25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Zdravotnictví se propadá do dluhů

23.5.2015

Vytvořit pracovní skupinu znamená v překladu nedělat nic. Teď vznikla pracovní skupina ke zdravotnictví, založila ji vládní koalice a každá koaliční strana do ní dodá tři experty.

Je známo, proč se vláda chce vyhnout jakékoli aktivitě. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a sociální demokracie požadují po vládě, aby zvýšila platby za státní pojištěnce v příštím roce o pět miliard, ministr financí Andrej Babiš a jeho hnutí ANO přidat nechtějí, dokud je Němeček nepřesvědčí, že ve svém resortu dokáže a chce hospodařit efektivně.

Zdánlivě o nic nejde. Státní rozpočet není v problémech, proto může přidat peníze. A když chce Babiš nějaké změny, tak je možné přinejmenším kosmeticky upravit nějaké předpisy a všichni mohou být spokojeni.

Ve skutečnosti zdravotnictví bez problémů není, naopak se opět blíží velké potíže. Ekonomické vyhlídky shrnuje krátký přehled. V roce 2013 měly zdravotnické pojišťovny po úsporné kůře ministra Leoše Hegera přebytek miliardu korun. Pak se začaly zvyšovat příspěvky od státu, loni jich bylo víc o sedm miliard. O pět miliard příjmy pojišťoven vyrostly zásluhou lepšího výběru pojistného v dobách ekonomického oživení. Přesto skončila bilance pojišťoven na konci roku deficitem dvě miliardy.

Letos se dá očekávat obdobný nárůst příjmů jako loni, své příspěvky zvýší stát i průběžně rostoucí ekonomika. Nejde ovšem po zkušenostech minulého roku vyloučit, že znovu vyroste také schodek pojišťoven.

Je třeba takovou situaci řešit? Selský rozum dává kladnou odpověď. Úspory v době před rokem 2013 byly velmi razantní, a tak se dalo čekat, že se nová středolevá vláda pokusí příjmy zdravotnictví zvýšit.

Není však jasné, proč musel vzniknout schodek, který si vynucuje další a další příspěvky od státu. Co by se dělo, kdyby ekonomika přestala růst, na takovou variantu zatím není odpověď.

Když se tedy zdravotnická bilance z roku na rok zhorší o deset až patnáct miliard, pak je třeba se ptát, jak zabránit, aby se stejně zhoršila i v příštím roce.

Požadavek, aby pracovní skupina našla cestu, jak zdravotnický rozpočet utrácet efektivněji, je na místě. Teď jde o to, aby pracovní skupina do konce června s něčím přišla, protože má velmi obecné zadání. Přesto existuje ještě jiná rovina, na níž není všechno tak jednoduché. Zvýšením příjmů zdravotních pojišťoven v minulém roce fakticky nepřineslo nové investice, ani nezlepšilo bilanci nemocnic či jiných zdravotnických zařízení. Peníze jen vyrovnaly výpadek příjmů z poplatků a uhradily zvýšení platů nařízené vládou. Vládní koalice tedy zvýšila výdaje na zdravotnictví, nemocnice však nemají kromě platů víc peněz na provoz a požadují skutečné zvýšení příjmů. To chce ministr Němeček řešit dalšími příspěvky státního rozpočtu a jeho kolega Babiš dalšími úsporami.

Neexistuje přitom záruka, že další zvýšení zdravotnických výdajů nemocnicím tentokrát opravdu pomůže, protože stát nemá kontrolu nad finančními toky v pojišťovnách.

Recept na vyšší efektivitu existuje, není však jisté, jak ho dokáže předepsat pracovní skupina. Zdravotnický problém tak může být zkouškou kompetence vlády.

Známé přísloví říká, že lidské zdraví za peníze nekoupíš. Teď se ukazuje ještě jiné pravidlo, že samotné peníze nestačí ani k ekonomickému zdraví pojišťoven a nemocnic.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus