18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Zákaz kouření

Další hřebíček do rakve svobodného podnikání a svobody vůbec byl právě zaťat: poslanci schválili úplný zákaz kouření v hospodách a restauracích. Pro zákon hlasovali též svobodou pohrdající kolaboranti z tzv. pravicové TOP 09.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 17.12.2016 14:52

Souhlas.

Není co dodat.

Dobroserové opět zbytečně zprasili docela vyhovující stav.

B. Rybák 16.12.2016 22:39

Je to jednoduché !!!

Kouření není nezákonné a proto každý pokus zakázat ho v soukromých restauracích je neomluvitelným útokem na zákonem chráněná práva vlastníků a na svobody a práva občanů! Jejich porušení je nesmírně závažný právní precedent (dojde i na alkohol. sladkosti, slanosti, tučnosti...)!

To, že útok je veden i proti výrazně méně škodlivým elektronickým cigaretám, které jsou pro mnoho lidí cestou k úplnému skončení s nikotinismem, je stupidní byrokratická zvůle!

V. Vaclavik 16.12.2016 21:17

Cisty vzduch neni zadne pravo!!

protoze kdyby byl, tak bychom museli zakazat prumysl jako takovy. A to ani nemluvime o automobilismu, ktery nejenze vytvari skodlive zplodiny, ale dokonce primo zabiji naprosto nevinne lidi vcetne dozivotnich neridicu. Zatim, tedy aspon zatim, pouzivani automobilu primo nezakazujeme, byt jejich majitelum se vozime po zadech, sec nam to oni dovoli.

Namitky, ze automobily potrebujeme z praktickeho hlediska, kdezto cigarety slouzi vylucne k poteseni kuraku, jen obnazuji motivaci a mentalitu bojovniku za pravo na cisty vzduch. At si hrabnou do svedomi, aspon ti poctivejsi z nich, a zeptaji se sami sebe, jestli nejsou vice motivovani nesnasenlivosti vuci kurakum, nezli starosti o sve zdravi. A jestli je opravdu tak trapi to jejich zdravi, tak jestli se o nej staraji prave tak vehementne na nespocetnych jinych strankach svych zivotu.

Ale i pokud je doopravdy trapi to zdravi a delaji vse i na jinych frontach aby si o nej pecovali jak je to jen mozne, je tu jeste dalsi vec a to je dobra vule mezi lidmi. Tady se totiz, dle meho nazoru, v teto cele veci prislovecne lame chleb. Totalitni komunismus byl jak znamo v tomto ohledu nicivy, zpusoboval, ze se clovek cloveku stal vlkem a po jeho padu, kdyz jsme se mohli zacit srovnavat se Zapadem, jsme se teprve mohli zacit stydet. Jenze slo o srovnani pouze relativni, ten Zapad totiz uz tenkrat byl v upadku a ta dobra vule mezi lidmi tam k videni uz byla davno na ustupu a dnes jsme se dostali do stavu otevrene nevrazivosti mezi bilymi (!!) Americany v jejich posledni prezidentske volbe a s tim spojenym rasismem, ktery za prezidentovani toho posledniho misence, ci cernocha, dosahl vrcholu jaky Amerika nepoznala od padesatych, sedesatych let minuleho stoleti.

Rekneme si to na rovinu - kolektivisticka ideologie zaseva, a nemuze tomu byt jinak, nevrazivost mezi lidmi, a to dnesni protikuracke tazeni je toho priznacnou znamkou. Osobne jsem nikdy nekouril a mam za sebou dobre dve tretiny prumerneho zivota, a musim rici, ze ackoli se o sve zd

V. Vaclavik 16.12.2016 21:21

Re: Cisty vzduch neni zadne pravo!!

... ze ackoli se o sve zdravi staram dle meho skromneho nazoru docela dost, tak obavy z dymu kuraku druhotne dychaneho mam asi takove, ze ta moje dobra vule vuci ostatnim lidem je uplne lehce prebiji. Je pravda, ze nekdy me kuraci taky vytoci, ale to byva spis bezohlednym odhozenim nedopalku nez kourem, ktery kdyz neni cerstvy me taky smrdi, ale takhle me vytoci treba i male dite a taky je proto odnikud zakonem nevykazuji. A hlavne 'nedelejme zakony' horkou hlavou.

Verim ze opravdu v teto veci jde hlavne a prave jen o tu nevrazivost, o revnivost, o spatnou vuli mezi lidmi generovanou tim dnesnim kolektivismem a nikoli o zdravi. A dnesni kolektivisticke zdravotnictvi veci nepomaha, ale prave naopak, je to jen dalsi zdroj nevrazivosti - kuraci jsou bezohledni ke svemu zdravi a nekuraci pak na jejich zdravotni peci musi doplacet... coz pro rozumneho cloveka je argument zdravotni peci odsocializovat, tedy celou zesoukromnicit, ovsem pro cloveka nerozumneho je 'resenim' kurakum to jejich poteseni zneprijemnit natolik, pokud mozno tak, aby se ho vzdali.

Kuraci v tom dnesnim polistopadovem progresivne a agresivne postupujicim prostredi zakazu koureni slouzi jako ti odveci kanarci v dolech, ktere si hornici brali sebou jako citlive indikatory smrtonosnych plynu, zde tedy indikator mezilidske nevrazivosti nabuzene postupujici kolektivizaci nasich zivotu.

J. Gutvirth 16.12.2016 18:59

Nekuřte a

Člověče vzpamatujte se!

P. Han 16.12.2016 20:00

Re: Nekuřte a

Autor je nekuřák. Ale ono o to kouření tolik nejde. O omezování svobody podnikání jde. To jste se nedočetl nebo to nechápete?

M. Prokop 16.12.2016 20:45

Re: Nekuřte a

Třeba chápat nechce (nebo neumí).

M. Hoblík 16.12.2016 16:13

Zákaz kouření je lepší varianta,

než kdyby nám kouření nařídili! K tomu dojde pravděpodobně až na základě směrnice EU.

P. Han 16.12.2016 20:01

Re: Zákaz kouření je lepší varianta,

A není nejlepší varianta ani nezakazovat, ani nenařizovat? Nedokážete bez příkazů a zákazů žít?

K. Vyšata 16.12.2016 15:16

Bojujte za svoji pravdu,

pokud presvedcite hodne lidi prijit k volbam a dat vam hlas, budete mit sanci ucesat spolecnost tak abz se vam libila. Kuraci a nekuraci, jejich boj neni politicky, ani pravicovy nebo levicovy. Jen to takova rovnovaha svobod, svobodu zit v cistem vzduch se svobodou tem druhym ten cisty vzduch zasmradit. Pravda zvitezi, a ne ze ne......

M. Prokop 16.12.2016 16:07

Re: Bojujte za svoji pravdu,

Další, co nepochopí, že prostě někde jsou kuřáci, jinde nekuřáci a není nezbytné, aby byli všichni stejní a hospody jen pro jedny?

K. Vyšata 16.12.2016 16:45

Re: Bojujte za svoji pravdu,

Pamatujete si vlaky plne kuraku? A taky si zvykli. Ted jsem zrovna v Londyne a na voceri jdeme do restaurant, samu jako vsude nekuracike. Tak jde vyvoj, neni uniku.

P. Han 16.12.2016 20:05

Re: Bojujte za svoji pravdu,

Jistě, tak jde vývoj. A zanedlouho v tom restaurantu nebude alkohol a jídlo bude halal. Tak jde vývoj, zvykejte si.

K. Vyšata 18.12.2016 14:24

Re: Bojujte za svoji pravdu,

Vcera jsem byl na veceri v restauraci tak na stredni urovni. Byla temer plna a i pres nepochopitelny zvyk Londynanu stat v hlouckach a diskutovat se sklenici piva v ruce i kdyz byla volna mista, nikde ani cigaro. Ale venku jak v kurarne, litoval jsem ty bydli v poschodi.

M. Prokop 16.12.2016 20:47

Re: Bojujte za svoji pravdu,

Lidi si zvykli i na socialismus řízený nacionálními socialisty nebo komunisty. Jen ty následky!

A. Sedláčková 16.12.2016 20:53

Re: Bojujte za svoji pravdu,

Pane Vyšato, vlaky byly přece nekuřácké, kouřit se smělo jen ve vyhrazeném vagonu.

K. Vyšata 18.12.2016 14:17

Re: Bojujte za svoji pravdu,

Kourilo se vsude, i v ostatnich vagonech, pamatuji se jak byly takove kozene pasy na vytahovani oken a pod nimi vyklapeci popelniky. Taky jsem skiznul par pohlavku za foukani do popelniku. Kuracke vagony prisly pozdeji.

D. Stirský 16.12.2016 14:38

Kuřáci jsou zvláštní sorta:

Můj kdysi šéf, bývalý silný kuřák, se stal militantním nekuřákem, čenichal v kancelářích, vystříkával je sprejem, vydával zákazy... I naši rodiče, oba kuřáci, nám říkali: Zakázat vám to nemůžeme, ale byli bychom rádi, kdybyste nekouřili. Mně to nevadí u starších: Uvědomme si, že v 50. - 70. letech skoro v každém filmu (českém a většinou i západním) hlavní hrdina zapaloval cígo nebo dýmku (viz třeba komisař Maigret).

I. Schlägel 16.12.2016 14:27

Svobodu!!!!!!!

Ale houno. Kuřákům jde o možnost užívat si svou závislost bez omezení a hospodským jde o tržby. Svoboda pláče v koutku. Za posledních pár let se skutečná svoboda oklešťuje postupně kousek po kousku a nikdo skoro ani nehlesne. Ale šáhněte kuřákovi na jeho svobodu být neomezeně závislý na své dávce tabáku (bez ní se stává nervozní kopičkou nervů, samozřejmě že "svobodnou") a je tu řevu jak ve zvláštní škole. Tak že s termínem "svoboda" opatrně. Neznám kuřáka, který by s potěšením uvítal novinku, že jeho čerstvě ochmýřená ratolest začala kouřit. Což je s podivem. Svobodomyslnost svých potomků by měl zodpovědný rodič podporovat, není liž pravda.

M. Prokop 16.12.2016 14:52

Re: Svobodu!!!!!!!

V podstatě každá věc jde nějak zdůvodnit, kouření, nekouření, turistika, ležení na kanapi, tržby, závislost, ...

Pokud je možné, aby lidé své vášni holdovali tak, aby to jiným lidem nevadilo (což nepochybně a snadno lze, nekuřák do kuřácké hospody nemusí a kuřák do nekuřácké také ne, zatím), nemá prostě cenu svobodu omezovat. Protože, přes všechny kecy o nervozní kopičce, o svobodu jde.

I. Schlägel 16.12.2016 15:06

Re: Svobodu!!!!!!!

Souhlasím s tím, že i mnozí kuřáci to opravdu za omezení svobody (v samé podstatě) považují. Nicméně soudím, že je to menšina. Ale je to věc názoru. Už jsem to sem psal. Neomezujte kouření a zaveďte skutečné zdravotní pojištění včetně citelných malusů a bonusů. Ano, pro politiky je jednodušší protikuřácký zákon. Už jenom proto, že skutečně funkční zdravotní pojištění by příliš zprůhlednilo a zefektivnilo finanční toky ve zdravotnictví. Pěkný den.

M. Prokop 16.12.2016 16:08

Re: Svobodu!!!!!!!

Pak by ovšem byla otázka, proč by se bonusy a malusy měly týkat jen kouření.

I. Schlägel 18.12.2016 10:09

Re: Svobodu!!!!!!!

Není důvod, aby se týkaly pouze kouření.

V. Čermák 16.12.2016 17:50

Re: Svobodu!!!!!!!

Skutečné zdravotní pojistění není třeba zavádět. Stačí přestat vnucovat ten jediný správný socialistický státní sytém a lidé si to už s pojišťovnami nějak domluví sami. Nebo třeba i bez pojišťoven. Co já vím.

I. Schlägel 18.12.2016 10:08

Re: Svobodu!!!!!!!

V podstatě "přestat vnucovat" něco daného zákonem je "zavést" něco jiného založeného na dobrovolnosti a tržním principu. Souhlasím. Bohužel veřejné zdravotní pojištění je moloch, se kterým není zájem hnout a rozhodují o tom politici.

V. Vaclavik 16.12.2016 13:34

Plny a naprosty souhlas s clankem

"zatímco pravicove smýšlející clovek, pokud se mu neco takového nelíbí, se tak sám nechová, moderní levicák s odznakem knížete Karla na klope zacne omezovat lidi kolem sebe. Sám prece nejlíp ví, jaký zpusob života je správný!

...

Cílem je uplatnení moci za každou cenu; vnucení své predstavy života druhým, i za cenu násilí."

Drive, dokud krestanska vira byla v Zapadnim svete jeste zivou zalezitosti, nebazili jeji slunickarsti dobroseri po nicem tak, jako po jejim sireni po celem svete, po dobrem i po zlem (porobenim valkami) a domaci disidenti byli vyhlasovani za heretiky a upalovani na hranicich. Dnes uz to neni krestanska vira jako takova, ale princip - opojeni moci a sireni viry kolektivisticke ideologie - zustava stejny. A protoze dnes prece jen zijeme jiz v civilizovanejsi dobe, je i sireni te dnesni viry po dobrem a po zlem, prece jen o neco vice civilizovanejsi.

Ty valky dnesni doby, majici za cil vyvoz demokracie do zaostaleho sveta, se prece, v principu veci, nijak nelisi od tech drivejsich, nabozenskych valek. A disidenty uz neupalujeme, ale vysachujeme je z verejnych funkci, znemoznime je v mediich, anebo jim v nich nedame prostor. Dnesni slunickari maji vsude, na dulezitych mistech sve lidi - i v tech politickych stranach pozujicich pod tou mimikrou stran pravicovych, jak vypichnul pan Zalom ve svem clanku. K tomu bych chtel jen dodat, ze nikoli podle jmena, ale podle skutku poznas je. Komuniste nasi nedavne minulosti take meli na svem stite 'tabor miru'.

D. Švik 16.12.2016 13:28

Hrách na stěně

Autor má samozřejmě pravdu, úplně ve všem. Nicméně, věc je tak jednoduše jasná, že kdo to nepochopil do teď, nepochopí to nikdy. Takže je to zbytečný hrách na stěnu fašounských levičáků.

V. Vaclavik 16.12.2016 13:48

Re: Hrách na stěně

Ja takove clanky nevidim jako presvedcovani do rad tabora protivniku, ale jako vybrusovani nahledu na vec tabora naseho - protoze i mnozi nasi souputnici z takovych clanku mohou tezit, pochopit o co tu v principu jde.

Prece kdyby vsichni z 'naseho tabora' veci takto rozumeli, byl by davno ohen na strese - a nejaky nas 'Trump' by tomu hnuti dal hlas, protoze jak myslite, ze to bylo v te Americe, proc tam po dekady byli u vesel otevreni levicaci, nebo levicaci s mimikrami pravicovosti? Lid, jeho zakladni nazory se takto, behem radu pouhych nekolika malo let, nemeni, ale vzdy lze prohlednout lez a takoveto clanky tomu prohlednuti napomahaji.

D. Švik 16.12.2016 14:04

Re: Hrách na stěně

Ano, takto nahlíženo ano.

I. Mertl 16.12.2016 13:23

Blahopřeji Svobodným

k takovému místopředsedovi krajské organizace. S takovými to jistě vyhrajete!