25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Zakleté referendum se odkládá na nikdy

„Tak mi na úřadě řekli, že napřesrok, a to už říkali loni a tak to říkají furt,“ je jedna z klasických hlášek z možná nejlepší české filmové satiry Bílá paní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Polák 5.10.2021 13:50

No, ve Švýcarsku (prý) je zvykem dodržovat zákony, představte si to! Samozřejmě, že šmejdi, kteří je porušují se najdou i tam, ale představte si, že je Švýcaři nepovažují za hrdiny nýbrž za padouchy.

P. Vychodil 1.10.2021 10:39

asi znáte ten vtip o sousedovic koze...já bych také si nebyl jistý, dokonce bych se ani nevsadil...

O. Kaucký 1.10.2021 11:36

R^

P. Čech 1.10.2021 8:05

Nízká účast při referendech? Ta je naprosto logická a to proto, že výsledky referend nejsou obecně závazné, ale pouze "vyjadřují názor" občanů. Ten názor však u nás nikoho nezajímá, zejména politické strany. O kvalitním zákonu o obecném referendu se 28 let jen žvaní a skutek utek.Politické strany, ale i většina hnutí namísto toho, aby si vzaly mustr od jediné demokratické země na světě - Švýcarska a jeho systému všeobčanských hlasování, neustále o referendech jen hloupě žvaní a možná se snaží vymyslet neco jako české, specifické referendum. Výsledky hlasování hodlají uzákonit jen jako doporučující, referenda hodlají výrazně omezovat výčtem věcí, kterých se nesmí týkat, jejich platnost omezují nějakým procentem účasti voličů a pod. Celý systém ničí a hodlají opět vyrábět úlitbu pro hlupáky a ne skutečné referendum jako nástroj občanů k prosazování jejich demokratické, většinové vůle. Potm se ovšem nesmí divit nízké účasti. Oni totiž lidé nejsou hloupí, jako byli před sto lety a politickým stranám na jejich přitroublé hrátky neskočí. Jediný politický subjekt u nás, který prosazuje kvalitní zákon o obecném referendu je SPD.

P. Vychodil 1.10.2021 10:37

což mne přivádí k otázce, proč SPD má tak malou voličskou podporu ? Zkusím si odpovědět sám:

a/ ovčani jsou naprosto zpitomělí mediální masáží, o SPD se nemluví jinak, než o xenofobní, radikální, a já nevím jakými jmény je častována...navíc, o hrůzo, mají předsedu s japonskými předky...

b/ dokud zakoupí ovčan v Kauflandu patřičné množství knedlíků a vepřového, je mu všechno ostatní ukradené

c/ minimálně polovina ovčanů je stále "alternativně" nadaná

d/ ovčané nesledují politiku, historicky (era komunismu) na to nejsou zvyklí, proto ani neumí politicky uvažovat

e/ ovčané mají krátkou historickou paměť, uvádí se cca 14 dní

no, asi by se dalo vymyslet spoustu dalších důvodů...

výsledkem je politický marasmus, který aktuálně prožíváme

P. Čech 1.10.2021 17:48

Tady máte pravdu. Ale je k tomu nutno uvést, že ovčanů je max tak 30%. Jejich náory v referendech nemohou vítězit. A to je také jeden z důvodů, proč referendum není politickými stranami akceptováno. Ony totiž z těch ovčanů žijí.

V. Mokrý 1.10.2021 8:01

Na prvním místě bych bral/dával referendum o návratu ČR k zemskému uspořádání v historických hranicích, podle 1.republiky.

Kladný výsledek - menší počet politiků v parlamentu, senátu ( 1/2 ) + snížení počtu státních úředníků ( i zde by nevadilo na 1/2 ).

P. Čech 1.10.2021 8:09

Na první místo je nutno dávat obecné referendum podle vzoru švýcarského všeobčanského hlasování. Takové, jehož výsledek se dostává do ústavy a je obecně závazný. Žádné jiné referendum nemá smysl a slouží opět jen politickým stranám k upevňování jejich moci nad občany a k občanskému ohlupování politiky.

F. Svoboda 1.10.2021 9:47

Nejlepší příspěvek !!!

V. Mokrý 1.10.2021 9:50

že by ?

tak děkuji

P. Dvořák 1.10.2021 7:21

To tak! ;-€

Jako kdyby vrcholem demokracie nebyl systém "jedna minuta za plentou a čtyři roky držet hubu".

P. Čech 1.10.2021 8:13

To je ovšem vrcholem "české demokracie", která však žádnou demokracií není. Je politickým systémem, vytvořeným podle zásad "chytré" horákyně. Ani nahá, ani oblečená. Ani demokracie, ani socialismus, ani anarchie. Vždy něco mezi něčí, něco, co ovšem nikdy nefunguje a nikdy fungovat nebude. Slouží to pouze k penězotokům od státu směrem k politickým stranám, hnutím a jejich politikům. Ještě také do kapes mnoha různých neziskových organizací.

R. Tichý 1.10.2021 7:08

Politici se boji obcanu, ze by si mohli dovolit projevit nazor.

P. Čech 1.10.2021 8:18

Nebo dokonce, že by občané svůj názor prosazovali! To už přece překračuje všechny meze, dané občanům politickými stranami. Hlavně, že máme v ústavě lživý článek 2, odst.1. Zdrojem veškeré státní moci není lid, ale poltické strany a hnutí. Tato moc je vykonávána orgány moci zákonodárné, výkonné a soudní, které jsou ovšem zcela pod kuratelou opět politických stran a hnutí. Tož tak.

I. Polák 1.10.2021 3:47

Obdivuji Švýcarsko, i když netvrdím že o jejich referendech vím vše. Jednou kdosi řekl, že švýcarský systém může fungovat jen se Švýcary. Hrozně se mi to nelíbilo, ale čím dál víc mu musím dávat za pravdu. Proč?

Základ - při vypsání referenda musí švýcarští úředníci dát voličům přesný manuál co vše se stane a nestane při ANO a co při NE.

Mám pokračovat? Česko: "Úředníci tvoři předpisy na zakázku politiků", "Nejvyšší soud rozhodl že...", "Ústavní soud ...", "XYXY-ti podali stížnost na Hlavní Nádraží Evropy....".

V. Mokrý 1.10.2021 8:03

R^

P. Čech 1.10.2021 8:52

"Jednou kdosi řekl, že švýcarský systém může fungovat jen se Švýcary"???

Kdosi? Říkají to jen čeští politici politických stran a ti lidé, kteří jsou pod vlivem jejich ideologií. Je nutno si uvědomit, že před více než 200 lety se lidé žijící na území dnešního Švýcarska hádali a prali mezi sebou stejně, jako všude jinde. Nejsou to totiž žádné světové výjimky, jsou stejní, jako my. Tedy ve své většině. Samozřejmě u nich existují lidé různého názoru na věci obecné. Rohoduje ovšem demokratický názor většiny. Švýcarská demokracie není v lidech, ale v systému, který ty lidi vychovává ke skutečné zastupitelské demokracii. Před tou dlouhou dobou se pár chytrým lidem tam nelíbily neustálé rozbroje a nefungující systém. Vzali tedy za základ ideály Velké francouzské revoluce a teze George Washingtona a vytvořili unikátní demokratický systém. O tomto nežvanili a nediskutovali s nikým. Prostě jej zavedli. A ejhle! Lidé obecně velice rychle poznali, že ten systém jim nadmíru vyhovuje a vzali jej za svůj. Nebyl jim nijak vnucován tak, jako je našim občanům vnucován náš systém socanskoanarchistický. Ten náš socanskoanarchistický systém je totiž opět typicky českým. Něco mezi něčím, mezi socialismem a anarchií. Něco, co nikdy nemůže efektivně fungovat a něco, co naši občané nikdy nevezmou za své, stejně, jako nevzali za svůj systém reálného socialismu.

R. Langer 1.10.2021 12:28

Přesně tak. Žádní "zodpovědní Švýcaři vs. zbytek světa" neexistují. To jsou leda kecy těch, co se referenda k smrti děsí. :-P

I. Polák 1.10.2021 13:26

Já samozřejmě o ten švýcarský systém moc stojím a téměř ve všem s vámi souhlasím. Ale těch 200 let, resp. ve skutečnosti i více, mělo obrovský vliv na smýšlení a postoje švýcarských občanů ke svému státu, že to nepůjde jen tak zopakovat za týden nebo rok.

Moje úvaha se týkala představy co by se dělo, kdyby teď hned u nás začal fungovat švýcarský model. V současné situaci, včetně stavu médií, justice, atd.

L. Beneš 1.10.2021 14:37

Myslím, že si ty Švýcary idealizujete a přeceňujete je. Dost často jsem v té zemi pobýval, pracovně i soukromě. Švýcaři - bez ohledu na rodný jazyk - se obecně zajímají jen o své nejbližší okolí, údolí ohraničené vlevo a vpravo horským hřebenem, o svůj kanton. Vztah k zahraničí je dán očekáváním přínosů či ztrát ve styku s ním a pocitem "národní" výlučnosti. Jinak jsou k němu lhostejní. Jejich primární dvě vlastnosti jsou extrémní sobectví a soustavné xenofobie. Obě skryté za fasádou chladné zdvořilosti.

L. Beneš 1.10.2021 14:42

BTW: Není pravda, že řevnivost mezi jednotlivými tamními "národy" neexistuje. Není extrémní a jen lehce bublá pod povrchem. Zvláště mezi švýcarskými Němci a Francouzi. Obě jazykové skupiny se dívají na jih od Alp s lehkým přezíráním.

R. Langer 1.10.2021 12:25

Nesmysl. Ve Švýcarsku nežijí žádní jiní lidé, než kdekoliv jinde. Není ŽÁDNÝ důvod k tomu myslet si, že by ten systém u nás nefungoval! Stačí to jenom zkusit. Nebo snad byli Švýcaři nějací jiní, když to zkoušeli poprvé? Jak se asi k takové "odpovědnosti" dopracovali, že? :-/

J. Pankovic 1.10.2021 3:20

Tož bratia Slováci sú v tomto pred nami, oni referendum majú...

...to poslední zrušil Ústavný Súd na nátlak pí. Čaputovej, která tam prezidentuje...

P. S. Přes půl milionů podpisů je zhruba desetina národa, takže "můžeme s tím nesouhlasit, můžeme se divit, ale to je asi tak jediné, co s tím můžeme dělat "

Už předtím úspěšně zmařil jedno referendum pán Kaliňák jako minister vnitra tak, že prostě lístky nedodal, takže většina národa hlasovat nemohla, proto taky bylo "neplatné":-P ,

přitom to referendum mělo probíhat současně s volbami, prostě "když se chce" "sa nedá sa, lebo"...

...no a pán Kaliňák tam ministroval ešte dlho...

...však sa za jeho ministrovania mafiáni strielali nielen na uliciach, ale aj v nemocnici...

...a potom bol klud :-P

P. Čech 1.10.2021 9:03

Slováci jsou na tom stejně jako Češi. Oni referendum mají a zároveň nemají, tak jak jste to popsal. Referendum totiž musí být postaveno jako výraz nejvyšší vůle občanů, kterou nesmí nikdo, ani žádný ministr, ani prezident, ale ani soud zpochybňovat. Výsledek takového referenda musí být zaveden ať se to někomu líbí a nebo ne. Jde totiž o většinovou, demokratickou vůli občanů.

R. Langer 1.10.2021 12:29

Ano, s tím souhlasím.