25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Zdravotnictví se propadá do dluhů

Vytvořit pracovní skupinu znamená v překladu nedělat nic. Teď vznikla pracovní skupina ke zdravotnictví, založila ji vládní koalice a každá koaliční strana do ní dodá tři experty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 24.5.2015 23:54

Státní rozpočet není v problémech

dí autor - akorát zatíná sekyru dalších cca 70 miliard; tedy ne autor, ale návrh rozpočtu na rok 2016. To mi přijde jako podivná definice neproblémového stavu ...

Státní rozpočet podle mne není v problémech, když je přebytkový a jsou splaceny všechny dluhy. A to nám ale opravdu nehrozí, že ano.

R. Langer 24.5.2015 18:40

ODS

už několik let vpravo není.

R. Langer 24.5.2015 18:41

Re: ODS

To patří pod p. Kulheima.

J. Jurax 24.5.2015 23:57

Re: ODS

Je nejvíc vpravo ze všech parlamentních stran - tak zní výrok pana Kulheima. Která parlamentní strana je podle Vás víc vpravo než ODS?

J. David 24.5.2015 3:27

Poplatky / nepoplatky...

Každá služba, pokud nejde o dobročinnost, zaslouží být hodnocena fiskálně. Povinně odvádím, či je za mne odváděn, jako penzistu či nezletilce etc., jakýsi "obolus" na ZP. Podotýkám, na "zdraví", nikolivěk na "cattering". Chápu nemravnost toho, že když jste vstoupili do čekárny praktického lékaře pro potvrzení na cokoliv, bylo tam plno repetících bab. Mladej, tady se nepředbíhá (a to je mi skoro 65). Bon, kdo je poslední, ptám se? Po třech hodinách bloumání v čekárně (jaké to luzné označení) na mne přišla řada. První uvítání bylo, že sestřička na mne začala rachotit plechovou kasičkou (jak kostelník s pytlíkem na tyči před bohoslužbou), abych tam tři pětky vhodil. Nejde o tři pětky, to je jedno piviště, šlo ale o formu vymáhání ofěry. Teplota, tlak, rosný bod, mentalita OK, výpis z karty, tak to bude za tři kilča, jako třicet stříbrných Jidáši Iškariotskému (jsem agnostik, maturoval jsem v roce 1969). Hořkou slinu na jazyku jsem polkl, zacáloval, ani nemukl, potvrzení o zdravotní zbůsobilosti bych bez poplatků k jistým úkonům (ŘP) asi nedostal. V nemocnici ale je jiná situace. Naběhnou mi "pauchy" a jsem hospitalizován "all inclusive", tedy i se stravou a ubytováním. Ze ZP si čerpám plnění pouze na ty "pauchy", nikolivěk "pfrplégung" v nemocnici, tedy vynuceném zařízení hotelového typu. Kdybych si nechal léčit "pauchy" ambulantně, musel bych se doma živit za své prášule na stravě. Jednoduše, válet se v nemocnici ke stravě zadara, mi přijde krapánek žinantní. V rámci plnění ZP.

Nejsem MUDr, jsem blbej pragmatik IT a lesák. Trochu i starej, mladé kolektivy netřeba v jejich entusiasmu brzdit.

J. Jurax 24.5.2015 23:42

Re: Poplatky / nepoplatky...

Dobře píšete ... :-)

J. Kulheim 23.5.2015 21:15

Poplatky

samotné, nejsou jediným lékem na problémy ve financování zdravotní péče. Mimo jiné, přinesly do systému financování zdravotní péče, cca 5 miliard Kč. Důležitější je to, že si lidé si začali konečně uvědomovat, že zdravotní péče něco stojí. Pokud poplatky, jak tvrdí ČSSD, nepřinesly nic , tak není potřebné, nic nahrazovat.

ČSSD na kritice poplatků, vyhrála volby. To co prosadil Julínek ruší, ale nenabízí nic. Lež je pro tuto stranu, základním nástrojem k oblbování svých voličů. Ruší systémové opatření, které mělo zapojit uživatele zdravotní péče přímou platbou při čerpání péče, a nahrazujete to nesystémovým opatřením, které neřeší vůbec nic a jenom bere peníze vybrané na jiných daních. Pouze „kalí vodu“ a nahrává těm, kteří se v takovém „systému“ umí otáčet.

Nepokojení odboráři, zdravotníci, státní zaměstnanci, učitelé, důchodci atd. chtějí více peněz. Vysokoškoláci chtějí studium zdarma a po studiu, jdou pracovat mimo republiku. Zbývá jenom vyřešit malý problém. Kde na financování, tohoto mejdanu našich spoluobčanů, vzít peníze. Pro socialisty, to není žádný problém. Vypůjčíme si, však on to někdo zaplatí. Oni dobře ví, že oni to nebudou. Zaplatí to jejich spoluobčané, pracující v produktivní sféře.

Ve zdravotnictví by měla platit solidarita v rámci subsidiarity. Systém musí motivovat občany k péči o svoje zdraví. Lidé si musí uvědomit, že zdraví je jejich majetkem a o majetek se musí pečovat. Jejich zdraví není majetkem prezidenta, MUDR Rátha, MUDR Kubka, MUDr Němečeka, atd.

F. Svoboda 23.5.2015 14:57

Pravda, byť jen částečná.

Článek vcelku pravdivě popisuje situaci kromě jednoho zásadního bodu - " Státní rozpočet není v problémech, proto může přidat peníze". To je hluboký omyl, neboť státní rozpočet je opět sestaven s velikým dluhem. Uvedená věta by platila pouze v případě, že rozpočet by byl přebytkový , nebo alespoň vyrovnaný !!!

J. Marešová 23.5.2015 15:51

Re: Pravda, byť jen částečná.

Tragedie je, že levicové strany mají dojem, když státní rozpočet  není v problémech, že mohou do nekonečna rzdávat - to by mohly, kdyby byl rozpočet vyrovnaný, ale plánuje se schodek 70 mld! ne že se bude snižovat , ale dluh bude stále narůstat.

Pro zvyšování preferencí byl předvolební slib ČSSD - rušení regulačních poplatků. Byl to hodně drahý slib. Nemocnice přišly o miliardy, odnesl to ale pacient - pánové z vedení těchto stran by měli jít ochutnat stravu, jakou jsou nuceni jíst pacienti a klienti Domovu důchodců. Někde se ušetřit muselo - platy personálu se zvýšit na základě slibu musely, zdravotní materiál i přístroje, energie se platit také musí. Nikde na světě není zdravotnictví bez problémů a to ve většině případů není jako u nás "zdarma" ale lidé si musí připlácet. To si ale u n ás zavést žádná ze stran, které jdou do voleb neodváží zavést, spíš budou bojovat, aby to zase zaplatil stát. Na regulační poplatky 30 Kč jsme si už zvykli a  protože je to cena 1 piva, nebyla to zase tak horentní suma, ale je zřejmě dobrý pocit, dostat něco úplně zadarmo.

Jen nechci vidět chrupy těch, co odmítnou nyní platit i amalgamové plomby.

J. Chaloupka 23.5.2015 12:17

U nás nikdy (!) pravicová vláda nevládla.

I vlády ODS a dalších rádoby stran, byly jen mírně socialistické, ale nikoliv pravicové. O skutečné pravicovosti nemá Klaus, Kalousek ani Heger anung. I proto zdravotní daň nese název "pojištění". Totéž se v sociální oblasti. Sociální daň se jmenuje "pojištění", přičemž nikdo z nás nemůže toto tzv. pojištění nijak upravit, ani z něj vystoupit. Jsou to daně!!!

J. Kulheim 23.5.2015 19:49

Re: U nás nikdy (!) pravicová vláda nevládla.

Máte nějakou reálnou představu o pravicové politice, která by byla v ČR uskutečnitelná?

ODS je stranou, která je nejvíc napravo, od všech politických stran v parlamentě.

P. Vaníček 23.5.2015 12:15

Tak to bude s každým odvětvím

pod vedením této povedené bandy neumětelů. Ten plešatý Sobotka se bojí každého rozhodnutí,které by jim snížilo preference,Babiš zase umí jen řvát a nadávat jako svého času Rath a skutek utek. Jak jsou dlouho u moci a co udělali! Velký kulový!!! Kritika z dob,kdy byli v opozici,byla strašně jednoduchá,protože se dá vždy něco udělat líp. Ale něco UDĚLAT a stát za tím? To socani,slepenec ANO,kam naskákali všechny možné kreatury pod vidinou miliard estébáka Babiše a doplnění KDU-ČSL,kteří za přikyvování a rozumování(my to říkali) nikdy nesvedou. NIKDY. Jen zatnou sekeru jak hrom.

P. Mach 23.5.2015 12:10

Až zdrvotnictví díky hovadskému populismu a diletantismu

levičáků zkrachuje (a samozřejmě to dopadne na ty nejchudší) tak se ty červenooranžová hovada budou opět vymlouvat na pravici.

S. Ševeček 23.5.2015 12:07

"zdravotnictví se propadá do dluhů

... a lékaři bohatnou.

R. Langer 24.5.2015 18:40

Re: "zdravotnictví se propadá do dluhů

Tak to bude nejlepší dát se na doktora, ne? :-P

K. Janyška 23.5.2015 10:16

Nemůže se nepropadat. Poplatky brzdily kverulanty, ale málo

a tak musí přijít skutečná reforma. Já navrhuji systém pod vlastním, trochu legračním, názvem Tržními lvy na tržní vlky, které oba ovládá majitel systému, tedy občan České republiky.  Určí se průměrný republikový podíl jednoho občana na zdravotní péči a ten bude on sám přidělovat soukromým zdravotním pojišťovnám, které budou mít zvláštní licenci pro práci v systému a budou fungovat podle zvláštního zákona, Ony ponesou hlavní zodpovědnost za kvalitu zdravotní péče a budou celý systém na nátlak klientů organizovat a naiímat zdravotní služby.  A běda té, která to nebude umět. Ztratí sympatie a bude po ní.  Samozřejmě, že právě tímto způsobem bude držet klient pod krkem  pojišťovny i zdravotní služby zároveň. VZP všek musí pryč, to je žába na prameni a každý svéprávný bude se svým podílem nakládat sám a u nesvéprávných jeho zákonní zástupci. Klient může být samozřejmě jen u jedné SZP a ta ho musí však vždy vzít. Výpovědní lhůty velmi krátké, skoro žádné, aby strach z klientů byl co možná nejvyšší. A ministrestvo zdravotnictví může jít do háje a bude jím kýrovat jen náměstek ministra financí... Dzp.

Z. Lapil 23.5.2015 14:24

Re: Nemůže se nepropadat. Poplatky brzdily kverulanty, ale málo

Pane Janyško, buď jste se pomátl, nebo Vám někdo krade identitu. Určí SE, ZVLÁŠTNÍ licence podle ZVLÁŠTNÍHO zákona - dovedete si představit něco socialističtějšího?

Navíc to takhle dost dobře nemůže fungovat. Pojišťovnictví, a to zdravotní zvláště, je docela dlouhodobá záležitost, a i když pominu potíže se stanovením průměrného podílu občana (za rok zpětně? Od kolébky do hrobu? Co valorizace?), jak chcete zařídit, aby člověk nebyl v mládí u té nejlevnější pojišťovny, pánové kolem padesátky se houfně nepřehlašovali ke specialistům na infarkty (lepší léčba je dražší; naše pojišťovna Vás nenechá ležet na ulici!) a všichni opravdu staří k, co já vím, k demntologům (netrefíte domů? Zmáčkněte tlačítko a do pěti minut je u Vás školená asistentka).

Leda že by ten zvláštní zákon stanovil, že všechny pojišťovny budou vybírat stejně a pečovat stejně, a tomu se neřká trh, ale socialismus. CBD. Dzp.

K. Janyška 24.5.2015 10:26

Re: Nemůže se nepropadat. Poplatky brzdily kverulanty, ale málo

Nemáte pravdu ! Je to trh, jak vyšitý. Nic jiného nesnáším. Jen však v tomto jediném případě v povinných  hranicích povinné lidské solidarity, tedy zdravých s nemocnými. Mimochodem, jiný model nikdo nepřipustí, já také ne, nechci vidět ty mrtvé, líné a nezodpovědné potvory, co by si neplatili pojištění,  po mezích a pod mosty. Jo, a ten podíl, ten je jen měsíční a velmi lehce zjistitelný, lépe řečeno dávno zjišťovaný a používaný... Dzp.

Z. Lapil 24.5.2015 10:46

Re: Nemůže se nepropadat. Poplatky brzdily kverulanty, ale málo

Díky za reakci. Ještě jednou jsem se zamyslel, a vskutku - není to socialismus, socialismus je Každý podle svých schopností, každému podle jeho práce. Je mi líto - definované platby, libovlné plnění, to je spíš "Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb". Což je už charakteristika komunismu. (Pane Janyško, nepochybuji, že vy to víte, ale jsou tu i mladší.)

Ty měsíční platby: to myslíte opravdu aktuální průměr? Protože dnes si - reálně vzato - v mládí předplácíte léčbu rakoviny nebo jiného dopuštění. Po Vašem - chápu-li dobře - se důchodci nedoplatí, protože v mládí budou platit markantně méně, než ve stáří (protože vývoj a inflace).

Pečlivě bez ironie: objednávám-li dle libosti, zatímco platí druzí (já platím paušál, na nějš má moje objednávka mizivý vliv), to neskončí dobře. Fuguje to tak u švédských stolů, kde ovšem i ten největší nenažranec má jen jedno břicho.

T. Pansky 23.5.2015 2:38

Pan Heger zadnou nic neresici "pracovni skupinu" ...

... nemel, on proste jednal pravicove, podle zdraveho selskeho rozumu a vysledkem bylo omezeni socialistickeho zdravotnictvi, jinak receno, bylo omezeno plytvani ve zdravotnictvi.  Levice ted zalozila "pracovni skupinu".  Bylo tato skupina ma byt uspesna, potom musi udelat presne to, co delal pan Heger.  Ale to se prece stat nemuze, to by ona skupina musela rici, ze je pravicova.  Jelikoz ma zustat levicova, potom se zakonite nic nestane, presune se par miliard z rozpoctu do zdravotnictvi a jede se dal = dale klesa uroven zdravotni pece v CR.