19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Žalobníček Peksa

3.5.2018

Poslanec za Piráty Mikuláš Peksa byl na zahraniční služební cestě ve Švédsku se zahraničním výborem poslanecké sněmovny. Svým hostitelům naservíroval informaci, že Babiš „zneužívá a rozkrádá dotace“.

Hodně často argumentují zastánci nespolupráce s takzvanými extremistickými stranami, že by tato případná podpora od extremistů (dnes je tím ale míněna zvláště SPD) vrhla na českou vládu „špatné světlo“ (hlavně v Bruselu). Své polínko si přiložila i česká eurokomisařka Věra Jourová a i ona je tak za snahou ANO dohodnout se na vládě s ČSSD. Osobně se domnívám, že dnes má „Brusel“ jiné starosti a účast Svobodných v rakouské vládě a možná účast Hnutí pěti hvězd v italské vládě jsou o řád větší problémy než nějaká tichá podpora od SPD. Nicméně vedení ANO se nechalo natolik ovlivnit „proevropskou“ rétorikou, že plní přesně to, co od něj ČSSD požaduje. A kouzelně se o sestavování nové vlády vyjádřil i předseda sněmovny Radek Vondráček. Prohlásil (bezelstně?), že hnutí ANO nemá žádný plán B pro případ, že by jednání s ČSSD zkrachovala. Obávám se, že ANO dnes nemá především plán A, když pozoruji přešlapování na místě a vydírání ze strany ČSSD. Ta by měla po právu skončit v opozici.

Výlet do Švédska, kde pan poslanec Mikuláš Peksa žaloval na premiéra Andreje Babiše, je právě podivný způsob práce českých politiků v zahraničí. Obvykle se reprezentanti státu v cizině chovají tak, aby co nejlépe reprezentovali svůj stát, a snaží se ukázat svou zemi v nejlepším světle. Ono už to sice neplatí stoprocentně ani na „bratrském Západě“ (vzpomeňme americkou lyžařku Vonnovou, která na olympiádě zkritizovala prezidenta Donalda Trumpa), ale v zásadě to snad platí.

Na konci března se konalo společné zasedání delegace sněmovního zahraničního výboru a předsednictva švédského Výboru pro evropské záležitosti. Při něm byla podle Peksy řeč i o rozpočtovém výhledu Evropské unie na následující sedmileté období a reformě evropské zemědělské politiky. Peksa jako jeden ze členů zahraničního výboru ostatním sdělil, že Babiš zneužívá a rozkrádá dotace. Svůj krok v pondělí hájil s tím, že cítil potřebu bránit zneužívání českých peněz i evropských dotací.

Není proto vůbec třeba se obávat nějaké „tiché“ podpory při hlasování v poslanecké sněmovně. Máme ve sněmovně člověka, který při jednání o výhledu na následující sedmileté období pronese „k věci“ sdělení, že Babiš krade a zneužívá dotace. Je zřejmé, že čeští politici si vystačí v pomlouvání svého státu sami a nepotřebují k tomu žádné „tiché“ či otevřené koalice s „extremistickými“ stranami. O ostudu se nakonec zaslouží přímo naši „velvyslanci“.

Možná, že by bylo možné hledat pro Peksu nějaké „polehčující“ okolnosti, jako že je „mladý a nezkušený“ apod. Obávám se, že však nezkušenost v tomto případě neomlouvá. Zahraniční výbor sněmovny zasedá pod předsednictvím Lubomíra Zaorálka a je v něm pět místopředsedů a dvanáct členů. Pokud Peksa naslouchá projevům v poslanecké sněmovně, kde se běžně o Babišovi hovoří jako o zloději, asi se chtěl „blýsknout“ svou odvahou a pohovořil tak o Babišovi v cizině. Možná mu ani nedošlo, že se „to“ nedělá.

Nyní ho údajně čeká „disciplinárka“. „Vyjádření Mikuláše Peksy ve vztahu k mé osobě, že zneužívám a rozkrádám dotace, považuji s ohledem na zásadu presumpce neviny za urážku,“ řekl premiér v demisi Právu.Peksa by mohl údajně přijít až o jeden celý plat. To jediné by ho zřejmě opravdu mrzelo.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz