24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Zapšklá, politicky korektní a naprosto marná ODS

Kauza VKml: Vedení ODS začíná připomínat domovní důvěrnici z padesátých let. Politická korektnost a kádrování dostávají přednost před pravicovým programem. Strana přestává být nejmenším zlem pro pravicového voliče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Král 15.3.2019 22:26

Ne vždy souhlasím

s "poselstvím" článků, které Aston zařadí do svého ́internetového deníku ́. K tomuto článku však připodotýkám jen jedno jediné slovo: TREFNÉ.

J. Kanioková 15.3.2019 18:26

Přesně !

Glosátor Petr Paulczyňski. „V usnesení o výzvě Klausovi k opuštění klubu už scházelo jenom tohle: Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické, ale nech v tej strane zostane, čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za tento národ zápasiť,“ přirovnává rozhodnutí ODS ke komunistické rétorice.

ODS je už dávno TOPka 2,o, s Fialou vymizely poslední zbytky pravicovosti..

Š. Hašek 15.3.2019 20:31

Re: Přesně !

Máte pravdu.

J. Jurax 15.3.2019 16:22

No, do EP kandidáty ODS rozhodně nevolit.

A v jiných volbách si to dobře rozmyslet. Rozplizlých středových stran s afinitou k EU je u nás až moc.

M. Prokop 15.3.2019 17:20

Re:

No jo, bohužel. Horší je, koho volit ...

Koho ne, to vím dost určitě.

J. Ráž 15.3.2019 17:29

Re:

Stran, které jsou nevolitelné z "vyššího principu mravního" je na trhu dost, ale které by byly pro konzervativního pravičáka volitelné na trhu nejsou.

M. Prokop 15.3.2019 21:07

Re:

Já jsem spíš liberál (v klasickém bezpřívlastkovém pojetí), ale i konzervativce bych volil. Není ani jedno, ani druhé.

M. Kosejk 15.3.2019 20:17

Re:

Celý politický mainstream už tady hájí úplně to samé - progresivismus, politickou korektnost, globální trh, všechny mise NATO... (od ODS až po ČSSD). A Piráti? Piráti jsou jen juniorka establishmentu. Sice mají název Piráti - ale v reálu jsou ve všech důležitých věcech totožní s ODS, STAN a podobně.

Rozdíly mezi politickými stranami jsou jen v podružnostech a pitomostech, jako je šachování s pár procentními body daní, v zavádění poplatků v nemocnici, nebo v zavádění hloupé a nevýhodné důchodové reformy - ale ne ve vztahu k tradicím, státu, rodině, demokracii a svobodě.

Volby na Západě mi začínají připomínat výběr autíček na autodráhu - můžeš si zvolit barvu autíčka, tvar autíčka, pneumatiky na autíčko, motor do autíčka atd. – ale veškerá autíčka pojedou stejným směrem po stejné dráze. A jak se lišíš, tak tě označí za extrémistu, kterého by „slušný“ člověk nevolil - a žádná strana tě mezi sebe nepustí. A pokud si založíš svůj subjekt, tak tě média odignorují (či proti tobě začnou vést likvidační kampaň). Musíš být miliardář jako Trump nebo Babiš, abys uspěl (protože na to máš vlastní prachy – a můžeš si kampaně platit sám). Ale tihle lidé stejně nic dobrého nepřinesou.

J. Červený 15.3.2019 16:05

Až zvedne prapor

upadající zapšklé ODS Langer, bude teprve vymalováno.

J. Jurax 15.3.2019 16:27

Ani nemusí. Slušný profesor Fiala ke zkáze postačuje.

Íčko Langer by ODS dokonce paradoxně mohl pomoci. Není slušný, což je pro politika nejen klad, ale snad i nezbytnost.

J. Kanioková 15.3.2019 18:33

Ano,

a ona slušnost je ve skutečnosti politická korektnost..

Fiala - "Měl jsem to štěstí, že jsem se mohl od roku 1984 až do listopadové revoluce účastnit podzemní univerzity, která byla pořádána v Brně, a díky tomu jsem měl možnost se osobně seznámit s řadou významných britských politických filozofů, sociologů a politologů a těšit se z jejich svobodného způsobu přemýšlení o světě. Ne všichni, kteří sem přijížděli, byli konzervativci, ale mě už tehdy právě konzervativci nejvíce oslovili. Prvním z britských konzervativců, který měl na způsob mého přemýšlení o světě velký vliv, byl David J. Levy. Levy byl sociolog, filozof, zabýval se politickou antropologií a jeho práce, které nikdy netvořily politicko-filozofický mainstream, jsou dodnes mimořádně inspirativní. Bezprostředně po roce 1989 přijel do Brna znovu a spolu s aberdeenským profesorem Frankem Bealeym, který byl ovšem zase přesvědčeným liberálem, zde založili první mezinárodní kurzy politologie v rámci letní školy, které nám pomohly vybudovat kvalitní obor."

V. Čermák 15.3.2019 18:44

Re:

No hlavně je finančně a ekonomicky Negramotný, jak opět předvedl včera u Jílkové proti tradičně výborně připravenému Babišovi a odborníkovi Karlu Havlíčkovi. Jako program mít Antibabiše a Ideologii prostě nestačí. Alespoń pro myslící lidi...

K. Salajka 15.3.2019 14:43

Junior

mluví tak aby zaujal a tak se nenápadně stal radikálem. Připomíná mi tu zpěvačku, která si nechala narůst fousy a tak vyhrála pěveckou soutěž.

Z toho že Fiala je málo razantní neplyne, že by Klaus ml. byl lepší volba.

J. Vlček 15.3.2019 14:56

Re: Junior

Každý, kdo nebude jen mudrovat a přešlapovat na místě, dělat se sebe svatého na mostě, kázat jenom o slušnosti, a přitom nemít jakékoli vize nápravy současného marasmu v politice, kromě jediného, a to neustále se jenom navážet do současného premiéra, tak každý takový by byl lepším předsedou pro ODS, než je současný pan Fiala.

K. Salajka 16.3.2019 5:31

Re: Junior

M

K. Salajka 16.3.2019 6:25

Re: Junior

Vcelku byste měl pravdu, kdybychom nevěděli, jak to chodí u Klausů v kuchyni. Něco se hlásá a něco se dělá. Hlásají se utažené opasky pro montovny a bydlí se na zámku. Hlavně se ale hlásá transparentnost a pak na nás vybafnou Bács, Sinh, Libor Novák, teď se připomněl Ičko z OC. Hlídají se procenta daní a "naše" firmičky náhodou sídlí na Nieue a dalších půvabných ostrovech. Hlásají se nulové amnestie a máme z nich aminu všeobecnou. Možná na svou kampaň junior našetřil jako ředitel PORGu, ale protože taťka v TV nás ujistil, že s kampaní nemá nic společného, můžeme se vsadit, že sponzoři jsou stejní jako na zámku. A protože ke změně sponzorů asi nedošlo, nezměnila by se ani politika. Urban hezky vylíčil v článku Umřít Brno, kdo je na pozadí Fialy, nic moc to taky není.

Junior se umí vymezit podobně jako Okamura, ale nedokáže svůj program komunikovat s lidmi ze strany, proto by nebyl dobrou náhradou za Fialu. Pravdu máte v tom, že většina opozice, podobně jako na Slovensku zbytečně otevírá témata, zcela okrajová. Na druhou stranu to, co se označuje jako populismus, je dnes základem politického úspěchu. Implementaci nedemokratických předpisů z Bruselu je třeba odmítnout. Naopak je třeba vyzvat orgány EU aby důsledně vyšetřovaly porušování Schengenských pravidel,korumpování Evropských představitelů úplatky a úvěry z orientu, vynakládání prostředků EU komunitám, které otevřeně projevují nenávist všem, kdo sdílejí evropské hodnoty, jako je rovnost pohlaví, ochrana nezletilých, náboženská tolerance, komunitám, které se nechtějí podřizovat soudní autoritě státu ve kterém žijí.

V. Církva 15.3.2019 15:51

Re: Junior

Nečetl jste ten článek, nebo nepochopil? Autor vysvětluje něco o domovnicích a koncentraci na formu místo podstaty. Tedy forma jak to Klaus sdělil, že Vondráček tancuje na stole sněmovny....

A neřeší se veci podstatné. Tady že Klaus upozorňuje na nadměrné regulace z EU a množství zákonů, které jsme nuceni přijímat. Stupeň volnostiEvropanů uvnitř zákonů je už opravdu podd hranicí snesitel osti = nesvoboda je na Západ od nás na úrovni naší normalizace. Je snad normální aby ilegální migrant poté co přeleze plot z Afriky do španělska už nemohl být okamžitě vrácen???

Klaus ml. si možná dělá PR ale na věcech které jsou problémem, který ODS ignoruje!

J. Ráž 15.3.2019 17:44

Re: Junior

Každý, kdo zažil naši "normalizaci" po roce 1970 si uvědomuje, že to co dělá Brusel pracuje na stejném principu. Začíná to "nálepkováním" a pokračuje dehonestací každého, kdo i jen mírně vystupuje proti této politice kriticky. Zatím se pro nesouhlas s internacionální politikou EU z práce nevyhazuje, ale v některých oborech už jsou názory nesouhlasící s politikou evropské liberální demokracie, která vytváří etalon t.zv. "evropských hodnot", natolik nepřípustné, že každý kdo si chce post zachovat, musí se podrobit autocenzuře, jako tomu bylo v dobách normalizace. My jsme to zažili a obyvatelé "západu" si to musí teprve odžít, by pochopili o jakou zrůdnost ničící osobnost každého občana se jedná. Pak také pochopí, proč my proti normalizační bruselské europolitice vystupujeme.

J. Kanioková 15.3.2019 18:36

Naprosto přesné !

Š. Hašek 15.3.2019 20:33

Re: Junior

Jo.

M. Prokop 15.3.2019 14:06

Dost reálné, bohužel.

Otázka je, kolik voličů by ODS sehnala se svým původním programem z devadesátek. Místní voliči už zase nechtějí svobodu, ale péči státu (jak bylo vidět na volebních výsledcích Svobodných).

V. Církva 15.3.2019 15:56

Re: Dost reálné, bohužel.

Ale oni by tu svobodu někteří i brali. Problém 90tek ale i počátku milenia tak je spíš, to že se kradlo dost a kradli (i) ti z ODS. ODS má tak na triku jak Bohma, Opencarty, Dalíka, tak i současnou povrchnost a politickou korektnost. Pokud s tím vyhrávají politici uvnitř ODS, myslím že u voličů nikoliv.

L. Kubeš 15.3.2019 13:27

Díky za článek

Podepsal bych ho od A až do Z.

J. Ráž 15.3.2019 13:10

Ano, pod některými větami bych se podepsal.

Např.

"ODS je dnes ideově dezorientovaná strana, která se ocitla mimo politický časoprostor v jakémsi ideovém autu."

"Tito lidé (myšleno Fiala a spol.) nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce."

Asi tak i já dnes vnímám ODS.

PS. Po zvolení salónního liberálního demokrata Fialy jsem měl tušení, že to s ODS nedopadne dobře, ale skutečnost mé obavy překonala. Souhlasím s názorem Dr.Macka že dnešní ODS je stranou, která se evidentně chce jen rochnit za potlesku levicových pisálků v opozici! A proto není pro konzervativně pravicové voliče volitelná.

F. Kusák 15.3.2019 11:53

Jsou značky,

na které můžeme zapomenout, takříkajíc, jsou profláknuté a nic jim nepomůže. Mezi ně řadím Lidovce, ČSSD, Komunisty všeho druhu a bohužel také ODS, a to přesto, že jsem je dlouhá léta volil. Nelituji toho, ve své době to byla pro mě jediná možnost. Dávno jsem stranickost v myšlení překonal. Neznamená to pro mě žádnou záruku demokracie, ale ani kvalitního řízení státu. Jestliže vznikne nějaký stranický nebo dokonce koaliční monolit, je nutné zvolit jinou politickou formaci, která tento monolit naruší. A k mladému Klausovi bych jen dodal, kdyby tu kritiku totiž zabalil do frází jako plky Fialy nebo Sobotky, nikdo by si toho nevšiml. Takto o tom mluví všichni, i když trochu uniká smysl toho, co chtěl Klaus říci. A podobné formulace nejsou výjimkou. Vzpomeňme na výroky typu "noc dlouhých nožů", "spálená země" nebo něco o legitimacích vázaných v kůži politiků ODS. A také chápu špičky současné ODS, když Zahradil má ambici nahradit Junckera. Už viděli ty preference a najednou takový výrok. Kde je ta zarputilost vůči EU onoho Zahradila.

M. Kosejk 15.3.2019 12:06

Re: Jsou značky,

Pěkně to za mě před časem napsal Ivo Budil (viz níže). Jen bych vyměnil pojem "neomarxista" za výraz "progresivista" - a pojem "neokonzervativec" za pojem "prokorporátní fašista". Cituji:

"V uplynulých desetiletích se v politickém životě Západu vytvořila účelová aliance, která by byla během studené války nemyslitelná: Neoliberálové a neomarxisté objevili dílčí shodné zájmy. K tomuto aktu mohlo dojít až po rozpadu Sovětského svazu a zrodu čínského státního kapitalismu, které učinili z neomarxistů zajatce univerzitních kampusů toužící po jiném mocném spojenci. Nalezli jej v neoliberálech usilujících o globalizaci volného přesouvání kapitálu v zájmu maximalizace zisku. Globalizace v pojetí neomarxistů spočívá v permanentní celosvětové revoluci v myšlení. Cenu, kterou neomarxisté za zmíněný pakt s neoliberály zaplatili, byla rezignace na jejich původní raison d ́être – ochranu práv a zájmů nájemné pracující třídy. Z glorifikovaného proletáře se náhle stal „mentálně zaostalý a frustrovaný bílý muž nechápající výzvy globalizace“. Jeho místo jako utiskované skupiny zaujaly etnické, sexuální či jinak vymezené subkultury těšící se zvýšenému zájmu neomarxistických aktivistů a zcela nekonfliktní z neoliberálního pohledu.

Aliance mezi neoliberály a neomarxisty zrušila tradiční rozdíl mezi levicí a pravicí a zrodila – slovy kanadského filosofa Alaina Deneaulta – „extremismus středu“ vyznačující se značnou mírou netolerance a potlačující alternativní názory s takřka náboženským zápalem. Nechybí ani povinný vnější démonizovaný nepřítel, Rusko, které se odmítlo podřídit jak ekonomickému diktátu neoliberalismu, tak kulturní autoritě neomarxismu."

A ODS, STAN, ČSSD, TOP09, KDU-ČSL a další ukázkově reprezentují ten extremismus středu“ vyznačující se značnou mírou netolerance a potlačující alternativní názory s takřka náboženským zápalem.

J. Vaníček 15.3.2019 12:46

Re: Jsou značky,

Tak to bude. ODS padá do nicoty, v tom má Klaus starší pravdu. Balancuje mezi , snad, původním záměrem být kvalitní pravicovou stranou (což se nepovedlo) a "novým proudem". Myslí si, že tam je "snad" její budoucnost. Rozhodně není, ale je to jenom jejich věc. Osoba předsedy to ani jinam vést nemůže, ten bude akademicky mudrovat, to ale stát nikam nedovede. Třeba být tradiční pravicovou stranou ani jejich cílem, tradice se dnes nenosí. Tak je nechme jejich osudu. A tak si přeji, aby tato falešně pravá ODS co nejdříve upadla do bezvýznamnosti a byla by trak jenom experimentem p. Fialy a jemu podobných. Snad by se pak mohla formovat skutečná, solidní pravicová strana. To ale potrvá dlouho. Bohužel.

M. Kosejk 15.3.2019 14:43

Re: Jsou značky,

Problém vidím v tom, že politici "DemoBloku" mají pravicovost definovánu určitým způsobem, který mi přijde bizarní. Ale oni to tak vidí a jejich pravověrní voliči si opravdu upřímným způsobem myslí, že volí pravici.

Oni to to vše totiž halí do takového podivného hávu a tvrdí, že být pro EU a souhlasit v veškerou politikou USA je vlastně symbol prozápadnosti - a být prozápadní je prý symbolem pravicovosti. A pokud to náhodou vidíte trochu jinak, tak jste prý komunista či příznivec Putina.

A hele, po pádu ODS a nástupu Babiše jsem čekal, že něco se sebou udělají - že se otevřou novým členům, změní stanovy ODS, že připustí ve vnitrostranickém rozhodování větší míru přímé demokracie (tj. např. volení, odvolávání a úkolování vedení celou členskou základnou), ale neudělali nic. A jen tvrdí, že jsou jiní. A za Fialy se z nich stala čistě elitářská progresivistická strana, která jen opakuje bezobsažné fráze.

J. Vlček 15.3.2019 14:45

Re: Jsou značky,

Pane Vaníčku, také mám ten pocit, že vše je v lidech. Kde jsou doby, kdy se lidé hlásili do stran se svými ideály, s představou tyto ideály prosazovat, a být tím užitečný pro tu část obyvatel, kteří podobné ideály sdílejí s ním.

Dnes takovýto přístup je spíše výjimkou. Připadá mi, že většina těch, co se dnes do politiky vrhají, se žene jenom za penězi a za osobním prospěchem. A že mají stále málo, lítají pak v různých korupčních aférách a zlodějnách, viz Rath a p. Kde jsou pak nějaké ideály? Při nejmenším na vedlejší koleji.

Ś. Svobodová 15.3.2019 11:36

Fiala a slušnost.

Když byl Fiala zvolen, jeho snahou m.j. dát straně punc slušnosti. Jenže je to "navrh huj a ve spod fuj". Jde jim stéle o stejnou ideu - zůstat v EU, čerpat dotace, dostat trafiku v EP, mít moc, peníze a vliv. Tuto ideu si rozvracet nedají. Vše ostatní je hra pro voliče. A kdo nejde s nimi, jde proti nim.