a je docela obezřetné. Testuje nyní vakcínu na myších, zda není zdraví nebezpečná. Odhaduje, že s ní začne očkovat na konci března. Maďarsko už vakcínou očkuje, zda tam proběhly nějaké testy nezávadnosti ala Slovensko mi není známo.

EU se politikou Evropské komise dostala do ne zrovna lichotivé pozice. V současné době jde jednoznačně o čas. Pandemie dál blokuje evropské státy a bylo již tisíckrát řečeno, že východiskem z krize je jedině rychlá vakcinace. Když se objevily zprávy o ruské vakcíně koncem léta loňského roku, „proevropská média“ k ní zaujala jasně odmítavý postoj, protože její užití nebude bezpečné. EK spoléhala na „západní“ vakcíny a ty sice přišly, nicméně v podstatně menších dávkách, než aby to umožnilo skutečně masivní očkování. Nyní už údajně začalo i schvalování ruské vakcíny, současně se však z Bruselu ozývá, aby státy EU ruskou vakcínu nekupovaly, že té „naší“ bude dost. Podobně je to s čínskou vakcínou.

Česko od počátku drží s EU basu a spoléhá jenom na dodávky vakcín, které budou schváleny Evropskou lékovou agenturou. O možnosti očkovat ruskou vakcínou mluvil krátce Roman Prymula – možná byl „naveden“ přímo Zemanem! – aby pak otočil a prohlásil, že i ruská vakcína by měla být prověřena v rámci EU. Nicméně, Prymula v pozici ministra by zřejmě Sputnik V byl ochoten i koupit. Nyní tedy alespoň „radí“ Zemanovi.

Samozřejmě, že politizace ruské vakcíny je naprosto špatně pro celou EU. Očkuje se s ní v řadě zemí světa a nejsou žádné problémy, resp. pokud jsou, jsou podobné účinkům „našich“ vakcín. Příroda prostě funguje stejně u nás, v Rusku i v Číně.

Vraťme se ale k výzvě prezidenta. Jakékoliv obviňování z odpovědnosti za smrt lidí na covid-19, kteří dělají svou práci za současné situace, je hanebné, ať už se tím ohání prezident nebo kdokoliv jiný. Jediné, co z dnešní situace plyne, je, že Evropa a celý svět žije opět ve studené válce. Je totiž velkým eufemismem hovořit o tom, že žijeme „na prahu“ studené války. Jsme už v ní až po uši. A zdaleka to nezačalo covidem.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek