20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Zákon o NP Šumava

S blížícím se termínem projednávání senátního návrhu zákona o Národním parku Šumava (NPŠ) v Poslanecké sněmovně se zvyšuje mediální aktivita odpůrců přijetí tohoto zákona. Aktivisté Hnutí Duha označují tento zákon jako kmotrovský, developerský, těžařský či zákon pro kšeftaře se šumavskými pozemky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 15.9.2014 15:00

Re: Pro zjednodušení diskuze

Rada ještw nikdy v ničem pravdu neměl. Samé zelené lži.

P. Maleček 15.9.2014 5:27

Národní park na Šumavě zrušit

To autorovo odvolávání se na demokratičnost projednání zákona pěkně smrdí soukromými zájmy. Včetně oné prý vševědoucnosti všech zastupitelů šumavských krajů o šumavských problémech. Ti vědí jen to, že pro přežití ve funkci je nutné hlasovat dle přání svých politických šéfů. No a ti jsou jen tajtrdlíky v rukou svých kmotrů z byznysu, i toho realitního. O tom komu sloužil ODSácký ministr Chalupa ani nemluvě. Příroda to ale nebyla. No a ti starostové šumavských obcí? Většina jich je majiteli penzionů a tím závislá na kvantech turistů lákaných značkou národního parku.

Faktem ale je, že tahle parta je Šumavě stejně nebezpečná jako ti Bursíkovi ekopomatenci placení těžařskou lobby, tyjící z kůrovcem napadeného lesa a vyčůraní pseudovědci dojící stát přes nesmyslné šumavské výzkumy. Obě dvě party značku národní park jen zneužívají pro své narvané kapsy.

A tak se jako nejrozumnější  jeví na Šumavě národní park zrušit a  chránit jen skutečně  původní člověkem neovlivněné lokality. A těch je na Šumavě sotva pár plošných %. Ustřižení Šumavy od zisků tekoucích ze značky národní park je to jediné co může Šumavu zachránit a obnovit jí v její původní kráse dané soužitím místních lidí s přírodou.To bez kecání nenažranců z Prahy, Plzně či Budějic.

V. Vovák 15.9.2014 7:50

Re: Národní park na Šumavě zrušit

Nojo, neovlivněné lokality... ono jich ubývá. Třeba původní smrky u pramenů Vltavy sežral kůrovec. Jestli nepřestaneme s "ochranou", nebude z toho původního nic.

Š. Hašek 15.9.2014 8:29

Re: Národní park na Šumavě zrušit

Příroda si poradí.

Šumava není výrobna státních lesů. Snad.

Nevolím zelené, jen nejsem městský krasohled, který se podělává z počasí, kůrovce a všady by jezdil po asfaltu.

Š. Hašek 15.9.2014 8:37

Re: Národní park na Šumavě zrušit

Tak třeba, místní lidé na Šumavě skoro nejsou.

Kraje chtějí hlavně zisky ze dřeva.

Polovina turistů omdlívá, když vidí "jak brouk žere strom". Ten strom přeci má být v krbu místního hotelu, nebo v hospodářských výsledcích.

Polovina turistů vidí staré pohlednice, ale pásti kravičky a žít na samotách (jako na těch fotografiích) - ani náhodou. Kosmické oděvy, horské digitální kolo a večer bílé povlečení.

Ach jo. Hlavně se pozná šašek podle výrazu "Šumava, příroda zahyne", už někdo zažil, že příroda zahynula? Zmizí tak leda nějaké zelné pole, či jiný nestabilní člověčí výtvor. Vzpomeňte, jak blábolil o Šumavě Pithart.

B. Rybák 15.9.2014 13:17

Re: Národní park na Šumavě zrušit

Příroda opravdu nikdy nezahyne. Bezzásahovostí ale bude určitě znehodnoceno staleté úsilí o (oboustranně výhodnou) symbiózu člověka s šumavskou přírodou.

Protože celá okolní krajina je krajinou kulturní, budou se do bezzásahové oblasti šířit především nejagresivnější (nejméně vzácné) druhy z krajiny kulturní. Důsledkem tedy nebude "panenská" příroda, ale smetiště kulturní krajiny a to v tom lepším případě, tam kde půda nevyschne, nepodlehne erozi a nevznikne "poušť". Na smetiště nebo umělou poušť se žádný turista nepojede podívat víc než jednou (mě úplně stačí fotografie přístupné na internetu.

Osvícení ekologové (na rozdíl od přírodě i člověku škodících ekologistů) dnes do bývalých vojenských prostorů vrací těžkou techniku (i tanky), protože jenom v jejích stopách dokáží přežít vzácné, na činnosti člověka existenčně závislé druhy!

J. Hruška 15.9.2014 8:54

Re: Národní park na Šumavě zrušit

Dobrý den. "... soužití místních lidí s přírodou" ??? "... v její původní kráse" ..?? Pro koho?? Co budou "místní lidé" dělat?? Není lepší pást turisty než krávy?? Není lepší vodit lidi po lese než ho kácet?? Kdo má zájem z místních "lidí" na rumařině drvoštěpů?? "Lidé" probuďte se ze snů o nedotčené kráse!! Nikdy nebyla a ani nebude. Co to znamená chránit? (např. tetřeva). Stejně tak bych mohl snít o ochraně zubrů, vlků, medvědů, ovcí, koz, krav a konečně člověka nebo turisty.

""Bože ochraňuj, chraň mě před mými přáteli, před nepřáteli se ochráním sama, Šumava."" Josef.