28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Zdražení potravin

To snad ani nejde vymyslet. Ve středu v poslanecké sněmovně vládní strany spolu s SPD a komunisty protlačily hloupý a naivní populistický návrh zákona z dílny ministra zemědělství Tomana.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 25.1.2021 12:53

v EU socialismu to nejde !

J. Jurax 25.1.2021 12:51

Jsou země, kde v uplynulých 78 letech hladomory byly.

Potravinová soběstačnost v rozumném rozsahu v základních komoditách, jež lze u nás pěstovat, je dobrý nápad.

V. Mokrý 25.1.2021 12:50

R^R^R^ !!

V. Kain 25.1.2021 12:22

Naše poměrné přísné potravinářské normy byly zrušeny v r.1990.Od té doby jsou naši producenti potravin na stejné lodi z těmi západními pokud jde o kvalitu.Nemyslete si,že co je české to je dobré.Tak to ani náhodou.Stačí zmínit Agrofert a kvalita je ve stoupě.Všichni napichují maso vodou aby bylo těžší.Kdyby lidé viděli výrobu párků a jiných mletých výrobků,tak by to do úst nikdy nedali.A nebo taková šunka.Jak může stát výběrová šunka 150 Kč/ kg,když kilo masa stojí 140-150 Kč/kg?A nebo taková Vodňanská kuřata,kachny atd.V některých supermarketech ani nic jiného z tohoto sortimentu než z Vodňan nekoupíte.A to je Babiš.Babiš spolu s Tomanem jsou ti, kterým by se mnohonásobně zvýšily zisky.

V. Loula 25.1.2021 12:13

Četl jsem vtip, bohužel to ale vtip není:

Hlášení francouzské policie: Na dálnici je tragická nehoda dvou kamionů. Jeden kamion vezl vajíčka ze Spanělska do Belgie, druhý kamion vezl vajíčka z Belgie do Spanělska.

V. Loula 25.1.2021 12:09

Máte tam dvě chyby.

1. Tvrdíte, že potraviny z regálu prodejny mohou vyřadit pouze a jen hygienické důvody. Není to pravda, dalším podstatným důvodem vyřazení z regálu je cena.

2. Tvrdíte, že žádné zásahy nesmí pokřivovat trh. Souhlasím, ale dotace je setsakramenstky velký zásah. Když bere Francouz třikrát větší dotace než Cech, tak zákonitě francouzská potravina bude levnější než ceská. A tím pádem bude ceská vyřazena z regálu. Bez ohledu na hygienu, bez ohledu na kvalitu.

P. Dvořák 25.1.2021 12:02

Městská mládež, která se neživí ekonomicky, ale okecáváním a vymýšlením 3,4čovin, volí Piráty.

I v tomto případě jste pro "Ale hlavně ať už někdo opravdu výrazně vyhraje a má silný občanský mandát, aby mohl změny realizovat navzdory nespokojené bučící menšině." 8-o 8-o ? ?

P. Moravčík 25.1.2021 12:00

Rozhodujú Nemci a občas ustúpia Frantíkom, aby zase nezaviezli Paríž hnojom. Asi ako Varšavská zmluva a RVHP, kde rozhodovali zástupcovia zúčastnených štátov podľa toho ako rozhodol ZSSR. Alebo myslíte, že je EÚ demokratický spolok? Zatiaľ sa síce ešte nevyriešil odpor Východu proti imigrácii, ale pracuje sa na tom... A tá Francia, to je kapitola sama osebe. Nenadarmo výraz šovinizmus pochádza od nich.:-(

J. Kalina 25.1.2021 12:00

pan Perlín má čistě teoreticky pravdu. Prakticky je ovšem nový zákon odhlasován pro trh, který je už dávno nerovný a protekcionistický pomocí dotací. takže vyrovnává (možná) protekcionismus jiných i z naší strany. I v rámci ČR máme různé protekcionismy a zvýhodňování všude možně. Od podpory biopaliv, fotovoltaiku, elektroauta atd atd.

Jak by se žilo ve státě, kdy by osvícený panovník nic nedotoval, nakupoval by máslo, jogurty a jiné za polovinu výrobní ceny z okolních zemí (a tím je oškubával) a svým občanům by nesebral ani korunu na dotace čehokoliv u nás

Dováželi bychom za hubičku a vyváželi výrobky od producentů, kteří by nebyli poškozováni daněmi na dotování druhých. Jejich výrobky by museli cenově převálcovat zahraniční konkurenci a celosvětově se uplatnit. Kupovali bychom od blbců za polovinu. Až by to pochopili, možná by to zavedli i u nich.

cesta, kdy sa pomocí nových dotací snaží někdo napravit nerovnosti způsobené dotacemi už zavedenými je blbost.

L. Písařík 25.1.2021 11:55

Buď je to tím, že všechny potraviny sníme sami, nebo v zahraničí není o české potraviny takový zájem - nač tedy dovážet něco, co by se neprodalo. Pokud jsem vedle v Rakousku, kupuji jejich místní potraviny, abych ochutnal. Právě včera jsme dopili Gruner Vetliener z oblasti Neusiedlersee, chutnal výborně a byl opravdu suchý na rozdíl od Zeleného veltlínského z tuzemska, kde se 7% zbytkového cukru označuje ještě za suché víno.

P. Moravčík 25.1.2021 11:52

Veľký vnútorný trh, národná hrdosť Poliakov (ani v Nemecku Nemci nekupujú francúzsky koňak, ak je vedľa neho nemecký)... A keď si kúpite bežné potraviny a výrobky v Poľsku budete určite s kvalitou veľmi spokojný. Čo občas vyvezú k nám, to je už iný príbeh:-(.

P. Moravčík 25.1.2021 11:48

Bola by to hlúposť, keby neexistovala dvojaká kvalita. A pretože sa s ňou doteraz východnej časti EÚ nepodarilo pohnúť, nevidel by som toto obmedzenie dovozu ako úplný nezmysel. Úprimne - ak mám možnosť si vybrať, kupujem slovenské alebo české, viac verím našim kontrolám ako mantre, že čo pustia napr. v Belgicku do obehu, už nemáme čo kontrolovať (aj tie nemecké kontroly sú určite dobré, ale skôr pre ich domáci trh).

L. Písařík 25.1.2021 11:43

R^

L. Písařík 25.1.2021 11:43

Dejme tomu, ale v tom případě chci, aby vedle potraviny z tuzemska byla i alternativa potraviny z dovozu. A pokud se týká hladomoru, jsem na světě již 78 let a hladomor jsem nezažil, snad nedostatek některých potravin v 50tých letech. V r. 1947, při neúrodě, kdy nám mohla pomoci UNRA z potravinových zásob americké armády v Evropě, ale náš *přítel* CCCP nám to zakázal, místo nás hladověli lidé na Ukrajině. Viz JM: Jel jsem do Moskvy jako ministr samostatného státu a vrátil se jako Stalinův pacholek.

J. Anděl 25.1.2021 11:28

Obhajovat existující podobu navrženého zákona zájmem o soběstačnost v základních potravinách je demagogie.

F. De Winter 25.1.2021 11:17

O úplnou soběstačnost nikdo neusiluje.

Jde o to, že když ty kamiony z nějakého důvodu přestanou křižovat, tak abychom během měsíce nepošli hlady, jak by se to stalo teď.

Křižující kamiony nás před těmi místními nijak nechrání, neboť ti místní byli již zničeni štědře dotovanou konkurencí a ta nám teď cenotvorbu ve vlastních rukách. :-/

J. Fráňa 25.1.2021 11:15

Pane Šejno, určitě jsou náklady na výrobu jogurtu stejné všude na světě. Určitě je produktivita práce všude stejná. Určitě je všude stejná kvalita. Určitě je všude stejná cena práce. Určitě je všude stejná cena surovin( v tomto případě krmiv atd.) Asi proto se Číně vyplatí vozit své výrobky přes půl planety. Zdůrazňuji, že Čína nemá dotace z EU, tedy snad.:-) Objednejte si zboží, na Aliexpresu zadara, vedle z vesnice to máte za 150Kč. Zázrak.;-D

P. Kozelský 25.1.2021 11:07

Tyhle pitomosti zkoušela Moskva taky, ale na rozdíl od našeho parlamentu pochopila, že to nefunguje a každý diktát má své nepřekročitelné meze.

Blíží se volby, svoboda čehokoliv je v kopru a tak zde klidně mohou vládnout komunisté sami.

K tomu bude stačit jedno jediné, aby k podzimním volbám přišli všichni oprávnění voliči.

Lidi jděte k těm volbám a řekněte kdo to tady má skutečně vést. Ale hlavně ať už někdo opravdu výrazně vyhraje a má silný občanský mandát, aby mohl změny realizovat navzdory nespokojené bučící menšině.

P. Milan 25.1.2021 11:03

Soběstačnost (úplná nebude nikdy, viz Kimové a čučche), ovšem nesmí být nařízená, musí se i vyplatit.

"Křižující kamiony" zvyšují konkurenci, jediná obrana proti tomu, aby vás "ti na místě" neobrali dohola.

Bojovat proti nevolnému trhu (souhlasím, že dostatečně volný není) ještě nevolnějším je beznadějná 3,14čovina.

J. Moravec 25.1.2021 10:59

Pokud bude pro naše zemědělce výhodnější pěstovat řepku a kukuřici na biopaliva budou to dělat. Zrovna tak to mám já s nákupem potravin. A nemluvím pouze o penězích.

F. De Winter 25.1.2021 10:54

Soběstačnost v základních potravinách je žádoucí věc. Je to otázka národní bezpečnosti a ekonomický pohled na věc je druhořadý. Stejně jako budování armády v době míru. Nikdo samozřejmě nepožaduje, abychom byli soběstační v produkci banánů nebo pomerančů. Ani z ekologického hlediska není žádoucí, aby kamiony křižovali svět s věcmi, které se dají stejně dobře vyprodukovat v místě.

Ohánění se volným trhem také není na místě, neboť to je něco co v EU neexistuje v žádné oblasti a zemědělství už vůbec ne. Zemědělský trh v EU je něco co je vytvářeno dotacemi, kvótami a dalšími byrokratickými podmínkami. A to něco je nastaveno v náš neprospěch. To si prostě nemůžeme nechat líbit. Už proto, že kdo se nebrání, učí ostatní aby ho utlačovali. A také je to potřeba se připravovat na budoucí rozpad/opuštění EU - Sovětského Svazu 2.0.

J. Fráňa 25.1.2021 10:42

To by museli zrušit dotace úplně, jenže to v socialismu nejde. Navíc, jak víme většina zákazníků kupuje to nejlevnější a následně nadávají na kvalitu, což je humorné. Regionální farmáři jsou schopní dodávat jen omezené množství, spíše jako zpestření nabídky, ale národ nenakrmí.

M. Grundmann 25.1.2021 10:37

Tento příspěvek ukazuje neznalost situace ve Francii. Většina francouzských zemědělců reálně prodává za ceny velmi blízké výrobním včetně dotací, nemá tedy dlouhodobě téměř žádný zisk či příjem. Řetězce ochranná opatření úspěšně obcházejí a nutí zemědělce přispívat na reklamu obchodních řetězců, platit za prodejní místa ve svých prodejnách nebo dokonce musí zemědělci sami pomáhat při prodeji svých produktů v obchodech řetězců.

Francouzské řetězce se snažily uplatnit podobný obchodní model i u nás, nepodařilo se jim to a v Čechách zkrachovaly. Dnes se dostávají francouzské obchodní řetězce do problémů i doma, drtí je Amazon.

V. Mokrý 25.1.2021 10:30

Nejsou jenom Kostelecké uzeniny, je plno regionálních soukromníků.

Ten německej jogurt ti přeju, ovšem jenom za reálnou cenu = bez dotací všeho druhu.

M. Grundmann 25.1.2021 10:27

Různá výše dotace různým subjektům není v rozporu s pravidly jednotného trhu.

Existuje určitá iluze o fungování Evropské unie. EU ve skutečnosti není nějaká nadnárodní organizace mající nějaký vlastní program nebo své zájmy, i když se tak snaží prezentovat. Ve skutečnosti o téměř všem ( kromě některých otázek konkurence ) rozhodují Evropská rada a rada Evropské unie, orgány složené ze zástupců členských států. Komise pouze vykonává pokyny těchto orgánů a parlament je více méně formálně schvaluje. Politika Evropské unie je tedy politikou jednotlivých národních států, i když se politici snaží schovat za Evropskou unii. Často se stává, že se vlády snaží přes Evropskou unii prosadit opatření, která by jim jinak jejich vlastní parlamenty zamítly.

Zemědělská politika Evropské unie je prosazována Francií a je dlouhodobě katastrofální. Francie se snaží podporovat malé rodinné farmy a brání se vytváření větších zemědělských podniků. Vše se snaží řešit dotacemi. Výsledkem je dlouhodobá katastrofální situace francouzského zemědělství a většina francouzských zemědělců vydělává i přes vysoké dotace méně než průměrný Čech. Francie dlouhodobě ztrácí krok nejen ve srovnání se zeměmi mimo Evropskou unii, ale i v porovnání s ostatními státy Evropské unie. Obchodní přebytek před 25 lety se změnil na chronický obchodní schodek. Francie se rovněž snaží všemi prostředky omezovat hospodářskou soutěž např. tím, že ve veřejných zakázkách dává tzv. Molierovu klauzuli. Podle ní je podmínkou dobrá znalost francouzštiny. Nebo různé podmínky lokální produkce apod.

Přes tuto úpornou snahu se situace ve Francii dlouhodobě zhoršuje, každý sedmý Francouz pracuje za minimální mzdu, reálné mzdy klesají a řada lidí nedosáhne na české mzdy, pouze na mzdy rumunské. Zdaněno je v podstatě vše, co se dá vůbec zdanit, a to vždy vysokými daněmi. Jenom blázen by se inspiroval francouzským modelem.

J. Moravec 25.1.2021 10:05

Polští zemědělci se chytli. Čím to asi bude?

J. Ptáček 25.1.2021 10:04

Hloupý návrh protlačí jenom hloupí poslanci z hloupých stran. Ty volí hloupí voliči. První občan této země stejně tvrdí, že "třetina této země je slabá duchem, polovina má podprůměrný intelekt". Za hloupost se vždy platí, u nás, kromě volby hlupáků navíc drahými potravinami. Logiku to bezesporu má.

J. Nevrkla 25.1.2021 9:48

Potravinova bezpečnost znamená, že nebudeme v kritických potravinách v rukou dovozcu. I v covidove krizi se ukázalo, že to může být nebezpečné. Rozhodně více než třeba ruské tanky a to nás obrana proti nim stojí rozhodně daleko více.

I. Pávek 25.1.2021 9:42

R^

I. Pávek 25.1.2021 9:41

;-D