19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zdraví a peníze

Připlácení na zdravotní péči, na kterou stát (naše pojišťovny) nemají finanční prostředky, parlamentem opět neprošlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 29.6.2015 17:39

Poznámka.

"Politici se bojí, že by nedostali hlasy voličů, kteří by na připojištění neměli". Politici dělají všechno možné aby získali co nejvíce voličů i za cenu zadlužení státu.

M. Prokop 29.6.2015 17:48

Re: Poznámka.

Celkem přirozený jev, je-li většina voličů pitomci (při pohledu na výsledky voleb není možno jinak).

J. Kulheim 29.6.2015 16:11

Už nadpis článku pana prof. Pavka je zavádějící.

Současný systém zdravotní péče není je zaměřený téměř výlučně na léčení nemocí. Na prevenci je vydáváno cca 1% z celkového rozpočtu. Paradoxem je, že peněz je spotřebováno čím dál víc, ale zdravotní stav populace je čím dál horší. Na to nic nezmění to, že se prodlužuje průměrný věk dožití. Věk dožití v dobrém zdravotním stavu se snižuje. To má souvislost s výkonem ekonomiky a se zvyšováním nákladů na důchodový systém.

Málokdo se bohužel zamýšlí nad tím, proč zdravotnictví špatně funguje prakticky všude na světě a proč se reformy často míjejí účinkem; proč se ještě nikde na světě taková reforma nepovedla a neslouží jako zářný příklad ostatním a proč žádný z českých ministrů nikdy neprosadil nic účinného. V ČR v roce 1990 činily výdaje zhruba 40 mld. Kč. V letech 2000 až 2008 stouply ze 147 miliard korun na 265 miliard. V posledních deseti letech výdaje na zdravotnictví ve všech vyspělých zemích rostou rychleji než domácí ekonomika. V členských zemích OECD činil růst výdajů na zdravotnictví v průměru přes 4 % ročně.

Stávající sytém organizace a financování zdravotní péče nereformovatelný. Jediný ministr, který se snažil zavést systémové změny, byl pan Julínek. Byl to pan Ráth, podporovaný panem Pavkem, kdo se podstatnou mírou podílel na zrušení poplatků. Pokud poplatky nic nepřinesly, tak proč chtějí socialisté peníze z jiných daní? Nebylo racionálnější, když se podíleli na financování lidé, kteří zdravotní péči víc využívali?

Podle lékařů Se zrušením regulačních poplatků stoupl počet pacientů v ordinacích velmi výrazně. Od ledna 2015 je nárůst o 30 až 50 procent. Obraťte se voliče ČSSD, KDÚ ČSL a Ano, nech chybějící peníze, které přinesly poplatky, doplatí.

O. Uživatel 29.6.2015 17:10

Uživatel požádal o vymazání
J. Kulheim 29.6.2015 19:01

Re: Už nadpis článku pana prof. Pavka je zavádějící.

Nejprve bych chtěl říct, že je rozdíl mezi zdravím a nemocí. I když hranice je velmi křehká. Pan Pafko píše o výdajích na zdraví. Přitom současný zdravotní systém se nezabývá „aktivní tvorbou zdraví“, ale soustřeďuje se na léčbu nemocí. Hlavní determinanty zdraví jsou – 1/ Životní styl (udává se až 60% význam), 2. Faktory životního prostředí- cca 15-20 %, 3. Genetické faktory- cca 10-20 % , 4/ Zdravotnické služby a jejich kvalita- cca 10-15 %

-Velká část populace není v dobrém zdravotním stavu. Většina lidí nad 50 let užívá nějaké léky, které kromě toho, že nevedou k vyléčení, mají řadu nepříznivých účinků.

-Úmrtnost v ČR v posledním desetiletí 20. století sice zřetelně klesá, ale na druhé straně výskyt dlouhodobých a chronických nemocí, zejména nádorových, trvale stoupá. Tím narůstá počet nemocných, které je třeba léčit, často pomocí finančně velmi náročné terapie.

-Počty dětských diabetiků stouply za posledních 20 let v Česku zhruba na trojnásobek. Z cukrovky se stala jedna z nejčastějších chronických nemocí dětského věku, má ji každé pětisté dítě. -Druhou z nejzávažnějších skupin onemocnění, která má rostoucí trend, jsou zhoubné novotvary. Od roku 1960 se jejich výskyt zvýšil o 80 %. U mužů se nejčastěji objevuje zhoubný novotvar průdušnice, průdušek nebo plic (19%, což představuje v ČR 5000 mužů ročně). U žen je nejvyšší výskyt zhoubného novotvaru prsu (16,8% tj. 3500 žen ročně). od roku 1980 vzrostl o 36%. Česká republika má světové prvenství ve výskytu nemocí srdce a cév způsobených sklerózou cév, ve výskytu koronární nemoci srdeční, infarktu myokardu.

Zhoršení zdravotního stavu populace není zapříčiněno horší zdravotní službou. Pokud nebudou respektovány faktory, které zdravotní stav ovlivňují, tak se bude zdravotní stav populace zhoršovat, zdražovat a zatěžovat důchodový systém. Dnes pracuje v produktivní sféře pouze cca 30% obyvatelstva. Tito lidé nebudou stačit vydělávat na stále zvyšující se výdaje státu. Systém nemotivuje lidi k péči o svoje zdraví.

M. Prokop 29.6.2015 17:51

Re: Už nadpis článku pana prof. Pavka je zavádějící.

"Věk dožití v dobrém zdravotním stavu se snižuje."

Dovolil bych si zapochybovat.

Že to vše Pafko pochopil dost pozdě je pravda, ale "zaplať pánbůh za ty dary", že vůbec.

J. Kulheim 29.6.2015 19:25

Zdraví nekoupíš, nemoc neprodáš. .

Souvisí to zejména s životním stylem obyvatelstva. Současný zdravotnický systém nemotivuje lidi k péči o svoje zdraví. Žádná reforma nebude účinná bez respektování zdravotních determinantů a bez toho, aby lidi "nutila" k péči o svoje zdraví.

J. Šimek 29.6.2015 19:54

Re: Zdraví nekoupíš, nemoc neprodáš. .

Když to nebude zadarmo, tak to bude panečku motivační fičák.

M. Prokop 29.6.2015 20:45

Re: Zdraví nekoupíš, nemoc neprodáš. .

Pravda, životní styl vede k lenivosti až sybaritismu.

Ale stejně bych odhadoval, že období aktivního života se prodlužuje.

On v podstatě žádný zdravotní systém nemotivuje lidi k péči o své zdraví. Tedy ty, kdož se o něj moc nestarají, což je většina.

J. Kulheim 29.6.2015 21:58

Re: Zdraví nekoupíš, nemoc neprodáš. .

Musíme si odpovědět na otázku jestli je zdraví majetkem jednotlivce nebo je majetkem veřejným. V socialismu se stává zdraví majetkem veřejným. V tom případě musíme dirigistickému státu předat peníze a veškeré pravomoci . Peníze dát musím, ale nevím, na co mám za svoje peníze nárok. Proto berou peníze, říkají tomu pojištění a v momentě když peníze zaplatím, stávají se tyto peníze veřejnými a ten kdo platí, nemá na další putování žádný vliv a plátce nemá na nic nárok. Dostane pouze to, co mu laskavě státní úředníci dají. Říkají, že každý má právo na zdravotní péči zdarma na úrovni dnešních medicinských poznatků. To se samozřejmě slíbit dá, ale nedá se to splnit. Když je něco zdarma, tak proč by nechodil k doktorovi, kdy se mu zachce a proč by pečoval o svoje zdraví,když mu ho v nemocnici opraví?

Absolutní dirigismus v českém zdravotnictví je jistě nezdravý a je také jednou z příčin absurdní nehospodárnosti systému. Já, se chci o svoje zdraví starat především sám.

Základem systému by měla být subsidiarita. Nejprve se musím snažit pomoct si sám, potom rodina a pokud je to nad síly jednotlivce i rodiny, tak přichází pomoc "státu". V socialismu je tomu naopak. Stát většině lidí sebere tolik peněz, že se o sebe sami postarat nejsou schopni. Nemocní lidé, nemohou pracovat, případně mají nižší výkonnost než lidé zdraví. Zdravá populace je hnacím motorem ekonomického růstu.

V systému péče o nemocné je nutná konkurence na úrovni poskytovatelů péče, dodavatelů léčiv a zdravotnického materiálu. Chybí konkurence pojišťoven a poplatníci resp. uživatelé zdravotní péče, nejsou motivováni k tomu, aby zbytečně péči nevyužívali resp. nezneužívali.

Nemůže fungovat "socialistický" model, který nemá brzdy pro poskytovatele a uživatele zdravotní péče a je placen z unitární pojištění. Tak jak nemůže fungovat samoobsluha, kde se neplatí a každý si může brát co chce a kolik chce. Každý má svoje přirozené zájmy. Zdravotníci chtějí co největší volnost, vysoké příjmy, které budou mít zaručené

Z. Rychlý 29.6.2015 10:41

Už jen ten fakt, že

nejde o zdravotní pojištění, ale o zdravotní daň - už tento fakt většina národa nechce chápat.

To co tu máme, nejsou zdravotní pojišťovny, ale přerozdělovny vybrané zdravotní daně. Na to by skutečně stačila opravdu jen jedna jediná státní zdravotní "pojišťovna" (přerozdělovatelna).

Aby se z přerozděloven staly pojišťovny (postaru a možná trochu nepřesně - nemocniční pokladny), k tomu by bylo nutné připustit ty sociální rozdíly, které pan Pafko zmiňuje. To je ovšem pro Husův rovnostářský národ NEpřijatelné. Všichni máme stejné žaludky - zní stará mantra socanů.

Je to od vás hezké pana profesore, ale pobuďte se ze sna, a zařaďte se do lékařské reality, do fronty drtivé většiny vašich kolegů, kteří požadují zvýšení státního příspěvku a žádné jiné  změny. Natož pak ty kapitalistické zhůvěřilosti.

J. Jurax 29.6.2015 16:18

Re: Už jen ten fakt, že

No, nevím, asi nepatřím do Husova rovnostářského národa, jsa Moravan, nebo že nejsem socan ani anonista, tím méně příznivec flanďáků, ale pro mne by připlatky za nadstandard přijatelné byly. O nemocniční taxe a třem pětkám v ordinaci ani nemluvě.

Z. Rychlý 29.6.2015 20:30

Re: Už jen ten fakt, že

Pro mě nepochybně taky, ale je to jen vytloukání klínu klínem. Není to správné řešení. Pafko ho správně naznačuje, ale je to volání žíznivého v poušti. Většině doktorů tenhle guláš vyhovuje, snad v soukromí něco žbleptnou, ale pak podpoří plně LOK. Žádné poplatky a podojit stát.

Z. Frys 29.6.2015 10:36

Možnost připlatit

si za nadstandardní zdravotní péči je jen první krok k transformaci financování zdravotní péče. Bezplatnou zdravotní péči, tedy "zdravotní komunismus" na bázi zdravotní daně, je třeba odstátnit, tedy převést na běžnou tržní bázi, bez účasti státu. Jako ostatně i cokoliv jiného, do čeho stát strká svoje nenechavé pazoury.

K. Janyška 29.6.2015 10:06

Odrazovací poplatky jsou základem efektivnosti

zdravotního systému. Nesmějí se však dostat  do rukou lékařů. Úplně mění  jejich motivaci... Dzp.

O. Uživatel 29.6.2015 10:23

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 29.6.2015 10:45

Re: Odrazovací poplatky jsou základem efektivnosti

Jaký názor na poplatky má Béďa Hájek, mistře ? Poučte nás neznalé, hoďte drobek mezi ubohý lid !

J. Šimek 29.6.2015 10:03

Zažraný bolševík v nás - školství a zdravotnictví je zdarma.

A na to levice hraje, tím vyhrává volby. Tím, že 25 let po převratu si stále značná část voličského elektorátu neví rady s demokracií, se sebou samými a stále slyší na bolševické - stát se o vás postará a zadarmo.

J. Jurax 29.6.2015 16:19

Re: Zažraný bolševík v nás - školství a zdravotnictví je zdarma.

No, ono na to slyší hlavně ti, co platí malé až žádné daně. Ti, co to financují, skřípou zuby.

M. Prokop 29.6.2015 9:46

Když už i Pafko prohlédl ...

jen oranžgutani, komouši a lidovci neuvidí nevyhnutelné.

P. Fryš 29.6.2015 15:07

Re: Když už i Pafko prohlédl ...

Poskákejte na jedné noze a třepejte makovicí. Máte v uších vodu, teď jen určit vektor. Je to voda ze sprchy nebo z vaši vodnatelné hlavy ? Soudruhu Molotku Osrpeniči máte problém. :)))

J. Jurax 29.6.2015 16:21

Re: Když už i Pafko prohlédl ...

Obávám se, že Vy byste potřeboval razantnější léčbu než poskoky na jedné noze, ve Vašem případě jistě levé.

Z. Švrček 29.6.2015 9:09

Pane doktore.

Velmi si vážím vaší odbornosti. Ale do politických úvah se nepouštějte. Odkopáváte se.Ta diskuse níže má mnoho racionálního a lidé mají paměť, ač to u voleb nevypadá. Když jsem kdysi byl u toho rozhodování, kam s pěnězi daňových poplatníků, byl rozpočet zdravotnictví poloviční, diskutovalo se o každém statisíci. Dnes je obrovitý, narostl na dvojnásobek, miliarda sem, miliarda tam a já si nevšiml, že by péče byla také o stejný dvojnásobek lepší. Je mi jedno, že každá okreska má CT, se kterým neumí polovina doktorů řádně pracovat (poznatek na vlastní kůži). Vybavení odborníka nečiní. Zato vždy, když jsem se setkal s doktory nad diskusí o zdravotnictví, vždy se nakonec řeč těch lidských a pomáhajících lidí pod hippokratovou přísahou zvrztla na jediné - PRACHY. Když se dnas dívám na provázanost lékařů s fermaceutickým průmyslem, když sleduji denodenní pláč nad platy, když vidím ty množící se výkony, kdy doktor v nemocnici pošle pacienta ke kámošovi, který výkony zopakuje a zároveň závidí kolegovi (co jiného než peníze), pak pláči s vámi. Ano, vše bychom si měli platit sami a s účtem jít na zdravotní pokladnu, která by nám zpětně odečetla a propĺatila zákonem stanovený standard, jež by však neměl rok co rok růst více, než inflace . To by nás naučilo znát cenu zdraví , nechodit s každým zaraženým úpšoukem k lékaři, smlouvat s nimi o množství a ceně výkonů i léků a šetřit si na stáří. Vaše opožděnou touhu po návratu regulačních poplatků tak považuji jen za mediální podporu boje o další peníze. Zkušenosti mi jinak uvažovat nedají.

P.S. Avšak co po tom, že si někteří již na stáří šetří, když jim Evropaká banka tiskne nekryté peníze, když pomáháme zdravým uprchlíkům a platíme začleňovacím agenturám, vysíláme nemocnice do ztahraničí, chvějíce se na odiv stavěným humanismem  a na smrtelně nemocné děti sbíráme víčka po petek?  Stud by nás měl fackovat, ale nefackuje.

O. Uživatel 29.6.2015 9:46

Uživatel požádal o vymazání
J. Fridrich 29.6.2015 13:29

Re: Pane doktore.

A pan Švrček už je odkopaný docela...........a nejen odkopaný.

J. Jurax 29.6.2015 16:23

Re: Pane doktore.

I v bibli je psáno, že dělník je hoden mzdy své. Platí to i pro lékaře - i oni musí platit složenky. Vy se o prachy nestaráte?

P. Lenc 29.6.2015 8:31

A pane doktore,

kde jste byl, když ČSSD rušila poplatky zavedené tou "zločinnou" ODS?

P. Schuster 29.6.2015 8:37

Re: A pane doktore,

Pane Lenci zločinci jsou v ČSSD (exhejtman Rath,exhejtman Palas) a ne v ODS.

P. Lenc 29.6.2015 9:04

Re: A pane doktore,

Pane Schustře, proč si myslíte, že jsem dal slovo zločinnou do úvozovek?

P. Schuster 29.6.2015 11:53

Re: A pane doktore,

Tenhle typ ironie mi uniká.