26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jana 9.3.2006 10:25

Re: K článku

některé větrné elektrárny v Česku mají výkon i 2MW
LOJR 9.3.2006 10:19

Re: Česká magorie

Příště zkuste argumentovat, pokud jste toho schopen. Napsat na konkrétní argumenty, že "článek je přiblblý", je argumentace na úrovni melounského volebního programu.
Misa 9.3.2006 10:18

Re: Zelení jsou cvoci

Tedy to jste odhadl dost odvazne,myslite,ze vydrzi CELY ROK??Do pul roku je na prkne :-)) Hezky den Misa
Bača 9.3.2006 10:16

Re: A kde

Hlasování je na stránkách Práva - www.novinky.cz
Misa 9.3.2006 10:16

Re: Re: Re: Re: Na chaloupce u lesa

diky,konecne po ranu usmef na tvari.Hezky den Misa
pavel 99 9.3.2006 10:15

Re: Pro udržení důležitých fyzikálních veličin ? f=50 Hz ?

Kdepak - ohřívaj to z větrných elektráren a biomasy. Slunce přece nemůže patřit mezi NEOBNOVITELNÉ zdroje!
LOJR 9.3.2006 10:15

Re: Re: Re: Re: Re: AUTORE Burkete, stále dlužíte odpověď, Vy jeden nukleární politický komisaři.

Podělte se s námi o to, které části byly zrušeny. Možná by zdejší čtenáře i zajímalo, co je špatného na prodeji. Pokud vím, nikdo nikde netvrdil, že by prodával pod cenou a všechny prodané společnosti prosperují při zachování pracovních míst, Stejně tak části původního koncernu, které prodány nebyly. Jak s tím souvisí, čí je nebo není zeť, je mi skutečně záhadou. Co si proboha představujete pod pojmem "úplná likvidace" a na základě čeho to vůbec tvrdíte?!
Neldelinde 9.3.2006 10:05

Regulace

Jaderná elektrárna je regulovatelná, ale ne moc rychle (resp. zastavit se dá velmi rychle). Tepelné elektrárny také nejsou moc regulovatelné. Proto se používají na základní spotřebu a špičky se dohání dobře regulovatelnými vodními, resp. akumulačními. Ale nejlepší je větší evropský trh, který špičky spotřeby vyrovnává.
 
Ale platí jedno pravidlo - je lepší elektřinu uspořit než vyrobit (i z nějakých "obnovitelných" zdrojů). Je známý příklad, kdy elektrárenská společnost rozdáním úsporných žárovek spotřebitelům ušetřila výstavbu jedné elektrárny. Kromě úspor na provozu, je to ještě šetření životního prostředí a šetření přírodních zdrojů. Jediné, co může vést k úsporám, je tržní cena elektřiny. Jenže na to by musela existovat konkurence.
Helax 9.3.2006 10:02

Česká magorie

Tohle se může stát fakt jenom v Čechách, aby se zelené pokoušel ustrašeným hlasem defamovat zástupce nukleární lobby - normální člověk se tím zblbnout samozřejmě nenechá. Pro mě jako voliče je to vcelku jasný signál - přiblblost argumentace v tomto článku, vlastní nasrání na kruhy spojené s energetickým prostředím v našem Krachistánu a zásadní neochota podporovat dál bandu třetiřadých provinciálů, kteří nás otravují už hodně let, mě vede k závěru, že bych Zelené měl volit.
Sch.glosátor 9.3.2006 10:00

Nejen Argentina.....:-))))

Sch.glosátor 9.3.2006 9:59

Oblouková pec....

Zjednodušeně : ohřev taveniny elektrickým obloukem mezi dvěma elektrodami. Něco jako obří Křižíkova obloukovka.....
Sch.glosátor 9.3.2006 9:56

Pro udržení důležitých fyzikálních veličin ? f=50 Hz ?

Spíše hodnot nebo "kvality". Při syntéze lehkých jader vodíku-takto probíhají termonukleární reakce na slunci. Dobrý postřeh. Já si dosud myslel, že tam topějí uhlím :-)))
Pavla B. 9.3.2006 9:55

Re: Pavlo, očividnou zrůdnost nemá v programu skoro nikdo.

Středočechu, komunisté se pravděpodobně do vlády nedostanou.
A jestli budou v nějaké vládní koalici socialisté nebo zelení, to už je skoro jedno. Jsou to magoři podobného ražení a jedno mají společné: tváří v tvář realitě musí chtě nechtě ze svých pomatených ideálů slevit. U socanů už na to do jisté míry došlo (akorát teď před volbami zase střečkují) a zelení se budou muset chovat rozumněji, než deklarují, také. Stejně jako socani se i naši zelení napojili na západoevropské kolegy, stejně jako oni mohou nadělat dost škody, ale strašidla si nechte pro děti.
Roy Boehm 9.3.2006 9:54

Re: koncepce?

To jsou obvyklé ekologistické kecy! Čímpak se ta spotřeba zajistí? Větrníkem nebo fotovoltaikou? Nebudu spekulovat na větrnými elektrárnami, snad i zeleným "mozkům" je jasné, že nefouká vždy a všude. Takže zkusíme fotovoltaické panely. Pokud se mrknete třeba na stránky fy Solartec, špičkového českého specialisty, zjistíte, že pokud si k ceně domu přihodíte bratru 250KKč (to je čtvrt milionu, víme?), získáte denně cca 0.9 - 3.9 KWh. Moc nebo málo? Blbé je, že nejvíc získáte v létě. A nejméně? Ano, správně, nejméně v zimě. A to nemluvím o tom, že když Vám střechu zasype sníh, tak se elektřina nekoná. Tedy, ona se koná, bere se z akumulátorů, ale ty nevydrží věčně, že? No, dejme tomu, že nastane třeba zima jako ta letošní a řadě nešťastníků bude s železnou pravidelností jejich zdroj elektřiny zasypávat sníh. Zakaboněná obloha, pokrytá sněhovými mračny, nebude propouštět dostatek energie ani v době, kdy zasypanci v potu tváře a s nasazením života střechy očistí. Zásoby energie v bateriích budou pomalu, polehoučku klesat, až... Až? Až klesnou úplně! A protože ve volbách nedávno získali cennou pozici jazýčku na vahách Zelení, kteří zatrhli výstavbu jaderných elektráren, omezili těžbu uhlí a dali zelenou všem obnovitelným zdrojům, elektřinu tak nějak NEBUDE KDE BRÁT!!!
Děkuji, nechci!!!
Lucius Malfoy 9.3.2006 9:52

Re: Re: Zdá se

Asi bych tak úplně nesouhlasil s tím, že JE je neregulovatelný zdroj ale to není podstatné, víc mne zaujal ten nápad s regulací pomocí kotlů na biomasu ... To nemusí být tak úplně nesmyslný nápad, přiznám se, že zrovna o těchhle zdrojích toho moc nevím. Kolik  to má megawatt a za kolik sekund  jste to schopný přifázovat ?
Sch.glosátor 9.3.2006 9:50

A proč by si měli dělit měnší procento jen proto, že firma vydělává ?

To je socialistické myšlení. Magická přitažlivost slova "milión"....
Antonín Hrbek 9.3.2006 9:49

Re: Re: Zdá se

Kdo Vám nakukal, že atomové zdroje jsou prakticky neregulovatelné? Regulační rozmezí je dostatečně široké.
Sch.glosátor 9.3.2006 9:47

Musíte si milá paní uvědomit, že....

I Ty pošetilče. Požadovat něco takového obskurního jako chápání fyzikálních zákonů po oběti "humanities" pokud vůbec.....
J. Mach 9.3.2006 9:46

Re: nojo ted se povykuje

Vážený pf,
"díky" Havlovi a dalším tu máme poměrný volební systém. Takže nic jiného než vytváření koalicí, často velmi podivných (ČSSD a US a KDU na př.), nám nezbývá. A je li nutné volit ze dvou zel, tak radši koalici se zelenými (a s KDU), než KSČSSD. Celkem i já chápu, že je lepší být zdravý a bohatý, než chudý a nemocný, ale ne vždy je to možné. Ale dost se mi líbí nápad Zahradila o koalici s ČSSD s jedním jediným cílem a to - změnit volební systém (a nic jiného!!). A co je to Modrá rota? Už jste změnil slovník? Na Psu ti méně invenční komentátoři používali jiná označení pro své ideové protivníky.
Antonín Hrbek 9.3.2006 9:43

Re: stav hlasování 40 000 občanů na internetu

Doufám že těch 10.700 příznivců zelených se přihlásí k dobrovolnému připlácení na ekologickou elektřinu
Jana 9.3.2006 9:43

A kde

A ta anketa je kde? Na stránkách zelených?
Pavel Energetik 9.3.2006 9:43

Kluci zlatí, čůráte proti větru a moc Vám to nejde. Pokusím se pomoci.

Vížení kluci a holky, strana zelených je strana, která se chce dostat k lizu. Proto udělá vše aby to klaplo. Jinak k ní nemám komentář. K ČEZu musím ale připomenout několik velkých maličkostí:
1/ ČEZ je ČEZ, a.s.. Zejména toho a.s. by si měli diskutéři, kteří nadávají na cenu elektřiny všimnout. Posláním akciové společnosti je tvorba zisku/akcii. Roman to dělá jak nejlépe umí a akcionáři si mnou tlapky.
2/ Stát, v tomto případě zastupovaný vládou a navíc konkrétním ministrem, je držitelem jakési části zvané ještě nedávno zlatá akcie. Jednání majoritního vlastníka může, ale nemusí spočívat v tom, že poví něco ve stylu"..tak jsme si poplkali a já vám nyní povím jak to bude doopravdy ...", nebo nechá věcem volný průběh. Když mu situace vyhovuje.
3/ Po zvážení prvních dvou bodů by i ti nejzavilejší příznivci zelených a odpůrci ČEZu měli pochopit, že nikoliv ČEZ, ale vláda svým jednáním umožňuje tahat z našich kapes peníze ve formě ceny elektřiny. Skoro bych to nazval daní ze zásuvky nebo podobně. Kdyby vláda řekla dost, elektřina nebude stát víc než stanovený strop, vylezou ale všichni příznivci trhu a budou pokřikovat cosi o socialistické regulaci. Jenže tím, že nadáváte na cenu elektřiny a spíláte ČEZu, voláte v podstatě po takovéto socialistické regulaci.
4/ K osobě pana Romana bych měl asi toto: Je mladý, myslí mu to a dostal na hraní hračku, kterou hned nerozbil, nerozkrad a dokonce se s ní naučil vydělávat tak, až jiným oči přecházejí a závist kalí zrak. Jde-li pak o rozdělované roční odměny, nezlobte se, ale zde je opět chyba majoritního vlastníka. Jestliže dovolil kdysi (považujme to jen za příklad) rozdělit dvě promile čistého zisku na odměnách, pak to byl peníz snesitelný pro oko závistivce. Jenže dnes jsou dvě promile poněkud vyšší číslo. Po pravdě nevím jaké procento si pánové dělí, ale kdo jiný než vlastník by měl zasáhnout? Tak a můžete mi začít nadávat.
vita 9.3.2006 9:42

Re: A čím budeme topit, až to uhlí dojde? Odpoví nějaký takyodborník?

Co je legračního na fungování trhu, drahá paní?
Nejste vy nějaká odpůrkyně trhu, nejsvětější to svátosti kapitalismu?
kapitán 9.3.2006 9:41

Re: dobrovolná skromnost

Komunisti říkali, že svoboda je poznaná NUTNOST.
Sch.glosátor 9.3.2006 9:41

Nejen pro energetiku.

Se*ou se do všeho. Stejně kvalifikovaně.....
Jana 9.3.2006 9:41

Re: stav hlasování 40 000 občanů na internetu

Antonín Hrbek 9.3.2006 9:40

Re: Re: Zdá se

Stačí si najít na internetu ceník distribučních společností, např. PRE. Například podle cenového rozhodnutí ERÚ č.15/2005 přispíváte v tarifu Aktiv Klasik 24 na 1 kWh 0,02826 Kč.  Mohlo by se to zdát málo, ale při spotřebě 1000 kWh měsíčně je to 28,26 Kč, což je za rok 339 Kč. A takových spotřebitelů jsou milióny a platí ať chtějí či nechtějí.
Pokud se někdo rozhodne pro dodávku energie z obnovitelných zdrojů, platí přirážku 0,10 Kč/kWh, což je směšně málo. K 28.2.2006 je v síti pražské energetiky takovýchto odběratelů 429 - slovy čtyřistadvacetdevět.
Takže mezi slovy a skutky je propasná díra.
PPP 9.3.2006 9:37

Re: Re: koncepce?

Těmi dotacemi OZE se ušetří nějaké peníze pro zdravotnictví?
kapitán 9.3.2006 9:37

Re: Komu slouží

A máte snad elektřiny dnes málo ?
Ale pokud se vypne temelín a uhelky tak co ???
J. MachVážený pf, 9.3.2006 9:36

Re: nojo ted se povykuje