25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Zákon inspirovaný Babišem

16.9.2016

Firmy z koncernu Agrofert, který vlastní ministr financí Andrej Babiš, o dotace nepřijdou a mohou se i nadále ucházet o veřejné zakázky, nebo investiční pobídky.

Novela zákona o střetu zájmů to sice společnostem, ve kterých vlastní alespoň čtvrtinový podíl člen vlády, zakazuje. Mělo by se to však týkat až nově jmenovaných ministrů. Pochopitelně za předpokladu, že tuto normu schválí Senát a podepíše ji prezident republiky.

K tomu je v tuto chvíli ještě daleko. Andrej Babiš tak momentálně nemusí řešit dilema, zda zůstat ve vládě nebo ji kvůli prospěchu svého podnikatelského kolosu opustit. Automaticky by to neznamenalo, že by se musel stáhnout z politiky. Zákon mu působit v ní nebrání. Problémy mu může přivodit pouze v momentu, kdyby se ocitl v nově vytvořeném kabinetu.

V tom případě by jím vlastněné firmy o nejrůznější výhody přišly. Zároveň by nemohl ovládat rozhlas, televizi a periodický tisk. Andrej Babiš je obklopen natolik schopnými právníky, aby si s nejrůznějšími omezeními poradil.

Konkrétně takovým způsobem, aby neohrozil své podnikatelské impérium a zároveň na jeho rozvoj mohl dohlížet z ministerského nebo dokonce premiérského křesla.

Stačí působit v čele hnutí

To, že se v souvislosti s nově přijatým zákonem mluví hlavně o Andreji Babišovi, je logické. Jeho vstup do politiky a nejnověji vlastnictví médií jasně upozornilo na nebezpečí koncentrace politické, ekonomické a mediální moci. Není překvapením, že se na to zákonodárci pokusili reagovat a zpřísnili zákon o střetu zájmů.

Tím dali veřejnosti jasně najevo, že počínání Andreje Babiše vybočuje z představ o vztahu politiky, byznysu a médií v demokratické společnosti. Pohled do výsledků průzkumů veřejného mínění dokazuje, že je to gesto potřebné, protože nemalá část voličů v propojování světa politiky, podnikání a médií nevidí nic špatného.

Projde-li novela Senátem a podepíše-li ji prezident republiky, neznamená to automaticky, že se významní podnikatelé budou vysoké politice vyhýbat. Vždy se najde způsob, jak zákony obcházet nebo je účelově vykládat.

V neposlední řadě nemusí být vlivný podnikatel přímo členem vlády. Může mu stačit působit v čele hnutí, ovládat skrz něj dění v kabinetu i v parlamentu a hlídat si tím prosperitu svého byznysu.

Bylo by naivní se domnívat, že toho může dosáhnout pouze tím, že bude přímo ministrem či premiérem. Stejně absurdní je i tvrzení, že pokud takovýto člověk o něčem nehlasuje, nemá na konečný výsledek žádný vliv.

Zpřísnění zákona o konfliktu zájmů inspirované Andrejem Babišem je tak logický výsledek zkušeností s fungováním vlastníka Agrofertu ve vysoké politice.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus