29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Zdražení potravin

To snad ani nejde vymyslet. Ve středu v poslanecké sněmovně vládní strany spolu s SPD a komunisty protlačily hloupý a naivní populistický návrh zákona z dílny ministra zemědělství Tomana.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Marek 25.1.2021 9:29

SSSR nás taky chránil.

J. Fráňa 25.1.2021 9:11

Jestli myslíte ČSN normu o tom co patří do guláše, tak tu zrušili. Guláš vaří hold každý jinak, třeba maďaři tam dávají papriku.:-)

D. Zítko 25.1.2021 9:08

Nějak vám uniklo, že naprostou většinu potravin nejsme vůbec schopni v požadovaném množství ( i kvalitě) vyrobit, tudíž nabídka se zúží, např. paštiky nebo Sunar vůbec nekoupíte a ten zbytek naší dobrodinci Bureš a Toman zdraží, protože nebudou mít konkurenci.

J. Fráňa 25.1.2021 9:08

Normy ČSN pro potravinářský průmysl ani pro jiný průmysl, nikdo NIKDY nezrušil. Některé se akorát přejmenovali a přibyli nové třeba ISO a EN. Všechny najdete na netu. Hezký den.

J. Fráňa 25.1.2021 8:58

Vůbec mi nevadí, že jím třeba jogurt, který dotovali Němci, nebo Francouzi. Když je kvalitní a chutná mi, tak proč ne. Rozhodně nebudu kupovat Kostelecké uzeniny jen proto, že jsou české. Prostě se to nedá žrát. Lidi budou nadšený, potraviny zdraží a bude menší výběr, paráda. Mám v rodině farmáře, takže vím jak to funguje. Vzpomínáte na zelenou naftu pro zemědělce? Tehdy co zemědělec, to pumpař.;-D Jinak přeji zdravý rozum všem, co věří, že ČR je potravinově soběstačná.;-D

K. Potoček 25.1.2021 8:55

Propagandistický článek, bojující za zachování privilegii západních /původní15/států v EU. Slibované dotace na stejnou úroveň - jen sliby! Jak je možné,že není křik na Francii,která vyžaduje na prodejcích maximální obchodní přirážku 25%? U nás i přes 100 a více procent! Přednostní dovoz ze západu za předotované zboží. Ovšem ceny na prodejně stejné! Proto se čeští zemědělci nechytají! Od roku 1989, po rozprášení fungujících podniků, zavalil západ republiku svými přebytky. Proto ten řev. Zahraniční řetezce ovládají přes 75% maloobchodního trhu.!Nejde je o to, ale také o zaměstnanost a daně v ČR.

V. Mokrý 25.1.2021 8:53

A to za pomoci lidovců !

V. Mokrý 25.1.2021 8:51

Zrušení potravinářských ČSN, je jeden ze zločinů novodobých svazáků/těch co nejsou jako oni.

V. Mokrý 25.1.2021 8:48

Protekcionismus dnes vládne hlavně v dotacích !

Proto je momentálně pro nadnárodní korporace levnější, dovážet do ČR potraviny ze svých domovských zemí.

J. Moravec 25.1.2021 8:39

Že by jste uvedl konkrétní příklad s těmi dvěma důvody, pane Dočekale?

J. Moravec 25.1.2021 8:35

Stále sklízíme ovoce padesátých a šedesátých let minulého století. Bohužel.

J. Moravec 25.1.2021 8:33

Vy, pane Lechvy, ani netušíte co jsou to nárokové dotace.

L. Harvánek 25.1.2021 8:24

Ono je docela snadné obhajovat něco, co prozatím dobře funguje. Ale ukazuje se, jak mnozí politici budou tvrdit, jak prosazují ochranu zdraví svých občanů i za cenu u toho, že omezí pohyb osob. Jen do kamionové dopravy jaksi nemají chuť zasáhnout, ač může mít také dopad na šíření koronaviru. Protože kdyby nebyl dostatek potravin, došlo by k nepokojům, které by ona vládní politiky smetly. Že ale existuje řešení jiné a dokonalejší, už jaksi si nechtějí připustit. Nabízet v daném regionu místní potraviny (pokud je lze zde produkovat) a zamyslet se nad systémem dotací. Ostatně zahraniční obchodní řetězce prosazují takovou politiku, která jim nejlépe vyhovuje. Ale produkce potravin je závislá na mnoha jiných faktorech, které člověk nedokáže nikdy ovlivnit. A tak se může stát, že po likvidaci našeho zemědělství nebude kde brát při neúrodě.

L. Písařík 25.1.2021 8:11

Lepší, než tušit, je mít konkretní údaje.:-/

L. Písařík 25.1.2021 8:09

Nějak jste, Pávku, nepostřehl, že zdejší diskuze není určena k tomu, abyste dehonestoval někoho, kdo vysloví svůj názor. Jestli nějaký máte, nikdo vám nebude bránit abyste ho napsal, ale bez invektiv. Čeho si vážím - zatím zde bylo minimálně příspěvků takových, že by někdo napadal druhého jen proto, že nějaký názor má.

L. Dočekal 25.1.2021 7:50

Zkuste v rajchu nebo v Rakousku najít v marketech českou potravinu,A dražší jsou jen ze dvou důvodů.Nízké ceny xahr.potravin díky dotacím a vyšší marže na české potraviny

I. Pávek 25.1.2021 7:42

Ano, Perlín je mladý naivní hlupák, který si myslí, že kamióny přez hranice vždy to, co tady sežerem dovezou. A že vždy budeme mít čím za to zaplatit. A že všichni nás tak milují, že nás nenechají chcípnout. Už teď, při objednávaní vakcín se rýsuje protekcionizmus silných států a slavnou EU mají na háku. Potravinová bezpečnost alespoň v základních komoditách je jedním ze základních pilířů suverenního státu a to mají vládní strany na mysli, a i pracovní místa. A o kvalitu našich potravin se milý Perlíne neboj. Stačí se vrátit k naší zrušené ČSN a do našeho státu se nedoveze skoro nic. Právě proto byla zrušena, aby se k nám mohlo dovážet. Tak pisálku Perlíne, než začneš příště o nacionalizmu, populizmu utři mléko na bradě. Ty jsi ten poslední, který se může otírat o naše zbylé zemědělství a zbylé zemědělce. Upřímně se za tebe stydím. A určitě má stejné pocity i ta 4% menšina našich obyvatel, zemědělců. Pche ;-€

J. Lukavsky 25.1.2021 7:31

"Buď máme v Evropě volný trh, nebo ho prostě nemáme." Ale my ho nemáme odjakživa, proto, že se výše dotací liší v různých zemích. Nejlepší by bylo dotace zrušit úplně a pak by automaticky české výrobky musely být lacinější, už kvůli nákladům na převozy. A z dotací si ukrojí samozřejmě bakšiš úředníci kteří je přidělují a ty žádosti a papíry užírají sedlákovi čas. A navíc je to jako když ženská v sámošce nechá na košíku peněženku a jde študovat vedle jmenovku. Kdo by si to nevzal že? V EU nemáme ani volný trh ani kapitalizmus. J.L. end

D. Zítko 25.1.2021 7:26

Holt se ty koblihy prodraží...

K. Kovařovic 25.1.2021 6:55

EU nedokázala resp. nechtěla vyřešit dvojí kvalitu potravin. Proč, když se to týká občanů východních zemí tj. občanů druhé kategorie ?! EU nedokázala vyřešit v malobchodu stejnou marži u stejného druhu zboží. Tak ať se nikdo nediví našemu zákonnému požadavku! Opravdu máme všichni v EU stejné podmínky ?

A. Forman 25.1.2021 6:22

Rozhodně nesouhlasím s výrokem, že nás EU chrání.....

R. Langer 25.1.2021 5:46

Stejně umřete... :-P

J. Strakoš 25.1.2021 5:38

Ne každý, který je proti tomu předpisu bojuje za západní dotační socialismus.

Jediné smysluplné je zrušení dotací na úrovni celé EU (a pak případné zavedení cel na dovoz z ciziny). Jenže ty už se dávno vymkly kontrole, takže tady budou až do konce EU.

Nicméně to povinné propagování jen českých výrobků je úchylné a povede jen ke zdražení - minimálně za to, že to bude muset někdo kontrolovat.

M. Lechvy 25.1.2021 4:15

Naši zemědělci nejsou v žádném druhořadém postavení. Zemědělské dotace určené malým a středním zemědělcům opět ukradl Babišův Agrofert ač samozřejmě neměl nárok. Tuším že uchvátil až 75% všech zemědělských dotací.

P. Velenka 25.1.2021 2:18

Perlíne, jste hlupák; a to není nadávka, to je jen označení chyb ve vašem myšlení. Vaše "teorie" by možná fungovala, kdyby státy byly stejně velké, měli stejný počet obyvatel, byly ve stejném klimatickém pásmu, měli stejné zřízení atd. Ale tak to není, a proto s tím úzce souvisí i otázka bezpečnosti. Soudruzi z PRC nás klidně nechají vymřít, protože nám nedodají třeba léky, které tam "chytří" hlupáci nechávají ve velkém vyrábět jen proto, že je přeci svobodný trh a vyjde to levněji.

V. Bok 25.1.2021 2:11

Hrubým narušením je zejména a hlavně zemědělská politika EU, kde naši zemědělci jsou v druhořadém postavení, neb míra jejich podpory je proti ostatní, cca poloviční i nižší. Viz dotační politiku EU- Řešení je jedno. Stejné podmínky všem ... nebo si myslíte, že dvakrát vyšší dotace francouzům či němcům jsou v porádku?

M. Grundmann 25.1.2021 1:20

Toto opatření je zejména v rozporu se závazky České republiky v rámci Evropské unie, je to hrubým a zcela zřejmým porušením principů jednotného trhu. Poslanci hrubě poškodili zájmy České republiky. Evropská unie toto opatření zruší a udělí nám pokutu. Zcela správně.

Evropská unie nás chrání před našimi politiky, kteří jsou ještě horší než administrativa Evropské unie. To je hlavní přínos Evropské unie.

M. Šejna 25.1.2021 1:05

Mám dotaz na volno-tržního komsomolce Perlína:

"Jak se dá například v Německu vyrobit jogurt levněji než v Česku.

Že by německá kráva žrala a dojila levněji?

Že by německý farmář měl nižší náklady než český farmář?

Že by si německý farmář řekl za litr mléka méně než český?

Že by německá mlékárna vyráběla jogurty levněji než mlékárna česká?

Že by náklady na dovoz jogurtu z Německa do Ceska byly nižší než ze sousední vesnice?

Ale volnotržní Perlín nejspíš bojuje za dotační farmářský socialismus zapadnich zemí a domnívá se, že to je ten pravý kapitalismus