18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená se zelená

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavel Zverina 20.5.2006 13:44

Nezlobte se pane Benesi, ale tak docela tohle neberu

Chapu, ze v predvolebnim mumraji se slusi utocit na (casto jen pomyslne) politicke protivniky, ale clanek "Zelená se zelená" byl nedomysleny. Napsal jste: "V létech 1957 až 1999 došlo na světě k celkem jedenácti haváriím. Žádná zajisté rozsahu a dosahu té sovětské. V prvém případě (1957) v Anglii, v posledním (1999) v Japonsku. Po světě stojí celkem 441 atomová elektrárna. Jedenáct z 441 je kolik procent?"

Nezlobte se, ale tohle Vam tak docela neberu. Co jste udelal je manipulace se statistikami na urovni Goebbelse. Nejde preci jen o POCET havarii, ale hlavne o to, jake maji nasledky. A ac se snazite nam vymluvit Cernobyl co to jen jde, faktem zustava, ze tato JEDINA havarie mela hrozne nasledky, a ze jeji obeti jdou do tisicu a zdaleka nekonci soucasnou generaci. Nemyslim, ze tohle je umerna cena za svetlo zarovky ve ctyri rano, kdyz vstavam do rachoty.

Bagatelizovanim poukazem na 2,49% (11 ze 441) pomeru nehod k poctu elektraren (opravdu porovnavate porovnatelne, ze ano) se pouzivani jaderne energie neospravedlni. Ani poukazovanim na neobycejne tvrde zakony Kalifornie si v Cechach moc nepomuzeme.

Pri pouzivani jaderne energie je potreba celosvetove koordinace a spoluprace, neuprosne a neuplatne kontroly, nejvyssich moznych naroku na materialy i technologii celeho procesu. A nemluvim zde jenom o Cechach, ale hlavne o CINE, kde mne (vzhledem k historii pracovnich urazu v hornictvi a vlastne ve vsech oblastech prumyslu) planovane pouziti jadrne energie hrozi.

Milan 20.5.2006 23:01

Re: Nezlobte se pane Benesi, ale tak docela tohle neberu

Pokud nechcete elektrickou energii, nikdo Vám ji nenutí, máte jistě vypínač.

Ty údaje o tisících obětí Černobylu máte odkud? Od Greenpeace? Nicméně, mnohem méně medializovanou, nicméně řádově odbornější analýzu máte zde: http://www.iaea.org/Publications/Booklets/Chernoten/index.html. Počet obětí je 42, počet obětí jinak léčitelné rakoviny štítné žlázy je asi 5. Kdyby v CCCP nepanoval takový bordel, při okamžité aplikaci jódu v době havárie by ani to nebyl vážný problém.

Víte o tom, že se u Černobylu uvažuje o přírodní rezervaci a že je to atraktivní turistická atrakce (takže to vlastně prospělo přírodě ? "To jsou paradoxy"). Nechci zlehčovat oběti  a zejména sociální důsledky havárie a zejména obrovské evakuace, ale kdybychom všechny ostatní činnosti (včetně zcela přírodní mutace virů) brali takto přísně, tak bychom nejezdili, nelétali, nevyráběli proud ani z přehrad, ani z uhlí a raději dobrovolně zahynuli hlady, což by ovšem pro přírodu bylo podle mnohých určitě to nejlepší ...

Mejla 20.5.2006 6:01

Alenko, 70 % lesů ČR je poškozeno oxidy dusíku a síry.....

Jinak souhlasím, že povrchová rekultivace byla provedena hezky.

Haf 19.5.2006 23:33

Stěhování nádraží f Brně a Zelení

Čím větší investice, tím větší zakázka, tím víc korunek na rozdělování a tím víc dravců se sbíhá ke korytu. Proto musí bejt všechno  náležitě zahalený, složitý a neprůhledný, většinou vítězí firma nějak nepřímo navázaná na zadavatele, dopředu známá (někomu). Z takto přidělovaných zakázek se většinou část korunek vrací do stranické pokladny zadavatele. Technologie veskrze známá - ale neveřejná - zakrývaná "obchodním tajemstvím" Ha ha. To je smysl současný politiky - rozhodovat o zakázkách , ne vo tom, co se děje v pečováku. Menší firmy se následně podbízej a dostávaj část zakázky, třeba pětkrát prodaný, cena stavby je 100 M a firmy, který ji nakonec prováděj, ji dělaj za 60, ostatní je zlodějina zvaná provize a zisk, ale to je zase jiná  básnička.        To samý se schovává za důležitost stěhování nádraží v Bérnu.   A Zelený se na rozdělování chtějí také podílet !

Milda 19.5.2006 22:34

Strana, která bojuje proti jaderné energii...

... nemá morální právo nazývat se stranou zelených.

www.andele-svetla.cz 19.5.2006 17:34

ZEMĚ V NAŠICH RUKOU

Vymlouváte se na přírodní živly, ale tak to není. Většina lidí se NESTARÁ o přírodu a jen přijímá HMOTOVÉ OVLÁDACÍ PROGRAMY. Planeta Země OČISTNÉ PROCESY už spustila, množství hrubých lidských vibrací si očistí. ZASTAVTE proto lidé pozemští v ničení božské přírody, která darem je původně od Prvotního Stvořitele všeho a všech. Více na našem (místo jména)- sdělení 2580,2649 a obrázek 2133

vita 19.5.2006 17:52

Re: ZEMĚ V NAŠICH RUKOU

A proč?

Dyť to všecko zařídí rozvibrovanej Aštar Šér-chán, ne?

Alena.marie 19.5.2006 16:30

Co vy víte o Krušných horách

Vážený pane,

asi jste byl v Krušných horách naposledy pře 15 lety. Krušné hory teď jsou kousek krásné přírody a snad je dobře to to medvědi a pražáci nevědí.

lswu 19.5.2006 14:36

Díky, pěkný článek

Díky, pěkný článek, přesto se nedomnívám, že naši zelení mají příliš společného s ekologií. Nebo máte pocit, že třeba Uhl je srdcem bojovník za nějaké ohrožené kamení? Havlův trik, jek získat zase nějaký vliv.

Vanek 19.5.2006 14:04

Ma to Benes podivneho pritele

Podivná kariéra protidrogového Komorouse

YYY 19.5.2006 13:42

Nechápu ..

co tím vším chtěl autor říct, kromě toho, že nemá rád Zelené a že by chtěl produkovat co nejvíce elektřiny.

AeroKarel 19.5.2006 13:58

Re: Nechápu ..

To stačí.

Balů 19.5.2006 14:47

Re: Nechápu ..

Třeba to, že po tom co do nich začali uhelníci lít peníze, blábolí o čistém spalování uhlí, které by upřednostili před jadernou energií.:-/

vita 19.5.2006 17:41

Re: Re: Nechápu ..

Před jadernou energií upřednostňují kdeco - a dlouho. Temelín chtěli předělat na plyn, Ambrozek se pokoušel propašovat do Státní energetické koncepce plynové elektrárny, proti uhelkám neprotestují. Protestovali než je začali používat jako argument proti Temelínu.

Některým prostě nedojde, že spálením uhlíku vznikne CO2 a spálením síry SO2, který i při nejčistším z čistých spalování prostě musíme na něco navázat. Nebo vypustit do atmosféry. Navázat možná už ve fluidním kotli nebo posléze v odsiřovací jednotce. ale ten vápenec tam dát musíme.

Popílek taky vznikne, i kdyby Bursík na Kuchtové jezdil.

AAA 19.5.2006 13:06

Zelena demokracie

http://zpravy.idnes.cz/zeleni-skrtaji-v-kandidatce-kvuli-kampani-a-rvacce-fsd-/domaci.asp?c=A060519_123128_domaci_skr

honzak 19.5.2006 14:10

Re: Zelena demokracie

aférka jak víno, navíc je Pavlicová "betálná baba". Vedle ní by Kuchtová neměla vůbec šanci.

DEF 22.5.2006 16:29

Re: Zelena demokracie

Zelená=červená demokracie.pouze příkazem shora!Nešlo o žádnou rvačku, ale jednostranné napadení. Bez snahy o vysvětlení a vyslechnutí i druhé strany.Volební zmocněnec je jen loutkou řízenou z Prahy.

drak 19.5.2006 10:57

Děkuji za hezký článek

Děkuji za hezký článek, v tomto předvolebním maglajzu, kdy se některá média mohou strhat ve prospěch zelených je každý takový vítán jako protiváha onomu nesoudnému a nestoudnému vymývání mozků ve prospěch zelených.

Co se Drážďan týče, tak s tím opravdu nemám problém a pan Harris má mé sympatie, protože to byl správný muž, na správném místě, ve správný čas a dělal správné věci. Naši rodinu během 2. světové války díky Němcům několikrát navštívila smrt a není mi nic známo o tom, že by si s tím někdo u nich nějak moc lámal hlavu. Útoky na pana Harrise spíše považuji za projev špatného charakteru a slabého intelektu od lidí, kteří ve třicátých letech nechali Hitlera dohnat svět k válce (např. Chamberlain a Eden) a ihned po ní se začali "vozit" po lidech jako byl pan Churchill či Harris. Možná, že jim záviděli schopnost rozpoznat nebezpečí a adekvátně na něj reagovat, tudíž byli pro ně jako představitele průměrných, neschopných a závistivích nebezpeční a museli být odstraněni (stačí vhodně očernit a zbytek již zařídí voličstvo). Je ale dost zarážející, že je se najde někdo, kdo tomu věří i v dnešní době.

Stredocech 19.5.2006 11:24

V rámci přesnosti

Chamberlain zemřel tuším roku 1940. Jeho partner z Mnichova Daladier ovšem po válce koketoval pro změnu se Stalinem.

Jinak souhlas.

Jirka 19.5.2006 11:27

Re: Děkuji za hezký článek

Dovolte mi se připojit k Váší ódě. Naprosto souhlasím s autorem a jeho pohledem na bombarďáka Harrise . Kdyby alespoň 10% jeho rozhodnosti a odvahy měli volení zástupci tak byste se měli jako v Singapůru.

bitaxe 19.5.2006 13:07

Re: Děkuji za hezký článek

Je poněkud humorné sledovat kecy kolem Drážďan, na Rotterdam zničený němci v roce 1940 (údajně omylem) bez problému zapoměli a to bylo Holandsko stát neutrální na rozdíl od německa které válku vyvolalo. Pikantní je že se otírají o Harrise, ale nálet byl podniknut na požadavek rusů kteří si ho vyžádali aby proti jejich ofenzívě na Berlín nebylo možno přisunout posily z jiných částí německa. To totiž bylo důvodem bombardování Drážďan, zničit a zneprůjezdnit je jako komunikační uzel, ne pobít ubohé za nic nemohoucí němce (aspoň tak jsou líčeni) Kupodivu s rusy (jako nástupci SSSR) se o tom bavit nezkouší. Proč asi, když objednávka je známa už nejméně 30 let (pravděpodobně déle ale takovou dobu o příčině vím já).

stredocech 19.5.2006 13:47

Dresden

Fakta

1) je fakt že Churchill Harrisovi da počátkem r.1945 dal pokyn ukončit plošné nálety

2) nálet na Dráždany nařídil Churchill osobně telegramem z JALTY !!

3) Němci začátkem roku 1945 odsunuli z Drážďan všechna protiletadlová děla (namísto jich tam dali atrapy) a použili jich k zastavení ruské ofensivy.

M. Zima 19.5.2006 13:07

Za tento článek bohužel

děkovat nelze. Spíše bych vyslovil naději, že nám pan Beneš oddriftoval do Neffovského triviálu vyjímečně, nějakým nedopatřením, Neff a Doležal stačí, sem tam neuškodí trochu solidnosti.

Yfča 19.5.2006 10:38

Palivo do AE

Dovoluji si upozornit pana Beneše, že i palivo do atomek bereme z Ruska, takže se o bůhvíjak nezávislý zdroj energie nejedná, což mu nějak ufrnklo.  Ráda bych ty všechny melounobijce z diskusního fóra chtěla vidět co by dělali, až by jim za humnama chtěli složit použité palivo z AE. To by byla mela! To by jim Matky z jižních Čech byly dobré! Nejsem proti atomovým elektrárnám, ale diverzifikace zdrojů energií a energeticky úsporné technologie jsou do budoucna nutností, jinak to nepůjde.

krmič 19.5.2006 10:44

Re: Palivo do AE

Mně by to nevadilo. Mít vhodný pozemek, tak ho sám nabídnu.

Neverici Tomas 19.5.2006 10:46

Re: Palivo do AE

To palivo by mi nevadilo.Co by asi vadilo kazdemu je stavebni provoz s tim souvisejici. Jaderne palivo se da koneckoncu nakoupit do zasoby a kdyz nam rusaci reknou, ze neprodaji, jini to udelaji radi.A budou na to mit dost casu.Ale kdyz rusove v rijnu utahnou kohoutky tak v lednu zmrznem....

J. Mach 19.5.2006 11:04

Re: Palivo do AE

Yfčo, asi nemáte pojem, co je to nezávislý zdroj. Tak vám trochu pomůžu. Nezávislý zdroj je ten, který lehce dostanu od jiného dodavatele, když původní nedodává. Což platí o palivových tyčích. Závislý je ten, u kterého nelze lehce dodavatele nahradit, což je třeba zemní plyn a ropa. A jak chcete diverzifikovat? Je to sice cizí slovo, ale jistě asi máte alespoň přibližnou představu, co to znamená. A určitě to není ani větrná elektrárna, ani biomasa, ty nic diverzifikovat nemůžou.

Jura Jurax 19.5.2006 11:08

Re: Palivo do AE

Ach jo - kdyby mi za humnama chtěli složit použité palivo z AE,nevadilo by mi to. Jediné, co by snad mohlo vadit, by byla stavba toho úkrytu - stavební práce, prach, hluk, auta - ale to pomine. Jinak řádově nebezpečnější než úložiště je jakýkoliv sklad umělých hnojiv (ta když hoří, docela bouchají a mohou vyvíjet plyny přímo bojové) a ten možná máte za humnama, ani o něm nevíte.

A palivo do Temelína dodává Westinghouse, leč je pravda, že tam budou dodávat palivo Rusové; do Dukovan ho dodávají pořád.

Diverzifikace zdrojů jistě - ovšem zdroje nejsou třeba větrníky i spalování zelené hmoty specielně k tomu účelu vypěstované, jak si melouni slinatjí na své zelené vestičky. Obnovitelné to sice je, ale drahé, nespolehlivé, málo výkonné s koly průmyslu to ani nehne, natož aby je to roztočilo.

drak 19.5.2006 11:21

Re: Palivo do AE

Dokud ho Rusko dává za ceny lepší nežli Jižní Afrika, tak ho klidně můžeme brát i od nich. Až začnou blbnout či vydírat, můžem přejít na Jižní Afriku a v momentě, kdy by začaly problémy i tam můžeme pořád ještě zvážit možnost těžby na našem území z větších hloubek, při určité hladine cěn by to bylo nepochybně rentabilní (dnes samozřejmě ne). Jinak zelení jako náhražka CDU se již předvedli v plné kráse v Německu a výsledkem jejich snažení je zastavení rozvoje jaderné energetiky v Německu, marná snaha nahradit takto vzniklý výpadek větrnými elektrárnami a dalšími alternativními zdroji, což je v podstatě nemožné a ve výsledku tady máme Německo hladové po energii a zvyšující ceny energie na evropském trhu. My jako spotřebitelé na to doplácíme rovněž. Bylo by nepochybně rozumné tuto slepou uličku otestovanou již konec konců Němci vynechat. Naše hospodářství by jí totiž na rozdíl od německého nemuselo přežít ve zdraví, jenže to by ale voliči museli mít rozum, jenže jejich svatým právem je ho nemít. Pak by ho ale měly mít strany uzavírající povolební koalice a zelené stejně jako komunisty z nich prostě jako nepoužitelné vynechat, protože nežli být ve slepenci se zelenými, je pro velké mnohem rozumnější uzavřít koalici velkou. Je celkem jasné, že volby toho moc nevyřeší a situace bude hodně patová, zrovna tak je jasné, že lidovci, zelení a možná i další, co projdou sítem toho zkusí náležitě využít. Bohužel ze strany ČSSD bylo již ze strany pana Paroubka investováno tolik politického kapitálu k odmítnutí velké koalice již předem, že jen bůh ví, půjde-li to ještě nějak dát do pořádku.

Petr Vaňura 19.5.2006 11:36

Re: Palivo do AE

Ifčo, takové nebezpečí vskutku nehrozí, ono zacházení s vyhořelým palivem má svá pravidla a v případě energetikých reaktorů je umístěno buď v elektrárně nebo meziskladu, zpravidla též na území elektrárny.

Ovšem vyhořelé palivo z jiných reaktorů než energetických je v některých případech dočasně skladováno do konce ve městech, třeba ve Vídni (pokud tamní výzkumný reaktor pořád běží) a nikomu to nijak zvlášť nevadí. Je to ovšem rovněž ošetřeno příslušnými předpisy.

Vyskytly se ale případy, kdy radioaktivní materiál o podstatně menší radioaktivitě než vyhořelé palivo někdo ukradl a doplatil na to buď sám, nebo někdo jiný. Nevážnější a také nejznámnější případ je krádež olověného kontejneru s radioaktivním cesiem, původně užívaným pro lékařské účely z objektu zkrachovalé firmu v Brazílii, prodaným do sběru. Tehdy na to zemřelo několik lidí a likvidaci následků zamoření prováděla německá KWU. Na "zelené" odborníky pochopitelně nikdo nepomyslel.