Neviditelný pes

POLITIKA: Zdravý nemocný Miloš Zeman

7.10.2021

Předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS) prý zvažuje variantu, že by se Senát oficiální cestou dotázal na zdraví prezidenta. Podle Vystrčila by bylo vhodné, aby Miloš Zeman vzhledem k blížícím se sněmovním volbám informoval o svém stavu.

„Náš právní řád neukládá, aby ústavní činitelé museli informovat o svém zdravotním stavu. Já za sebe říkám - a je to v souladu s usnesením komise pro Ústavu Senátu České republiky -, že by bylo dobré, aby před tím, než (prezident) začne dělat taková zásadní rozhodnutí, která nás čekají, o svém zdravotním stavu informoval - buď prostřednictvím konzilia, nebo souboru lékařů, kteří řeknou, jak to vypadá,“ prohlásil Vystrčil. Konzilia? Souboru lékařů? Copak pan Vystrčil neví, že konzilium bylo Milošem Zemanem dávno rozpuštěno? A soubor lékařů, který projde panu Ovčáčkovi jen tak pod okny? Kdepak. Zhola nemožné.

Faktem je, že informací, a zvláště těch věrohodných, je v tomto případě zoufale málo a pohled na aktuální fotografie či televizní záběry indikuje lecjaké domněnky a rezultáty.

Přesto není od věci si připomenout, že lékařské tajemství, ať už se to někomu líbí nebo ne, platí i v případě hlavy státu. Prezident není státním majetkem a zdravotní karta není daňové přiznání.

Miloš Zeman se prý odmítl vrátit zpět do nemocnice, aby absolvoval další vyšetření, navíc chystá žalobu na lékařku a exministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím výrokům o jeho zdraví. Hrad to ve středu uvedl ve svém prohlášení na webu. Podle posledních informací médií byl Zeman v nemocnici kvůli tekutině v břišní dutině, která souvisí s problémy s játry.

Stehlíková na svém blogu k tématu Zemanova zdraví mimo jiné napsala: „Podle anamnézy (z osobních kontaktů s panem prezidentem staršího data a nedávných informací od kolegů) lze předpokládat, že důvodem hospitalizace byl metabolický rozvrat v rámci alkoholické jaterní cirhózy.“

Miloš Zeman už bohužel ztratil onu spontánní motivaci, již měl ještě před prezidentskou volbou. Tedy přesvědčit občany, že je v podstatě čím dál tím zdravější. Lze tedy pouze pozorovat a dovozovat.

Český prezident evidentně zvolnil tempo, ale i tak jsou na něm často patrné symptomy únavy. Konečně, to není u sedmdesátníka až tak neobvyklé, problém je ovšem v tom, že zatímco jeho vrstevníci si dávno „užívají“ zaslouženého klidu a odpočinku, on, jak se ukazuje, prostě nemůže bez práce pro národ existovat.

V roli loutkovodiče však vždycky výrazně pookřeje, ať už je na šachovnici třeba mediální magnát Zdeněk Bakala versus parlamentní komise ohledně čachrů v OKD, H-Systém versus Nejvyšší a Ústavní soud, populární hrátky s Ústavou a jmenování ministrů atd.

Dokud bude moci Miloš Zeman takto filigránsky, a přitom osudově vstupovat do české politiky, včetně problémů, které mu vůbec řešit nepřísluší, je zde nadějná premisa, že si uchová dobrou náladu a jeho alfasamčí alter ego bude adekvátně saturováno.

Stejně jako mnozí politici jsem přesvědčen, že volby a povolební vyjednávání poskytnou Miloši Zemanovi přísun nové životní mízy a energie.

Fyzická schránka českého prezidenta nicméně zcela očividně chátrá. Vyskytující se přechodné příznaky atypického chování byly až doposud připisovány především jeho kladnému poměru k některým destilátům. Ale to není Zemanův největší problém. Jak řekl Winston Churchil krátce poté, co se v roce 1943 zotavil ze svého prvního infarktu: “Chcete-li být zdraví, pijte, kuřte a hlavně nesportujte!“ A Miloš Zeman je jakýmsi pokračovatelem této bonvivánské školy protřelých politických bardů.

Podle oficiálních informací trpí hlava státu neuropatií, cukrovkou a také obtížemi se sluchem. Cukrovka a neuropatie jsou choroby, jež k sobě mají velmi blízko. Až 50 procent diabetiků trpí totiž takzvanou symetrickou distální neuropatií. Charakteristické jsou pro ni obtíže s udržením rovnováhy a koordinací, svalová slabost, necitlivost dolních končetin, a tudíž zcela zásadní problémy s chůzí, které musel prezident vyřešit přesunem na invalidní vozík. Léčbu představují antidiabetika, antidepresiva a antiepileptika, ale na tuto chorobu se každopádně neumírá.

Zeman v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici. Pražský hrad označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční. Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí pouze mírným vyčerpáním a dehydratací.

Tolik oficiální fakta, z nichž si lze utvořit alespoň jakýs takýs obrázek prezidentova zdravotního stavu. Pokud se ovšem chcete dozvědět něco víc, jste stále odkázáni na libovůli či spíše zvůli a nedej bože ještě kreativitu pana Ovčáčka, případně dalších členů „hradního bratrstva“, které se řídí vlastní doktrínou a produkuje v lepším případě dekadentní nebo instantní proklamace. Kdyby Miloš Zeman zemřel, předpokládám, že dříve než za měsíc bychom se to nedozvěděli.

Za pár dnů jsou tu ale volby a to je více než dostatečná záruka, že podobný problém v příštích týdnech rozhodně nenastane. Český prezident se už dlouho těší na svou poslední velkou šachovou partii. Znamená to, že spíše než jeho život budou v důsledku více v ohrožení ty naše.



zpět na článek