23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Zatraceně drahá věta

Jakmile uslyšíte "je to politické rozhodnutí", mějte se na pozoru. Je téměř jisté, že důsledky uplatnění této věty budou v rozporu s tím, co chcete, a že vás to zase bude stát nejen prachy. Ta věta není ničím jiným, než alibi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Zuckerová 15.1.2014 20:25

Souhlas s autorem

co se týká katastrofálních důsledků "politických rozhodnutí". Listina lidských práv je samozřejmě muzeální kousek, pochopitelný hlavně v kontextu s poválečnou situací ve světě. Mám ale dojem, že autor zaměňuje "právo" a "nárok".  Nejde o Listinu nároků. Nevím, kde je tam zmínka o právu na bydlení zdarma, vodě bez placení, jídle darem (zdárný náběh představuje jedině ceník kantýny PS). To je, myslím, jen chybný výklad. Člověk má ale právo - i při velmi malém výdělku - najít přístřeší přiměřené ceny, kde se nají, vyspí a umyje. A stát má zajistit, aby města nebyla zaplevelena obřími komplexy luxusních rezidencí s byty po 25 milionech, kam se budou stěhovat jen... ani nechci pomyslet kdo, a přitom lidem zbyly obýváky s tekoucí vodou - u řeky pod mostem. Člověk má mít právo za svůj plat (NE ZA CIZÍ- jak nás pan autor přesvědčuje)  mít k dispozici nějakou síť služeb (obchodů), kde si ZA SVÉ koupí, na co má. "Právo" na internet vypadá jako z Marsu jen potud, pokud si neuvědomíme, že existují země s jeho kontrolou nebo zákazem. A "právo na rekreaci" znamená možnost zaplatit si takovou, jakou člověk potřebuje (např. v cizině, což komunisti zakazovali). To jen k tomu, jak to vidím já. Je-li v textu někde zmínka o tom, že to vše má být zadarmo, ráda si to přečtu.

P. Vaňura 15.1.2014 20:53

Myslím, že "právo na bydlení" platilo v bývalém SSSR

Ovšem, ještě koncem 80 let, pokud rodina měla MÍSTNOST, NE BYT o rozloze, převyšující 5 m2 na hlavu, nemohla si ani podat žádost o byt. Jmenovalo se to "komunální byty," třeba 8 rodin v osmipokojovém bytě.

Jeden americký pravicový politik řekl "pokud by měl Američan "právo na byt," znamená to, že ostatní Američaní jsou POVINNI mu byt opatřit??"

Jakákoliv "ekonomická práva" budou levičáky vykládána tak, jako že "všichni mají právo na nadprůměrný plat."