29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Zahozená šance TOP 09

25.11.2019

Půjdeš-li se mnou, člověče bídný, s rozumem otevřeným, věz, že obecného zmámení brýle skrze něž vše vpravdě prohlédneš, na nosu tvém strměti budou. A tak s překotnou pilností nedočkavě dím: „Václav Havel, toť tatíček národů českých, moravských a slezských, a natrápě i navrtě se sám v sobě věz, že Tomáš Czernin jest etalonem konzervatismu stavovského a do čela TOP 09 Boží vůlí dosazen budiž, Amen, nebo co a tak,“ přál jsem si před nedělním volebním sjezdem. No, nevyšlo to, jářku, Boží vůle do čela TOP 09 dosadila Markétu Pekarovou Adamovou a městský levicový liberál o patnáct hlasů vyhrál nad proevropským a hodnotově konzervativním křídlem zosobněným Schwarzenbergem, Kalouskem a Czerninem, tedy nad stranickou linií, která měla určitý potenciál, řekl bych, a která mne docela oslovovala. Takový je život. TOP 09 mne touto volbou poněkud zklamala a zůstávám nadále věrný ODS.

V tom, co teď bude představovat TOP 09, tedy záchrana planety před globálním oteplováním, manželství homosexuálních párů, co nejrychlejší přijetí eura a další důležité požadavky městských levicových liberálů, jsou podle mne mnohem důvěryhodnější piráti či zelení (ti momentálně skrytí pod čarou ponoru). Pochybuji o tom, že by se nějaké podstatné fragmenty jejich voličské základny přesunuly k TOP 09 pod vedením Adamové, ostatně ani za Jiřího Pospíšila k takovému posunu nedošlo. Parlamentní budoucnost TOP 09 asi nebude příliš růžová, což se patrně jako tendence projeví již v příštích volbách.

„Topka prošla v posledních dvou letech určitou agonií, členové byli do určité míry i zmateni, protože nevěděli, kam směřujeme,“ prohlásil Tomáš Czernin. Po volbě předsedy se situace vyjasnila a členové i případní voliči si nyní mohou udělat představu, jakým směrem mezi něco jako lidovci a něco jako piráti se TOP 09 vydá. Co se týče mne, již jsem si ji udělal a Pirátská strana pro starší mne coby možného voliče jednak žádným způsobem nezajímá, no a pak vůbec nevidím účelnost tohoto kroku, jenž je podle mne posunem zcela zbytečným a k ničemu pozitivnímu nevedoucím, a to ani z hlediska taktického, natož pak z toho dlouhodobě strategického. Volit současnou TOP 09 se tak dle mého názoru bude rovnat vyhození hlasu způsobem zcela jalovým a nepochybuji o tom, že ho určitě bude možné použít mnohem účelněji.

Zůstává ve mně přesto pocit jakési hořkosti z toho, že neuspěl pokus o zachování voličského jádra městských liberálů při jeho současném rozšíření směrem na venkov, což byl podle mne projekt mnohem ambicióznější a zároveň životaschopnější a byl zosobněn politickou vizí i životními zkušenostmi Tomáše Czernina.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem