16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Zavaž se, že zemřeš včas

"První případ milosti, kterým se zabýval prezident Miloš Zeman, se týkal muže po autonehodě. Ten je už několik let upoután na lůžko, má poškozenou míchu i mozek a trpí demencí. Ministerstvo spravedlnosti případ prověřilo a doporučilo Zemanovi, aby milost udělil. Jenže prezident stav muže nechal přezkoumat a žádost zamítl." Udělení milosti navrhl státní zástupce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 18.1.2014 10:30

pane Kosejku

Už jste někdy zažil, aby byl trestně stíhán člověk na invalidním vozíku trpící demencí? Už jste někdy viděl, ža by takový člověk byl pravně odpovědný za své dluhy?

Něco tady nehraje, pane Kosejku. Exekuce a trestní stíhání nemůže být vedeno proti dementnímu člověku, který není právně zodpovědný za své činy. Takový člověk je nesvéprávný.

Jinými slovy - jedna ze stran uvedeného případu tady lže.

M. Kosejk 18.1.2014 10:07

Re: stařecká demence?

Jako pro Zemana netřeba hole hledat. On sám padá přes klacky, co si sám nanosil. :))

J. Hejna 18.1.2014 9:54

Re: stařecká demence?

Pane Kosejku, tomu říkám mánie.

Kdo chce psa bít, ...

M. Kosejk 18.1.2014 9:28

Re: stařecká demence?

Slyšel jsem to  v autě v autorádiu, citace byla ve smyslu, že chlap neumírá a navíc prý má exekuce ma krku (nevím, proč ty exekuce do toho tahal, ale mluvil o nich). A z toho jsem usoudil, že omilostní jen umírající (a asi i jen ty bez zápisu v registrech dlužníků :) ).

M. Kosejk 18.1.2014 9:22

Re: Pár otázek: Nebyla zamítnuta abolice? ...

Co mají nařízené exekuce společného s trestním stíháním? Nic. Vůbec nic. Zastavení trestního stíhání, které probíhá dle trestního zákoníku, nemá nic společného s nařízenými exekucemi, které neprobíhají dle trestního práva, ale občanského.

Jen fabulujete. :))

J. Strakoš 18.1.2014 8:58

Re: stařecká demence?

A zrovna v tomto případě mi připadá, že jasný rozum zůstává zachován - ještě se nevynesl ani rozsudek (čili ten člověk je jen "sprostý podezřelý") a my už požadujeme jeho omilostnění - bez ohledu na to, zda někomu dluží či nikoliv.

A doporučuji poslechnout toto: http://zpravy.idnes.cz/zeman-nedal-milost-nepohyblivemu-cloveku-fga-/domaci.aspx?c=A140113_213016_domaci_brm

Zeman tam svým nanervyjdoucím způsobem vysvětluje, proč abolici neudělil, ale rozhodně tam neuvádí "Dám milost jen tomu, kdo umírá". Samozřejmě, nemohu vědět, zda to neřekl jindy, ale pak prosím o uvedení pramenu.

To, že média potřebují zkratky aby zaujaly je věc druhá. Ono by pak neznělo tak dobře, kdyby se ho ten Moravec poptal, proč nevyhověl zastavení trestního stíhání a prominutí veškerých následků již před rozhodnutím soudu.

J. Strakoš 18.1.2014 8:47

Pár otázek: Nebyla zamítnuta abolice? ...

Nebyla v tomto případě zamítnuta abolice, tedy zastavení trestního stíhání? A z toho vedoucí důsledky - 20 exekucí by zůstalo prostě "zapomenuto"? A teď se vžijte do situace toho, komu postižený dluží - takový by o nárok na zaplacení přšel?

A není pak snahou médií vyvolat pocit, že byla zamítnuta spíše agraciace, tedy odpuštění a zmírnění požadovaného trestu?

A opravdu chceme žalobce, který žádá abolici?

M. Kosejk 18.1.2014 6:38

Re: Zemana nemusím

a) Nepřevedl pravomoce - pouze převedl výběr na ministerstvo. Milost dále dle Ústavy ČR uděluje prezident. b) Nepřevedl výběr na ministerstvo vnitra, ale na ministerstvo spravedlnosti.

A problém celé téhle akce je v tom, že prezident měl svými milostmi napravovat situace, kdy byrokraticky pojímaná "spravedlnost" není k určitým jednotlivcům spravedlivá. A ten blbec Zeman tohle svěřil právě byrokratům z ministerstva, kteří jsou zvyklí na tupé aplikování zákonů.

M. Kosejk 18.1.2014 6:30

Re: Co dodat? A: Prezident je hulvat. B: ...

Zato ti vaši Amíci, to jsou intelektuálové... Stačí ji heslo Yes we can! :))

M. Franková 18.1.2014 6:27

Re: Zemana nemusím

Zřejmě ho pudí k reakci tytéž nebo podobné důvody, které pudili kde koho, kdo měl doslova díru do zadku ke komentování Klasovy amnestie, přestože byla de fakto stejná, jako ta pevní Havlova. U této nemilosti jde však o cosi jiného, pokud Zeman převedl veškeré pravomoci ohledně milostí na ministerstvo vnitra,tak to také má na jeho úřednících nechat.

M. Kosejk 18.1.2014 6:26

Re: Co dodat? A: Prezident je hulvat. B: ...

To opravdu nechápete, že Zeman je typický produkt přímé volby prezidenta?! Takové osobnosti prostě přímá demokracie produkuje. Příště to tedy určitě nebude lepší. Dokonce to může být ještě výrazně horší (viz např. poslední průzkum popularity politiků, kterému vévodí Okamura - toť vox populi v praxi)

M. Kosejk 18.1.2014 6:20

Re: Zemana nemusím

Zeman vyšel vstříc nemilosrdnému a pomstychtivému primitivismu a populismu - a je oprávně za to kritizován. A že v novináři něco žvanili v minulosti, a že budou žvanit i dnes, není argumentem pro lidi, kteří myslí vlastní hlavou.

P. Boublíková 18.1.2014 6:09

Zemana nemusím

ale jeho rozhodnutí neudělovat milosti se teď obrací proti němu. Přitom jak Havel, tak Klaus byli mohutně kritizováni naopak za příliš štědré udělování milostí. Zeman chtěl vyhovět hlasu lidu, který ho zvolil - a zase je to špatně.

Možná udělal chybu v tom, že připustil nějaké výjimky - milost pro nevyléčitelně nemocné. Tím pádem se bude každá žádost o milost pitvat a Zemanovi otloukat o hlavu.

Netuším, co autora článku pudí do této výsostné pravomoci prezidenta žvanit.

M. Kosejk 18.1.2014 5:21

stařecká demence?

"Dám milost jen tom, kdo umírá" - to je už snad příznak demence. Snad z kombinace chlastu a stáří.

S takovými případy si systém dokáže poradit. Umírající tak jako tak bývají podmínečně propouštěni z vězení. Problém je v případech, kdy trestní orgány příliš technicistně rozhodli o lidském osudu - a prezidentská milost v takovém případě představuje "lidskost". Ovšem Zeman, jak píše autor, je nemilosrdný.

Je to je jen jedna z věcí, kdy se Zeman chová "divně". A chová se tak strašně divně, že si myslím, že už to v hlavě nemá v pořádku.

Z. Jaromír 18.1.2014 4:24

Dále se na Hradě dohodli,

že bezpečnostní prověrky se budou požadovat až po úmrtí příslušné osoby...

P. Sulc 18.1.2014 3:15

Re: Co dodat? A: Prezident je hulvat. B: ...

To jako kdo ma byt chytrejsi ? Cesi, ti dobri vlasteneckove a malocechocloveci?  Kdyz jim nekdo slibi zruseni nejakych poplatku, leky, za lekare, to ci ono, tak tomu dotycnemu vlezou v rit.

T. Pansky 18.1.2014 0:59

Co dodat? A: Prezident je hulvat. B: ...

... My jsme si ho vetsinove zvolili.  ... Z toho plyne C: (Netreba to rikat).  ... Ja jen doufam, ze priste budeme chytrejsi.

Z. Dvorník 18.1.2014 0:34

Milost pro autora

Otče, odpust' jim, neb nevědí, co činí.