29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Zdravotnictví potápí samo ministerstvo

Zdravotnictví je nemocné. Trpí finanční chudokrevností. Lékaři stávkovali a protestovali proti prodlužujícímu se zpoždění plateb zdravotnickým zařízením, zvláště soukromým ambulancím. V rámci nápravy má být nasazena katastrofická dieta, při které by údajně mělo být zrušeno 40 nemocnic, omezen nákup, předepisování a ordinování léků, zvláště nejdražších onkologických, růst výdajů ve zdravotnictví se musí zastavit. Rath pohrozil, že pokud ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková nezlepší v horizontu dnů či týdnů hospodářské výsledky své pojišťovny, bude uvažovat o jejím odvolání. Nakonec se ve VZP uhnízdili komando nucené správy. Den předtím jsme s ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou hovořili. Uvedla, že v zázrak, čili v rychlou změnu finanční situace ve zdravotnictví, nevěří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jirka 14.11.2005 19:48

počet klientů

To je zajímavý údaj, 1300 pojištěnců na 1 zaměstnance VZP. Praktický lékař má jako horní limit 1600 osob, které musí mít trvale "na starosti". Zabere péče o 1 pojištěného více času než péče o 1 pacienta?
pavel 99 14.11.2005 19:56

Re: počet klientů

A což srovnání se zahraničím?
jonáš 14.11.2005 21:17

Re: počet klientů

To dělá 800 pacientů na jednoho zaměstnance -- obvykle mívá sestru. Někdy i míň, pokud si najímá uklízečku.
Mysch 14.11.2005 21:20

nekdy miva

i bratra.  zridka vice sourozencu.
KATO 14.11.2005 19:39

N E V N Á Š E J T E -

  POLITIKU DO ZDRAVOTNICTVÍ - KONTROLY OVŠEM  A N O 
pavel 99 14.11.2005 19:57

Re: N E V N Á Š E J T E -

Politika je tam dávno "vnešena" - právě díky politice je zdravotnictví v tak hlubokém deficitu.
Petr Schütz 14.11.2005 19:31

C-reaktivní protein

"Jedná se o stanovení C-reaktivního proteinu. Lékař zjistí, zda je nutná antibiotická léčba, nebo stačí podat jiné léky." Představa, že vyšetření C-reaktivního proteinu (CRP) je postačující k rozhodnutí zda podat antibiotika, či ne, je zcela mylná. CRP, tzv. sérový protein akutní fáze známý od 30. let minulého století, je nespecifickým indikátorem akutního zánětu, podobně jako třeba rychlost sedimentace červených krvinek. Vysoké hodnoty CRP se nacházejí při bakteriálních i virových onemocněních, ale rovněž při neinfekčních onemocněních, jako jsou zhoubné nádory, revmatická onemocnění, či srdeční infarkt. Vyšetření CRP samo o sobě tedy nemůže být hlavním faktorem při rozhodování o nasazení antibiotik. Význam má pouze opakované vyšetření během léčebné kůry, kterým lze monitorovat úspěšnost léčby kteréhokoliv z výše vyjmenovaných onemocnění. Efektivnost investice vzhledem k očekávanému snížení spotřeby antibiotik je tedy přinejmenším sporná. Naproti tomu je mezi odbornou veřejností dávno známo, že většina předepisovaných antibiotik je podávána naprosto zbytečně. Děje se tak z mnoha příčin, mezi nimiž nekompetence a alibismus hrají nezanedbatelnou roli. To je ale téma na na obsáhlý text, pro který zde není místo.
Modrý pták 14.11.2005 16:11

geronte.inzo

já to zkusím ještě jednou. Když nakouknete do struktury nákladů, tak zjistíte, že položky, které konzumují nejvíce peněz (více než 80%) ovlivňuje Ministerstvo zdravotnictví svými vyhláškami. Tečka. To vedlo k 12 mld. dluhům. Tečka. Zahájit činnost zkoumáním 3% nákladů je projevem naprostého ekonomického diletantství. Veškeré pojistné plány zdravotních pojišťoven musí schválit parlament a dohled nad finančním hospodařením má Ministerstvo financí. Co z toho plyne nebudu rozepisovat. Pokud se nezmění systém, tak se tam budou dluhy jenom navyšovat. Každá profese má svoje specifika. A pokud jde o divení se - od chvíle, kdy současný ministr zdravotnictv prohlásil na kameru, že pokud nebude brát lékař 50 tis.měsíčně, tak je omluvitelné, že bude brát úplatky, tak já už se v jeho případě nebudu divit vůbec ničemu.
Stredocech 14.11.2005 16:20

to Modrý pták

On to opravdu řekjl na kameru? Kdy? Ne že bych se tomu divil, ale přesto se ptám, zda jste to sám slyšel.
pavel 99 14.11.2005 17:17

Re: geronte.inzo

Víte jak se pozná ekonom od ekonomického diletanta? Ekonom začne řešit problém od procentuelně největších položek (nákladů či výnosů), zatímco diletant se začne "rýpat v prkotinách", které v celku obnášejí zanedbatelná procenta a tudíž jimi problém řešit ani nelze. A diletant-populista vybere položky, které jsou v celku zanedbatelné, ovšem hloupé "lůze" se pěkně poslouchají (například paláce, auta, stotisícové platy....). No a "diletant na kvadrát" řekne rovnou, že ho položky rozsahu cca 80% nákladů vůbec nezajímají.
Petr Kunetka 14.11.2005 19:22

Re: geronte.inzo

Obavam se, ze "marnat Tva snaha, marne volani..."
Modrý pták 14.11.2005 15:22

geronte.inzo

"Lékaře může řídit jedině lékař", podle téhle logiky by aerolinky musel řídit pilot, divadlo herec apod. Druhá část té věty navíc nemá žádnou příčinnou souvislost. To platí o zbytku Vašeho příspěvku také.
"Proto se tady tak idiotsky vyjadřují lidé vašeho typu (bez základních vstupních údajů)". To je skutečně pozoruhodné vyjádření od člověka, který na dotaz, týkající se vstupních údajů odpoví, že "neví a je mu to jedno".
Zkrátka a dobře - zdravotnictví je obor jako každý jiný. Má svoje příjmy a výdaje. Pokud nevezme někdo v úvahu, že limitujícím faktorem výdajů jsou příjmy, tak si budeme stále notovat Neverending story a zabývat se stávajícími nesmysly hledání úspor v 3% nákladů (jak bystře poznamenal Petr Kunetka).
gerontus.inza@seznam.cz 14.11.2005 15:46

Re: geronte.inzo

Omyl, najdou se i i jiné, též mám své zkušenosti. Dejte mu 14 dní a možná že se budete divit. Zapomínáte (zcela záměrně) na placení obchodních společností se zdravotní péčí bez (třeba následných)výběrových řízení a náhle se pohybujících v černých číslech. Pane, již jen to si zaslouží důkladnou kontrolu (i zpětně!). Proto opakuji: "Nevím a je mi to jedno", ta nucená správa je zcela oprávněná na základě toho co se ví a to bez ohledu jestli něco najdou či nic. Nemám proti ní žádné výhrady, naopak, já ji vítám. A Musílková, pokud se nic nenajde, jistě ji i já s radostí napíši omluvný dopis. Ale že bych při 13 miliardách manka mávl rukou a řekl, no tak ji je dáme no, aŤ si je utratí, to snad už nemůžete myslet vážně. Mimochodem pokud nechápete špecifika lékaře, zkuste být aspoň jednou třeba u porodu manželky, pak uvidíte co uděláte, když by se vám lékař vymlouval na toho blbce manažera, že mu nedal kyslíkový stan, či dýchací přstroj, atp., což zapřičinilo demenci vašeho dítěte, ale nebojte se stát se postará.
Stredocech 14.11.2005 15:51

Re: Re: geronte.inzo

A vidíte, podobný případ jsem tady popsal, dokonce vícekrát, naposledy před hodinou. Ten primář takto odmítl poslat dítě na nákladné vyšetření.
manažer 14.11.2005 13:58

Co vlastně p.Rath umí

Docela by mě zajímalo kolik ředitelů nemocnic by p.Ratha zaměstnalo? Vzláště když by mělo platit: lékař ať léčí a manažer ať řídí.
pavel 99 14.11.2005 14:15

Re: Co vlastně p.Rath umí

no myslím, že naposledy se jej snažili zbavit v Motole a on se "držel jako klíště" - nejspíše sám ví nejlépe, proč se drží v různých funkcích. Jinak to pravidlo byste měl doplnit: lékař léčí, manažer řídí a Rath řídí celou zeměkouli, neboť je úplně nejchytřejší ze všech. (Sám si to nejspíše myslí.)
gerontus.inza@seznam.cz 14.11.2005 14:47

Re: Re: Co vlastně p.Rath umí

Pane jste hajzl a ještě k tomu omezený. Lékaře může řídit jedině lékař,protože manažer vašeho typu(nýmand)a názorů, není schopen řídit ani koloběžku. VŽDY musí být ředitel či jeho 1. náměstek lékař. Když nebude, doplatí na blbost tzv. manažera člověk. A to lékaři vědí. Proto se tady tak idiotsky vyjadřují lidé vašeho typu (bez základních vstupních údajů). Napřed do školy a pak vám ten žebřiňák snad někdo svěří. Ale nečekejte to ode mne.
Stredocech 14.11.2005 15:13

Re: Re: Re: Co vlastně p.Rath umí

A co říkáte PRIMÁŘI, který je schopen matce nemocného dítěte říci něco v tom smyslu "co byste po mně nechtěla za ten plat, co mi tady platí..."
manažer 14.11.2005 15:14

Re: Re: Re: Co vlastně p.Rath umí

Lékaře může řídit jedině lékař a navíc člen ČSSD.Ano,takový případ známe z nemocnice Planá,kde pan ředitel lékař vyplácel svým kolegům 100tis.platy včetně sebe, samozřejmě.A Vám bych doporučoval rozšířit si vzdělání,třeba samostudiem,aby příště Vaše vyjádření nebylo na úrovni neukončené základní školy.
pavel 99 14.11.2005 16:53

Re: Re: Re: Re: Co vlastně p.Rath umí

jak i zde názorně vidíte - někteří lékaři jsou přesvědčeni, že LÉKAŘ je NADČLOVĚK a pak je naprosto logické, že nadčlověkovi nemůže šéfovat obyčejný člověk.
doktor 14.11.2005 20:16

Re: Re: Re: Re: Co vlastně p.Rath umí

Situaci v Plané znám od svého kolegy,který tam pracoval.Lékaři tam neměli žádné stotisícové platy,jděte tak o 30 tis,dolů,a ty dostávali proto,že sloužili obden,pro tože jich tam bylo pár.Jste závistivý a ubohý hlupák,typický český manažer.Vy byste nemohl v nemocnici umývat ani laboratorní sklo.
pavel 99 14.11.2005 20:21

Re: Re: Re: Re: Re: Co vlastně p.Rath umí

"..Jste závistivý a ubohý hlupák,typický český manažer.." - kolik takových "typických českých manažerů" jste poznal? 10 nebo 100? To stejným způsobem přistupujete i k závěrům ve svém oboru? Pořád nemohu přijít na to, proč jsou doktoři (zde například většina) takoví hulváti. Ostatně pan Rath nebyl jejich představitelem nejspíše náhodou.
pavel 99 14.11.2005 17:09

Re: Re: Re: Co vlastně p.Rath umí

"...Pane jste hajzl a ještě k tomu omezený..." - slovutný pane, Vaše výrazivo naznačuje, jak bledě jset na tom s věcnou argumentací.
pavel 99 14.11.2005 13:05

Ješt dotaz pro obdivujícího geronta -

když Vám to pan Rath tak pěkně "zprůhledňuje" - můžete konkrétně uvést, kolik financí je přímo ovlivňováno úhradovými vyhláškami, tedy mnisterstvem?
gerontus.inza@seznam.cz 14.11.2005 15:00

Re: Ješt dotaz pro obdivujícího geronta -

Nevím a je mě to jedno. Na hlubokomyslné představy člověka který neprošel špitálem (tedy specifikou jeho řízení a šíleným (z mého pohledu)balancováním na hraně co je ještě podle zákona a co již ne) a hlubokým dnem skutečných lidských i lékařských problémů, a vidí pouze svůj vlastní chlíveček a k němu vše připodobňuje, nemohu v žádném případě přihlížet. Já jen vím,že Jakékoli zprůhlednění je žádoucí a nutné. A chtít výsledek v prvních dnech nucené zprávy? Co jinak v rodině, ostatní zdrávi?
Šumavák 14.11.2005 15:34

Re: Re: Ješt dotaz pro obdivujícího geronta -

hmmm... a Rath chtěl od Musílkové nápravu za šest dní a sám to nedokáže? On není Bůh ?? No těbůch!******A jak u Vás doma, jinak všichni normální?
pavel 99 14.11.2005 17:05

Re: Re: Ješt dotaz pro obdivujícího geronta -

No pokud k více než 80% výdajů napíšete "...Nevím a je mě to jedno.." - je to vážně dobrý základ k vyřešení problému. A "..chtít výsledek v prvních dnech..." - ony ty úhradové vyhlášky vznikly až nucenou správou? Nebo jste odněkud přiletěl? (Jestli Vynejste ten pověsný Paroubkův Marťan.) My ostatní, co jsem minulé roky pobývali na této planetě, jsme každý rok slyšeli, jak ředitelka Musílková (když jí populisté nakládali tohle a tohle zaplatíte, tady a tady zvednete úhrady - nějaký Rath se také angažoval) říkala "..systém se musí propadat do deficitu.." - a kupodivu on se propadal a propadá. Ale pro některé je to několikadení novinka.
Modrý pták 14.11.2005 12:59

Jestli je ministr zdravotnictví

fundovaný lékař nedovedu posoudit. Že není fundovaným ekonomem je s naprostou zárukou. Kdyby jím byl, tak by se rozhodně nevěnoval tomu, čemu se věnuje a rozhodně by takové hlouposti nevykládal na kameru. Ale on už v minulosti říkal na kamery bez uzardění ledascos. Mimochodem dohled nad zdravotními pojišťovnami vykonává ministerstvo financí a pojistné pojistné plány jim schvaluje parlament.
Žulový Aston 14.11.2005 13:54

Fundovaný ekonom

Zajímavý nápad - může sdělit, kdo je pro Vás fundovaný ekonom pro zdravotnictví -
     Julínek - se stálou a jedinou odpovědí, že pokud to nebude podle něho, tak  jsou poškozována práva pacientů ?
     Klaus - se singapurským modelem, který není v žádné jiné zemi v Evropě -  stejně jako nikde nebyla kuponová privatizace, kdy se rozkradlo dle Financial Times 500- 600 miliard Kč?
      Macek a Knižní velkoobchod? Sobotka a Czechtec (před dvěma lety hrozné a letos se mu moc líbil ).
      Tak kdo?
ferry 14.11.2005 14:04

Re: Fundovaný ekonom

No rozhodně to nebude nikdo z FNsP Ostrava, kdo v pracovní době (mj. za peníze VZP) čte Neviditelného psa a stačí reagovat na příspěvky čtenářů. Jak se vykazuje takový úkon - jako podora konstruktivní politiky soudruha ministra proti imperialistickým štváčům?