28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 7.4.2011 22:09

Re: Řeknete-li A, musíte říci i B

Ještě jedna věc. Kritizovat současné politiky by něměli zejména ti, kteří je zvolili. Mají co chtěli. Ostatní, kteří je nevolili, kritizovat mohou. Jsou totiž v této věci naprosto čistí. Nikterak se totiž nepodíleli na současném stavu.

P. Čech 7.4.2011 22:05

Re: Řeknete-li A, musíte říci i B

Volím-li menší zlo, volím zlo. To je daleko horší než nevolit vůbec. Znám osobně několik lidí, kteří se voleb nezúčastnili. Nikoliv proto, že by volit nechtěli. Nechtěli volit žádnou stranu a to proto, že žádná z nich neměla v programu reálný postup, vedoucí ke změně politiky. Tito lidé nenesou žádnou odpovědnost za stav, který po našich volbách musí vždy zákonitě nastat. Vládu lidí, kteří jsou zlem i když, jak říkáte, menším. Volit dobro v našem volebním systému není možno. Z jednoho prostého důvodu. Naprostá většina slušných lidí nechce mít se současnými politiky, zejména parlamentních stran nic společného. Občas se sice najde naivní výjimka, ta opět zákonitě v politice nevydrží déle než jedno volební období. Jsem opravdu zvědav, jak dlouho tam vydrží pan Schwarcembek, jehož za takovou výjimku považuji.

F. Svoboda 7.4.2011 19:27

Re: Řeknete-li A, musíte říci i B

Nevolit znamená tu horší možnost - v tom případě by nevolič neměl kritisovat zvolené politiky. Myslím, že vždy lze zvolit menší zlo. Bohužel ti z nás, kdo si mysleli, že zvolili silnou vládu jsou opět zklamáni tím, že v ní je další slabý a opotunní článek - po lidovcích, zelených jsou to nyní VV.

P. Čech 7.4.2011 18:37

Re: Řeknete-li A, musíte říci i B

Aha, těmi lidmi, kterým podle Vás není lhostejná politika, myslíte ty, kteří chodí pravidelně volit a je jim zcela jedno, koho zvolí? Podívejte se na současný stav. Stav, kdy je nutno trpně snášet všelijaké koalice, kde politici nejen že nehájí zájmy většiny občanů, ale provádějí hnusotu, napadají se navzájem a vůbec dělají ostudu. Je zcela jedno z které jsou strany, jsou všichni stejní. Jediné, co zbývá slušným lidem je nevolit, poněvadž ať v současném volebním systému volíte jakkoliv, nikdy nemůžete dosáhnout změny k lepšímu. Příčina tohoto stavu je pouze ve špatné ústavě a neméně špatném volebním systému podle poměrného zastoupení, který nikdy nemůže vygenerovat vládu většinové vůle občanů. Je s podivem, že něco tak jednoduchého nechce mnoho lidí pochopit.

P. Čech 7.4.2011 10:18

Re: Řeknete-li A, musíte říci i B

Vaše uvedené "kdyby" může řešit zákon o obecném referendu, např. jeho vyhlášením za neplatné, pokud se jej nezúčastní více než 50%+1 volič (občan). Pakliže je otázka v referendu formulována jednoznačně (jde na ni odpovědět pouze ano či ne), výsledek nemůže být nejednoznačný. V současné době u nás zastupitelská demokracie neexistuje. V pojmech "zastupitelská" a "parlamentní" demokracie vidím podstatný rozdíl. Zastupitelská demokracie totiž předpokládá nastolení vlády většinové vůle občanů formou většinově a přímo zvolených zástupců těchto občanů. Parlamentní "demokracie" umožňuje vládu menšiny, tvořené politickými stranami, z nichž ani jedna nikdy u nás většiny hlasů voličů nedosáhla. Tvorba koalic nemá oporu v žádném zákoně, je tedy nelegální a jejich programy (koaliční) nebyly občany nikdy žádným způsobem následně posvěceny. Koalice jsou tedy nelegitimní. Tomuto stavu nelze říkat demokracie, ať již zastupitelská či parlamentní.  Aby totiž mohla být demokracie zastupitelskou či jinou, musí být především demokracií jako takovou.

J. Frankl 7.4.2011 10:10

Re: Řeknete-li A, musíte říci i B

Citace"Vycházím z toho, že v našem systému zvolený parlament nevyjadřuje vůli většiny občanů, ale menšiny. Vezmeme-li počet volících voličů a počet těch, kteří volili parlamentní strany, tito většinu netvoří"

Pane Čechu,

nemáte pravdu.Zvolený parlament je vůlí většiny lidí,kterým není lhostejná politika(zda to má cenu,je také otázka).

K. Janyška 7.4.2011 9:25

Naše politická kultura u nás zase tak špatná není ! Hádáme se, kverulujeme, ale patříme mezi nejlepší na světě ve všech ohledech !!! Dzp.

F. Svoboda 7.4.2011 9:24

Re: Řeknete-li A, musíte říci i B

Pane Čechu mám dotaz : pokud budou vyhlášena a provedena referenda k závažným otázkám současnosti, ale zúčastní se jich méně než 50 % občanů a kromě toho výsledky budou také nejednoznačné, tak jak tato referenda vyhodnotit a jak budou závazná ? Budou průkaznější, než dosavadní zastupitelská demokracie ? Děkuji za pokračování Vaší analysy.

P. Čech 7.4.2011 7:54

Řeknete-li A, musíte říci i B

Ve svém článku jste řekl A a v něm máte pravdu. Předpokládáte ovšem jednu zásadní skutečnost, která musí být dána předem, aby vše fungovalo tak, jak píšete. Předem musí existovat základ a tím je téměř dokonalý právní řád.Právní řád, který musí být nejen dobrý,ale i demokraticky nastolený. Ale ani to nestačí. S tímto právním řádem se musí ztotožňovat většina občanů státu. Aby toto platilo, musí být aspoň základní právní dokument - ústava schválena onou většinou občanů, t.j. referendem. Od takto nastolené ústavy se musí odvíjet (nesmí s ní být jakkoliv v rozporu) ostatní zákony. Toto u nás neplatí. Vycházím z toho, že v našem systému zvolený parlament nevyjadřuje vůli většiny občanů, ale menšiny. Vezmeme-li počet volících voličů a počet těch, kteří volili parlamentní strany, tito většinu netvoří. Složení parlamentu tak nevyjadřuje vůli většiny, t.j nedisponuje nejméně 50%+1 hlasem všech voličů. Nemá tedy od občanů mandát ústavu schvalovat. Pakliže toto volební systém neumožňuje a to je v našem volebním systému jednoznačné, potom musí občané svou vůli vyjádřit referendem, jehož výsledky jsou závazné pro všechny. Výsledky referenda totiž vyjadřují přání nadpoloviční většiny vždy. Jednotlivé články ústavy nesmí být mezi sebou v rozporu a nebo nesmí jakýkoliv rozpor předjímat ani dovolovat. To v případě naší ústavy také neplatí. Není-li naplnět tento základní demokratický předpoklad, nemůže celý systém fungovat a on u nás také nefunguje. Vrátím-li se na začátek, není-li naplněno ono B, nemůže fungovat a ni sebelépe sepsané A.