Neviditelný pes

POLITIKA: Zamyšlení nad návrhem nové vlády

9.7.2010

Nová vláda nebyla ještě jmenována, ale investigativní novináři toužící po drbech se dočkali a už je začínají shánět. Na drby si nepotrpím, přesto se k návrhu jejího složení musím vyjádřit.

Proti jejímu celkovému složeni

* premiér - Petr Nečas (ODS)
* ministr dopravy - Vít Bárta (VV)
* ministr financí - Miroslav Kalousek (TOP 09)
* ministr kultury - Jiří Besser (TOP 09)
* ministr místního rozvoje - Kamil Jankovský (VV)
* ministr obrany - Alexandr Vondra (ODS)
* ministr práce a sociálních věcí - Jaromír Drábek (TOP 09)
* ministr průmyslu a obchodu - Martin Kocourek (ODS)
* ministr spravedlnosti - Jiří Pospíšil (ODS)
* ministr školství - Josef Dobeš (VV)
* vnitra - Radek John (VV)
* ministr zahraničí - Karel Schwarzenberg (TOP 09)
* ministr zdravotnictví - Leoš Heger (TOP 09)
* ministr zemědělství - Ivan Fuksa (ODS)
* ministr životního prostředí - Pavel Drobil (ODS)

nemám námitek, ale přece jenom bych obsazení dvou ministerstev mezi stranami vyměnil - obrany a vnitra. Ne kvůli osobám, ale proto, že strana VV, která vehementně usilovala o škrty v rozpočtu ministerstva obrany ve prospěch ministerstva školství, by měla prakticky předvést, jak si to představovala. Zvláště když má obsazeno ministerstvo školství.

Myslím si, na rozdíl od některých křiklounů z ODS, že Petr Nečas je dobrým vyjednávačem. Vznikající koalice má sice v Poslanecké sněmovně většinu 118 hlasů, ale ODS v koalici většinu nemá, a tak si nemůže dovolit silácké jednání se svými partnery, které bylo tak příznačné pro jednání nejen Mirka Topolánka, ale svým způsobem i pro Václava Klause. To by si měli řvoucí funkcionáři ODS z některých regionů uvědomit a podstatně zmírnit svoji rétoriku.

Ovšem také funkcionáři obou dalších koaličních stran by si měli uvědomit, že nemohou všechny neúspěchy vlády svádět na ODS, jako to dělali koaliční partneři v předcházejících vládách, kde měla ODS předsedu vlády. Je potřeba, aby si uvědomili, že podle čl. 76 Ústavy rozhoduje vláda ve sboru a k přijetí jejího usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny jejích členů, přičemž předseda vlády má jeden jediný hlas a nemá nedílnou velitelskou pravomoc, jak tomu je na vojně. Toto by si také měli uvědomit voliči a nebrat v úvahu výkřiky opozice, která bude svádět vše na ODS, s čímž už začala.

V současné době bychom měli být velmi trpěliví a nenechat se přivádět z míry některými výroky představitelek či představitelů Věcí veřejných. Jde přece o nováčka na naší politické scéně a jsme svědky, že musí i couvat od některých svých předsevzetí, protože při jejich tvorbě neměli dostatek vědomostí i zkušeností s praktickým chodem vlády a Poslanecké sněmovny. Nechme jim proto čas, ať se zorientují, a po skončení jejich funkčního období jejich práci ve vrcholné politice zhodnoťme.

Minimálně by však všichni měli s kritikou vyčkat do chvíle, kdy vláda předstoupí před Poslaneckou sněmovnu s programovým prohlášením a požádá o důvěru. Pokud důvěru dostane, potom bychom jí měli dát k disposici 100 dnů hájení a teprve potom začít s konstruktivní kritikou. Nepřekvapuje mne, že komunisté už mají jasno a důvěru jí nedají, aniž by znali její program. Obdobně se to začíná rýsovat také u ČSSD, i když její představitelé tvrdí, že chtějí být opozicí konstruktivní.

Převzato z Krejci.bigbloger.lidovky.cz



zpět na článek