25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Zda a jak se „vybarví“ KSČM

Normálně by se řeklo, že jde o odmítání programu, který vyznávají komunistické strany. Tak jako je "antifašismus" odmítnutím fašismu. Je to však složitější. Václav Klaus prohlásil, že je nekomunistou, nikoli antikomunistou. Rozdíl mezi obojím blíže nevysvětlil. Jiří Dienstbier odsoudil "primitivní antikomunismus". Neřekl, zda existuje i nějaký "neprimitivní".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 3.5.2013 20:44

Re: Jenomže Klaus se honosil tím,

To souhlasím, KSČM je opravdu relikt minulosti, že se vrací na scénu je smutné, ale opravdovská facka příjde od jiných. Třeba takový Dienstbier jr. je podle mého normální neobolševik, Zaorálek taktéž. EK a EP jsou plné lidí, co v 60. letech dělali užitečné idioty Sovětům. A celá EU je natolik prolezlá vírou v úřednický dirigismus, že to vlastně koketuje se socialismem - předstupněm komunismu, který je samozřejmě nedosažitelný.

J. Vyhnalík 3.5.2013 20:16

Re: Jenomže Klaus se honosil tím,

V podstatě jde o hraní se se slovy. Dříve jsem se automaticky považoval za antikomunistu, ale nestavěl jsem to militantně. V podstatě až po listopadu, jak se neustále vracely diskuse o komunistech, členství lidí v KSČ atd., mi začalo víc a víc vadit nálepkování.

I na příkladu ÚSTR je jasně vidět, že problém není ani tak v komunistech, jako v totalitním způsobu myšlení. Nakonec trockisté se rádi prohlašují za bojovníky proti KSČ a přitom ideologicky často splývají.

Nakonec nejde ani tak o pojmenování, ale o konkrétní postoje v konkrétních okamžicích. Jako antikomunista bych měl bojovat za zákaz KSČM. Bylo by to jednoduché řešení, ale ti lidé se svými názory by se sešli pod jinou firmou stejně. Naopak je možná lepší, když můžeme vedle sebe postavit Martu Semelovou a Lubomíra Zaorálka, Miroslava Grebeníčka a Jiřího Dienstbiera a můžeme dobře vidět, že přes některé vnějškové rozdíly jsou si tak podobní.

Komunismus, tak jak nás pronásledoval většinu života je na ústupu, teď by nás více měly trápit ideologie, které sice vycházejí z podobného základu, ale jsou modernější a tím nebezpečnější. Nakonec i ty Václav Klaus výstižně pojmenoval.

P. Pavlovský 3.5.2013 18:34

Re: Jenomže Klaus se honosil tím,

Ovšem, měl jsem na mysli dobu předlistopadovou, kdy být pouhým nekomunistou bylo trochu málo.

M. Kosejk 3.5.2013 18:23

Re: Jenomže Klaus se honosil tím,

Jasně, předpona anti- je svázána se slovem, ke kterému se připojuje. Ale je otázka, zda-li komunismus není v evropské společnosti tak nějak pořád latentně přítomen. Sebrat majetek bohatším a přerozdělit ho - to bude evropskou společnost lákat vždy.

A když navíc žijeme v době, kdy předseda ÚS může říct, že od 60. let tady nebyla totalita, a že justiční řezník Vaš je ve skutečnosti justiční obět. A projde mu to. Žádné protesty, žádný tlak na jeho odvolání. Není spíš na místě být preventivně antikomunistou?

J. Vyhnalík 3.5.2013 18:07

Re: Jenomže Klaus se honosil tím,

Osobně si myslím, že být nekomunistou má větší logiku. Antikomunismus své nositel příliš svazuje s komunismem, jak jsem se snažil vysvětlit. Militantní antikomunismus je omluvitelný v době útlaku, v době, kdy je komunistická ideologie spíše okrajová, je mírně řečeno nemoudrý. Postihuje jeho nositele více než komunisty. Viz například dnešní úlet se sarinem.

P. Pavlovský 3.5.2013 17:46

Jenomže Klaus se honosil tím,

že byl nekomunistou v době, kdy stateční lidé byli antikomunisté!

J. Vyhnalík 3.5.2013 15:54

Jaký je rozdíl mezi antikomunistou a nekomunistou?

Komunisté věří, jako ostatně i příznivci jiných totalitních ideologií, že jejich výklad světa je jediný správný a "vědecký" a proto jsou z podstaty věci nadřazeni ostatním a mají právo pro prosazení své jediné správné a "vědecké" ideje použít jakékoliv prostředky.

Slovo vědecký jsem dal do uvozovek úmyslně. Vědecký přístup vyžaduje totiž neustálé pochybování a zkoumání pravdivosti teorie a hlavní metodou vědy je snaha stávající teorie vyvrátit tím, že nalezne případ, který těmto teoriím odporuje jenom proto, aby zastaralé teorie mohly být nahrazeny teoriemi novějšími obecněji platnými. Tedy něco, co komunismus zásadně vylučoval. Jakékoliv zpochybňování jeho ideologických východisek bylo považováno za revizionismus a trestáno velmi často krutou smrtí a uvrhnutím celé široké rodiny hříšníka do klatby.

Antikomunismus měl opodstatnění třeba právě v 50. letech, kdy komunisté násilně ovládali zemi a společnost a boj proti nim byl hrdinstvím.

Dnes je komunismus jednou z mnoha totalitních ideologií a bychom stavěli svůj výklad světa na negaci komunismu, fakticky bychom komunismu přiznávali význačnou pozici jediného a hlavního ideologického protivníka. Tím, že bychom svoji pozici definovali s využitím komunismu jako vtažného bodu, bychom se fakticky omezovali a do značné míry bychom přejímali jejich zjednodušené vidění světa.

V tomto smyslu mi přijde výraz nekomunista přesnější a svobodnější. Nekomunista se nepotřebuje vymezovat vůči fundamentům komunistické víry a svůj postoj ke světu může definovat svobodněji.

J. Kanioková 3.5.2013 15:40

Kdekdo na komunismus nadává,

ale jakmile se mu jedná o jeho zájem, problém,  v tu ránu rychle sklouzává ke kolektivistickým řešením a odvolává se na - MY a  ONI  - "nám je ubližováno, nás má stát chránit, stát má pro nás zajistit, kontrolovat, mělo by se.. "

Všechno tohle "nás" a  "stát musí zajistit a kontrolovat" - je o skupinovém principu. O unifikaci a rovnostářství. Tohle všechno  předpokládá silný zbytnělý stát, obrovskou byrokracii, hafo regulací na kdejakou blbost a pro všechny. A obrovské státní výdaje. Takže já neposuzuji jednotlivé komunisty, jejich strany. Pro mě je nepřijatelná každá levice s jejím rovnostářstvím, "ochranářstvím" a Velkým bratrem.  Svou populistickou rétorikou využívá  všeobecné volební právo, sází na neschopnost většiny rozumět realitě. Evropa, která po staletí udávala směr vývoje lidí svými určitými hodnotami, dnes nakažená levičáky - stagnuje.  Nedotknutelnost soukr. vlastnictví, jako základní hodnota, začínají převažovat státní regulace a moc byrokracie. Místo víry v lidskou schopnost, že jedinec ví nejlíp, co je pro něj prospěšné a směřovat svou snahu a úsilí tímto směrem, levičáci  pumpují  do společnosti strach z budoucnosti, boj proti oteplování, multikulti a "v jednotě je síla" !!!  Lidi se odnaučili spoléhat na sebe, na své rodinné společenství, na svou vynalézavost, inspiraci, iniciativu, ochotu riskovat.  Levice odnaučila jedince zodpovědnosti za svůj osud. Levice zničila v lidech základní instinkty a víře ve zdravý rozum. Zničila právě to, na čem se lidská společnost rozvinula v úspěšný živočišný druh. Bohužel.. A je jedno, za co se která levice schovává - rudí revolucionáři, oranžoví, zelení, romantičtí, pravdoláskovní... Upravuje tak cestičku "křižáckým výpravám naruby", jiná civilizační společnost  toho už delší dobu využívá..

http://www.zerohedge.com/contributed/2013-05-01/may-day-may-day-may-day

J. Slanina 3.5.2013 14:21

Že by se nevědělo, co mají bolševici za lubem?

Na 13. zasedání ÚV KSČM konaném v sobotu 24. února 2007 v Praze vystoupil s úvodním vystoupením předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. :

"Je KSČM připravena ideově, teoreticky, ale zejména politicky a věcně vyvolat a postavit se do čela eventuálních revolučních procesů? Ano, či ne."

Doporučuji zvláštní pozornosti, že na konci citátu NENÍ otazník! Zajímavé by zřejmě bylo i pátrání po smyslu a naplnění slova "VĚCNĚ".

M. Trhlík 3.5.2013 13:50

Re: Souhlas!

Pane Langere a co proto dělá pravice. Nadává na komunisty. Zeptejte se lidí, kolik jich považuje bratry Mašíny za hrdiny a máte tady komunistický stát i bez nadávek. Každý má právo na názor, ale proč sílí levičáci s komunisty, když je celý národ nenáviděl? Je vidět, že stávající politici jsou hodně slabí a nedokáží nic jiného, než hloupě vtipkovat a podle toho to tak vypadá. Jak to vysvětluje Institut Václava Klause, který se na politice velice významně podílel?

M. Kosejk 3.5.2013 13:46

Re: Je třeba odmítnout hry se slovy!

Ono je to úplně jednoduché. Rasismus znamená víru v nadřazenost určité rasy nad jinými rasami.

Rasismem není popírání módní teorie o tom, že všechny rasy jsou úplně stejné ve všech aspektech (krom exteriéru) /Ona to ale teorie není - jen hypotéza, která je vykládána za platnou teorii./ Ale smutné je, že toto mediálním světem je za rasismus považováno.

P. Pavlovský 3.5.2013 13:13

Takových je nás, pane kolego,

bohužel málo.

Komouši jsou dokonce horší, kupř koncentráky měli (v Rusku) o 10 let dřív než Hitler a těch mrtvých mají na svědomí mnohonásobně víc!

P. Pavlovský 3.5.2013 13:09

Re: Souhlas!

Mínil jsem to přesně tak, jak jste sám na sobě předvedl.

Každého jednotlivce lze snadno a rychle politicky identifikovat pomoí otázky na kauzu bří. Mašínů.

¨Kdo mi řekne, že to nebyli hrdinové ale zločinci, je u mě mravně odepsaný!

www.divadelni-noviny.cz

Time out Petra Pavlovského

R. Langer 3.5.2013 12:59

Re: Souhlas!

Také se můžete zeptat na nácky, protože zásadní antikomunisté je zásadně považují za levičáky a stejné svině jako jsou komouši. ;-)

R. Langer 3.5.2013 12:55

Re: Filip i Kováčík mluví jako Gottwald před Únorem 48

Mám obavu, že bude hůř. :-(

M. Rejman 3.5.2013 12:44

Re: Souhlas!

Vážený pane Pavlovský,

přiznám, že příliš nechápu, co znamená "individuálně identifikační otázka na kauzu bří. Mašínů" a co myslíte termínem zásadní antikomunisté. Takže, abych dal najevo, co si myslím a kdo tedy asi jsem:

odbojová skupina bří. Mašínů, hrdinů III. - protkomunistického odboje, má moji úctu a obdiv. Bylo mi ctí, že jsem se mohl považovat za přítele Milana Paumera. A myslím, že nejen proto jsem zásadní antikomunista.

Srdečně,

Martin Rejman                                                                                                                                  www.martinrejman.cz

V. Petrová 3.5.2013 10:16

Filip i Kováčík mluví jako Gottwald před Únorem 48

Takže nic se nemění. Rozvážně, otcovsky moudře - a jsou trpěliví. Do neomrzení podávají návrhy zákonů s vědomím, že neuspějí, ale skladují je a jednou s nimi vyrukují. Podívejte se, jak jsme byli chytří. Už tenkrát !  Víte, jsem natolik stará, že si ty Gottwaldovy moudra pamatují. Stejně tak Zápotockého. Přijel do naší fabriky, ujišťoval, že žádná peněžní reforma nebude - dělníky z týhle fabriky totiž potřebovali, dělali se v ní motory na MIG 15... A druhý den byla reforma. To už byl Gottwald po smrti, uchlastal se. A bylo po vraždě Píka, Horákové a naplno jel Jáchymov. A dnes se to opakuje. Soudruzi mají v sobě kázeň a výdrž. Někdy někdo ujede (Grebeníček ), ale možná je to ve scénáři, aby si přišli na své i prudčí povahy. Zkrátka: rozteklá moudrost a rozvážnost se vyplácí. Ještě nepřišel Únor. Ale budeme-li pitomí a důvěřiví, tak přijde. Dnes už jsou v krajích. Do vlády co by dup!  TAKŽE - PROBOHA, AŤ SE DĚJE CO SE DĚJE, NENECHME VYHRÁT  ČSSD DO TÉ DOBY, DOKUD BUDOU KOMUNISTI V KRAJSKÝCH RADÁCH A V PARLAMENTU !!!!  

P. Pavlovský 3.5.2013 10:10

Souhlas!

Individuálně identifikační je otázka na kauzu bří. Mašínů.

Ztotožňují se s nimi výhradně zásadní antikomunisté!

P. Pavlovský 3.5.2013 5:56

Budu aplikovat na vaše příklady

Demonstrujete proti nekonecnym socialnim davkam všem lidem štítícím se práce. O.K. Pokud to ale výslovně omezíte jenom na cikány, jste rasista.

Opakujete po některých relevantních amerických průzkumeh z poslední doby, ze PRŮMĚRNÉ IQ černochhů je o XYZ bodu nižší než bělochů. Pokud to neaplikujete na konkrétní jedince, IMHO nejste kvůli tomu rasista.

Budete-li demonstrovat pro vyhnani muslimů s Evropy, nejste rasista, ale projevujete náboženskou nesnášenlivost a netoleranci, kterou demokratické státy nepřipouštějí.

Budete-li demonstrovat pro zahnání Židů do more, jste antisionista, upírající členskému státu OSN právo na existenci. Budete-li demonstrovat pro zahnání židů do moře, jste antisemita nejhrubšího zrna.

Kdyz nekdo zabije cikána, protože to byl cikán, je to rasista, kdyz cikán zabije ne-cikana, protože to nebyl cikán, je rasistou úplně stejně. Vidět rozdíly mezi rasami je normální, příslušníci některých ras, popř. národů či náboženství si na takových rozdílech přímo zakládají (např.židé i mohamendáni obřezávají své syny a řídí se zvláštními stravovacími a někdy i oděvními předpisy). Kdo takové rozdíly nevidí, popř. zlehčuje či neuznává, je hlupák nevnímající realitu jaká je. Ano, rasista je ten, kdo neuznává před zákonem stejná práva pro příslušníky rozdílných ras (národů). Nejde ale o to, že nějaké rozdíly mezi lidmi různých ras či národů vnímáte, popř. reflektujete, ale co z toho vyvozujete!

P. Sulc 3.5.2013 5:06

Re: Je třeba odmítnout hry se slovy!

Pane Pavlovsky, vy jste vzdelany psavec. Pokuste se nekdy vysvetlit  vyznam slova rasismus. Definovat se to neda je to abstraktni term, ale rozume se tomu priblizit snad ano. Demonstruji proti nekonecnym socialnim davkam u cikanu. Jsem ihned rasista, obzvlaste jsem-li organisovany v nejake skupine. Reknu ze PRUMERNE IQ cernochu je o XYZ bodu nizsi. Jem rasista. Reknu-li, ze u vychodnich Asiatu je o cosi vyssi, hele, to rasista nejsem.Budu demonstrovat pro vyhnani muslimu s Evropy, jsem rasisata jako hrom. Ale budu demonstrovat pro zahnani Zidu do more, rasista zase  nejsem. Kdyz nekdo zabije cikana, je to rasista, kdyz cikan zabije ne-cikana , rasismus to neni  //mam dojem ze my necikani a cikani ksme belosi, indoevropane, po americku kavkazske plemeno, ne? //. Ten termn rasismus je dnes tak mnohotvarny, ze mi promonina z materske skolky ''''formelu''''. Nevim jestli to pamatujete, jste o par chlupu mladsi nez ja.. Ale fakt je, ze to nikdo nevysvetli. Pro me je rasista ten, kdo zneuziva jinou rasu a nedava ji STEJNA PRAVA V OCICH ZAKONA. Pokud ale nekdo vidi rozdily mezi rasami, tak proste neni slepy a hluchy.Prima weekend preju.

P. Maleček 3.5.2013 4:33

Komouš všude, kam se podíváš

Jsem zastánce faktu, že každý slušný člověk, který odmítá lež, zlodějnu a násilí je proto antikomunistou. Protože co jiného je komunismus než lež, zlodějna a násilí? Ovšem z toho plyne, že 2/3novými komunisty je i většina členů našich rádoby pravicových stran.

A že nemají daleko i k té třetí třetině, kterou je násilí, můžete zjistit v každém i menším městě, kde pravice vládne, samozřejmě většinou se socany. Vždycky tam najdete člověka, který když poukázal na zlodějny na radnici tak dostal z ničeho nic, policie neví od koho (tzn. že všichni vědí od koho), přes držku.

Taky by se to dalo vysvětlit tím, že komouši byť bývalí či skrytí tu ODS ovládli (viz Kubera v Teplicích). ČSSD už mají, díky Zemanovi v hrsti už dávno, viz situace v USTRu coby splátka ČSSD za blížící se vládnutí ČSSD kryté KSČM (tzn.ČSSD plnící pokyny komoušů).

No a pak se divte, že i Klaus odmítl být antikomunistou a naopak jim podal ruku. Všichni v horních patrech politiky komouše potřebují a vyjednávají s nimi. Nejvíc Kalousek.

M. Stuchlik 3.5.2013 1:04

Na čem se nedohodne s ČSSD? Na našem členství v NATO!

I na tom se brzy shodnou.A ten kdo ustoupí nebudou komunisti. Touha socanů po moci je příliš vysoká.

P. Pavlovský 3.5.2013 0:58

Je třeba odmítnout hry se slovy!

Existuje řada "teorií", které kdykoli v dějinách vešly do praxe, měly za následek hekatomby mrtvých: náboženský fundamentalismus, komunismus, naionalismus až nacismus, fašismus, antisemitismus a rasismus vůbec.

Prvním krokem je vždy likvidace demkracie (pokud ve státě vůbec byla), druhým pak diktatura, autoritativní režim nebo to nejdůslednější, nejsofistikovanější - totalita.

Problém je, že k žádné z těhto teorií s v této jejich intderpretaci téměř nikdo nepřihlásí dřív, než bezkonkurenčně ovládně zemi. Například naši komunisté tak neučinili dřív než na jaře 1948, v době, kdy spolkli ČSSD.

Obecným problémem demokratických stran na obou stranách spektra je odolat pokušení spojit se s protidemokratickými extremisty.

U každého politického subjektu musí byt levopravá orientace až sekundérní. Na prvním místě musí být orientace demokratická. KSČM se prostě nedá věřit, konečně její sympatie k zahraničním komunistickým diktaturám (především dálněvýhodním a středoamerikým) to ukazují zcela jasně. Na čem se nedohodne s ČSSD? Na našem členství v NATO!