26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Zákony ve stínu poplatků

18.4.2009

Nemožnost splnit předvolební sliby, většinou úplné blbiny, byla v politice zatím vítána. S odkazem na nedostatečný volební výsledek a jiné překážky odkládali politici předvolební sliby do šuplíků svých kanceláří, odkud je před volbami znovu vytahovali k nalákání voličů.

Těžko říct, jestli doktor Rath jako novinku přináší do politiky splnění škodlivých nesmyslů za každou cenu nebo jestli je k tomu donucen vlastní převahou v zastupitelstvu kraje. V každém případě snaha nevybírat poplatky už nabírá tragikomických rozměrů a seznam porušovaných zákonů narůstá.

Navrhované způsoby jak obejít zákon jsou stále bizarnější a zdá se, že rada kraje brzy strčí do kapsy i borce poschovávané po světě na různých ostrovech. Posledním nápadem jsou poukázky na slevu v lékárnách. Ty budou vydávat nemocnice a mohou si to dovolit, protože to jsou akciové společnosti, jak pan hejtman nezapomněl zdůraznit. Sice jeden z jeho předvolebních slibů byl, že akciovky převede na neziskové nemocnice, a z čeho budou platit poukázky neziskové organizace není tedy jasné, ale to bude až v létě a jedny volby budeme mít za sebou.

Nemocnice tedy nechá vytisknout poukázky a protože dotace na tento účel už soud zakázal, bude je platit z vlastního zisku, ze zisku nemocnice, který zatím sociální demokracie považovala za výsledek nemravného kupčení se zdravím, i když byl používán na odměny zdravotníků a nové přístroje pro pacienty. Nyní bude tento zisk rozdáván ve formě poukázek zákazníkům lékáren.

Přitom to byl právě poslanec Rath, který ve Sněmovně upozorňoval, že podle zákona musí být peníze vybrané na zdravotním pojištění používány výhradně k léčení pacientů. Tehdy na tomto zákonném principu vysvětloval, proč nemocnice vlastně nemohou mít žádný zisk a pokud ho mají, tak je to v rozporu se zákonem.

To ještě netušil, jak se mu bude nelegální zisk kapitalistických akciovek hodit k uplácení socialistických voličů.