23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Zavedení 3. a 4. vlny EET

Jak supi se začínají slétat příznivci zavedení třetí a čtvrté vlny EET na čele s premiérem Babišem. Argumenty zaznívající ve prospěch zavedení tohoto pokřiveného systému jsou úsměvné, pokrytecké, někdy až hraničící s pokročilým stadiem stupidity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 16.2.2019 15:41

Re: Vzpomínám, jak před pár lety,

Kdyby si stát nechal třeba odhlasovat, že každý občan musí mít uchu zacvaknutou visačku se svými nacionáliemi (s bohulibým zdůvodněním aby se předešlo podvodům a únikům před spravedlností), tak si na to po počátečním brblání lidé také zvyknou a "nebude je to nijak obtěžovat". Někteří i ocení, že hned budou vědět, s kým mluví. Jenže tohle by asi pánům tak snadno neprošlo, protože by se to týkalo všech. Zato buzerace, která se dotkne jen menší části občanů, je tomu zbytku buď lhostejná, nebo ji škodolibě schvalují.

V. Pavelka 17.2.2019 8:18

Re: Vzpomínám, jak před pár lety,

Banky ti připnuli vysačku,a nosíme ji všichni,a ani nepípnem..

V. Halašta 16.2.2019 15:50

Re: Vzpomínám, jak před pár lety,

Nikde jsem nezaznamenal, žeby někdo mluvil o polovině zavřených hospod a v malých vesnicích jich zavřelo skutečně dost. příklady klidně uvedu.

Na oplátku bych rád ty příklady "některých restaurací, co jim významně stouply tržby" a způsob získání těchto informací, resp. jejich hodnověrnost.

P. Grigar 16.2.2019 19:20

Re: Vzpomínám, jak před pár lety,

.. ony ty hospody nai tak moc nezavírali, spíš jenom zrušili jednu živnost a na stejném místě začali další měsíc pod jiným IČO, například na manželku. Potom už finanční úřad nemohl ani pípnout, že se z měsíce na měsíc najednou prudce zvedly tržby.

P. Grigar 16.2.2019 19:21

Re: Vzpomínám, jak před pár lety,

.. oni ty hospody(hostinští..) ani tak moc nezavírali..

V. Pavelka 17.2.2019 8:51

Re: Vzpomínám, jak před pár lety,

Hospody na vesnici končí už dlouhá léta ,dva dědci a čtyřy babky nepujdou na pivo ,za tři pětky,raději ve střediskové obci zajdou v Lídlu pro Polskoněmecké pivo za 10 kč..

P. Grigar 17.2.2019 9:20

Re: Vzpomínám, jak před pár lety,

.. mám kamaráda, je už na třetí hospodě i s celou rodinou. Hospoda bez kuchyně nemá šanci, s pivem to nevytrhnu.. to mi řekl.

Z. Frys 16.2.2019 12:18

Nikolaj Ivanovič Bucharin

„Socialismus, to je především evidence.“ Elektronická evidence tržeb.

P. Grigar 16.2.2019 19:24

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

.. stát je především "správa daní a poplatků". Budiž všem měřeno stejnou mírou.

Z. Frys 16.2.2019 23:04

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

Myslíte spíš "správa loupeží a krádeží".

Co je to stát? Je to systematizace loupeživých procesů na daném území. Stát poskytuje legální, metodickou a systematickou cestu k loupení soukromého vlastnictví. (M. Rothbard - Anatomie státu)

https://i.kym-cdn.com/entries/icons/facebook/000/021/100/taxationistheft.jpg

V. Pavelka 17.2.2019 8:05

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

To mluvíte o Revolučním lídrovi bolševické vlády , To je houby ,přečtěte si Machiaveliho ..

P. Grigar 17.2.2019 8:40

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

.. myslím to, co jsem napsal, račte si přečíst celé a nepodsouvat mi svoje myšlemky. Nevím, proč ten pláč v souvislosti s EET, fyzické osoby platí daně a odvody každý měsíc, zákonem stanovené částky jsou odvedeny ještě dříve, než si oprávněná osoba může na své vydělané peníze "sáhnout". Mezi OSVČ mám hodně známých a ti kritičtější sami přiznali, že se zavedením EET už prostě není tak velká "malá domů", ale do zaměstnaneckého poměru se kvůli tomu nevrátil ani jediný. Nejvýš si jdou některé profese přes zimu "dáchnout na pracák".

O skutečném kapitalismu si můžeme nechat jenom zdát, současný systém je definovatelný jaké vícestupňová zlodějna, na jejímž vrcholu trůní korporace, schopné koupit si kteréhokoli politika a tím ošetřit své zájmy. Na nejnižším stupni se trmácí zaměstnanec.

Z. Frys 17.2.2019 10:10

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

Současný systém - dotačně-regulačně-korporátní verze socialismu má už své odborné označení: participatorní fašismus. Bolševik Bucharin by si jistě velmi rozuměl s jiným socialistou, italským fašistou Benitem: " Vše ve státě, nic proti státu, nic mimo stát." EET je jen jeden z mnoha socfašisticých nástrojů "řízení státu". Ovšem pro paricipatorní fašisty, dobývající rentu politickými prostředky (rent seeking) je EET samozřejmě zcela přirozeným nástrojem.

Jako úhlavní nepřítel jakékoliv formy socialismu tedy s EET nemohu souhlasit, i když se mě netýká a nikdy týkat nebude. S EET mám veliký etický problém: do dobrovolné směny mezi subjekty na trhu nikomu (ani státu) nic není. Obecně - pokud nikomu neubližuji, tak do mého života nikomu (ani státu) vůbec nic není. A jako zastánce laissez-faire, volného neregulovaného trhu, si EET ani jiné cypoviny podobného druhu vnutit nenechám.

P. Grigar 17.2.2019 10:25

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

.. jenže se zásadou laissez-faire jsme někde v období průmyslové revoluce, krátkého období kapitalismu nepodvázaného státním dirigismem. Ta doba skončila, bohužel. Nástup éry korporativismu konstatoval už R.T.E.Heydrich.

EET a ostatní cypoviny můžeme vnitřně odmítat, ale musíme strpět jejich vnější dopady, které jsou mimo naši svobodnou vůli.

Z. Frys 17.2.2019 10:28

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

Pokud je zákon nespravedlivý, člověk má nejen právo se jím neřídit, je povinen tak činit. T. Jefferson

P. Grigar 17.2.2019 10:34

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

.. naše morální postoje nemusí vždy obstát v souboji se špatným zákonem. Sto let je dlouhá doba a systém mezitím nezahálel. Pilně vytvářel bariéry proti občanské neposlušnosti.

Z. Frys 17.2.2019 10:43

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

Pokud toto připustíme, tak se staneme majetkem státu a stát se k nám bude chovat jako k chovnému dobytku. Což se už samozřejmě děje.

Z. Frys 17.2.2019 10:29

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

Vláda dostatečně velká na to dát vám všechno co chcete, je dostatečně silná vzít vám všechno co máte. T. Jefferson

Z. Frys 17.2.2019 10:41

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

To, že státní dirigismus roste na celém světě ještě neznamená, že se s tím musíme smířit. Já tedy určitě ne. Prakticky to znamená, že jsem udělal řadu opatření, abych státu poskytl k loupeži co nejméně mých prostředků. Tedy minimalizuji odvody soc+zdrav. daně, daně z příjmu atd., se státem neobchoduji a pro stát nepracuji. Navíc blockchain technologie umožňují vznik paralelního státu, kde část obyvatelstva, volně obchodující mezi sebou pomocí technologických prostředků, zůstane před oficiálním státem skryta...

P. Grigar 17.2.2019 10:53

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

.. jakékoli technologické prostředky, mimo předání z ruky do ruky, jsou sledovatelné a tudíž i sledované, na to si vsadím. Na venkově to máme trochu jedodušší, tady funguje přímá směna vcelku uspokojivě. Některých závazků se ovšem zbavit nedokážeme.

Z. Frys 17.2.2019 11:25

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

A na to "předání z ruky do ruky" vám estébácký fašista nasazuje EET...

https://www.coindesk.com/crypto-anarchists-are-building-tools-to-resist-the-state-in-eastern-europe

P. Grigar 17.2.2019 13:47

Re: Nikolaj Ivanovič Bucharin

.. směna z ruky do ruky funguje u subjektů, které jsou si rovnocenné co do postavení. Jestliže jeden z nich je systémem zvýhodněný, nejde o vyváženou směnu, ale jednostranné zneužívání postavení, v tomto případě dotované rozdílným daňovým sytémem.

Ś. Svobodová 16.2.2019 11:26

Ono to nebude tak horké.

Chytrý telefon má dnes každý řemeslník, tiskárnička k němu stojí kolem 2tis a dá se odečíst z nákladů. Bude-li chtít řemeslník dělat na černo, tak EET to neodhalí ani náhodou. EET nebude likvidační, ale spíš otravná. A podle toho, že Babiš má pořád kolem 30% volebních preferencí, tak to ani živnostníkům příliš nevadí.

M. Vondráček 16.2.2019 12:39

Re: Ono to nebude tak horké.

Pokud se to netýká Vás , tak se Vám to horké zdát asi nemusí :-)

M. Prokop 16.2.2019 21:37

Re: Ono to nebude tak horké.

Ano. Nic moc se nezmění, jen přibude buzerace. Teplota vody se žábou zase o stupínek vyšší.

P. Grigar 17.2.2019 9:16

Re: Ono to nebude tak horké.

.. bude-li chtít řemeslník dělat "černotu", bude taky muset jít s cenou dolů a to velmi, jinak si neškrtne. Dnes už není problém si nechat požadovanou práci nacenit odborníkem, za pár stovek to máte velmi rychle a můžete vyjednávat. Ten, kdo bude chtít sedět na pracáku a přitom si vydělávat bokem, bude muset opatrně našlapovat a hlavně makat, a může zapomenout na odečítání nákladů pro dosažení a udržení příjmu(doprava, nářadí, sociální a zdravotní, telefon, internet..) Může se mu stát, že narazí na zákazníka, který bude ještě vypečenější než on, zaplatí jen část nebo vůbec a melouchář se může jít klouzat. Stížnosti na lampárně..

M. Malovec 16.2.2019 10:23

Voličů a vzývatelům Babiše

a bohužel i těm, kteří jej nevolí a mají rozum poleze již brzy tlusté do tenkého. Až přestanou existovat truhláři, instalatéři, holiči, zámečníci. Budou se muset vrátit o padesát let zpět - a nebudou to mít lehké - a naučit se opět devatero řemesel, aby si vystavěli svépomocí bydlení, aby si spravili kolo ad. Budou ale mít smůlu, protože svépomocí si dnes nevymění ani žárovku u auta ani ložisko v jízdním kole. Navíc jsou v řemesle nevzdělaní, tedy blbí s neznalostí postupů a vlastností materiálů. Pak teprve těm chytřejším snad dojde, který parchant tyto svízele způsobil. Bude však již pozdě. Ještě, že jsem starej.

M. Šejna 16.2.2019 10:33

pane Malovče

opravdu si myslíte, že EET likviduje české řemeslníky? Máte snad pocit, že naše mládež, odkojená Facebookem a telvizními seriály z lékařského prostředí, touží dělat řemeslníky?

Problém nedostatku řemeslníků není v zavedení EET, ale nechutí mládeže manuálně pracovat. Každý by chtěl být politologem, enviromentalistou, právníkem, nebo by chtěl pracovat v marketingu. Kladívko a vrták považuje naše mládež za fosilní nálezy z pravěku.

M. Malovec 16.2.2019 11:00

Re: pane Malovče

Souhlasím s Vámi v tom, že dnes "tenažéra" k ponku nedostanete, protože ho ani v životě neviděl. Bude-li však v budoucnu chtít přežít, bude muset se o to postarat, tedy seznámit se i s pikou, kladivem a hoblíkem. Myslím si totiž, a mám takové signály, že náklady na EET pro mnohé řemeslníky jsou vysoké (do nákladů započítávám i čas) a výdělky tak malé, že skutečně odejdou do šedé zóny melouchaření a nechají se částečně živit pracovním úřadem. Uvidíme za dva roky, co z toho vzejde.

J. Chaloupka 16.2.2019 16:46

Když na titulních stranách převažují mladé herečky,

tak se nemůžeme divit, že ne všichni chtějí být řemeslníky.