19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. MachVážený pf, 9.3.2006 9:36

Re: nojo ted se povykuje

J. Mach 9.3.2006 9:46

Re: nojo ted se povykuje

Vážený pf,
"díky" Havlovi a dalším tu máme poměrný volební systém. Takže nic jiného než vytváření koalicí, často velmi podivných (ČSSD a US a KDU na př.), nám nezbývá. A je li nutné volit ze dvou zel, tak radši koalici se zelenými (a s KDU), než KSČSSD. Celkem i já chápu, že je lepší být zdravý a bohatý, než chudý a nemocný, ale ne vždy je to možné. Ale dost se mi líbí nápad Zahradila o koalici s ČSSD s jedním jediným cílem a to - změnit volební systém (a nic jiného!!). A co je to Modrá rota? Už jste změnil slovník? Na Psu ti méně invenční komentátoři používali jiná označení pro své ideové protivníky.
Pavla B. 9.3.2006 8:55

Máte pravdu

ale začínáte být únavný. Přežili jsme komunisty, přežili jsme socany, přežijeme i zelené. Každá strana má v programu nějaké čertovo kopýtko.
Stredocech 9.3.2006 9:28

Pavlo, očividnou zrůdnost nemá v programu skoro nikdo.

Proti komunistům svědčí naše minulá zkušenost s nimi, proti zeleným pak znalost jejich skutečných cílů. Již Palacký věděl, že "komunismus pouze k obecné zhovadilosti povede," protože si díla jejich věrozvěstů uměl přebrat. Díla zelených věrozvěstů vedou k Pol Potovi, jinak než násilím se jejich "venkovské komuny" či prosadit nedají. Oni ale budou pořád žvanit o jakési "dobrovolné skromnosti" apod. U Vás předpokládám, že si umíte spočíst, co tento termín v praxi znamená.
 
kapitán 9.3.2006 9:41

Re: dobrovolná skromnost

Komunisti říkali, že svoboda je poznaná NUTNOST.
Pavla B. 9.3.2006 9:55

Re: Pavlo, očividnou zrůdnost nemá v programu skoro nikdo.

Středočechu, komunisté se pravděpodobně do vlády nedostanou.
A jestli budou v nějaké vládní koalici socialisté nebo zelení, to už je skoro jedno. Jsou to magoři podobného ražení a jedno mají společné: tváří v tvář realitě musí chtě nechtě ze svých pomatených ideálů slevit. U socanů už na to do jisté míry došlo (akorát teď před volbami zase střečkují) a zelení se budou muset chovat rozumněji, než deklarují, také. Stejně jako socani se i naši zelení napojili na západoevropské kolegy, stejně jako oni mohou nadělat dost škody, ale strašidla si nechte pro děti.
vita 9.3.2006 11:55

Re: Re: Pavlo, očividnou zrůdnost nemá v programu skoro nikdo.

Proto nejsou komunisté nebezpeční.
Zelení se naopak nejen můžou do vlády dostat, ale můžou taky získat roli jazýčku na vahách.
Bude nějaký premiér (levý, pravý, to je jedno) riskovat pád vlády kvůli zákonu o ukončení jaderných elektráren, který notabene spadne do některého budoucího volebního období? Německý si to nelajz - a to si myslím, že mají v Němcích trošku lepší politickou kulturu.
Nebezpečnost Zelených spočívá zejména v tom, že důsledky jimi prosazovaných nesmyslů jsou dlouhodobé.
jirka 9.3.2006 8:52

Prestiž mne neochrání

Ve volebním programu zelených je obzváště úsměvný bod  hovořící o zvýšení prestiže policie.Pokud by hovořili o zvýšení VÝKONNOSTI policie, bylo by vše v pořádku. Ovšem prestiž se v případě současného personálního obsazení policie dá zvyšovat pouze jediným způsobem. Mlácením bezdomovců a tudíž zvyšováním strachu z ní.
Antonín Hrbek 9.3.2006 8:41

Zdá se

že se málokdo skutečně zabývá cenami elektrické energie. Jinak by musel vědět, že součástí ceny za každou jednu kWh je i citelný příspěvek na "obnovitelné zdroje". Takže nesmyslné pokusy, včetně pobvinných výkupů platí všichni spotřebitelé.
Pokud někdo skutečně touží po tom, aby měl elektřinu z obnovitelných zdrojů, tak ať si ji platí nebo ať zkusí si podobné zařízení pro vlastní spotřebu pořídit.
BTW: Spolehlivost energetického výkonu z uran je mnohonásobně vyšší než spolehlivost energetického výkonu z větrných elektráren. Uran jako zdroj energie mohu dlouhodobě efektivně skladovat, se skladováním větru je to již trochu horší.
Jinak Straně Zelených nevadí, že jejich propagace byla a je placena z cizích zdrojů.
cca 9.3.2006 9:25

Re: Zdá se

citelný příspěvek na "obnovitelné zdroje" - přesně kolik ? poměr je možný dohledat ... tam a tam 
Antonín Hrbek 9.3.2006 9:40

Re: Re: Zdá se

Stačí si najít na internetu ceník distribučních společností, např. PRE. Například podle cenového rozhodnutí ERÚ č.15/2005 přispíváte v tarifu Aktiv Klasik 24 na 1 kWh 0,02826 Kč.  Mohlo by se to zdát málo, ale při spotřebě 1000 kWh měsíčně je to 28,26 Kč, což je za rok 339 Kč. A takových spotřebitelů jsou milióny a platí ať chtějí či nechtějí.
Pokud se někdo rozhodne pro dodávku energie z obnovitelných zdrojů, platí přirážku 0,10 Kč/kWh, což je směšně málo. K 28.2.2006 je v síti pražské energetiky takovýchto odběratelů 429 - slovy čtyřistadvacetdevět.
Takže mezi slovy a skutky je propasná díra.
Vládík 9.3.2006 9:36

Re: Zdá se

Ovšem atomové zdroje jsou prakticky neregulovatelné.  Takže by se možná kotel s lehkou zazdívkou na biopalivo (i odpadní) možná hodil k regulaci.
Antonín Hrbek 9.3.2006 9:49

Re: Re: Zdá se

Kdo Vám nakukal, že atomové zdroje jsou prakticky neregulovatelné? Regulační rozmezí je dostatečně široké.
Lucius Malfoy 9.3.2006 9:52

Re: Re: Zdá se

Asi bych tak úplně nesouhlasil s tím, že JE je neregulovatelný zdroj ale to není podstatné, víc mne zaujal ten nápad s regulací pomocí kotlů na biomasu ... To nemusí být tak úplně nesmyslný nápad, přiznám se, že zrovna o těchhle zdrojích toho moc nevím. Kolik  to má megawatt a za kolik sekund  jste to schopný přifázovat ?
Neldelinde 9.3.2006 10:05

Regulace

Jaderná elektrárna je regulovatelná, ale ne moc rychle (resp. zastavit se dá velmi rychle). Tepelné elektrárny také nejsou moc regulovatelné. Proto se používají na základní spotřebu a špičky se dohání dobře regulovatelnými vodními, resp. akumulačními. Ale nejlepší je větší evropský trh, který špičky spotřeby vyrovnává.
 
Ale platí jedno pravidlo - je lepší elektřinu uspořit než vyrobit (i z nějakých "obnovitelných" zdrojů). Je známý příklad, kdy elektrárenská společnost rozdáním úsporných žárovek spotřebitelům ušetřila výstavbu jedné elektrárny. Kromě úspor na provozu, je to ještě šetření životního prostředí a šetření přírodních zdrojů. Jediné, co může vést k úsporám, je tržní cena elektřiny. Jenže na to by musela existovat konkurence.
PPP 9.3.2006 10:28

Re: Regulace

Zrušne jaderné elektrárny. Obyvatelstvu rozdáme úsporné zářivky a těžkému průmyslu muly.
Lucius Malfoy 9.3.2006 10:46

Úsporné žárovky šetří životní prostředí ?

Aha ... tak si za domácí úkol najděte složení luminiforu a technologii jeho výroby ...
zet-hk 9.3.2006 8:29

koncepce?

Úkolem státu není vyrobit co nejvíce levné energie. To platilo za sociku "Uhlí naším hutím a elektrárnám,  elektřinu lidem" nebo něco takového. Úkolem státu je vypracovat dlouhodobou koncepci, která zajistí nejen dost zdrojů energie, ale současně nebude devastovat zemi.  Zatím to jsou jen pokusy, ale už dnes je možné pokrýt spotřebu rodinného domu z 80% vlastních zdrojů. Víte kolik by to bylo energie, kdyby se podařilo snížit spotřebu státu jen o 10?
honzak 9.3.2006 8:36

Re: koncepce?

velmi zajímavé. Po jakou že dobu pokryji 80% energie pro rodinný dům? Z jakých zdrojů? Dodávka 3x400V/50 Hz bude on-line, nebo budu chodit do sklepa startovat měnič před každým rozsvícením žárovky?
PPP 9.3.2006 8:41

Re: koncepce?

Výborně, chaloupky u lesa máme z 80% zajištěné. Teď ještě hutnictví, stavebnictví, chemii, dopravu a strojírenství. A je to. Hurá do století páry.
Stredocech 9.3.2006 9:34

Re: koncepce?

Jeden dotaz. Pokládáte úsporu 10% energie za významnější cíl, než získat peníze pro zdravotnictví?
PPP 9.3.2006 9:37

Re: Re: koncepce?

Těmi dotacemi OZE se ušetří nějaké peníze pro zdravotnictví?
Roy Boehm 9.3.2006 9:54

Re: koncepce?

To jsou obvyklé ekologistické kecy! Čímpak se ta spotřeba zajistí? Větrníkem nebo fotovoltaikou? Nebudu spekulovat na větrnými elektrárnami, snad i zeleným "mozkům" je jasné, že nefouká vždy a všude. Takže zkusíme fotovoltaické panely. Pokud se mrknete třeba na stránky fy Solartec, špičkového českého specialisty, zjistíte, že pokud si k ceně domu přihodíte bratru 250KKč (to je čtvrt milionu, víme?), získáte denně cca 0.9 - 3.9 KWh. Moc nebo málo? Blbé je, že nejvíc získáte v létě. A nejméně? Ano, správně, nejméně v zimě. A to nemluvím o tom, že když Vám střechu zasype sníh, tak se elektřina nekoná. Tedy, ona se koná, bere se z akumulátorů, ale ty nevydrží věčně, že? No, dejme tomu, že nastane třeba zima jako ta letošní a řadě nešťastníků bude s železnou pravidelností jejich zdroj elektřiny zasypávat sníh. Zakaboněná obloha, pokrytá sněhovými mračny, nebude propouštět dostatek energie ani v době, kdy zasypanci v potu tváře a s nasazením života střechy očistí. Zásoby energie v bateriích budou pomalu, polehoučku klesat, až... Až? Až klesnou úplně! A protože ve volbách nedávno získali cennou pozici jazýčku na vahách Zelení, kteří zatrhli výstavbu jaderných elektráren, omezili těžbu uhlí a dali zelenou všem obnovitelným zdrojům, elektřinu tak nějak NEBUDE KDE BRÁT!!!
Děkuji, nechci!!!
V. Chaloupková 9.3.2006 8:16

A čím budeme topit, až to uhlí dojde? Odpoví nějaký takyodborník?

A kdo si mastí kapsu na vývozu elektřiny? Snad ne daňový poplatník. Tuhle zrovna pan ministr Urban tvrdil, že sice stát je majitelem většiny ČEZu, ale nemá žádný vliv na cenu elenergie. Takže ta naše musí být skoro jako v Německu. Legrační co? Tak jen ať to ČEZu někdo alespoň zkomplikuje.
Petr Vaňura 9.3.2006 8:28

Re: A čím budeme topit, až to uhlí dojde? Odpoví nějaký takyodborník?

Milá paní, oni to zkomplikují NA VÁŠ ÚKOR. Kdo si myslíte, že to nakonec zaplatí, snad ne ředitel ČEZ z vlastní kapsy.
Doplácíme na to, že jsme členy EU, při propjení ekonomik platí i náš občan následky politiky zelených trotlů na západ od našich hranic.
Zkuste si ovšem představit, kolik by stála elektřina, pokud bychom ji museli naopak dovážet. Na to Vám zelení odpoví že se musíte uskromnit, neboť Vaše i moje životní úroveň je podle nich nehorázně vgysoká, jak zjistíte, když přečtete něco od jejich věrozvěstů. To se ví, že lidem před volbami to neřeknou, budou jim prostě lhát.
 
Petr Vaňura 9.3.2006 8:31

Re: A čím budeme topit, až to uhlí dojde? Odpověď

Topit budeme elektřinou z jaderných elektráren, pokud je ovšem postavíme. V opačném případě budeme mrznout. Samozřejmě, nějaké palivo se patrně doveze, ale bude drahé a tak budem "šetřit" což je HLAVNÍM CÍLEM zelených ideologů.
 
Hus 9.3.2006 8:36

Re: Re: A čím budeme topit, až to uhlí dojde? Odpověď

Biomasou není to   nutné sušit, jsou přece vypracované technologie na její přeměnu na bioplyn. A taková malá odpornost: Spalovat obilí. Výhřevnost 2 kg obilí (cena cca 3 kč/kg ) je   stejná   jako 1 kg LPG   nebo topného oleje (cca   18 kč/kg), takže je to 3x levnější. Fluidní spalování mouky to   by   také šlo –lze   ji sehnat občas v ceně pod 5 kč/kg,
Hihi 9.3.2006 8:42

Re: Re: Re: A čím budeme topit, až to uhlí dojde? Odpověď

nesksutečnej vůl. Ještě lze zpopelnit husu
Hus 9.3.2006 8:56

Re: Re: Re: Re: A čím budeme topit, až to uhlí dojde? Odpověď

Husu, ne.To by se přece nevyplatilo. Mimochodem proč lidi palej  v kamnech PET lahve , pneumatiky a podob. ? Protože  to je zadara!!! A prdlajs je zajímá jestli to čuchá soused, ten má holt  smůlu.
Stredocech 9.3.2006 9:32

Re: Re: Re: Re: Re: A čím budeme topit, až to uhlí dojde? Odpověď

Ty PET lahve bych s pneumatikami nedával dohromady. Pneumatiky jsou o moc horší, PET lahve jsou na úrovni dřeva. Nejhorší jsou plasty s obsahem chloru.