Neviditelný pes

POLITIKA: Zamyšlení nad osamoceností Ratha

3.9.2012

Je čas k zamyšlení, proč Rathovi nechce ČSSD pomoci, dokonce mu ani nezaplatila advokáta Sokola, který jinak pracuje pro Rathovy méně významné figury namočené do stejné korupční kauzy.

Vzhledem ke kvalitám advokáta Sokola a advokáta Černého není zcela mimo zásah tip, že Rath bude obětován. Sokol by ostatně nemohl obhajovat Kotta a Salačovou proti Rathovi, tedy sám proti sobě. Tak možná sedí tip, že Sokol bude obhajovat proti Rathovi, tudíž celá vina padne na něj, zatímco Salačová a Kott by mohli prokličkovat s odřenýma ušima a zdravou kůží.

Proč ale tak silná figura a oblíbený, úspěšný, politik, Paroubkova letitá pravá ruka je hozena přes palubu? Vždyť se jen snažil získat peníze pro svou politickou stranu? Chceme-li se dobrat správného závěru, je třeba správně se zeptat. Položená otázka ale zřejmě není správná. Předpokládá totiž, že Rath chtěl peníze v krabici poctivě položit na piedestal k nohám pokladníka ČSSD. To právě zřejmě nechtěl. V tom by mohl být zakopaný pes. Ratha zřejmě odhalila rozvědka samotné ČSSD jako člověka, který si loupal perníček na státní chaloupce a ulíval pro svoje potřeby, aniž by se poctivě se stranou podělil.

Dovolil by něco takového provést Rathovi vlastní morální kredit a svědomí? Dovolil. Není tak daleko doba, kdy se Rath postavil silnému Paroubkovi. Tehdy dostal výchovnou ťafku, a tak dal Paroubkovi pokoj a byl stažen trošku do ústraní. Rath ale nemá život v ústraní rád, tak si budoval slávu v Hostivici. Dokonce se nechal připomínat cedulkami s texty, že hřiště, cestu, knihovnu a kde co má obec díky Rathovi. Lidé ho museli milovat už pro ty cedulky.

Do kamery lidé skutečně pěli oslavné texty o dobrodinci Rathovi, díky kterému má obec Hostivice čističku, park, obchody a různá střediska. Ale ouha – když se žádá 15 milionů na kauci, aby jejich modla mohla vyjít na svobodu a nemusela běhat na střeše věznice pro zachování fyzičky, nikdo není ochoten přihodit do sbírky. V drobných by totiž nemusel být problém. Problémem bude, až někdo vytáhne zpod podlahy miliony na kauci požadovanou pro záchranu Ratha.

Jednak na sebe upozorní, že tolik peněz má, jednak prozradí, kde má ono zajímavé konto, jednak vzbudí zvědavost, proč Rathovi chce pomáhat, a nově – proč mu záleží na tom, aby Rath nemluvil. Už je to tak. Rath ve své nabubřelosti a pocitu neohroženosti, vlastní důležitosti a nenahraditelnosti pokálel, co se dalo. Celý dort průšvihu pak vyzdobil jako višničkou na vrcholu hláškou, že nechají-li ho v base, bude zpívat. Tím podtrhl nohy všem, co uvažovali o tom, že peníze na kauci za něj seženou.

Kdo peníze sežene, dá, přinese, složí, kdo se zaručí, na toho okamžitě padne podezření, že se bojí, že na něj Rath něco vynese. Jak to vypadá, Rath si dal sám mat. Svoje ulité peníze musí tajit a konta neprozradit, dokud to jen jde. Ty, kteří by potřebovali, aby mlčel, postavil do situace, že se buď napráskají sami, nebo vyčkají času jako husa nože, až to slovo na ně padne. Pro ČSSD byl potenciálním nebezpečím delší dobu a nyní je také, už pro ty výhrůžky, co všechno by mohl o stranické pokladně navyprávět, jen kdyby chtěl.

A jen kdyby bylo komu? Stranické pokladny všech významných politických stran jsou syceny podobnými metodami. Proto žádná vlivná moc nestojí ani o Rathovy řeči, ani o jeho mlčení. Média zveřejní to, co se hodí těm, kteří je ovládají. A to Rath v současné době skutečně není. Jakkoliv je to myšlenka bláznivá, asi bude pravdivá – o Ratha a jeho poznatky k vedení stranické pokladny a zajišťování volebních preferencí nikdo nestojí.

Každá informace má totiž jen tak vysokou cenu, jak málo je známá a jak hodně je zároveň vlivná. Nejspíše Rathem nabízené informace jsou známy, konkrétnosti již podchyceny. Alespoň ty Rathem nabízené informace, kdo kromě Ratha korumpoval a odkláněl peníze ze státní či obecní pokladny do svých nemovitostí a na svá soukromá konta. Vazby vedoucí od Ratha se zřejmě za tu dobu podařilo rychle a čistě osekat, vždyť "rodině" se ani nevyplatilo pro záchranu Ratha investovat do Sokola.

Politik Rath je mrtev a jakožto správná mrtvola může ještě posloužit krkavcům a červům, rozuměj médiím a redaktorům, aby si z něj něco urvali pro své nasycení, než se vypraví ohlodávat jiné mrtvoly. Vsadila bych se, že Rath bude vítat každou příležitost povykládat s redaktory a poslat něco do médií. Nevidím ale nikoho, kdo by sázel proti mně.

Vidím jen kroužení médií a těšení se redaktorů, co na sebe Rath a jeho otec tak ochotně a rádi nabonzují, a cítím chladnoucí zájem veřejnosti o tuhle ozdobu poslanecké sněmovny a řečnického pultíku, o které ještě nedávno média psala, jak skvěle, draze a moderně se umí obléci. A to jsme tehdy ještě nevěděli, jakým je upřímným a zdatným milovníkem zodpovědně vybraných a po čertech drahých vín.

Převzato z JanaSimonova.blog.idnes.cz se souhlasem autorky (její další blog: Simonova.blog.cz)



zpět na článek